Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Arduino за стрелки
mitko0888:
Съйтът, който показа, според мен хич не е за гледане.
Не съм сигурен че си гръмнал модула. Най-вероятно си е жив и здрав. Не знам как го тестваш. Сложи си по едно бутонче и по един светодиод на всяка платка и си провери комуникацията с две кратки програмки, може и готови.
Според мен трябва да си преправиш всичко:
D0 и D1 да не ги използваш. Те сe използват от ардуиното за разни други неща.
println(16) пишеш че си го коментирал, ама същото стои по-долу. println(17) БИ ТРЯБВАЛО да изпрати ASCII поредицата "17" и след нея \r\n. По същия начин изпращаш "15" пък после се мъчиш да го превърнеш с функция от друг обект в integer и т.н. Съветвам те да гледаш официалната arduino страница - там ги има описани функциите, както и на какви чипове и платки работят (ако има разлика). Всичко друго може и някъде с нещо да стане, може и не. На мен ми хареса https://www.allaboutcircuits.com/projects/understanding-and-implementing-the-hc-12-wireless-transceiver-module/ за това НС12.
svetljjjo:
Аз обаче не схващам това защо така сложно се прави
беше коментирано че едно ардуино може да управлява няколко серво
а ти ползваш две за едно и радио модули вместо прости жици .
Това има ли конкретна цели или ?!?
Иначе винаги ще има проблеми при качване на програмата когато към пиновете 0 и 1 които са RX и TX е закачен модул който също има процесор какъвто е твоя в случая .
Ако е закачен такъв без собствен процесор няма проблеми може да си стои .
Off-Topic:Съйтът, който показа, според мен хич не е за гледане.
Защо бе Митко кво му е на сайт аз съм доста доволен от него там всички проекти са работещи
няма да коментираме до колко са изпълнени най оптимално или функционално това е въпрос на умения и знания
А освен това можеш да правиш запитвания и да получиш отговори ако нещо не се получава на твоя бедбоард .
А и нещо важно за беглия поглед който хвърлих на проекта вижда се че автора ползва пинове 2 и 3 за RX и TX на модула
а не 0 и 1 :)
pavel75:
--- Цитат на: svetljjjo link=topic=4987.msg112591#msg112591 date=1536008441 ---Аз обаче не схващам това защо така сложно се прави
беше коментирано че едно ардуино може да управлява няколко серво
а ти ползваш две за едно и радио модули вместо прости жици .
Това има ли конкретна цели или ?!?
............
.........
--- Край на цитат ---
Аз не съм си и помислял да слагам на всяко серво ардуино, ще си бъдат по няколко.
Гарата ще е с 10 модула. На тези със стрелки ще има по едно ардуино. От всяко ардуино трябва да има жици към таблото. Исках да пробвам с радио модула да си спестя жиците към таблото. Тук е едно серво докато разуча нещата.
mitko0888:
--- Цитат на: svetljjjo link=topic=4987.msg112591#msg112591 date=1536008441 ---Защо бе Митко кво му е на сайт аз съм доста доволен от него там всички проекти са работещи
няма да коментираме до колко са изпълнени най оптимално или функционално това е въпрос на умения и знания
А освен това можеш да правиш запитвания и да получиш отговори ако нещо не се получава на твоя бедбоард .
А и нещо важно за беглия поглед който хвърлих на проекта вижда се че автора ползва пинове 2 и 3 за RX и TX на модула
а не 0 и 1 :)
--- Край на цитат ---
Разгледах му сорсовете, затова не ми харесва. А дали едно нещо работи или не - аз предпочитем от начало да не тръгвам по грешен път, пък после да си троша главата как да се оправя.
То и в багажника на мерцедеса влизат торби с цимент, амо това не значи че ако ще возя цимент ще си купя мерцедес ... и след това да им пиша каква калъфка да си постеля.
Мисля че в официалня реф. на ардуиното достатъчно точно е казано какво и как се прави със софт серийните неща. Има си и примери, и всичко.
А пък пинове 0 и 1 не могат да се ползват, ако използавш Serial. Те се управляват директно от библиотеката.
svetljjjo:
Значи може да се направи с жици няма да са от всяко ардуино към таблото
а ще са само две жици и всички ардуинута ще се закачат успоредно на тях така нареченото I2C
и управляващото ще е мастър всички останали са слейв има ги такива примери много
http://www.techbitar.com/how-to-network-many-arduinos-with-sensors-using-i2c.html
http://fab.academany.org/2018/labs/fablabopendot/students/laura-cipriani/assignment/week014.html
Разбира се и с радиомодулите или блутут те са същите по размер ще стане
както си го почнал .
Аз търся грешки в програмата така
за индикация ползвам сериал монитор на Ардуино средата
и на възлови точки от програмата след като си стартирал
Serial.begin(9600);
слагам
Serial.println("..redy1");
Serial.println("..redy2");
Serial.println("..redy3");
И на сериал монитора ще ти излезе ..redy1..redy2..redy3
и така разбирам къде забива програмата и ако не видя нещо грешно слагам на това място след всеки ред от програмата по едно
Serial.println("..redyххххх");
така се хваща точния ред .
Защото и аз както Митко каза по горе мисля че няма как да прецакаш модула софтоерно
може да се прецака при грешно захранване примерно.
Мисля че просто програмата забива някъде може би на някой IF
това което пращаш не отговаря на сравнението или нещо подобно
А и смени пиновете вместо
SoftwareSerial Ardo1 (0, 1); //Пиновете за НС12
ги смени с 2 и 3
SoftwareSerial Ardo1 (2, 3); //Пиновете за НС12
и закачи НС12 на 2 и 3 пин
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия