Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Линк към нещо интересно - има все пак връзка с хобито ни!

<< < (80/119) > >>

Best Ripper:
Откраднат клип на Тошко bdz43... Оригиналът: https://www.youtube.com/watch?v=4qgyGAJkvWY

Adrian:

(2010) / Изгубени в затворената линия Червен Бряг - Оряхово - TV-Rip

официален сайт

Режисьор: Константин Занков - БНТ2

pach:
BR-41 в ТТ със звук - тест:
https://youtu.be/-QSCHQ6Yu-U
 :hi:

IKAR:
https://www.facebook.com/pg/ddrspielzeugmuseumaschersleben/photos/?ref=page_internal

http://www.ddr-spielzeugmuseum-aschersleben.de/
Айде малко да ви върна в детските години. Ще почна с това, че така и не успях да убедя родителското тяло, че моделите в ТТ на Berliner TT Bahnen (сега Тилиг) бяха несравнимо по-добри от Пико-то в H0. Все едно да сравняваш автобус Чавдар с Икарус или български трамвай с чешки. Преди 30 години близо половин година събирах стотинки от връщане на шишета и от сладолед за един много стартов комплект с два влака и две стрелки, който прашлясваше в "Млад Техник" в Сандански (в софийския на бул. Георги Димитров хронично нямаше нищо), отделно баба ми ми даде малко, дядо ми също, най-накрая хванах рейса, отидох да го взема и.......лелката се запъна като магаре на мост и отказа да ми го продаде: "Ще дойдеш с майка си! Точка". А майка ми мислеше, че вече съм голям за такива работи, съответно беше немислимо да и кажа. Та отидох радостен и се върнах почти разреван.....

Металните конструктори Схх с пластмасови допълнителни части, електромоторчета за задвижване. Бяха по 20 лева, но изклчително трудни за намиране. А не можеха да се сравняват с подобните "произведения" Мусала и т.н. на фабриката в с. Брацигово. Случайно един хубав ден в Детмаг имаше точно от тези, хем другарката беше казала да си купим за кръжока в училище, ама майка ми: "Ако сега ти купя конструктор, яке не мога да ти купя." В крайна сметка и яке не намерихме, майка ми обеща, че след 2-3 дена ще отиде да ми вземе конструктора, отиде наистина, чаках с нетърпение да се прибера от училище и......"Бях на магазина, но са свършили, съжалявам....". Между другото фирмата-производител съществува и сега, под името EILTECH, но конструкторите, които предлага сега, нямат нищо общо - едновремските бяха къде-къде по-хубави....

Също моделите на самолети и вертолети Plastikart. На мен любими ми бяха вертолетите Ми-6 и Як-24. Също доста трудно се намираха, а бяха много по-лесни за сглобяване от сегашните Ревел, Италиери, Хумброл, Тамия и т .н. (хвани единия, удари другия). Бяха от много хубава пластмаса, оцветена в бронз или бяла, слагаха в кутиите много хубаво лепило, което въобще не цапаше, сглобяваха се изключително лесно, после лепиш лепенките с вода и.....кеф. Сегашните на всички гореизброени фирми ги правят от някаква нискокачествена пластмаса, лепило отделно, но най-лошото е, че ти трябват сума ти бои за по едно-две петънца, за да изглежда моделът както трябва, а желателно да имаш и аерографски патлак за боядисване, като че ли имаш фабрика за модели и ще ги продаваш на пазара......

mitko0888:

--- Цитат на: IKAR link=topic=512.msg111576#msg111576 date=1525133493 ---
... Бяха от много хубава пластмаса, оцветена в бронз или бяла, слагаха в кутиите много хубаво лепило, което въобще не цапаше, сглобяваха се изключително лесно, после лепиш лепенките с вода и.....кеф.

--- Край на цитат ---

Даааа. Имах доста от тях. Ми 1, един Сааб 35 и т.н., които и сега не мога да намеря в любимия ми мащаб. Наистина бяха от "много хубава" пластмаса - всичките изглеждаха еднакво бели или сребристи. С "много хубавото лепило" в кутиите шевовете с времето пожълтяваха и пластмасата ставаше осрано жълта и трошлива. Бояджийски патлаци имаше във всеки дом - във вида на един буркан към прахосмукачката Ракета ... Но кой да ти боядисва самолети - това го правеха само мръсните западняци! Ние трябваше да си ги гледаме в естествения цвят.

Пък къто си спомня стартовите комплекти в ТТ колко по-хубави бяха от тези в Н0... На 80-ката в Н0 и бяха спестили само едно колело, а пък в ТТ даже не слагаха и талиги, вместо 4 осни локомотиви продаваха дву осни с имитация на талига. И естествено - пластмасов пантограф, "несравнимо по-добро" от пантографите на Е11, Е42 , 44 или 69 в Н0...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия