Изрових в едно списание един пулт, явно и други са изкукали като мен:

Дясната ръчка, за спирачката, още не съм я направил. Моята ще се върти на другата страна, както е у нас. Като дърпам към мен ще има три спирачни позиции - B1, B2, B3, и аварийна спирачка EB. Преди това една позиция за "разхлабване" (0), и една за разрешено задвижване - DRIVE, RUN...
Това го имам и сега с моята врътка: в средата (на горе) е 0, като въртя на ляво са трите работни спирачки и четвъртата степен - Emergency. Добавил съм си и една позиция "СТОП" - на макет може. (на предишната снимка ръчката е в това положение, крайно ляво).
В дясно от нулата имам една стъпка за "позиция +1". Всяко цъкване в това положение увеличава стъпката с 1. след това имам още пет положения за автоматично набиране на стъпките. Т.е. докато ръчката е в това положение скоростта се увеличава с определен брой стъпки за секунда.
С врътката в левия долен ъгъл си избирам ускорение / забавянето. За всяка от 12-те позиции имам по 4 различни стойности на "стъпката" - за спирачката: B1, B2, B3, EB, за "набирането" - D1, D2, D3, D4. Има и още една D5. На тези 12 позиции съм въвел различни комбинации, напр. 1-2-3-4, 1-2-4-8, 2-4-6-8 и т.н. до 4-8-12-15. По този начин имам 12 различни ускорения или спирания. Напр. ако ускорявам на D2 и положението е 1-2-4-8, на всеки такт набирам по 2 DCC стъпки. Всичко това е само за 128 стъпки на декодера. Един такт е 250 мс, т.е. 4 пъти за секунда. Така за една секунда се набират 8 стъпки, всичките 126 се набират за около 16 секунди. Ако дам повече "газ", на D3 или D4, ще се набират по 16 или 32 стъпки в секунда. И т.н. В най-тромавото положение стъпките остават 1-2-3-4, но тактът се променя от 250 на 333, 500 и 750 мс. За това го правя с Ардуиното, а не аналогово, както на пулта на немците, защото има много повече възможности и стават по-лесно.
Реално се кара много "интересно". За бавно тръгване давам D1, влакът ускорява до някаква скорост, която ми харесва напр. по стрелките или в гарата, при което връщав на +1 или на 0. Влакът продължава да се движи с ниската си скорост. Като изляза от стрелките давам пак D1, или по-интензивно - D2 или D3, докато тръгне с нормалната си скорост. D4 и D5 са само за игра. Като наближи време за спиране, врътвам на B2. Може и на В1, но тази стъпка я ползвам само за плавно намаление на скоростта или за спиране много отдалече. Ако видя зор, че ще подмина гарата, врътвам на В3. Докато се науча доста често слагах ЕВ или направо на СТОП, че едно е да спираш с врътката на трафа, друго е със спирачка... Разбира се моментално спиране имам и с ЦК ключето за посоката. То също забива директно стъпка 0. В декодера закъснението го оставям обикновено 0.5 или 1 секунда.
На тази снимка врътката е на D3. По време на ускорението свети десния диод (както е на снимката). При забавяне - левия.

Това е "основния" режим за каране. Списъкът с локомотиви ми трябва за да има "точно" показание за мащабната скорост в km/h. Измерил съм си ги на 20-тината ми локомотива, ама тук съм въвел само няколко. Скоростта ми се иска да я гледам на някакъв стрелкови километраж, май ще търся нещо от кола, че от влак едва ли ще намеря! И ще си го закача някъде, пък ще му подавам AnalogWrite на някой от останалите крачета.