Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
малко помощ за една аналогова схемичка
svetljjjo:
Off-Topic:Ако вземеш и двете половини на ДЦЦ сигнала ще получиш една права линия, която няма да ти върши работа за нищо друго, освен за захранване.
Твоята схема, естествено, взима само едната. половина.
Аз мисля че няма да е права линия въпреки че разтоянието между импулсите ще е нищожно
щото сигнала пада от 15в до 0 и след това качва от 0 до 15 това изисква време сигналите не се застъпват щото от един и същ источник идват мисля че ще се получат пак импулси не съм го пробвал де така на изуст го говоря ама може да опитам да видя след един грец кво ще покаже осцилоскопа
svetljjjo:
Направих го по тяхната схема всичко изправител стабилизатор и веригата за сваляне на дсс сигнала
сложих го на осцилоскопа да видя какво изкарва на изхода за дсс и същото каквото и с оптрона
никва разлика некви миливолти разминаване нищо притеснително
За съжаление и по тяхната схема не захапа програмата и не чете дсс командите
което ще рече че има проблем със софтуера или нещо трябва да се направи да се допише или да се промени
което аз не съм разбрал . Странното е че те това го продават би трябвало да работи от раз по дяволите
освен да има проблем че те ползват ардуино мини а аз го пробвам с уно ама това не трябва да има никъв проблем.
Аз ли нищо не разбирам от това ардуино или те нещо не са направили като хората много странно
много ме дразни така нещо като не мога да го подкарам ;D
pach:
--- Цитат на: svetljjjo link=topic=5065.msg110850#msg110850 date=1519654239 ---PULLUP до колкото мойте знания стигат е включването на вътрешното съпротивление всеки пин има тея три състояния
като вход като изход и това пулуп което включва едно мегаомово съпротивление и все едно изолираш пина от схемата.
За това и нищо не разбрах от обясненията в сайта като изключим и факта че от японски на български превода е
меко казано боза .
Аз така си го обяснявам това PULLUP ако съм в грешка поправи ме
...
--- Край на цитат ---
Нещо съвсем си се ошашавил...става въпрос за външно съпротивление.
Ако говорим за вътрешни мегаоми, те рядко са определящи - тоест брой ги за отворена верига...
Pull Up resistor
Тъй нареченият издърпващ резистор е резистор, свързан между сигналният проводник и захранването (Vcc) или между сигналния проводник и маса (GND). Необходимo е подходящо съпротивление, за да се гарантира потенциал на логическия вход, към който е свързан сигнала. Трябва висок потенциал (когато именно е pull up) или нисък такъв (в случай на pull down) на входното ниво от следващия блок.
Свързаният логически изход от предходния блок е в състояние с висок импеданс когато ключовият елемент е отворен спрямо приложения логически изход. Ключовият елемент може да бъде полеви или биполярен транзистор. Или
тъй наречената схема "отворен колектор" ( за биполярни).
Резисторът за изтегляне образува схема, която осигурява "издърпване на изходния/ входен сигнал към захранването или масата. В първия случай, се нарича изтегляне към захранване, а вторият - издърпване към масата. Веригата с такъв резистор може да се сравни с делителя на напрежение. Всеки логически вход има капацитет по отношение на масата.
Ако се генерира сигнал за отваряне на елемент от ключова позиция, Pullup резистора трябва да се подбере, за да
се покачва по-стръмно фронта на сигнала. Когато се ползва pull down резистори, контролираме спада по-стръмно за тила на сигнала.
Ако издърпнаме към захранване, тогава трябва да вземем предвид времето за нарастване на сигнала. Ако тегленето е към масата, времето на сигнала към спад. Времето на срив или покачване на фронта е времето между отварянето на ключа и достигането на праговия сигнал за напрежение. Праговото напрежение е напрежението, при което логическият вход определя промяна в логическото състояние. Времето за понижение или
изкачване е продукт на съпротивлението, капацитета и коефициента, който се взема под внимание за праговото напрежение. Тези параметри оказват влияние и върху формата на сигнала.
При проектирането на логическите схеми е необходимо да се изчисли съпротивлението на издърпващия резистор, докато входният капацитет и праговото напрежение са известни, тоест трябва чрез него (резистора) да удовлетворим изискванията на входа, към който подаваме сигнала, особено когато той идва от схема "отворен колектор".
Често, особено ако предходния подаващ сигнала блок е с отворен колектор, се прави делител на напрежение, за да се гарантира стръмността и правилното предаване на формата на сигнала (без "моарета", "мършляци") ...тоест без изкривявания.
Най-добре си включи осцилоскопа в 4-ти пин и виж какъв сигнал ти стига до него. Както формата, така и нивата му дали удовлетворяват изискванията за вход от Атмега-та. При такива сигнали, разбира се има значение и стръмността на сигнала.
Впрочем не би трябвало да те безпокои, че нямаш галванично разделяне.
Първо това е проверено в практиката и няма проблеми, освен ако на объркаш схемата или стойността на елементите.
Второ, така или иначе дешифратора трябва да се захрани от DCC ,
за да има мощност към двигателя - тоест ако стане някакъв гаф с тази част от схемата, пак "ще се добереш" до щети по Атмега-та.
:yes: ;D
svetljjjo:
Включих осцилоскопа нали писах в предния пост няма разлика в сигналите такива са както и от оптрона и са с ТТЛ ниво
каквото трябва и да си бъде .
И понеже много ме ядосва когато нещо е очевидно че трябва да работи а не ще за зачетох по надълбоко из файловете на
библиотеката и се оказа че японците са ползвали стара версия явно сайта е умрял още преди години
аз имам инсталирана версия 1,4 а те ползват версия 1,2
и понеже няма как да имаш инсталирани две версий на една и съща библиотека ардуиното е обновява автоматично
инсталирах на друг комп ардуино иде и стара версия на нмрадсс тоест тази от техния сайт и работите станаха.
Вече бачка сега остава да видя какви са разликите между версийте и да се пробвам да пренапиша там където
нещата се разминават щото явно не само бъгове са оправяли ами са и променили нещо много важно в логиката
и начина на работа на библиотеката ;D
Направи ми на мен впечатление че променям адреса на декодера а то продалжава да си стои на 3
ама не ми дойде на ум че може да са променили из основи логиката на библиотеката
до сега не ми се бе случвало да се скапе някоя скица заради нова версия на библиотека :lol:
pach:
--- Цитат на: svetljjjo link=topic=5065.msg110856#msg110856 date=1519676608 ---Включих осцилоскопа нали писах в предния пост няма разлика в сигналите такива са както и от оптрона и са с ТТЛ ниво
каквото трябва и да си бъде .
--- Край на цитат ---
Не става въпрос само за нива, но и форма, както и стръмността по фронт и тил на сигнала. Както и да е...
Важното, че си хванал какво не ти е у ред и си го оправил.
Казваш, че библиотеката авто магично се обновява.
А ако е в друга директория или с друго име?
:yes: ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия