Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Въпрос за избор на мащаб
totomoto:
Здравейте, бихте ли ме посъветвали "как" да избера мащаб при навлизане в това хоби. До колкото разбирам най-популярните размери са НО и ТТ. НО са по-големи (повече детайли) но по-скъпи (не е супер проблем) и изискват повече място. ТТ са по-евтини , и изискват по-малко място. Точно това се чудя - дали малкия размер е предимство или недостатък?
В борсата няма много предложения за сетове затова съм отворен за предложения за сет от 1-2 локомотива (не хай-енд) няколко вагона, релси и траф. Интересна оферта би решила отворения въпрос със мащаба. Благодаря предварително!!
pavel75:
Не забравяй да включиш в проучването и мащаб N.
Adrian:
Колкото е по-малък мащабът - толкова повече са направените компромиси и несъразмерните елементи .
totomoto:
pavel75, най-много оферти има в мащаб ТТ (в OLX :scratch_ones_head:). Adrian, влакчето ще е за децата ми (две момчета), които поотраснаха и искам да ги запаля по някакво хоби, което изключва, поне в началото, големи амбиции.
pavel75:
--- Цитат на: totomoto link=topic=4961.msg107286#msg107286 date=1491230877 ---pavel75, най-много оферти има в мащаб ТТ (в OLX :scratch_ones_head:). Adrian, влакчето ще е за децата ми (две момчета), които поотраснаха и искам да ги запаля по някакво хоби, което изключва, поне в началото, големи амбиции.
--- Край на цитат ---
Аз съм в НО и естествено съм малко предубеден. Нямам представа как са нещата в OLX, но аз членувам в клуб, в който се опитваме да развиваме всички мащаби, че даже имаме и малък макет в Z. Ето моето мнение, което пак казвам, че може да е предубедено:
Правих модул в ТТ и N, сега имам амбиция да направя гара в НО. Когато търсех идеи за сценария на модулите установих, че фирмите предлагащи ТТ са малко и няма голям избор. Говоря за ландшафт и сгради, за подвижен състав нямам идея. За N имаше повече избор от ТТ. Нямам идея защо е така.
От гледна точна на размер на евентуален размер на макета нещата са ти ясни няма какво да говорим.
Във форума хората в НО май са най-много и като влезнеш в Оказиона ще видиш, че офертите за този мащаб са повече, което теоретично говори че ако някога решиш да продадеш / закупиш нещо в този мащаб ще имаш повече клиенти / оферти.
Всяко нещо си има плюсове и минуси, трябва да видиш тези минуси дали са фатални за твоето виждане за хобито и да решиш тогава към кой мащаб ще залитнеш.
Поздрави
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия