Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Arduino за стрелки
emilchaushev:
Е аз исках темата да бъде и обучителна, и да има примерчета, за да се види как всичко започва. Няма как да плесна код за готова стрелка и 90% от четящите да не разберат нищо.
Искам темата да е полезна, защото е евтино и няма смисъл да пълним хазните на Конрад или Хофман.
идеята е всеки да се научи, а не да ходи и да се моли на този или онзи да му направи нещата.
Ще дойде и по- сложния код, ама нека да стигнем до там. После може да предлагаме кодове и оптимизации, но трябва всички четящи да са на една вълна.
Това, което Милен е предложил ще стане като код. Мислех и аз да направя оптимизация на кода за вариант само с моментно натискане, но все пак съм на работа и го правя при наличие на свободно време :).. Поне е хубаво, че става дискусия, за да родим накрая нещо полезно.
А и в момента чакам да ми дойде поръчката на контролера и сервотата за да мога да тествам всеки код, преди да го плесна тук.
Mixy:
Искаме и клипчета от тестовете, а не само код, защото едно клипче струва колкото хиляда реда код.
https://www.youtube.com/watch?v=3XVtUUtfjJE
:lol: :pleasantry: :drinks:
emilchaushev:
--- Цитат на: Mixy link=topic=4987.msg108511#msg108511 date=1501162052 ---Искаме и клипчета от тестовете, а не само код, защото едно клипче струва колкото хиляда реда код.
--- Край на цитат ---
Ихххх начи, сега трябва да чакам две -три седмици да дойдат чарколаците. Обаче приемем предложението, защото е градивно и наистина ще има смисъл=> хем проверен и публикуван код, хем нагледен резултат.
Даже ще изтествам наистина дали сервото се ресетира при изключване на захранването, в зависимост от декларирането и атачването в кода.
Mixy:
--- Цитат на: emilchaushev link=topic=4987.msg108513#msg108513 date=1501163077 ---Ихххх начи, сега трябва да чакам две -три седмици да дойдат чарколаците
--- Край на цитат ---
Само се бъзикам, щото цял ден си мисля, че е петък, а то... Давай още кодове :)
--- Цитат на: emilchaushev link=topic=4987.msg108513#msg108513 date=1501163077 ---Даже ще изтествам наистина дали сервото се ресетира при изключване на захранването
--- Край на цитат ---
Това не знам как ще става, освен ако няма някаква пружина вътре. Ще е интересно да се тества. :good:
Дай някакъв datasheet за това моторче, че не намерих в ali-то...
pach:
--- Цитат на: Mixy link=topic=4987.msg108511#msg108511 date=1501162052 ---Искаме и клипчета от тестовете, а не само код, защото едно клипче струва колкото хиляда реда код.
--- Край на цитат ---
ФТТ
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :heat:
ПП. То вярно, че зависи какво качество на сервото сте избрали, но крайни изключватели само усложняват всичко.
След изключване на захранването и последващо възстановяване,
може преди всички операции, да се изпраща до всички машинки,
"установи се на 0 градуса" и готово. Няма да има никакво напъване защото самата им конструкция не го позволява.
Дори да е аналогова машинка (нали се търси простота в схемата и бюджетно изпълнение), ако при началното установяване към всички налично свързани машинки се подаде командата
"отиди на 0 градуса" (широчина на импулса 1 mS), то командата ще изпълнят само тези на които вградения потенциометър им
позволява това. Тоест другите ( не изпълняващи командата) ще
са сравнили данните и просто няма да се завъртят.
А тези които се завъртят, ще спрат в момента който също изравнят подаваните импулси с вътрешната си информация.
И няма да има никакво насилване на машинките.
Всъщност това с "нулирането" им, си е почти задължително,
за да може да се прави периодично с оглед премахването на
натрупаната грешка, която е неизбежна при аналоговите
(същите са от евтините) сервомашинка.
Колкото повече не се "нулират" - толкова повече и натрупаната грешка стана по-голяма, като може дори са се стигне,
че тя (грешката) да не се компенсира от пружинния ефект на лостчето предаващо механичното движение от рамото на сервото, до пластината местеща езика на разклонението.
При цифровите сервомашинка, това е елиминирано, включително и от механични и температурни влияния, но те струват значително по-скъпо...тоест не са предмет на този проект.
:hi:
ПП2. Горе нещо се бъгна и качи само първата част от поста ми...
Ще помоля Милен да го изтрие там - тук е целият пост!
:hi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия