Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Marklin CS2 60215

(1/5) > >>

Best Ripper:
       В тази тема започвам описание на Централната станция на Мерклин CS2 /60215/ и нейните посестрими 60214 и 60213. Темата ще е дълга, сложна и актуализираща се пътьом поради големите възможности на централата.

За да не се размътва темата, моля въпроси и предложения на ЛС, телефон, скайп, и-це-кю и прочие.

Съдържание на темата и бързи връзки в нея:

Описание на централата.

Сглобяване, стартиране, калибриране на дисплея и изключване на централата.

Проверка на версията на софтуъра и обновяване /ъпдейтване/.

Обновяване на софтуеър от версия 3.6.0 и по-нова.

Смяна на езика на интерфейса.

Запазване и възстановяване, други настройки и информации в Setup.

Въвеждане/регистриране на локомотиви.

Зареждане, премахване от управление и изтриване на локомотив.

Управление на локомотиви.

Редактиране/настройване на локомотиви.

Създаване и изтриване на съчленена тяга.

Въвеждане на стрелки, светофари и други устройства.

Управление, редактиране и изтриване на устройства.

Поемане управление от мобилна станция, включена към централна.

Задаване на статичен адрес на мрежовата карта. Уеб интерфейс на централата.

Компютърна централна станция.

Управление на трасе/макет.

Дистанционно /безжично/ управление на централа CS2.

Добавяне на икони на локомотиви и фонове в централата.

Използване на панел Memory.

   Малко като предговор. Реално трите модела централи – 60213, 60214 и 60215, външно нямат разлики. Като възможности – също нямат. Разликата идва от различните версии на хардуеъра. Централата идва да смени предишния базов модел 60212 от първо поколение. Началото на производството на CS2 е през 2008 г. Развитието на хардуера реално определя последната цифра в номера на централата. Вариантите са:

1. V3.1 – оригинален хардуеър от началото на производството през 2008 г. (Marklin 60213 CS2)
2. V3.4 – Подобрения в електрониката – оптимизирано и обновено захранване и подобрен тъч-скрийн екран (Marklin 60213 CS2).
3. V3.5 – оптимизация на печатната платка
4. V3.6 – оптимизиране на NOR Flash паметта – преминаване от 200nm на 100nm технология (Die-Shrink).
5. V4.33 – Галванична изолация при използването на две CS2 централи като Master/Slave и подобрения за модулите S88.
6. V5.1 – Галванична изолация, подобрение на защитата от смущения, дребни хардуеърни промени (най-нова версия към дата на поста).

Забележка: Има част от първите серии на 60214, които са с хардуеър V3.6.

Снимка на дънна платка от централа 60212 / CS1/.


Засега поне твърденията, че скоро ще се появи новата CS3 централа не намират положителен отзвук в коментарите и информации от фирмата.

Описание на централата CS2 (60215).

Централата има характерна ергономична форма. Размерите й са: дължина - 31 см, ширина - 20 см и височина – 5 см в предния край и 8 см в задния.. Теглото й е 1,2 кг. /без външни кабели, захранване и пр./.     На лицевата страна по средата се намира цветен LCD тъч-скрийн екран с размери 15 х 9 см. Екранът работи с механичен показалец /стилус/ или с натискане с пръст. От двете му страни има по 8 бутона за локомотивни функции от f0 до f7. Долу под екрана е големият клавиш на STOP, който изпълнява и ролята на светлинен сигнализатор с постоянна или мигаща червена светлина. От двете му страни има по един голям червен бутон за управление на движението на локомотиви и обръщане на посока им /по същия начин както и при мобилните централи – при завъртане по часовниковата стрелка се увеличава скоростта, срещу часовниковата – намалява, а чрез вертикален натиск се обръща посоката/. До двата червени бутона има бутон със символ „локомотив”, откъдето се влиза в избора на активни локомотиви. В режим на управление на локомотиви екранът е разделен на две части и има директен достъп за управление на два локомотива едновременно.
От предната страна на централата има само два кръгли куплунга, където могат да се включат две мобилни централи MS1 /60552-60551/, MS2 /60553 или Trix 66950/ или хъбове /MS II-Hub 60122/.    От двете страни няма изводи.
    От задната страна има множество изводи. В двата края горе има по един четец на локомотивни карти. Под десния четец се намира специален улей за показалката /стилус/. В средата има поредица от изводи, които са /отляво на дясно като се гледа фронтално отзад/: жаков стереоизвод за тонколони, стандартен Ethernet LAN куплунг RJ-45, изход за мерклинска мрежа, вход за мерклинска мрежа, изход Sx, стандартен компютърен USB 2.0 изход/вход, извод за бустер 60173/60174, изход AUX, извод за програмна релса, изход за влаково трасе, кръгъл куплунг с 4 щифта за захранване. На този етап Sx и AUX не се използват.
От долната страна се намират изводите за бустер 6015/6017 и извод за модул S88. Има и две регулиращи се крачета, с които задната част може да се надигне за удобство при работа /подобно на компютърна клавиатура/, като регулирането е винтово и безстепенно.   

Централата е поставена в стиропорна кутия за транспортиране с достатъчно място за кабели и прочие дреболии. Отделно се поставя в картонена кутия със съответните надписи и картинки.

Към самата централа не се продава захранване. Причината е, че тя може да управлява влакове и макети в мащаби от N до G, които имат твърде различни изисквания като максимален ток. Съответно захранванията се подбират според конкретните нужди. Централата позволява захранване и с прав, и с променлив ток. Могат да се използват всякакви мерклински и немерклински захранвания, които отговарят на следните изисквания:
1. Минимално напрежение – 14 волта прав ток.
2. Максимално напрежение – 24 волта прав ток.
3. Номинално напрежение – 16 волта променлив ток.
4. Максимално напрежение – 17 волта променлив ток /което след изправяне и стабилизиране се превръща в 24 волта прав ток/.
5. Минимален ток – 3 ампера или повече за мащаби от H0 до N
6. Минимален ток – 5 ампера или повече за мащаби 1 и G.

От мерклинските захранвания такива са (за 230 волта мрежа):
60052 – 60 VA (по-стар модел)
60061 – 60 VA (по-нов модел)
60101 – 100 VA
60032 – 32 VA (1,75 A ток в краен случай за проби и неголеми натоварвания)

Моята централа е втора употреба и бе заедно със захранване и други модули. Захранването е мерклинско 60052, което на този етап ще ми е напълно достатъчно. Всичко е в оригинален амбалаж.Захранването е с вграден кабел към мрежата 230 волта, а на изхода има специален куплунг за щекер, който се ползва в централите на Мерклин и ESU. Към трафа имаше и два кабела, които могат да се монтират към въпросния щекер, тъй като на другия край на кабела са капсуловани кръгъл цилиндричен жак за мерклинските цифрови кутии за мобилни централи или кръгъл с 4 щифта за централна станция. Към централата освен това имаше:
1. Защитно-филтриращ модул с кат. №191724, който се включва към двата изхода на централата /влаково трасе и програмна релса/ - чрез два къси неразглобяеми кабела с щекери , а от него със същите кабели с щекери и кабелни обувки излизат изводите към двете трасета. Модулът не е задължителен за използване.2. Две книжки с упътвания за работа с централата. За съжаления бяха неизползваеми, тъй като едната беше комбинирана на шведски-датски, а другата – на френски-холандски. Реално обаче описаното в тях не беше много актуално, което за съжаление продължава да е факт за почти всички езици. Но за това по-нататък из темата.
3. Три броя мерклински локомотивни карти. Въпросните карти не са част от централата, продават се отделно, но аз ги получих като бонус. Две от тях бяха с въведени заводски данни за два локомотива, третата беше празна. Принципно се продават комплекти от 3 или 5 бр.
Архитектура на мерклинска цифрова система, съчетаваща стари и нови модули...

Best Ripper:
Сглобяване, стартиране, калибриране на дисплея и изключване на централата.

       Сглобяването е лесно. Първо се включва захранващият куплунг от трансформатора. След това се включват двата щекера на защитно-филтриращия модул 191724, а от него се връзват изходите за програмна релса /ако ще ползвате/ и за влаковото трасе. Трябва да се спазва изискването за поляритет на изходите – извод „В” на релсата към червения кабел, а извод „0” – към кафявия.

ВАЖНО: Ако обърнете двете жици при свързването към релсата, стрелките и другите аксесоари няма да работят!

       След това захранващият кабел на трансформатора се включва в мрежата. Други връзки на първо време не са необходими. Бутонът STOP на централата започва да свети постоянно, екранът присветва и бутонът започва да примигва двукратно – това не е сигнал за нередност. С нарастването на прогреса честотата на премигване се увеличава. Появява се картинка, а в долния й край започва да върви лента с прогреса на зареждане на софтуеъра. STOP бутонът угасва след малко. Щом всичко приключи, на екрана се появява основният прозорец Control, който е за управление на локомотиви. При стартиране централата винаги влиза в него. Общото време за зареждане е около 80 секунди.Целият процес се вижда тук

       Както се вижда, екранът е разделен вертикално на две еднакви части, позволяващи едновременен достъп и управление на два локомотива. От двете страни има 8 бутона за функциите от f0 до f7, а в двата странични края на екрана има вертикални ленти, където се показват всички достъпни функционални команди – тези от f8 до f15 могат да се управляват само през екрана с натискане върху иконите им. Скоростта се изобразява с класически стрелкови скоростомер с ъглов диапазон 270 градуса, а самите показания за стойностите в „км/ч” могат да се променят в настройките и са индивидуални за всеки локомотив. Под скоростомера е иконата „гаечен ключ” за директен достъп до настройките на локомотива. Чрез бутоните „локомотив” до червените врътки се влиза директно до "склада" със заредените в централата локомотиви за ползване - съответно да се зареди отляво или отдясно. В долната част на екрана под всеки скоростомер е показана иконата на активния локомотив /ако има заредена, иначе излиза празно или ???/, от двете й страни са индикаторите за посока на движение, а в средата на екрана, един до друг, чрез светодиодни стълбове се показва скоростта /синхронно със стрелката горе/. При натискане на авариен стоп, големият бутон в средата започва да свети непрекъснато, докато не се изключи. Ако има претоварване или късо съединение и нямате включен защитно-филтриращ модул, централата влиза в режим на изключване на изхода и бутонът отново светва. Ако имате модул, централата отново блокира изхода, но бутонът не светва – тогава на екрана излиза съобщение, че имате проблем и претоварване, които трябва да отстраните. Но защитата сработва винаги.

      При първо пускане на централа, а също така и при обновяване на софтуеъра, излиза предложение за калибриране на дисплея. Това не е задължително, но в последствие може да се окаже, че реакцията на натискане по екрана не е точна. За целта е желателно да я направите. Ще ви излезе съобщение, че трябва да се направи калибриране на екрана, като приложенията ще се изключат. Натискате потвърждение. Екранът угасва и последователно в 4-те ъгъла и в центъра ще почнат да се появят квадратчета с кръстче в тях. Там трябва да натиснете със стилуса /не с пръст, тъй като няма да уцелите точното място, а от това зависи настройката/. След като щракнете в петте места, централата отново ще включи. Калибрирането може да се направи и по всяко време, ако имате съмнение, че нещо не се приемат адекватно натисканията по екрана. Начинът е:
    1. Натискате Setup.
    2. На последния ред вляво е CS2. На същия ред накрая вдясно е бутона Kalibrieren - Calibrate (калибриране). След това работите както е описано по-горе.

      След приключване на работа централата се изключва през екрана. Възможно е и чрез директно спиране на захранването, но тогава е възможна загуба на информация. За изключване последователността е следната:
    1.   Със стилуса е натиска горе на екрана Setup.
    2.   В новоотворения прозорец се натиска Beenden - Quit и после потвърждение на следващия – зелената „чавка”.
    3.   На екрана се изобразява ЖП депо от обръщател с парен локомотив. Започва лента с прогреса на изключване, по някое време локомотивът се прибира в депото и вратата се затваря. Екранът угасва и централата е изключена.

        За повторно включване, ако не сте вадили щепсела от контакта, е достатъчно да натиснете бутона STOP и централата отново зарежда. Ако сте изваждали щепсела, просто го включвате пак.

Изключване на централата тук           

Забележка: В по-новите версии на софтуеъра екранът на прозореца Setup изглежда по друг начин. На видеото юнакът избърза с дърпането на шалтера – не го направи правилно. Трябваше да изчака още малко да угасне сам екранът.

Best Ripper:
Проверка на версията на софтуъра и обновяване /ъпдейтване/.

       Реших, че ще е по-добре, ако издърпам напред тази част, тъй като с ранно обновяването на софтуеъра на централата ще постигнете оптимална работа, изчистване на бъгове, повече възможности, по-нова база данни на локомотиви и използване на по-добър езиков интерфейс.

       Самата централа представлява реално специализиран компютър с флаш памет /без хард диск/, който работи с Линукс дистрибуция. Софтуеърът е с частично отворен код /GPL/, като достъпната част от него може да се получи със заявка от Мерклин. Естествено, че най-важната част /фърмуеърът/ е недостъпна от гледна точка на предпазване от некомпетентно боравене, злоумишлени действия и проблеми.

       Обновяването на софтуеъра става по два различни начина в зависимост от наличната версия в централата. Ако той е преди версия 3.6.0 – това се прави на два пъти, ако е от 3.6.0. и по-нова – еднократно.
       
       Проверка на версията на софтуеъра.
        За целта натискате бутона Setup на екрана, после отдолу в лентата CS2 и после Version. На отворения прозорец ще видите на втори ред нужното.

   Обновяване на софтуеър преди версия 3.6.0.

   За целта вие необходим компютър/лаптоп, интернет връзка и стандартна компютърна флашка от 512 MB до 4 GB, работеща на интерфейс USB 2.0.
   
Първо влизате в сайта на Мерклин в страницата с ъпдейт на софтуеър.

   http://www.maerklin.de/de/service/software-updates/

   МНОГО ВАЖНО!!!
        За съжаление единствено немската страница на сайта е с пълна, точна, изчерпателна и актуална информация и линкове. В страниците на други езици има твърде малко неща или изобщо няма нищо. Винаги търсете софтуеър и информация САМО на немската страница!

   След като влезете на страницата, може да прегледате упътванията /ако знаете добре немски, ще ви стане ясно всичко, ако ли не – може да използвате гугъл транслатор, който въпреки че превежда доста дървено от немски, може да ви ориентира/.
   Превъртате страницата в долния край и слагате отметка в кръгчето пред реда: Ich habe die Lizenzvereinbarung gelesen und bin damit einverstanden. Иначе софтуеърът за теглене не се вижда. Сваляте в компютъра двата файла – cs2update.tgz (2,00 MB) и cs2update.img (128 MB). Оттук в горната част може да се свалите актуално упътване на немски език – файла Anleitung CS 60215 DE.pdf (около 8 MB) – всички други са стари версии и частично отговарят на последния софтуеър. Може да свалите и помощния файл cs2update Info 3_6.pdf (555 KB), където на немски е описана процедурата.
   Втората стъпка е копиране на двата свалени файла в основната директория (root) на компютърна флашка.

   МНОГО ВАЖНО!!!
   Флашката трябва задължително да бъде във файлов формат FAT или FAT32! Ако е в NTFS, няма да бъде разпозната от централата! Задължително проверете файловата й система преди да копиране файловете и при нужда я форматирайте в FAT/FAT32!

   Третата стъпка е ъпдейтването на софтуеъра на централата. За целта я включвате, изчаквате да зареди наличния софтуеър и поставяте флашката в USB порта на централата отзад. Изчаква се около 15-20 сек. да бъде разпозната флашката. След това натискате Setup бутона на екрана и влизате в настройките. На първия отворен прозорец намирате реда Update и на него бутона Netz или Network /мрежа/ и го натискате.

   ВАЖНО!
   Натиска се именно бутона Netz, а не бутона USB-Stick! Обновяването се прави по този начин, въпреки че на практика не е необходима мрежа и в момента не ви трябва интернет връзка!!!

   Отваря се нов прозорец Netz-Update, който се състои от две части. В лявата се показват новите части от софтуеъра, които могат да се обновят /актуалните и съответно ненуждаещи се от обновяване са сиви на цвят/. Вдясно се изписват файловете и пакетите, които се прехвърлят. Натискате бутона Start долу вляво и следите прогреса в лентата отдолу. Изчаквате да приключи процеса. Следите левия прозорец – да избледнеят всички редове, а отдолу вместо старт да се появи бутон Weiter – Next (следващ). След успешна актуализация вляво всички редове ще са сиви, а не черни, и ще се появи надпис Ihr System ist aktuell. Натискате долу вдясно зелената „чавка” и рестартирате централата.
    След рестартиране на централата проверявате версията на програмното обезпечение. За целта натискате Setup, после в лентата долу под бутоните натискате CS2. Превъртате лентата надясно, ако е нужно, търсите бутона Version и го натискате. Ако всичко е наред, трябва да ви покаже, че версията на програмата е 3.5.999. Да не ви притеснява, че не е точно 3.6.0. /На първия ред е версията на хардуъера на централа, на втория е софтуеъра./
   
         С това първата фаза от ъпдейт на по-стар софтуеър е приключена.

Best Ripper:
Обновяване на софтуеър от версия 3.6.0 и по-нова.

Ако централата е по-нова или претърпяла частичен ъпдейт от предишен собственик, или е ъпдейтвана от стара версия до 3.6.0 /виж предишния пост/, но все още не е последната версия, това може да се направи само по интернет. След 3.6.0 има някакви промени в кода на операционната система, което на тоя етап прави невъзможно ъпдейтване с имидж файл от флашка. Тук вече ще ви трябва интернет до самата централа и съответните настройки, за да се ползва.

   Настройки на централата за интернет.

   Както писах в първия пост в описанието на централата, CS2 разполага със стандартен Ethernet извод за 100 Mb компютърен LAN. Централата няма Wifi или други безжични комуникации. Включването става с обикновен LAN кабел с подходящата дължина. За целта е необходим рутър, който вече е масово разпространен в домашните компютърни мрежи /не се продава заедно с централата!/. Иначе директно в интернет мрежата няма да ви тръгне – има защити в нея. Включвате кабела между централата и някой свободен изход на рутъра /най-често те са 4/. При правилно включване и изправен кабел след секунди започват да мигат двата светлинни индикатора – зелен и жълт, вградени в мрежовия извод на централата. Това обаче не значи, че централата е веднага готова за работа.

   Добре е да се провери основната настройка на мрежовата карта в централата, а ако тя не е нова, е задължително!
   При нова централа, по заводски настройки, тя трябва да получи автоматично вътрешно IP от рутъра. Проверката става по следния начин:
1.   Натискане Setup.
2.   После отдолу в лентата CS2, след това вляво „настройки” (гаечния ключ).
3.   Цветът на екрана се променя – това означава, че сте влезли в настройките.
4.   В лентата превъртате надясно, докато стигнете до IP и го натискате.
5.   Трябва да видите нещо такова /не съм сигурен дали е така в по-старите версии/.6.   За да е на автоматично получаване на IP от рутъра, трябва да е маркирано горе дясното – automatically (DHCP). За всеки случай може да натиснете отново бутона DHCP за нов IP адрес. При този случай полетата отдолу с IP, маска, гетауей и сървър ще бъдат недостъпни, но във всички трябва да има адреси! Ако няма навсякъде – значи връзката не е осъществена!
7.   Ако е маркирано горе лявото – manually, значи вече някой преди вас е закачал централата към интернета и е нагласил адреса според нуждите си.8.    Ако имате достатъчно познания по компютърните мрежи и знаете какви IP адреси раздава рутъра ви, може и тук да се оправите, като въведете някакъв от мрежата си. Ако не сте наясно, просто сменете горе от manually на automatically.
9.   Натискате бутона „приложи” – синята стрелка надолу в долния край. Изчаквате да се появят адреси и в 4-те реда по-горе. След което натискате бутона ОК – зелената чавка.

Забележка: При по-стари версии на софтуеъра може да се наложи рестарт на централата, за да презареди мрежовите настройки.

   Обновяване на софтуъра през интернет.

         След настройката на мрежата централата се връща в прозореца Setup. За обновление на софтуеъра оттук вече е необходимо само да натиснете бутона Netz – Network. Отваря се прозорецът Netz-Update от две части. Централата прави сравнение по жицата за наличието на нова версия. Следите левия прозорец – ако излязат редове в черно – значи има. Ако няма – всичко остава сиво /бледо/. Обикновено винаги в черно е маркиран ред 5: import_USB (V evergreen : и датата на последното обновление през флашка). Това няма отношение на практика към версиите в сървърите на Мерклин.Забележка: Ако вляво нищо не се зарежда, а в десния прозорец се нижат много редове със съобщения за грешки, значи, че нямате достъп до интернет. Проверете настройките на мрежовата карта на централата.

   Ако има ъпдейти, след като отдолу излезе съобщение Success, натискате вдясно долу Start. Централата започва да тегли и инсталира нужното. Щом излезе надпис Weiter – Next и съобщение, че системата е актуална, натискане зелената чавка и рестартирате централа. С това обновяването е завършено.

   ВАЖНО! Единствено при софтуеър 3.7.0 ъпдейтването става с натискане на бутона USB-Stick, а не Netz – Network!!! Във всички други преди и след него се работи както е описано по-горе.

   Към днешна дата последната версия е 4.1.0 (3).

Best Ripper:
Смяна на езика на интерфейса.

Централата позволява многоезичен интерфейс поради наличието на операционна система. На този етап може да избирате между 13 различни езика, между които обаче няма български. /Не че ще се самоизтъкна, но ако не хвана аз да го направя, не виждам кой друг. Но поради слабото разпространение на централата у нас и негативното мислене на „водещите” наши ЖП моделисти, на тоя етап не смятам да го правя. Но току виж един ден ми дошла музата и съм го направил напук на тях… :lol: /. Като всяка операционна система има достъп до раздел „Помощ” – Help/Hilfe. В менютата това става с бутона “?” /където го има/. При най-разпространените езици положението е следното:
1.   Както стана ясно в предишен пост, всичко на немски е точно, актуално и ясно – важи за целия интерфейс и цялата информационно-помощна част.
2.   Английски – към настоящата версия 4.1.0 (3) целият интерфейс е преведен и пълен, хелпът също е преведен, но не е напълно актуален и точен.
3.   Руски – най-накрая в тази версия интерфейсът е изцяло преведен, но хелпът изобщо не е – излиза немската помощ.
4.   Френски – има превод на интерфейса и хелпа – но не го ползвам и не знам колко е точен.
5.   Испански – превод на интерфейс – незнайно дали е актуален, хелп – непреведен.
6.   Останалите езици като холандски, шведски, датски, японски, естонски и пр. не ги коментирам.

При закупуване на нова централа или идваща от Германия зададеният език е немски по подразбиране. Ако желаете да го смените по една или друга причина, това става така:
1.   Натискате бутона Setup на екрана.
2.   Натискате CS2 в лентата отдолу, после настройки - „гаечния ключ”.
3.   Цветът на екрана се променя, отдолу вляво излиза Konfiguration.
4.   Превъртате лентата надясно със стрелката в края, търсите Ansicht и го натискате.5.   В новия прозорец имате няколко избора:
        А. На първия ред можете да зададете времето на обновяване на информацията на екрана /на колко секунди да е/. Заводската настройка е 3. Ако искате, може да я промените.
        Б. Блокиране движението на екрана /превъртане/ в раздела „Макет” – layout. Може да сложите отметка, ако ще ползвате стилус или пръст за натискане по екрана - така схемата няма да шава, ще се превърта в 4-те посоки само с бутоните.
        В. Падащо меню с налични езици. Натискате стрелката и избирате желания език – точно както в изборно меню на компютърна операционна система.    Г. Последното е за активиране на компютърна мишка, включена в централата. Тъй като централата разполага със стандартен USB 2.0 извод, позволява да се използва компютърна мишка като посочващо устройство. Ако не смятате да използвате /да работите само със стилуса или с пръст/, може и да не маркирате.
    Д. Натискате долу вдясно бутона „приложи” – синята стрелка надолу. Изчаква се от няколко до 12-15 сек., докато се презареди новия езиков интерфейс.

Изглед на интерфейса на същия прозорец на английски.Изглед на интерфейса на руски.След като сте избрали език, натискате ОК – зелената чавка и централата връща в прозорец Setup /извън настройките – ще върне предишния цвят/.

ВАЖНО!!! Както стана въпрос в описанието на централа, при нейното включване директно се влиза в раздел „Контрол” – управление на локомотиви. Когато сте в този раздел, бутон Control горе вдясно /до Setup/ не се изобразява! Щом влезете в някой от другите раздели, той се появява и изчезва отново, щом влезете при управлението на локомотивите.
Бутоните най-отгоре Keyboard, Layout, Memory, Setup и Control винаги са на английски, независимо какъв езиков интерфейс ползвате.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия