Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
Четене и запис на CV с Nanox и GENLI /JMRI/
dred77:
Здравейте! Допълвам леко темата с опитите ми ,да прочета CV / one или all/ на локомотив със z21 start /подчертавам чист start-неотключен/. Леко съм разочарован от Roco. Леко понеже на фона на много други производители на централи , за цената си тази е доста добра /поне според мен/. Та при опит за четене с JMRI,GenLI USB, въпросната централа светва зелено /както трябва когато чете/, лока помръдва и до там. С Multimausa няма проблем-боднат на съседния порт. Първо реших, че има проблем с GenLi-то , но след проба с NanoX-а няма проблеми-чете си всичко. И естествено може да си направите save на всички cv на даден лок ,и да си ги пазите за по нататъчни тестове.
ПП. Тея гимнастики си ги направих в опит първо да подкарам един MARKLIN 610761 декодер под DCC , но нямах никакъв успех , и ще се наложи да правя платка като тази долната /търсих в ибей но не намирам/ ,
да замести тази . Ако някой има идея как да подкарам motorola MFX decoder под DCC , ще съм много благодарен , ако сподели.
svetljjjo:
Аз се порових малко преди време че и аз имам няколко декодера в ММ формат
ама много малко инфо намерих и то предимно на немски . Явно има фундаментално различие в кодирането
и май освен силовите елементи друго не може да се ползва от мм декодер .
mitko0888:
z21 чете нормално CVта в най различни режими. Отключването няма никакво отношение към това.
Като пуснеш z21 maintenance има половин екран с настройки как да се четат цивитата. Най вероятно стандартните настройки на z21 и на твоя софтуер се различават някъде и за това не ти стават нещата. До колкото разбрах можеш да четеш с мишката, но не и през usb адаптерите. От тези, които пишат на ардуино разни неща за xpress буса, не съм чул да има разлика от стандартните команди по спецификацията на Ленц.
Също така z21 може без проблем да управляваш едновременно локомотиви с DCC и с ММ формат, съответно декодери, но изрично пише че може да има мм декодери които да не работят, например старите с ключета. Само че това не може да стане по xpressnet. Мисля че по него всичко се отнася само за DCC, поне нямам спомени да може да се задава режима на командите. Ако си отключиш зетката, в LAN протокола има команда да прочетеш или да кажеш на един адрес декодерът дали е dcc или MM. Както и четене / запис на мм декодери. И в стандартното приложение за таблета на всеки лок можеш да кажеш дали да работи по дцц или мм формат.
dred77:
И аз четох , че централата поддържа ММ ,но не успях този декодер и с мауса да го задвижа , с оригиналния му траф Мерклин декодера работи. Това ,че с отключването центалата може да подкарва декодери с различни протоколи е голям плюс в кошницата на Роко. На първо четене остава отключването. :drinks:
mitko0888:
--- Цитат на: dred77 link=topic=5055.msg113234#msg113234 date=1540417057 --- И аз четох , че централата поддържа ММ ,но не успях този декодер и с мауса да го задвижа , с оригиналния му траф Мерклин декодера работи. Това ,че с отключването центалата може да подкарва декодери с различни протоколи е голям плюс в кошницата на Роко. На първо четене остава отключването. :drinks:
--- Край на цитат ---
30€, какво му плащаш ...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия