Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
съвет за един неизвестен декодер
svetljjjo:
да единия диот на греца се е скапал прекъснат е няма преход
сега като спомена ги замерих .Което обяснява едностраната му работа ;D
mitko0888:
--- Цитат на: Best Ripper link=topic=5011.msg108991#msg108991 date=1506594887 ---Аз категорично не, но Светльо с вашата "помощ" смятам, че ще успее...
--- Край на цитат ---
Да кажем че Светльо успя! И жиците станаха ясни защо са с такива цветове (благодарности на dred77), и декодерът го подкара (поглеждам се в огледалото), остана ламБите да му свържеш както трябва, че сега ще са на половин мощност. Което не е лошо, защото са направени за 12V, а с DCC му пускаш повече. Ако светят добре ги остави така.
svetljjjo:
да Мите евала че се сети и аз съм радиолюбител от много години ама не ми дойде на акъла да меря с мултицета
все си мислех че странностите се дължат на някаква несъвместимост между декодера и централата.
Може ли да се каже че и декодерите за мерклин могат да работят и на други локомотиви с други централи ?
От този експеримент излиза че е така . Даже ми прави впечатление че и декодера е по мощен понеже намерих транзисторите които управляват мотора BCP68 и BCP69 и производителя им дава 2А максимален ток.
А на другите декодери дето имам им дават между 0,8 до 1,2 ампера.
И още едно питане щом флейшманска централа управлява мерклински декодер може ли да се каже че
и обратното ще е вярно мерклинска централа да управлява не мерклински декодери ?!?
svetljjjo:
Тъкмо се нагласих да го сменям тоя диод изрових от платките подходящ и викам чакай пак да замеря
и уреда показа преход викам си "кво стаа" тука сега пак мера няма преход понатиснах по силно показва преход.
Ах мамицата ти и декодерче лоша спойка . Презапоих и четирите диода на греца и нещата се оправиха вече
реагира и в двете посоки. :good:
И като заключение благодарско на всички проявили желание да помогнат
не само в чуждоезичните форуми можеш да получиш подкрепа :drinks:
mitko0888:
Малко историческо отклонение ...
По случай 125-та си годишнина - на 13 септември 1984 г. - Мерклин представя поредната в света на влакчетата цифрова система - Maerklin Digital. Поредица от "кубчета" - трансформатор, бустер, централно устройство, пулт за управление на до 80 локомотива, пулт за управление на 16 стрелки/сигнала (до 16! пулта по 16 канала), блок за връзка с компютър. Има декодери за влаците - с80 и с81, декодери за стрелки и за сигнали к83 (по късно и к84), блок за обратна връзка - s88. Всичко това в продажба от 1985 година.
С декодер с80 всеки мерклински локомотив може да стане цифров. На декодера има специфичен чип - 701.13 на една малка фирма ELMOS. За локомотиви с постоянно токов двигател има декодер с81.
Цялата тази система е много хубава, само че работи с протокол на Моторола. При него цифрите са кодирани така, че има значение къде е + и къде е -. За това тази система става само за трирелсова система, където едната жица е в средата, другата е по двете релси и нищо не се обърква ако обърнеш локомотива на обратно.
По това време се говори много че ще се разпише стандарт за цифрово управление. Явно Мерклин не могат да са в основата на това, тъй като тяхната система е приложима само за тяхната трирелсова система. За това поръчват на Ленц, фирма за електроника, която по това време няма нищо общо с моделните влакчета, да им направи нова цифрова система. Така се появява системата Maerklin Digital =. Това става някъде около 1988. Ново централно управление, нов бустер, нов пулт за управление и т.н. макар че външно кутиите са същите. Протоколът е съвсем различен, може да се използва по две релси, без значение коя е отляво, коя отдясно. В локомотивите се слага декодер с82, с чип специално разработен от Ленц: LDE30. Така може да си имате DC влакче и да го цифровизирате с мерклинска система - декодер и цялостно управление.
Та този с82 декодер чете само едната половина на импулсите (положителната) и на Светльо като му го няма единия диод нищо не работи при обръщане на релсите.
DCC стандарта е разписан някъде около 1993 година. Той е разширена и подобрена версия на въпросния протокол на Ленц, използван в Мерклин = цифровата система. За съжаление на голямата фирма NMRA въвежда DCC стандарта с изричното условие че никой (Мерклин или Ленц) няма да има лицензни, патентни и т.н. авторски претенции по отношение на свободното разпространение на тази технология. Т.е. всеки може да си произвежда DCC системи с този протокол и не е длъжен да купува устройствата на Мерклин.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия