Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

съвет за един неизвестен декодер

(1/12) > >>

svetljjjo:
здравей те
имам един неиндентифициран като марка декодер на другите няколко които имам се виждат маркировки и
ги намерих в мрежата обаче на този няма нищо . По принцип аз съм си дигитализирал нещата с самоделни декодери
на базата на Ардуино и нямах намерение да включвам и стандартни декодери обаче с ардуиното има един съществен
проблем просто декодера е близо 4 пъти по обемист . С дизелови и електрически локове няма проблем там има много място
обаче имам бр55 на пико и при него нещата са кофти вече .
а това реших да ползвам и един стандартен декодер понеже се събира в корубата.
Проблема ми е следния не мога да открия изводите за осветление по скоро не мога да открия къде се връзва другия край
имам две свободни жички жълта и оранжева .Между тях има някаква реакция при изключено осветление има 0,1в а при включване се променя на 0,5в  . Порових се доста в мрежата за схеми на декодери и горе долу излизат два типа връзване в единия случай общия край е към плюс на захранване след изправителя а в другия е към минуса . Обаче на тоя декодер няма
такъв извод общ за предни и задни светлини .
Той е с 6 извода бял и черен са към релсите дефакто захранване лесно се намират и от аматьор понеже и на око се вижда че отиват в изправител. Червен и син са към мотора и това лесно се установява понеже се вижда че излизат от колекторите на транзисторите на един Н-мост който в случая е изграден от 4 биполярни транзистора  BCP69 и BCP68 .
Обаче двата извода жълт и оранжев излизат от един 14 пинов чип на който е обозначено само LI11 аз предполагам че е някаква транзисторна матрица от рода на UL2003 в нета не намерих нищо за него  но по лошото е че нищо не успях да намеря и за процесора на който има означения
LDE30
10368ME
MSM91141Y

Предполагам че това е чип на фирма NPX само те имат подобни означения и никакво или почти никакво инфо в нета

Молбата ми е някой ако го разпознае този декодер на снимките да каже какъв е .
Да кажа само че декодера реагира на команди сменя скороста на мотора и посоката и е с адреса по подразбиране 3
и не знам дали чипа за функцийте се е скапал или просто има липсващ извод и аз не го намирам но и не се вижда да е имал такъв

pach:

Ако е фабричен дешифратор, значи е по този стандарт.

pach:
Или ти тотално си се объркал, или дешифратора ти е с
някакво странно окабеляване. Номерата на пиновете са също по
стандарта, дори и да са сменени цветовете. Последователността от 1 към 6 е важна тогава.
От къде го купи дешифратора? Там схема не ти ли дадоха?
Дано да е оцелял...обикновенно 6-краковите издържат и на едно обръщане при включване, когато не са с проводници...даже работят...но странно! ;D

svetljjjo:
не съм го купувал декодера
свален е от лок който купих от ибей като дефектен един дизел на лима
махнах декодера от него вързах му окабеляването както трябва и го продадох даже вече
декодера ми остана и си мислех че е прецакан до тоя момент докато не ми се наложи да го ползвам.
Както казах аз ползвам ардуино  за декодери но на пико БР55 не мога да го събера.
Иначе няма грешка в описанието ми вързан е декодера и го тествах с две централи
имам на флейшман локбоса 6865 и на роко имам ленца 10751
така са жичките както съм ги вързал той няма пинове подредени на отделна платка
явно са махнати и само жичките стърчаха от него .
Бяла и черна захранване от релсите и червена и синя захранване на мотора
това се установява лесно защото се вижда а и аз замерих Бяла и черна влизат в един грец а в греца влизат само от релсите захранването по принцип и  червена и синя излизат от колекторите на транзистори вързани в Н-мост
и ми останаха оранжева и жълта които излизат от 4 и 5 крак на един 14 пинов чип LE11 за който чичо гугъл не е чувал изобщо
Проблема е че принципно от схемите в нета дето изнамерих на заводски декодери има два типа връзване в единия случай
обща е маса която идва от греца и чипа за функцийте подава + захранване и обратното общ е + от греца и чипа подава маси.
При мен обаче тея два вариана не сработват нищо не се случва обаче между двата кабела като замеря с мултицета се случва промяна в напрежението от 0,1 волта скача на 0,5 волта коего ме навежда на мисълта че декодера реагира на функцията осветление както си реагира на командите за скорост и посока на мотора .
А тая лима от която го свалих нямаше осветление и БР55 по принцип няма ама на моя съм му сложил светодиодна лента и
ми се щеше да светва дето се вика като е гарга да е рошава .
за това постнах някой ако го разпознае тоя декодер да сподели . щото е трудно да се мери нещо дето не знам какво е
някой ако може да ме улесни да не си играя неколко дена да закачам логиканализатора да търся от къде идва сигнала
че е трудно на тая платка 3 на 3 см да се мери и да се рови

pach:
Направи снимки и от двете страни - може да го разпознаем....
...въпреки синята жица.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия