Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Arduino за стрелки

<< < (12/38) > >>

pavel75:

--- Цитат на: mitko0888 link=topic=4987.msg109428#msg109428 date=1509713922 ---Нали са до три машинки - 0, 1 и 2

int normalLed[]={8,10,12};

все едно че имаш
normalLed[0]=8;
normalLed[1]=10;
normalLed[2]=12;

--- Край на цитат ---

Май вденах - става въпрос за масив.
Ще ми трябва повече време да го асимилирам.

pavel75:
Само да докладвам. Ардуиното дойде. Вчера почнах да го ръчкам. За сега карам един светодиод да премигва по мой команди. Тъй като това си е направо нищожно за това нищо не съм пуснал.

svetljjjo:
Ето тук има едно съвсем просто и лесно за разбиране примерче за серво
http://michaelsarduino.blogspot.bg/2017/03/servo-motor-mit-dem-arduino.html

И нещо за ардуино да кажа може и да го знаете но за тези които не го знаят да спомена
че чипа има ограничение за тока въпреки че пише че всеки изход осигурява макс 20mA
истината е че това е максималния ток за целия чип а не за всеки изход по отделно
За ардуино които са изградени с малките квадратни чипчета от типа TQFP/QFN/MLF
За оригиналното ардуино уно с големия чип тип PDIP му дават 40mA но това пак е за целия чип
Така че трябва да се внимава какво се закача на изходите особено с безобидните светодиотчета
щото една проста сметка ако имаш 10 светодиотчета по 3mA сещате се кво се получава  ;D

mitko0888:
Светльо, това което си написал, не знам от къде го знаеш. Може да си го прочел в техн. спец. на производителя, най-добре в оригинал. Може да си го прочел и в някой блог или форум. Или някой да ти го е казал. Съветвам те да вярваш само на първото, освен ако не вярваш в дядо коледа. Иначе - представи си че 10 човека цитират твоя пост, и после някой каже че наистина е така, защото на 10 места пише че е така?

В ардуиното има един чип - ATmega328. Има техн. спец. на чипа, има и на ардуиното - пише точно и ясно: макс. ток на I/O pin - 40 мА. Консумация на самия процесор - от 2 до 19 мА (може и друго да пише) - в зависимост от конкретния чип, честота, SW и т.н. Макс. ток през GND или Vcc - 200 мА. Спокойно можеш да си вържеш 10 светодиода по 3 мА и заедно с чипа ще имаш не повече от 50 мА, при допустими 200.

pach:
Нещо се е заблудил по невнимание.
Митко е съвсем прав. Виждал съм голямото ардуиното да върти по
четири сервомашинки без проблем.
Но все пак е хубаво когато се прави нещо за обща употреба,
тоест нещо различно от настоящето самообучение, да се купи
някоя от допълнителните платки ( известни още със звучната
"българска" дума - шилдове) за да е съвсем коректно употребата им.
Тук някъде нагоре бях показал такъв "шилд" точно за употребата с повече сервомашинки. Тоест тъкмо нещо като драйверната платка за нашите цели. Даже имаше опция с един ( или два) изхода за стъпкови електромотори.
Тоест хубавото е, че така можем да " вържем попа, за да е кротко селото"!!!
 ;D

ПП. " 16 channel servo shield for arduino "

Цена около 12$:
https://m.banggood.com/2-Channel-Motor-16-Channel-Servo-Expansion-Board-For-Arduino-UNO-Smart-Car-Chassis-Robot-Arm-p-1051594.html

--- Цитат ---   
Работен ток Io: ≤1.2А
Максимална консумация на енергия:
4 W (T = 90 ℃)
Вход за управляващ сигнал:
 Високо ниво: 2.3V≤VIH≤VIN;
ниско ниво: -0.3V≤VIL≤1.5V
Работна температура:
-25 ℃ - + 125 ℃
Режим на задвижване:
Двойна голяма мощност H-мост драйвер ( буфер)
Тегло: около 46 грама

Включен пакет:
1 x 2-канала за DC  мотори
 ( или един общ канал за стъпков мотор)
 + 16-канален сервоусилвател 
--- Край на цитат ---

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия