Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Теснолинейката на Stefanoff 2016 - Теснопътна мотриса серия 82

<< < (2/3) > >>

stefanoff:
Реших да поработя върху светлините на мотрисата. Най вероятно ще има коментари че то се продават достатъчно малки SMD, или съответно двуцветни светодиоди, но аз реших да ги направя с налични на българския пазар материали. Моята концепция научно обяснено май се казваше "пълно вътрешно отражение" и се използва в оптичните системи, и съответно в много фабрични модели на локомотиви, но аз съм си я адаптирал за модела на мотрисата. На лазер си резнах световода от плексиглас 1,5 мм. Диодите ги изпилих в двата края и ги залепих два по два, като границата на двата диода се пада по оста на фара.
PICT0187 by Dimitar Stefanoff, on Flickr
Запоих ги в блок и им сложих резистор, подбрах го експериментално за да не се получи че светят като ксенон на насъскано Ауди ами меко и приятно
PICT0190 by Dimitar Stefanoff, on Flickr
Сложих ги на модела и тествах
PICT0195 by Dimitar Stefanoff, on Flickr
PICT0192 by Dimitar Stefanoff, on Flickr
PICT0193 by Dimitar Stefanoff, on Flickr
Остана да ги пръсна черни да не дават бликове в кабината и мятам интериора.
Поздрави.

mitko0888:
Решението с лампичките е много добро, не знам защо се притесняваш кой какво щял да каже (за 4 диода с един резистор от 2 кОма). Ако пръскаш световода - да спомена че вече няма да е световод, а ще е боядисана прозрачна пластмаса ... Пак ще свети, може да се получи и по-добре, може и да стане просто по-слабо, може дасе смени и цвета на бялото. Можеш да го закриеш с черна дебела хартия, или с бяла хартия - пробвай за да видиш разликите.

pach:
Ако просто го боядисаш с черна боя, ще върши същата работа като със станиол да го увиеш.
Тогава светловода няма да свети "навсякъде", а само през фаровете. Станиола допълнително
отразява светлината при "пълно вътрешно отражение", но това при употреба на светодиодите едва ли ти е необходимо.
Тоест станиола ще е само като "затварящ" светлината във светловода - за това и черната боя ще ти свърши същата работа.
Впрочем, ако единият светодиод "гръмне" дали тока през другия няма да стане твърде голям (или малък) когато са захранени с един резистор!?  ;)  :spiteful:  :pleasantry:

jopeto:
 Пръсни леко с черен мат ефекта е точно търсеният, принципно диодите са си доста силни и изглеждат нереални, като светлина и дразнещо фокусирани.  Боята променя всичко и се получава мека приятна светлина. 

Ivo Nedkov:
Поздравления за напредъка!  :clapping: Много добре се получава!  :good:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия