Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout

Чертежи на сгради

(1/5) > >>

totomoto:
Търся чертежи на индустриални сгради  в Н0. Става и само планове с размери за да не става мащабна манджа . Има предвид подобни постройки

https://www.eltallerdelmodelista.com/images/tolva-de-carbn-walthers-9332922-1.GIF?osCsid=o0o2cr35d3p0t8co9d4d77e2i3

https://auction.catawiki.com/kavels/15409337-faller-pola-vollmer-h0-b-704-130961-5723-48-lot-of-4-industrial-buildings-with-electric-functions

P.S. И естествено да са "фрии"  ;D.

pach:
Кажи какво точно ти трябва или снимка или подобно.
Мрежата е пълна с чертежи и 1/1 и в мащаб.
Трябват ми по-конкретни желания и ще ти потърся (ако нямам точното) в опит да те улесня. Щото иначе материята е безкрайна!

totomoto:
Не търся нещо конкретно, а по-скоро принципно. Главно неща като от първия линк (втория не ми се получи нещо). Не бих искал да те ангажирам да ми търсиш специално. Не ме мързи просто не знам точно как да търся  такива неща и затова вероятно не мога да намеря нищо сам.

pach:
Хванал си се нещо от друга класа да правиш... но трябва за
целта да понаучиш кое за какво е и да знаеш как официално
"му викат" моделисттите в съответния език. С времето,
търсачката ти ще става "все по оправна". И рекламите обаче
ще станат все по насочени към интересите ти... :(
(моята е обучавам вече 6(8)+2 години!!!) :yes:

Втория линк наистина не ти се е получил,
пък ясно, че не те мързи, а искаш помощ.
Нали за това са форумите!

Ето какво намерих за първият обаче.
 Това е типично американско съоръжение ( мое виждане),
следователно ще се ползва оригиналното английско заглавие
дадено му от производителя - "WALTHERS" с кат.номер 933-2922.
Та името е дървена кукла за дърва (?) което в приблизителен превод на английски е "Wood coaling tower"!(?): :scratch_ones_head:
Та ето какво намерих на "първо четене":

Малко по друг изглед в скица, на подобно съоръжение - принципа на изграждане е същият обаче.

Размерите разбира се са в американските мерни единици,
но мрежата е пълна с конвертори, ако нямаш мащабна линийка
във инчови мащаби.

Ето още една скица, която ако се доверим на снимката,
може би ще е направо в мащаб Н0, при разпечатване.
Качвам я тук защото в разрез си вижда принципа на работа на такава кула. А именно:
- по десният коловоз ( на снимката) се саморазтоварват вагоните
с въглища (дърва) които по наклона под коловоза, падат в бункера до кулата. На скицата коловоза е без малкия навес до кулата от снимката. (въпрос на различни "интерпретации" в моделите.
- от този бункер посредством елеватор, горивния материал се изкачва нагоре и се изсипва с обръщане, в горния дървен бункер.
Това е въпросната "дървена кукла". Елеватора е "разголен" от обшвката на кулата, но на снимките той  вътре в малката права част от кулата. Разгледай внимателно и ще схванеш къде трябва да е.
- горния бункер също е с наклонен под и събира горивния материал
винаги към подаващите отвори с канали ( своеобразни корита).
- локомотива за зареждане подхожда по левия коловоз,
 към въпросните подвижни канали ( вдигнати нагоре) и след
точно установяване на тендера под тях спира.
- машиниста ( или друг персонал) спуска подвижните канали надолу
и така налива горивния материал до необходимото в тендера.

Надявам се да ти свърши работа за начален старт в моделирането. Дори и да нямаш някой размер, свали си снимки
от мрежата и сравнявай съмнителните големите на детайли спрямо тях и познати неща - големина на локомотиви и хора по тези снимки с дървени кули. Дори и да не точно, да не ти пука,
стига гредите и дъските да не са "скроени от секвоя" както и
да не боядисваш ръжда по дървото (тук и това съм виждал  :lol:).
Ако намеря още скици или размери по въпроса,
 ще ти ги метна в темата пак. Пък като почнеш, качвай въпроси,
споделяй опит и снимки от направеното - тук и други ще се включат в помощ или с въпроси.
 :hi: ;D

totomoto:
Благодаря! Би ли споделил обаче как или откъде да търся и аз. Не мога за всяка хрумка да търся кой да ми я намери. Пък и ми се иска да разгледам повече неща за да избера нещо достатъчно просто за сина ми, като за начало.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия