Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Arduino за стрелки
pavel75:
--- Цитат на: svetljjjo link=topic=4987.msg110819#msg110819 date=1519436906 ---Това колко серво машинки може да се включат към едно ардуино зависи от използваната библиотека
Има библиотека наречена софтоерно серво която прави всеки пин на ардуиното способен да командва серво
И съответно мини нано уно те имат приблизитерно еднакъв брой пинове щото ползват един и същ чип 328р
ако искаш много повече съответно мега щото тя е с друг чип с 44 пина докато предходните са с 32 пинови чипове
Обаче има една уловка част от пиновете ще ти трябват за бутони не знам как мислиш да ги включваш тея стрелки
Ако е с дсс един пин ти трябва за дсс сигнала всички други са ти свободни за серво
ама ако ще ползваш бутони примерно 6 пина управляват 9 бутона вързани в матрица 3х3 или 8 пина за 16 бутона вързани в матрица 4х4
В нета има много готови проекти тествани въведени в експлоатация с ардуино както за дсс така и аналогови
--- Край на цитат ---
Да, да с бутон ще бъдат. Питането ми беше, защото имам желание гърловината да бъде на една платка, че един ден като включа и светофори да мога да правя проверка дали е обърната правилно стрелката при опит да се включи зелено.
В този ред на мисли - Ардуиното може ли да се включват две платки каскадно? На едната да бъде изход и с кабел да влиза в другата декларирано като вход?
svetljjjo:
да може да се вържат много платки ардуино една към друга но не е никак лесно
има портоколи няколко по който правят комуникация обаче аз не съм виждал такива разработени неща
може и да има просто аз да не съм попадал понеже аз нямам серво мойте стрелки са с бобини и не съм търсил по принцип.
А да си напишеш сам софтуера си е една доволно трудна и времеемка задача.
Иначе по ДСС ардоино мини може да управлява макс 17 машинки това го имам то го има и като пример
в библиотеката NmraDcc
Иначе ардуино нано мини и уно имат по 18 пина с които можеш да правиш квото искаш
но два от тях рядко се ползват извън основната им функция точно за SPI комуникация D0 и D1 са RX и TX
pavel75:
Тогава наистина се замислям за гърловините да ползвам Ардуино Мега, че да ми останат свободни пинове за сигнализация, а за гаражните коловози стрелките ще ги управлявам с Ардуино Нано.
Лявата гърволина е със 8 стрелки - това са 16 пина от платката. Дясната 7 стрелки - 14 пина
Надявам се когато почна светофорите да ми стигнат пиновете.
mitko0888:
--- Цитат на: pavel75 link=topic=4987.msg110841#msg110841 date=1519629055 ---Тогава наистина се замислям ...
--- Край на цитат ---
Ама ти се замисляш, като че ли ще купуваш бира и ракия - дали ще стигне, дали няма да стигне ... никой не знае.
Нарисувай си цялата схема - с всички бутончета, моторчета, вход / изход към сигнализацията, и виж колко и какви пинове ще ти трябват. Сигналите си ги остави на отделно ардуино.
pavel75:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=4987.msg110842#msg110842 date=1519629656 ---Ама ти се замисляш, като че ли ще купуваш бира и ракия - дали ще стигне, дали няма да стигне ... никой не знае.
Нарисувай си цялата схема - с всички бутончета, моторчета, вход / изход към сигнализацията, и виж колко и какви пинове ще ти трябват. Сигналите си ги остави на отделно ардуино.
--- Край на цитат ---
Ако са на отделно тогава ще мога ли да правя проверка на къде са обърнати стрелките преди са светне зелено?
Иначе и мен ме блазни мисълта да са на отделни платки, в случай че изгори някоя платка да не спре всичко.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия