Автор Тема: Усъвършенстване на Lima BB 15008  (Прочетена 7695 пъти)

stivi1504

• Trade Count: (4)
  • Full Member
  • Публикации: 199
  • Рейтинг: 83
  • "Най-висшата ценност е любовта"- 1 Коринтяни 13
Усъвършенстване на Lima BB 15008
« -: 06 Март 2016, 19:05:02 »
Здравейте!
Ето, че започнах и новата тема за усъвършенстването на Лима 15008. Вчера го завърших. Ще направя темата, както предишната с Тауруса на Пико - с всички обяснения и картинки.
Тук поясненията и снимките ще са малко повече, понеже и самото пребоядисване, и преправяне траеха доста по-дълго. Но мисля, че стана супер локомотивчето, в сравнение с това, което беше.

Нужни материали:
-Сребриста боя и маркер
-Сива(матирана)боя
-Жълта боя
-Тънка четка
-Клечка за уши
-Пинсети
-бормашина(няма значение малка, или голяма)
-бургия 0,5мм
-тел 0,5мм

Това е всичко, което ви трябва. Сега, вече, основната част от усъвършенстването.

И нека да започваме!

ПЪРВИ ЕТАП ОТ УСЪВЪРШЕНСТВАНЕТО:

Първа стъпка:

Отворете локомотива, за да отделите горната от долната част, което става така: 
Под вратата има една издадена част, нещо като пластинка, имитираща стълба. Но това всъщност държи горната конструкция към долната част, към която са прикрепени колелата.

Отварянето:
Първо трябва да отидете най-близко до издадената част под вратата, и после дърпате внимателно(в случая при мен наляво).

Дърпате, докато горната конструкция не се отдели от долната. Но това ще стане само в единия край. Затова трябва да отделите по същия начин следващите 3 пластинки.

(Съвет: Отварянето трябва да се направи задължително, понеже после ще е много трудно да се пребоядисва или поправя каквото и да е.)

Втора стъпка:

Вземете горната част на локомотива. Първото нещо, което трябва да се направи, е да направите метални парапети. За целта ще ви трябват верт с 0,5мм бургия и същите милиметри в диаметър тел. Правенето е много лесно, стига да се работи правилно и чисто. Чисто, защото някоя леко стърчаща пластмаса може да ви заблуди, че дупката не е допробита.
Направете по четири дупки от двете страни на вратата.

После вземете телта, и с помощта на клещи, я оформете така:

Сложете телта в някоя от горните дупки и измерете (на око) докъде да бъде дълга, за да влезе и в долната дупка.

След като го направите, оформете я и поправете всякакви кривини.

Направете по същия начин и останалите три врати. Ако случайно някоя от металните дръжки са ви влезли прекалено навътре, или са се "сплескали" в средата, можете да ги оправите с клечка за зъби.

Преди:

И сега:

Преди:

И сега:

(Следва продължение)
« Последна редакция: 07 Март 2016, 23:00:54 от stivi1504 »

stivi1504

• Full Member
Re: Усъвършенстване на Lima BB 15008
« Отговор #1 -: 07 Март 2016, 20:26:13 »
Здравейте!
Ето го и продължението на темата. В този етап ще се запознаем с пребоядисването на покрива, на колелата и детайлите около тях.

ПЪРВИ ЕТАП ОТ ПРЕБОЯДИСВАНЕТО

Първа стъпка:
Вземете отново горната част на локомотива. Започнете да пребоядисвате детайлите около пантографа, понеже те са в цвета на покрива, а е хубаво поне да се отличават по цвят от него. Боядисвайте със сребристата боя и тънката четка.

Ако пантографът е тръгнал леко да ръждясва, минете го със много ситна шкурка, обаче съвсем леко, понеже може да нараните метала.

Втора стъпка:
Работата с частта около пантографа все още не е приключила. Ще добавим и още детайли. За целта, вземете от телта. За съжаление, оттук не мога да обясня върху какво да сложите телта, за което се извинявам предварително , но смятам, че следващите снимки ще покажат какво точно да се прави.

Ще го обясня по мой ,малко глупав, начин. Сложих от телта върху най-изпъкналите части покрай пантографа.

И едно малко сравнение

Преди:

И сега:
« Последна редакция: 07 Март 2016, 20:32:13 от stivi1504 »

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #2 -: 07 Март 2016, 20:31:49 »
Тази тел така както си я сложил означава, че локомотива няма прекъсвач и е постоянно включен.

stivi1504

• Full Member
« Отговор #3 -: 07 Март 2016, 20:51:28 »
ВТОРИ ЕТАП ОТ ПРЕБОЯДИСВАНЕТО:

В този етап започваме с колелата.

Първа стъпка:
Започнете пребоядисването на колелата.
Премахнете тежестта, и тогава започнете работа. За пребоядисването съм използвал и маркера, и боята.
Започнете с нанасянето на боята, с четката, на леки точици по цялата талига, които лека-полеко ще разнесете- постигнал съм ефектите чрез разнасянето на точиците с клечката за уши.

Втора стъпка:

След като направите колелата и от двете страни, наместете тежестта. Подредете и кабела, за да не съждава проблеми, или от вероятност от скъсване при затварянето на локомотива.

stivi1504

• Full Member
« Отговор #4 -: 07 Март 2016, 22:09:20 »
ТРЕТИ ЕТАП ОТ ПРЕБОЯДИСВАНЕТО:

Продължаваме отново с горната част на локомотива. Тук вече идва и основната част от пребоядисването. За целта съм гледал от оригиналната снимка на локомотива, която доста трудно намерих, защото в интернет има много, но не точно в тези разцветки, в които е моят модел. Ето и снимката, на която достатъчно добре се вижда какво да се прави.

Първа стъпка:
Започнете оцветяването на предниците. Тук отново съм използвал ,най- вече, сребърния маркер и сребърната боя. Първо боядисайте фаровете, като внимавате да не оцветите "стъкълцата". После минете с маркера логото и номера. Пребоядисайте буферите и останалите детайли отстрани.
Изчистете, ако има позацапано.

(Оригиналният е с червени фарове, но на мъничкия модел повече ми харесват сиви)

Втора стъпка:

Работата по предницата още не е свършила. Залепете (хартиено) тиксо така, че да се образуват две ленти, започващи от средата на логото, завършващи до края на червената боя, която е сложена фабрично. След като тиксото е поставено на място, уверете се, че е залепено добре към пластмасата, и започнете да боядисвате двете ленти в жълто. След като боята изсъхне напълно, можете да махнете тиксото.

Трета стъпка:

Започваме да пребоядисваме и около прозорците на кабината. Отново залепете тиксото хубаво там, където ще се пребоядисва. Започнете нанасянето на матираната сива боя около прозорците. Забележете, че трябва да се пребоядиса не само предницата, но и отстрани на локомотива:

Ето го и отстрани. Забележете разликата вляво и дясно.

stivi1504

• Full Member
« Отговор #5 -: 08 Март 2016, 22:02:35 »
ЧЕТВЪРТИ ЕТАП ОТ ПРЕБОЯДИСВАНЕТО:

Ето, че достигнахме и последния етап от пребоядисването. Тук се доизкусуряват детайлите, ако някоя част трябва да се боядисва още, или да се изправи някоя кривина. И в този етап е време да избършете локомотива, да го изчистите от всякакви мръсотии и изцапвания, както и аз направих, след като го завърших.
Сега ще покажа снимки,намерени в интернет, на които ясно ще се вижда как изглеждаше локомотивът ми преди и след пребоядисването. Според мен промяната е доста голяма. Въпреки, че Тауруса повече ми харесва. Но май сравнявам несравнимото- Таурусът е на една година, а Лимата е на цели 25, даже и повече. Смятам, че добре стана локомотивчето, но все още мисля, че има още какво да се доизкусурява, например пантографа, а и ми се иска да му сложа нов двигател и осветление, понеже сега такова няма. Но ,може би, това по-натам. Надявам се да ми помогнете с частта със смяната на моторчето.
Снимките отново съм гледал да ги снимам почти както тези, които съм извадил от интернет, за да може да се види разликата във всеки детайл.
Последователността на снимките: Първо тази от интернет, после моята.

И накрая една с истинския. (Снимката малко я кривнах, но пък ми хареса как стана, и затова я запазих) ;D

Очаквам вашето професионално мнение.

Благодаря за вниманието!

stivi1504

• Full Member
« Отговор #6 -: 09 Март 2016, 09:41:13 »
Здравейте отново!
 Днес решех малко да покарам локомотивчето, за да видя след ремонта как се движи. и е наистина супер.
Съвсем различно изглежда от преди, за което съм много доволен. Предназначил съм го за товарни вагони, защото за пътническите някак си не отива(може би, защото е доста старичък).
Ето малко снимки от днешното каране:

ARTU

• Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 51
  • Рейтинг: 27
« Отговор #7 -: 09 Март 2016, 18:14:32 »
Дръжките от тел изглеждат ужасно! Изхождайки от три десетилетия опит като стендов моделист, предлагам първо да огънеш телчето с някакъв бендер, след което да разпробиеш и монтираш.

stivi1504

• Full Member
« Отговор #8 -: 09 Март 2016, 20:06:41 »
Здравей ARTU!
Въпреки, че мнението ти е доста остро, аз ти благодаря  за критиката.
Виждам, че телта не е направена перфектно, което и мен донякъде ме дразни. Но смятам, че имайки предвид моя опит, който е буквално никакъв, защото никога досега не съм правил нещо подобно, камо ли да пробивам дупки, е добре. Ти сам казваш, че имаш "  три десетилетия опит като стендов моделист", така че е нормално да те дразнят. А аз, след като нямам такъв, няма как да направя нещо абсолютно перфектно. Честно казано не знам какво е "бендер", но ако ми обясниш, ще съм много благодарен. Аз сам съм си измислял как да слагам и огъвам телта, за която цел съм използвал само клещи, и нищо друго. Може би затова телта изглежда така. Както казват хората: "Човек се учи до края на живота си". Моят опит ще дойде с времето. Не мисля, че човек на моята възраст, ще се занимава с това. Повечето деца днес ги интересува само компютрите и телефоните, както моите приятели, вместо да сътворят нещо със собствените си ръце. Не казвам, че това, което съм направил е перфектно, но мисля, че е по-добре да развивам сръчността си, отколкото да развалям зрението си.
Това не искам да го приемеш нещо като обида към теб. Не искам да давам акъл на никого. Просто ти казвам самата истина. Всеки човек има своя гледна точка на нещата и казва това, което мисли.
Извинявам се, ако с нещо съм те обидил!
« Последна редакция: 09 Март 2016, 20:19:05 от stivi1504 »

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #9 -: 09 Март 2016, 22:35:21 »
Стиви,

Това че показваш снимки на оригинала е много добре. Обикновено пишещите тук масово забравят за това и не е ясно какво се прави и как се получава.

Оцвеняването около фаровете не е като твоето, но това в общи линии не пречи, може спокойно да го оставиш така.

Дръжките от кламерите разбира се трябва да ги преправиш. Писано е доста из форума за всякакви дръжки. Има струни за китара - около 1 левче бройката, от 009 до 017 (такива съм виждал, може и други да има). Числото е хирядни от инч - 0.22 до около 0.45 мм. Оформят се лесно, след това са здрави и красиви. За малки детайли можеш да използваш и медна тел - от LAN кабел до мостов кабел - от 0.5 до 1.5 мм.

Не знам дали стърчащите части по талигата трябва да са лъскави / метализирани. Ползвай някоя стара и ненужна талига за да експериментираш - кое да е черно, кое да е сиво, кое да е матово и т.н.

Дупките ми се виждат малко големички, а пишеш че са с 0.5 свредло. С машина пластмасата се разтапя и дупката става голяма. Мисля че това също трябва да го тренираш.

Като цяло - резултатът е доста добър, така че давай напред, но е добре всеки следващ модел да е по-добре от предишния.

stivi1504

• Full Member
« Отговор #10 -: 10 Март 2016, 19:10:29 »
Благодаря ти Митко!
Просто прекрасен отговор. Страхотни, най-вече поучаващи съвети, които описват всичко до
най-малката подробност.
Относно дръжките съм напълно съгласен. Най-вече не станаха добре, защото ги държах с две клещи, уж да ги оформя по-добре, но се нараниха, явно от стискането. Друг път ще ги правя със струни, както  ми препоръча, и ще гледам да не ги наранявам.
Фаровете, както съм написал и по- горе, нарочно ги оцветих така, защото ми по-харесват, понеже е мъничък модел, и просто не отиваше да останат червени.
За талигата, първо оцветих пружините в сребристо, но после останалата част ми се стори доста скучна, но и някак си ми стоеше празна. Затова, както съм и описал, размазах боя по цялата талига, и доста ми хареса резултатът. Затова ги оставих така.  ;D
Дупките наистина станаха с около половин милиметър по-големи, но ти вече си описал какво всъщност се случи.

Като цяло и аз мисля, че стана добре, особено ако почна да го сравнявам с това, което беше преди. Таурусът стана много-по добре, но все пак не мога и да сравнявам годините, когато той е произведен, и кога Лимата е произведен.
Отново ти благодаря за прекраснит ти отговор и продължавай да помагаш на такива хора като мен! :yes: :yes:

ARTU

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 51
  • Рейтинг: 27
« Отговор #11 -: 10 Март 2016, 20:21:10 »
Може и с медна тел - има различни дебелини от различни видове кабели. Пробиването с минидрил не е прецизно - топи с пластмасата. Ползва се специална ръкохватка - моята си я купих от Nemos за 7 лв - с три накрайника за различните диаметри. Избягвай такива с архимедов винт - ужасни са и не позволяват фин контрол.

stivi1504

• Full Member
« Отговор #12 -: 12 Март 2016, 22:58:24 »
Много благодаря на всички за съветите. Наистина следващия път ще ми помогнат, ще гледам да направя всичко както трябва.

А ето и малко снимчици от днес, понеже сутринта беше доста слънчева, но вместо навън, на училище. И поне успях малко да фотографирам. :lol: :lol:

stivi1504

• Full Member
« Отговор #13 -: 12 Март 2016, 23:03:03 »
Без да искам пропуснах няколко. :haha: :haha:

По-горе бях изпуснал да кача тази, понеже горната не беше фокусирана добре, а тази се получи супер.

А тази е в стил "Таурус" :pleasantry:

martochkata

• Full Member
  • Публикации: 201
  • Рейтинг: 45
« Отговор #14 -: 13 Март 2016, 22:40:17 »
Браво Стиви.  :clapping:
Моделчетата стават страхотни по този начин.Продължаваи все тъка за напред. :good:  :hi: