Нека и аз хвърля малко светлина по темата.
Момчета, всичко това, което правите е много хубаво и иновативно, но за съжаление няма как да го приложим на фремо среща.
1. Във FREMO не обичат да се променят наложените стандарти, освен ако не им предложим карамелизирана траверсна скара от флекс релси със шоколадови пуканки.
2. Предлаганото от вас решение няма съвместимост с утвърденото във FREMO обществото стандарт. ( За това след малко ).
На мен лично много ми допада варианта за Wi-Fi, но по-скоро гледам на това като резервна опция, ако някой иска да ползва мобилния си телефон.
На срещите, на които съм присъствал, съм наблюдавал внимателно "кое", "какво", "как", "защо" и т.н. В залите обикновенно има Wi-Fi hotspot-ове с интернет и масово хората се закачат там, за да предават снимки и видео през социалните мрежи за това как протича събитието. Вариантът да се закачат към рутер без интернет, само за да гледат часовника е по-скоро опция и проява на добра воля.
Сега за системата им на управление:
"Радиосинхрон" часовниците не се синхронизират чрез радио сигнал. Предполагам знаете, но все пак ще го спомена за останалата част от аудиториятя, която може би не знае. Принципа им на работа е чисто електрически. Има ток - върти стрелките, няма ток - не помръдва. Работят на прав ток от 12 волта и може да са постоянно под напрежение, което всъщност е добре, защото блокират стрелките да не се поместват от външни механични фактори. Особеното е, че плюс и минус полюсите трябва да се разменят, за да карат механизма да се движи. Тоест подаваме + и - на изводите и минутната стрелка се премества с едно деление, след което заковава на място. Продължителното подаване на ток не оказва никакво влияние. Когато се разменят полюсите, механизмът премества с още една минута напред. Именно тази промяна на поляритета наричаме радиосинхрон или импулс.
По долу показвам как изглежда въпросния драйвер и прилежащите му аксесоари.

Драйверът се управлява през сериен порт със специален софтуер, разработен също от мозъците от FREMO в далечната 1999 г. и от тогава няма обновяване

Има го и за DOS 3.20!!
Приятели този софтуер е като институция !! Затова казах по-горе че някак много трудно ще успеем да прокараме новите идеи.

Може да си го свалите от тук
mzeit.exeУправлението е следното:
Портът се инициализира като за модем. Софтуерът работи чрез DTR и RTS сигналите. С други думи, кара модема да "отваря" линията (dial) или да "затвартя" (hang-up). По този начин се създава въпросния импулс, който драйвера от своя страна праща по BNC кабела до всички часовници, свързани в clock-net. Разбира се, има и друго, за да се усложни още малко заданието. Когато сигнала е DTR, драйвера праща импулс +/-, което отговаря на четните цифри, а когато е RTS, тогава обръща полюсите -/+ и така движи нечетните цифри. Радиосинхрон импулса тук във FREMO e последователност от DTR/RTS модемни сигнали.
Хардуерното изпълнение на драйвера го има в два варианта. Първият е с променлив ток на 24 волта. При 24 волтовите драйвери се използва само едната полувълна, получена след един диод. Напрежението при полувълната спада на 12 волта. Драйверът просто обръща изхода през два различни диода. Вторият вариант е с прав ток от 12 волта (може и повече, но все пак е нужен регулатор). Малко по-сложен е като хардуерна реализация.
В горе изложените снимки единственото доработено от мен нещо е подмяната на чинч буксите с BNC такива. Бих казал, че им е слаба точка в цялата система, защото се нагледах на измъквания на кабели дали от слаби букси, или от спъване в някой кабел. Случваше се някой от часовниците да спират изобщо да работят, та дори и цяла часовникова кула.
До тук разяснения за техния опит от последните 17 и повече години насам. А сега разяснения какво искаме ние. Нямаме много шаване от тяхната система така, че трябва да танцуваме по тяхната музика.
Идеята на Павката с електроните часовници дойде от там, че гаровият персонал много често е с гръб към часовниковите кули. Искаме да измайсторим малки часовници, които да се управляват с такъв външен синхронизиращ сигнал, подаван от лаптопа и драйвера за цялата clock мрежа. А защо електронни, защото имат малка консумация и могат да се вградят в таблата на самите гари. Ако разбирате от програмиране на ниско ниво на микро контролери от типа на ATmega, Atmel или Arduino, бихме могли да направим нещо подобно за електронен часовник без кварцов кристал. Софтуерът трябва да следи за смяна на поляритета на входа и съответно да инкрементира с едно при всяка промяна. Нещо като тригер, който движи въпросния часовник, макар че то вече не е часовник, а си е чист брояч. Питахме за подобно решение и получихме отговор от трицифрена сума, клоняща към четирицифрена. Ако не успеем да реализираме подобно изобретение, резервният вариант е да ползваме механизми от кварцови часовници. С необходимото преправяне се връзват безпроблемно към clock-net-а на трасето.
Това е от мен

айде и със здраве