Автор Тема: RgZm - Rechnergestützte Zugmeldung  (Прочетена 4243 пъти)

emilchaushev

 • Trade Count: (0)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1455
 • Рейтинг: 529
 • N scale 1:160- реален моделизъм
RgZm - Rechnergestützte Zugmeldung
« -: 23 Май 2016, 16:28:06 »
RgZm - Rechnergestützte Zugmeldung

Що е то?

Ще започна с малко предистория.

При нормалната експлоатация на FREMO трасе процедурата за изпращане/приемане  на влак изисква изпращащата гара да се обади по телефона на приемащата, да изиска разрешение и при получаване на такова може да изпрати влак.Когато имаме и двупътно трасе броя повиквания се удвоява.
През годините обаче, с развитието на FREMO и желанието на участниците за по- интетнзивен трафик, тази процедура се оказва забавяща и тромава. Това важи особено, когато се кара първо с интензивен трафик, второ с моделно време над 4:1 и трето при двупътни участъци. Започва обсъждане как да се реализира по- бърза процедура като се предлагат всякакви хардуерни решения, изискващи допълнително окабеляване.
След дълги дебати на редовните срещи на FREMO (Stammtischе) се решава да се направи софтуер, с който да се минимизира комуникацията по телефона. И през 2006 се изпробва за първи път на срещата на ТТ в Alten-Buseck това нещо наречено RgZm.
На практика RgZm е Java базиран пакет от софтуерни модули. Използването изисква на всяка гара да има лаптоп. В залата на срещата се пуска WiFi и така всички лаптопи могат да комуникират. Естествено се номинира един лаптоп, който да има връзка с мрежата за моделното време, като в пакета на RgZm единия от модулите отговаря именно за показването на моделното време на всеки от лаптопите. 

Заслугата за RgZm е изцяло на FKTT, като в момента освен в ТТ се използва и в N.
Друго предимство, което осигурява RgZm, и за коео немците едва ли са мислили при разработването е използването му при международни срещи, където комуникацията понякога е трудна в цветната палитра от езици на участниците. Е с RgZm това препядствие се заобикаля доста добре.


Какво представлява софтуера.
Преди всяка среща има отелен човек, който подготвя RgZm файловете за всяка гара по трасето, в зависимост от това как е планирано. При зареждане на софтуера всяка гара зарежда нейната си конфигурация, която включва коловозното и развитие, както и клоновете към всички съседни гари.
Прозорецът е разделен на три зони. В средата е гарата с нейните си коловози, а от двете страни връзките към съседните гари.
Всеки коловоз на гарата е показан с бутон с надпис "Insert", когато коловозът не е зает или с номера на влака и неговото разписание при заемане. Междугарията пък се показват като лента с три области - средната със статуса на участъка, а отляво и отдясно с предложените заемания от гарите. За двупътни се указва и посоката със стрелка.
За гаражни и челни гари (Fyddleyard) имаме само собствените коловози и едната посока към съседната гара, като третото поле го няма.

В допълнение се използва и гаровото разписание:


Гаровото разписание много лесно се експортва от Графикона, който ползваме за планирането на разписанието.


В момента RgZm е преведен на Немски, английски, чешки, полски, холандски, датски.... а в момента го превеждаме и на български, като целта е до Riesa да има нова версия, в кояо да се включат както български, така и италиански.
RgZm ще го тествам на срещата в Кьонигсмос, където ще са и създателите му и живот и здраве за Riesa може да пробваме сами да си направим планировката след трасето и разписанието.

Ето и малко линкове с литература:
http://fktt-module.de/de/node/207 - от създателите
https://sourceforge.net/projects/cafebahn/  - от тук можем да ти го наточим.

http://cafebahn.sourceforge.net/wiki/index.php/Hauptseite   -малко повече за целия проект, както и конфугурации.

http://fktt-module.de/node/208  - или "как да го свържа бе момче".

emilchaushev

 • Trade Count: (0)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1455
 • Рейтинг: 529
 • N scale 1:160- реален моделизъм
Re: RgZm - Rechnergestützte Zugmeldung
« Отговор #1 -: 24 Януари 2017, 13:26:48 »
Облаците се разнесоха и над тази област на познание.

С помощта на създателите на RgZm вече имаме готова конфигурация на клубното ТТ трасе. В момента подготвяме и разписание, за да може да се демонстрира това творение RgZm.

Какво ще ни даде като предимства:
1. Всяка гара ще има пред нея на дисплея моделното време; При последната среща всички обслужващи гарите бяха с гръб към моделните часовници и това създаваше неудобства.
2. Всяка гара ще има разписанието на дисплея без да е необходимо да се правят хартиени копия, за които да се търси място;
3. Може да не се прекарват телефони, респективно да се спести носенето на централа, кабели и телефони;
4. Забравяме на старото приложение за моделно време; RgZm има вграден моделен часовник (TimeKeeper)
5. Тъй като няма вербална комуникация между гарите, вече няма значение коя гара къде ще се намира в трасето и да съобразяваме дали гаровите персонали на две съседни гари ще могат да се разберат.
6. Всяка гара ще знае заетостта на междугарията си без да се налага да звъни да пита или да гледа към трасето.
7. Всяка гара ще вижда заетостта на коловозите си с кои влакове са в момента на дисплея пред нея.

Какво е необходимо, за да се подкара:
1. Конфигурационен файл, описващ всички включени гари по трасето, които са обслужваеми от хора, за да могат да отговарят на заявките от RgZm;
2. Файлове за разписанията на всяка гара (BFO), Които след стартиране на приложението и избор на гара се зареждат автоматично;
3. Лаптоп със сериен интерфейс, от който да се дистрибутира моделното време до всички RgZm точки, както и да се управляват до сега познатите аналогови часовници ( все пак и машинистите трябва да виждат моделното време); На тази машина се стартира  TimeKeeper приложението, което е част от RgZm.
4.WiFi рутер, към който да се закачат всички латопи на всички гари, през който да минава комуникацията между тях.