Да споделя какво се случва след близо 15 часа мъки и ровене из нета

Вчера си получих принтера и се започна кошмара добре че аз имам опит в подкарването на
хардуер за който ундоса не ще и да чуе и друг път съм си купувал китайски неща и реплики

Та след няколко часа мъки псуване и ровене из нета успях да го подкарам
Принтера работи само с версия на програмата Cura 15.04.6 въпреки че тя се е развила и вече има 100 нови версий
Та след няколко инсталаций и деинсталаций накрая уцелих правилната
Да кажа и впечатленията си за тоя материал PLA
противно на писаното тук материала е доста добър твърд е но същевремено и доста лесно се обработва може да се пили с пила или шкурка . Много лесно се реже с макетен нож . А същевремено е хем твърд хем има и добра еластичност не се чупи при огъване .
Така че от опита си на моделист който е пипал модели и знае как и от какво са направен мога да кажа че това PLA става за
хобито.
Сега за принтера и възможностите му да кажа първи впечатления
Както може да се очаква за 140лв компонентите вложени в него напълно отговарят на цената

И без да е специалист човек на око се вижда евтината му направа.
Първото което прави впечатление е че така наречената хоме позиция която е изключително важна да е перфектна
се определя от 3 китайски микрошалтерчета които сами по себе си не са прецизни
Второто нещо което прави впечатление е екструдера
Материала се подава в него от един стъпков мотор и назъбено колелце подочно на това от запалки.
Очевидно е че се разчита на гравитацията и на качеството на материала за да върви равномерно
И докато на гравитацията може да се разчита на 100% то това не може да се каже за материала
И сега малко за опитите си да отпечатам нещо
В сайта е даден файл за тестване на екструдера . Печата една еврейска звезда и видео туториал как да се настройва
при кофти отпечатване.
Направих квото е показано и звездата излезе що годе прилично . Даже ако не се вторачваме може да се каже че си стана
няколко пъти е отпечатах и резултата е задоволителен.
И разбира се аз реших че вече съм готово да печатам детайли за НАСА

Изрових от нета едно колелце подходящо за спирачен кран на вагони
И мъките се започнаха от начало
Порво моделите не подлежат на преоразмеряване.
Въпреки че програмата има такива инструменти преоразмеряване завъртане дубликиране
Ако намалите обекта част от елементите му изчезват
И второ и май доста важно е от къде се започва печата . Май това е и най важния елемент от играта
Аз не намерих в нета никаква информация как и дали е възможно изобщо да кажеш на принтера от къде да започне
Защото той почва от средата на колелцето опитва се да направи спиците и чак след това кръгчето
И понеже размерите на колелцето са 8мм диаметър и 1мм дебелина резултата е нищо неотпечатано
А като сравня това с звездата която печата се вижда че принципно може да се получи но трябва да отпечата първо кръгчето
и след това спиците .
Как това става и дали е възможно за сега не знам.
Очевидно е важно моделите които се правят да са съобразени с възможностите на принтера
Имам предвид че трябва да му се даде възможност да почне да пуска материала и тогава да печата нещо като мустачки
да има елемента които после да се изрежат щото първата точка на печат е винаги по дебела прилича на капчица
след това вече върви равномерно.
Както се казва
to be continued