Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Моето компютърно управление за z21

<< < (3/4) > >>

mitko0888:
Продължавам да си пиша... Продължението:

Както започнах в т.4, от самото начало идеята беше да си карам влакчетата с механична врътка. Трябваше с нещо да я вкарам в компютъра, платки не съм правил от 20 години. А в кварталния магазин намерих една синя платка за 20 лв. Сигурно при китайците е по-евтино, ама тази я видях с очите си. Добавих още две платки и захранване и стана това:

Някой да не каже че съм минал на другия бряг! Всичките ми локомотиви са аналогови! Има  два цифрови, ама тях не ги броя. И сега на всичките движението и управлението е перфектно.
Тъй като не ми се мъкне компютъра покрай макета, с онази синята жичка се вързах директно за централата. "Някой ден" може и да довърша връзката с компютъра, но и така на него може да се гледа скоростта и да се управлява паралелно с пулта. Остана и един кабел за захранването (черния), който може да се замени с USB. Скечове няма да пускам, защото едва ли някой ще ми ги разчете, а и няма нищо гениално в тях - откъси от стандартно четене на копчета и IP комуникация от три реда. По-завъртяно е избора на скоростта и т.н., но то е въпрос на въображение кой как иска да кара влака.

5. Управлението за сега е само в един режим - за 5 дена толкова. Скоростта се задава с една врътка с 12 позиции. С тях може да се задават всичките 127 стъпки на DCC стандарта. Как става това - ами както на шкодите у нас - с 5 позиции на врътката се набират и свалят 32. Само че при мен "автоматът" е с 10 различни положения, като от всяко може да се добавя или сваля по една стъпка, или автоматично да се добавят или свалят следващите 12. Посоката се избира от LCD пулта с бутончетта. Също и 12 степени на ускорението и забавянето, като то може и да не е линейно, а да зависи и от това с колко повече е врътната врътката. Това ще бъде сменено с втора врътка с 5 степени за ускорение и 5 степени за спиране, плюс аварийния стоп.

6. Предстои още един режим - набиране на позиции и спирачки на едно копче. Измислил съм го, остава да го въведа и тествам.

7. Третата опция - трета дръжка за спирачката. Тогава с врътката за скоростта ще се управлява само тягата.

Освен това има да се правят всичките менюта за параметрите на влаковете, адреси и т.н. Но на първо време ще дялкам някаква кутия за копчетата.

За съжаление трябваше да добавя и един суич, то си беше цял рутер. Ама така си имам и WiFi връзка с цялата чудесия. Портовете и на z21, и на arduino-то не щат да работят директно един с друг. С компютъра няма такъв проблем. То си го пишеше, ама аз бях длъжен да пробвам. Ще щракна и едно кръстосано кабелче, но така или иначе една безжична връзка само за влакчето няма да ми е излишна. Но пък кутийките са малки и се събират чудесно в рамката на макета.
За сега толкова. Mixy дали да не махне "компютърно" от заглавието ...

Mixy:

--- Цитат ---Mixy дали да не махне "компютърно" от заглавието
--- Край на цитат ---

Е, то Ардуиното също се вдои компютър, макар и едночипов ;)

mitko0888:

--- Цитат на: Mixy link=topic=5070.msg111451#msg111451 date=1524414839 ---Е, то Ардуиното също се вдои компютър, макар и едночипов ;)

--- Край на цитат ---

Прав си. Даже има и втори чип на платката. А като добавя и етернет модула - имам си даже и диск (карта). Плюс клавиатура и дисплей.

totomoto:

--- Цитат на: Mixy link=topic=5070.msg111451#msg111451 date=1524414839 ---Е, то Ардуиното също се вдои компютър, макар и едночипов ;)

--- Край на цитат ---

Нямаше ли вече спор кое е компютърно и кое аналогово  :blink:.
Чета с огромен интерес, нищо че не разбирам от тези неща! Възхищавам се от нещата, които правиш  :hi:!

МАШИНИСТ:
Интересна идея за управление на аналоговите машини и особено , това с контролера като на електровоза.
До колкото разбирам,ще управляваш аналогови , като цифрови,само че е по-опростен вариант,нали ?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия