Страхотно!!!
Поздравления за Клуба, организаторите и всички приятели,
които са били там да се насладят на хобито!!! Убеден съм, че
всички с нетърпение очакваме 10-годишнината на единствения
действащ клуб по железопътен моделизъм!!!
Или ако перифразирам един шегаджийски лаф въведен
от Марио в първите му години - "Господ здраве да дава на всички
членове и симпатизанти!"Стефане, знам щото няма да се разсърдиш за следващите ми думи.
Пиша ги тук, а не на ЛС, за да бъдат прочетени от всички които
се интересуват. Знаеш кой в БГ "откри" този фамозен влак - "TOUREX"!!! И от кой купи част от първия внесен състав в ТТ у нас!!!

От тогава минаха много години(почти пак десет), така че е крайно време,
да се спре с тиражирането на този пълен абсурд (да не кажа глупост) в историята на този влак. Борето Чакъров, пръв я написа,
но дори не я обмисли, да са се увери и сам, че е в дълбока заблуда!!!
Пълен абсурд 1.Влака да е пътувал 21 дни от Лайпциг до Варна!!!
"ТуристЕкспрес"-ът по този маршрут, винаги е пътувал от 21 до 45 часа.
За това време е изминавал разстоянието от Лайпциг до Варна.
Логично да не е спирал по всички гари, като дори в Будапеща е имал само 3 часов престои при заключени вагони. Толкова е трябвало на унгарските митничари да проверят пътниците.
И това е било единственото му спиране на унгарско територия.
Обикновенно при спазване на разписанието му, този престои на гара Будапеща е бил м/у 23 и 02 часа (съответно 11 и 14 часа).
С една проверка (което изключва две проверки на самите граници) унгарците са пропускали експреса през своя територия.
Повтарям - влака е пътувал от 21 до 45 часа между Лайпциг и Варна. За това именно е кръстен "ТуристЕкспрес"!!!!!!!
Първоначално отиване и връщане траел около45 часа.
После пътуването му е траело 45 часа в едната посока когато по настояване на
пътуващите летовници, е започнал да спира в Букурещ, за 8 часа.
Изясняват кога е ставало това спиране - на отиване или връщане.
Така или иначе през румънска и наша ( да не се учудващ) територии е пътувал най-бавно!!!
Правело се е туристическа обиколка с разглеждане на забележителности и музей в града + вечеря в ресторант в центъра.Чрез няколко автобуса (+Секуритате наоколо).
Какъв експрес ще е ако е пътувал 21 дни !!?!?
Пък и германците които са пътували с него колко отпуска да са ползвали!!!??? 21 дни от Лайпциг до Варна + 14 дни (минимум) на българското черноморие + 21 дни ( или по-малко/ повече) ако решат да се приберат през целият соц.лагер ( почти) с автомобилите си на собствен ход.
Пълен абсурд както подчертах вече!!!
Друг пълен абсурд (2) е да се продължава да се пита дали БР-23,
на DR , е пътувал извън ГДР. НЕ, НИКОГА НЕ ГО Е ПРАВИЛ!!!
Поне не и с този влак.
И тогава, и до скоро (преди да се дадат лицензи за чужди
превозвачи в европейският съюз), не е било прието локомотиви
да преминават на чужда територия. Освен до първа гранична гара,
по взаимно споразумение в/у съответните две администрации.
Влака е бил поеман от съответната администрация със свой локомотивен състав. Тоест в Унгария както казах е имал едно спиране в средата на пътуването, защото унгарските локомотиви са го поемали от първите гари на чужда територия, по изрично искане на MAV.
BR-23 на DR, е пътувал само в началото на експлоатацията по този маршрут. Имал е две локомотивни бригади, работещи на смени, именно за да осъществят експресното му предвижване.
На по-късен етап е теглен от BR-118 (or BR-119) на ГДР територия.
На унгарско територия е бил обслужван от М62 на MAV.
На чехословашката и румънска територии все още проучвам.
Това и забавя публикуването ми на историята на този влак в пълнота.
На българска територия е обслужван за кратко време от БДЖ-15 серия, а по-късно от БДЖ-06 инцидентно от БДЖ-07. На тия имам даже конкретните номера в серията. Два са локомотивите от БДЖ-06. За.БДЖ-07 все още събирам сведения.
Пълен абсурд 3. Влака не и нярно, че е с неизвестно разписание.
Но такова няма да се намери в брошурите на РайзеБюро (REISEBURO), освен в информативна препечатка, защото никога не е бил организиран от немския аналог на Балкантурист (каквото е РайзеБюро). Влака е по идея, реализация и организация за пътуванията от Федерация на Демократичната Младеж
(имам кожено яке с тази емблема - FDJ) - тоест техния аналог на комсомола у нас). Но разписание си е имал за всяка година в пътеводителите на DR (има запазени дигитални копия все пак),
иначе няма как да е пътувал по железопътните мрежи на ГДР и социалистическия лагер!!!! Тоест, слуховете че влака е "призрак",
са силно преувеличени!!!!

РайзеБюро, не реди маршрути и разписания - то е туристическа агенция ползваща както самолетни и/или корабни маршрути и обслужване, така и железопътни такива!!!
Има и други неверни данни, които ти добре, че не спомена в интервюто (благодаря за което).

Влака никога не е имал за т.н. "обслужващ" вагон, вагон-киносалон!!!
"Обслужващите" вагони са били само два (за двата насрещни влака). И номерата им в DR са известни.
Те както и ти уточни, винаги са били между двата вагон-ресторанта,
и са преоборудвани с няколко купета за хладилници. В останалите
са спяли и почивали (без да гледат филми) обслужващия персонал на ресторантите. Зареждането на влака е било изцяло на ГДР продукти. А са имаш и кока-кола в менюто, при това на прилични цени. Имам ценоразписи и брошури.
Поради това практически влака е бил разделен на две части без достъп за летуващите пътници в "другата" част извън тяхното спално купе. Така готвачи и сервитьори, разделиха влака на две половини., но не спряха ражданията девет месеца по-късно късно,"организирани" между двете половини на влака.
Но това е друга (отчасти и скандална за времето си) история.

Има още много намерени ( вече

) снимки, разписания, факти,
номера на вагони и локомотиви ...и т.н. но все още някои от тях не са пълни и/или потвърдени от архивите, което както казах вече,
забавя публикацията ми по въпроса за "ТуристЕкспрес"-а.
ПП. Впрочем влака в ранния си вариант, се е казвал "ТуристЕкспрес", но малко по-късно късно сините вагони,
махат това лого ( заедно с това на FDJ) и слагат по-късно краткото, но добило популярност "Тоurex". ...а после, както все знае, управлението му ( на организатор по пътуванията) е предадено ( не без съответните скандали) на "Митропа", от където
постепенно (при годишни планови ремонти) пребоядисват вагоните му от сини в червени с тяхното лого.
пп2. Извинете ме за дългия пост, но трябва да спрем да тиражимали глупостти или както казваме в един друг моделизъм - чукчите ...не разбиращи от нашата материя!