При нея се оказа, че компромиса ще значително по-голям, поради ред причини.
Връщам се отново малко по-назад. Когато започнах новия макет, беше ясно че района на Кел ще е задължително равнинен, поради естеството на релефа на територията, която все пак правя опит да пресъздам. В бившия вече хол, повече от ясно пейзажа трябваше да се разчупи, поне с още едно ниво, но така че хем да остане достатъчно място за индустрията, която обикновено е разположена в равнина, хем пък и на такава площ е добре да се развие някаква теснолинейка H0m(повечето от Вас знаят любовта ми към тази железница). От друга страна нищо не трябваше да пречи на жп магистралата да изпълнява основната си функция - не възпрепятстван пренос на влакове от единия до другия район, все пак в един затворен кръг, за да може да човек да поседне някъде и просто да се полюбува на композициите. Не на последно място - гарата, на която винаги се акцентира във всеки железопътен макет, да има достатъчно място за дълги пътнически композиции от порядъка на 8-9 вагона, все пак времето в проекта е 5-6 та епоха. Доста задачи, а пространството не е толкова голямо, отделно от това бях решил да подчиня всичко на подвижния състав с който разполагам и най-вече на това, което ми се гледа на мен самия. Реших, че ще е по-добре да разделя пътническата от товарната гара, това би позволило значително по-голямо спокойствие при пътническите превози, с възможност на вагоните и мотрисите да постояват на коловозите необезпокоявано. Челна/глуха пътническа гара в най-голяма степен отговаря на тези критерии, не случайно както знаем на Запад има доста такива в големите градове. Така и направих - качих пътническата гарата на ниво + 10 см по дългата около 5 метра стена на стаята, връзката с основното за движение трасе стана чрез удвоен коловоз, по естакада със сравнително приемлив наклон от малко над 3 промила. Двойната линия влиза в гарата и се разклонява на общо шест коловоза, с възможности за лесен преход между отделните линии ще видите след малко.
Дотук нещата горе-долу биват, 6 коловоза не са много, но общо взето прилично за средно голяма гара, все пак са и само пътнически, дължина за композициите достатъчно, обаче теснолинейката как да впиша? За нея остана място колкото само за един коловоз вече седми за гарата, което е добре по принцип за такова междурелсие, но ако и тя завърши челно в гарата, как да завъртя един много по-малък разбира се кръг? А е добре да може самостоятелно да се движи и теснолинеен влак. Остана толкова малко място защото гарата не можеше повече расте на ширина, магистралното трасе макар и на друго ниво се движи успоредно на гарата - за него вече казахме по-възможност дълги прави участъци. При това положение - не оставаше друго освен теснолинейния коловоз да преминава транзитно през иначе челната гара Митълщат. Освен всичко недостига на няколко сантиметра площ, ме принуди да поставя пероните чак в гърловината на самата гара - горките пътници, трудно ще прекачват влаковете

По мои наблюдения обаче, често за теснолинейките по света се прилагат различни по-нестандартни решения. Тук започнаха и проблемите с теснолинейния релсов материал.
Първо взех малко релси на Bemo и дори пробвах да баластирам част от трасето. Резултатът изглеждаше обнадеждаващ, линията с малка подложка от корк за баластовата призма и тревичка наоколо изглеждаше симпатично и реалистично. Но пинчетата(май така се казват) за връзка между отделните релсив тази система не са фиксирани като на Пико например, при това не само на флексовете. Това доведе, до недобро уплътняване между релсите, голяма загуба на ток при отдалечаване от източника, често дерайлиране на капризните вагони на Bemo, от единствената засега пътническа композиция. Отделно от това предстоеше трасето да минава през трудно достъпни горски райони. Опитах и някакво запояване, но накрая се ядосах и реших да не се мъча повече и да сменя релсовата система с тази на Тилиг с готовата бетонна призма. Грозничко е, но здраво, пак казвам - всичко е един голям компромис, особено теснолинейката. Аз лично не се справих с релсите на Bemo, Гришата казва, че няма проблеми, надявам се да сподели своя опит с нас.