Автор Тема: Състаряване на модели  (Прочетена 66863 пъти)

EMPEROR

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Състаряване на модели
« Отговор #150 -: 18 Май 2012, 13:47:13 »
@ daddy_g - този с платнището доста добре се е получил!  :good: На хладилния обаче повече му подхожда ръждица... Като за първи път добре си се справил, похвално!  :drinks:

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #151 -: 23 Септември 2012, 19:56:39 »
Я да раздвижа тази тема от любимия ми раздел. Исках нещо мръсно, старо, покрай него да има въглища ... Пък и да си припомня как се мажеше с четките. И да може да се мие и да не цапа. Резултатът:

JesusBlack14

• Гост
« Отговор #152 -: 23 Септември 2012, 20:06:14 »
Ухаа!! :) :hi:

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5620
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #153 -: 23 Септември 2012, 21:00:56 »
Страхотно е станало!  :good:

В личен план ако има нещо, което да не съм се решил все още да правя, това е състаряването. Колкото и да е странно, бих хванал да преправям (моделирам) без да му мисля кой и да е модел, независимо колко струва, на коя фирма е и т.н., а се плаша да състаря дори вагон... Ама така е, всички си имаме своите особености...  :blush2:

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #154 -: 23 Септември 2012, 21:46:27 »
Неприятният момент при състаряването е че трябва да си направиш цял влак, или още по-добре - няколко. Иначе няма смисъл, поне според мен. Въпреки че всеки си "състарява" релсите на макета.
В преправянето можеш да експериментираш колкото и както си искаш, в единични бройки, и все има резултат.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #155 -: 24 Септември 2012, 09:20:27 »
Отлично се е получило!!!
 :hi: :hi: :hi:

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #156 -: 24 Септември 2012, 11:26:13 »
Покрива много харесва ми харесва.

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #157 -: 24 Септември 2012, 17:45:30 »
Много се радвам на състарени модели.Лично аз не мога да ги състарявам и затова уважавам всеки един такъв опит. :hi:
Определено е станало много добре!

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #158 -: 24 Септември 2012, 18:48:17 »
Състаряването за мен е трудно не толкова от към техническата му част - колкото до това човек да има виждане - понякога виждаме много претрупано състарени модели, а понякога просто мацаници.. Много е трудно да се уцели реалистичното състаряване и крайният резултат да е наистина добър. Поздрави за Митко - определено се е справил.

BaHkaTa

• БАНКАТА
  • Administrator
  • Sr. Member
  • Публикации: 468
  • Рейтинг: 57
  • BDZ/UP/BN - София
    • Хоби Работилница
« Отговор #159 -: 24 Септември 2012, 22:44:22 »
Браво браво Мите. Покрива наистина е екстра. Бих ти предложил да пробваш да създадеш същите такива белезникави изтъркани петна и по самия вагон. Нещо от сорта на лакирано дърво където лака е побелял или на места където е имало смола която е избила и изсъхнала.

Състаряването си е техника, както казва Красен нужен е усет и виждане. Но апетита идва с яденето и човек добива техника усет и виждане в движение стига да се престрашите и да хванете четката.

Аз също подобно на Vlado имах притеснения, но пробвах по най елементарния начин с водни бойчки и няколко стари вагона пико. Тъй че и да сгафите си ги измивате и пак пробвате. Нанасянето е малко зор и трябва да чакате да изъхне, но като заигравка става. Може и с темперни бойчки да пробвате нанасят се по-добре и също се измиват с вода (но не всеки път перфектно) и тук таме малко чегъртане с карфица.

Със сигурност ще ви хареса :)

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #160 -: 25 Септември 2012, 08:38:24 »
Едно нещо е сигурно, независимо от техниката на състаряване и това е много старо правило.
Трябва да имаш достатъчно снимки на това което искаш да направиш, да гледаш внимателно
различните износвания, стечки, ръжда и начина и на поява на определени места и т.н. и т.н.
Колкото по-добре пресъздадеш видяното на снимките (не е задължително на същия вагон да са)
толкова по-добре се получава. Освен очи си трябват и ръце, както и правилен избор на техниката за състаряване.
Стендовиците в това отношение, бих казал че водят класацията по майсторство.
Но тук като виждам моделите на Зазо и Митко, бих казал че доста добре се справят и железопътните моделисти!
 :clapping: :hi:

Mixy

• КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • Публикации: 1539
  • Рейтинг: 385
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
« Отговор #161 -: 25 Септември 2012, 09:19:38 »
А водните бои достатъчно издържливи ли са после на пипане? Все пак кожата е мазна, отделя пот... Няма ли да се размажат? Или след състаряването има и някакво консервиране (с матов лак например)?

BaHkaTa

• БАНКАТА
  • Administrator
  • Sr. Member
  • Публикации: 468
  • Рейтинг: 57
  • BDZ/UP/BN - София
    • Хоби Работилница
« Отговор #162 -: 25 Септември 2012, 09:59:01 »
Водните бои не са издръжливи на пипане. Казах го като пример с който да се престрашите и да хванете четката. По-скоро като тренировка преди да скочите към акрилните и други бои. За диорама примерно може и с водни да мине, но пък там има и ландщафт и материалите са други които задържат водна боя.

Аз си падам по лекото състаряване, колкото да се вижда че е в употреба, текло е масло примерно насъбрало е прах там или дъжд го е валял и се е стичал. За стечките които пламен спомена правят се много лесно с рядка боя и капкомер, намокряте обилно и оставяте да се стече и изсъхне. Става съвсем истинско.

До сега не съм пробвал да консервирам водни бои с лак или друго покритие, но някой може да измисли начин и да го сподели тук надявам се :)

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #163 -: 25 Септември 2012, 10:01:18 »
Цитат на: pach link=topic=48.msg82044#msg82044 date=1348551504
...
Но тук като виждам моделите на Зазо и Митко, бих казал че доста добре се справят и железопътните моделисти!
 :clapping: :hi:

Назад в темата има и други бих казал перфектни творби. Не искам да правя класация, но и DB cargo платнището е много ефектно, замъкът, тунела, естествено и 06 и 131/164 ... Има и снимки които вече не се виждат и не мога да кажа нищо за тях.

И то какво стана? Във форума има няколко стойностни колекции, няколко макета, няколко конверсии на модели, няколко изработки, излиза че и бояджиите са същото количество? Не е толкова страшно!

Цитат на: Mixy link=topic=48.msg82048#msg82048 date=1348553978
А водните бои достатъчно издържливи ли са после на пипане? Все пак кожата е мазна, отделя пот... Няма ли да се размажат? Или след състаряването има и някакво консервиране (с матов лак например)?

Ще пиша по-късно какво съм използвал. Но не се залъгвайте с водни боички и пастели.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #164 -: 25 Септември 2012, 10:17:52 »
Вярно че пропуснах БДЖ_06-ците... :blush2:
Те наистина са също много добре!!!  :hi:
Всъщност покрай лошо направените модели, някакси не обърнах внимание, че добрите майстори
правят редовно и резултатите им са все по-добри. За бояджийте също си прав...а един от тях му е такава
и фамилията!!!  ;) Всъщност за да го похваля искрено, трябва да уточня че той до преди три години само питаше и пробваше.
ама сега определено се справя  (при това сам - без чужда помощ) перфектно с моделите. То така става като иска(ме) БДЖ.
Изключая трите фабрични локомотива и Иво, всичко друго което е в БДЖ е именно от майсторите на аерографа.
Те разбира се не могат да се сравняват с "маестрото на четката" и любимеца на Адри - мистър Тони(еми)!!!
 :hi: ;D ;D ;D

ПП. Митко, продължавай в същия дух (макар форума да не е в същия дух) да ни радваш с моделите си.
Така майсторите със стойностните неща се множат, а и имат последователи от младите! :dance1:
Форума просто трябва да обхваща всички ...и децата ...и майсторите...и макетите...и наредените овалчета по пода...за това е форум! ;)