Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

За снимките и авторските права

(1/7) > >>

mitko0888:
Кой им е дал правото на тези тъпанари от загубена България, а и на други подобни сайтове, да си слагат логото на снимки, които не са техни! Повечето от снимките им, свързани с релсов транспорт, ги имам и без тяхното лого, не са мои, но съм 99% сигурен че собствениците на снимките не са им предоставяли по никакъв начин права върху тях.

pach:
Едно от условията да се публикуват снимките е именно да нямат претенции към правата за тези снимки. Така е записано и в самият сайт. Впрочем хората предоставили много от снимките там не са техни...Ама въобще. Има някой които са все пак авторски, в нашата област май дизела БДЖ 04 и подобни, които времево е възможно да бъдат и авторски.
Преди две три години, сайта откри че страшно много се злоупотребява, със снимките публикувани за първи път от него.
Дори не се споменаваше, за него при публикациите им.
Чашата на техническият отговорник там преля, когато поне в три
книги откри, снимки откровенно взети от сайта.
Тогава именно взе компромисното решение, вместо да намали резолюцията или качеството на сканиране, да ПРЕПУБЛИКУВА всички снимки (а те са над 10 000), но вече с логото на "Изгубена България".
Впрочем снимките които Адриан е качил съм ги публикувал тук по напред когато бяха без логото. Който си ги е записал...Записал!!!!
Ако някой му пречи логото за моделизма, мога да му услужа, но не и за нещо друго ( особено пък публикация).
Човека влага много труд и време за този сайт и мисля, че му дължим малко коректност от наша страна.
Впрочем там в сайта, уроците за сканиране, предназначени за собствениците ( което е различно от автори) са много приятни и подходящи за начинаещи ...Скенери  :lol: :drinks:

CaLLlo:

Това не е ли съвсем същото:

Във всички книги на немски език, примерно за парни локомотиви,
текстът към всяка снимка завършва с автора и собственика на снимката.

http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401

ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

В сила от 01.08.1993 г.
              Отразена деноминацията от 05.07.1999 г.
... ... ...
Свободно използване без заплащане на възнаграждение
(Загл. изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)

Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
... ... ...
6. възпроизвеждането по фотографски, кинематографичен или аналогичен на тях начин, както и чрез звукозаписване или видеозаписване на произведения, свързани с актуално събитие, за да бъдат тези произведения използвани от средствата за масово осведомяване в ограничен обем, оправдан от целите на информацията, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;

Т.ч. за да сте изрядни, пишете автора и/или собственика, аз го правя почти винаги.

МАШИНИСТ:
Така наречения собственик на сайта " изгубената БЪЛГАРИЯ " НИКОГА НИЩО ОТ НИКОГО НЕ Е КУПИЛ , НИТО ПЛАТИЛ АВТОРСКО ПРАВО.Именно поради тази причина никоя снимка няма данни за право и собственик,както и на половината не се знае ни произход,ни година,нито нищо.Най-големия ПЛАГИАТ.Не притежава хартиени носители на материалите,които е публикувал.Те или са му подарени във електронен формат,или са му дадени наготово - сканирани " ДА НЕ СЕ МЪЧИ " Именно за това са тези инструкции за сканиране.С него никога по никой начин няма връзка.Лично аз,имам там мои около 50 снимки,които никога не съм му давал,продавал или предоставял за публикация.Ха сетете се как са публикувани.Че и с лого - воден знак.А интересно снимките,които сте публикували тук,днес,къде изчезнаха? " АВТОРА " Може би си ги е прибрал?

CaLLlo:
МАШИНИСТ, това ще продължи докато някой го осъди да плаща, след което нещата ще се променят коренно.

От това, което казва Пач излиза, че той сам е станал жертва на това, което прави и самият той.

Затова, слагайте си ваше лого на собствените или семейни снимки, а ако някой ви ги иска
без лого, да ви плати и/или да се задължи да напише вашето име под снимката. Лесно е.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия