Автор Тема: Здравейте и от мен.  (Прочетена 6486 пъти)

Bogdan

 • Гост
 • Trade Count: (0)
Здравейте и от мен.
« -: 28 Декември 2015, 16:00:28 »
Здравейте, Малко закъснял с представянето си и вече с няколко теми зад гърба си още преди да се представя. Казвам се Богдан от Пазарджик регион на 29 години съм и се запалих отново по влаковете. От малък си имах тръпка по влакове но не съм имал късмета да вида дори по телевизията за модели на влакове. Имах само едно евтино малко пластмасово влакче и играех само с него !Какви ли не модификации му правих само и само да прилича повече на истинските. Веднъж минах покрай витрина с детайлно направен пътнически сет с гара и пластмасови релси и седях като втрещен 10 мин. докато майка ми не ме откъсна с 300 зора от витрината защото било страшно скъпо (30 лева по онова време а пластмасовите боклуци бяха по 3 лева) . Даже не подозирах ,че съществуват такова чудесно подобие на истински влак! По онова време нямаше нито компютри нито имаше и по магазините нещата каквито ги има сега. Винаги съм мечтал да има модели максимално близки до истинските в умален мащаб без изобщо да подозирам ,че вече такова нещо е измислено отдавна и съществува жп моделизъм.   Нямах никакъв досег до информация за такова хоби. Не че родителите ми щяха да се интересуват или да имат пари за това хоби. Нито пък в България имаше някъде където да видиш на живо модели на влакове като изложения или прочие.  Може би и затова 90% от ентусиазма, който имах тогава изчезна завинаги. Сега макар и само с 10% мерак  ;D вече с лесен достъп до информация и със собствени средства и отново се зарибих много по това удивително хоби но за съжаление май съм закъснял. В днешното време с тези компютри и модернизация такива хобита са на път да изчезват. По мое мнение и от това което чета в Интернет излиза ,че в бъдеще хобито ще е прекалено скъпо за да се интересува някой от него. Има доста по евтини хобита и възможности човек да прекара добре времето си с много по достъпни хобита . А и гледам, че по малките изобщо не се трогват и впечатляват от влакове интересуват ги само таблети , смарфони и компютри.  Когато бях на тяхната възраст, ако видех каквото виждам сега жях да дам мило и драго да гледам макар и само на снимка.

pavel75

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (18)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1812
 • Рейтинг: 264
 • HO; IV и V; BDZ, BG; София
Re: Здравейте и от мен.
« Отговор #1 -: 28 Декември 2015, 16:05:01 »
Може би нещата не са чак толкова черни. Точно защото децата имат компютри и таблети, това им е станало като ежедневие, а хобито е нещо което го нямат всеки ден и може да ги впечатли. Когато има фремо срещи или идват деца в клуба виждам как реагират и се радват. Не е като да нямат никакъв интерес.

Bogdan

 • Гост
 • Trade Count: (0)
Re: Здравейте и от мен.
« Отговор #2 -: 28 Декември 2015, 17:42:11 »
Това е добре дано си прав. Много се радвам да го чуя че все пак се впечатляват. Ще им остане спомен и вероятно да станат бъдещи клубни членове  . Все пак трябва с нещо да се асоциира за да имаш бъдещ интерес към това хоби. Както на мен са ми интересни дизелите а не парните локомотиви тъй като парен локомотив никога не съм виждал на живо така и на тях влаковете като цяло. Но все пак това си е до човека .

pach

 • Trade Count: (42)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 12292
 • Рейтинг: 1318
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re: Здравейте и от мен.
« Отговор #3 -: 29 Декември 2015, 08:11:09 »
Цитат на: Bogdan link=topic=4808.msg102537#msg102537 date=1451311228
...Нито пък в България имаше някъде където да видиш на живо модели на влакове като изложения или прочие.  Може би и затова 90% от ентусиазма, който имах тогава изчезна завинаги. Сега макар и само с 10% мерак  ;D вече с лесен достъп до информация и със собствени средства и отново се зарибих много по това удивително хоби но за съжаление май съм закъснял. В днешното време с тези компютри и модернизация такива хобита са на път да изчезват. По мое мнение и от това което чета в Интернет излиза ,че в бъдеще хобито ще е прекалено скъпо за да се интересува някой от него. Има доста по евтини хобита и възможности човек да прекара добре времето си с много по достъпни хобита . А и гледам, че по малките изобщо не се трогват и впечатляват от влакове интересуват ги само таблети , смарфони и компютри.  Когато бях на тяхната възраст, ако видех каквото виждам сега жях да дам мило и драго да гледам макар и само на снимка.

Тези съмнение са съществували още от зората на хобито по света (някъде към 1835г.) и ще продължат да съществуват винаги.
Но докато съществува транспорт в този му вид (на две релси) и хобито ще продължи да съществува.
Това хоби никога не е било масово, дори и в Германия, въпреки че на нас ни се струва обратното за там.
Също така и цените в него са от 0 до 10 000 (и повече) лв/евро/$ за модел. Тоест за разлика от другите истински скъпи хобита(тенис, ски и дайвинг)
тук при нас има всякакви групи и съответно то е по джоба на всеки който обаче е запален, не 10 % от хобито, ами си е на 100%.

Ще ме прощаваш, ама на такива "хобисти" само с 10% тук им казваме, че са комети.
Появяват се, разгарят се, посветят малко, след което постепенно се отдалечат и угаснат.
Можеш да видиш цял куп теми в раздела за макети - всичките почват с $макета на....." или "започвам и аз макет - давайте съвети" и т.н...
И след това остават недовършени - добре, че поне някой все пак написват причините заради които "напускат" ХОБИТО.

Характерното за всички е, че почват тук с голям ентусиазъм, без да са прочели дори само актуалните теми за деня,
и задават въпроси на които отдавана в този форум са дадени отговорите (на 75%). Съответно тъй като нямат опит
дори въпросите звучат неадекватно и ако някой въобще им отговори, то е първо да почетат, после да питат поне правилното нещо.
Резултата е, обидени и от двете страни и ...заключения... че това хоби умира.

Да, не може да се сравнява нито с парите, нито с мястото необходимо за един таблет или компютър,
ама някой тук (в БГ)  дори са забравили, че с компютъра все още се работи и той не е само развелакетелен център,
от който можеш "да си отвориш социалните мрежи, да гледаш новите филми и да слушаш музика" (цитата е от реклама в БГ).

Повярвай, има още много аспекти за които можем да поговорим, така че това хоби не само, че не умира,
но и доста добре си се развива с нас или без нас в него!!!

Ivo Nedkov

 • Trade Count: (16)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1164
 • Рейтинг: 177
 • HO, София
Re: Здравейте и от мен.
« Отговор #4 -: 29 Декември 2015, 13:17:11 »
Тук ще научиш много за жп моделизма и влаковете.
Никога не е късно да се захванеш с това хоби.
Това ще бъде нещо ново за теб през идващата нова година!
Весели празници и приятно четене и разглеждане на форума.