Живко, някои може и да се втрещят, но това вече е истинско и сериозно, като проект и като ...разчистен терен (най-вече мебелите и мокета).
Браво...имаш пълната покрепа не само от попа, ами и от другите приятели!!!
Докато не си го почнал (отново) в детайли - не бързай, този път пет пъти проектирай, три пъти променяй и един път направи.
На първо четене - наистина тази схема много добре отваря терасата, но за да включиш нея, практически си "унищожил" основното
предимство което ти даваха двете стаи и връзката им през коридора.
Това беше дългите трасета мужду основните две гари.
На твое място бих оставил от стария проект (макет), връщането на двойното трасе през коридора (това дето беше в тунела).
Защото така всъщност си остава толкова ценното и от малко моделисти постигано, по-голямо междугарие.
Нещо повече - бих го дори "кръстосал" по подобен начин през терасата, като така бих постигнал не само уголемяването на това,
но и на другото междугарие. Тоест двете големи гари (в двете стаи) практически ще са почти равно отдалечени и
с доста по-прилично времетраене на пътуването между тях. Забележи - и от двете им страни (броено по "овала")!!!
Предлагам ти в основни линии тази скица за изясняване на предложението ми:

(за съжаление picbg отново е изключен, а в "снимка" режат качеството)
Дори ако искаш, можеш да оставиш и "късите" връзки между гарите, както са на твоя план, а под тях (или над) да прекараш моето предложение.
Така ще имаш възможност и за "късо" преминаване (според мен излишно обаче) и за по-удължено пътуване.
Тунелите не са "застопорени" - просто докато скицирах си представих на първо четене как биха минали трасетата.
Тоест в коя стая, кое трасе да се вижда отгоре и кое трасе да минава подд него в тунел,
ти също си избираш. Също така дали да е на плоскости (през вратата на терасата) или да е на два допълнителни
моста, под които да се пъхаш или да се вдигат когато няма влакове на тях - пак ти решаваш.
Ако това предложение те заитригува, можем да го пообсъдим по-детайлно, още повече
че техническата (и планова) реализация няма да изглежда точно по този начин.
На скицата съм ти предложил лека смяна на концепцията за удължаване на МАХ, междугаровите пространства.
Спомням си, че на стария (втория вече в небитието) макет, много се кефеше на това дълго пътуване между гарите!!!

ПП. Това със всички възможни теснолинейки също е страхотно хрумване и едва сега ми се изясни "онази"
скица след шумната и многолюдна четвъртъчна среща в бирарията.