Да продължим все пак, а? Два месеца пауза са достатъчни, нали? Истината е, че следват резултатите от (последните) десетина дена работа, другото време е загубено, що се отнася до моделизма.
Изгладих къдриците – игра с разни плоски и кръгли пили. А отворите после „калибрирах‟ с еталонния прозорец. То всъщност си е рамка залепена за един полистирол, което означава че всички останали трябва да станат като нея. Ще се постарая, а междувременно си намерих две грешки, която трябва да отстраня.
Второто улеснение видно на снимката, е шаблон за позиционирането на масичката и кошчето под прозорците. Предполагам, това няма нужда от обяснения – отбелязах и направих фини драскотини.

062
В долната част на стените има едни прозрачни надлъжни ивици, нарушавани от бели петна тук-там. Това място е кривата на стената, като прозрачното е смолата от лепенето, а бялото – Milliput ползван за корекция на формата. Да, не се получиха от първи път, но аз и не се надявах. Както и да е, вече имаме по-близка до истината форма, която обаче ще разгледам друг път. Сега се съсредоточавам върху интериора.
Прозорците на влака са със закръгления, но отвътре имат една правоъгълна рамка. Не ми се оставяше гола стената и затова нарязах 0,5 mm ленти от вече познатата PLA-Paper на Tamiya. Нататък стана така:
- подравнявам по дължина и слагам съвсем малко лепило в центъра на прозореца;
- режа на място (между прозорците) хоризонталните ленти и под свободните им краища подпъхвам вертикалните;
- с още по-малко лепило, фиксирам вертикалния център и след минута режа под ъгъл мястото където се пресичат.
- това е!

063
Естествено, после лепя всичко като хората и така 41 пъти. На следващия ден ползвам шкурка 2000 и считам декорацията за завършена.

064
За да съм сигурен в резултатите от изглаждането на стената отвътре, маркирането и рамкирането, грундирах всичко. След неизбежните леки корекции, премина успешно през контрола по качеството и сега го чака само едно полиране. Когато се стигне до лепене към напречните стени и покрива, ще сваля грунда от конкретните места.

065
Още един интериорен елемент – вратите. Или поне тези със стъкла на тях.
Технологията набързо:
- премахване държачите на двете страни на вратите и решетките в долната им част;
- упражнения по почистване с четка и паста за зъби (в банята, на мивката);
- решетките запоих без много ядове;
- отдавна изрязаната полистиролна лента полирах с пастите пак на Tamiya и направих канали, двустранно заради запоените решетки;
- залепено всичко на лентата, като нарочно първоначално избрах едното лице – не ми се щеше после да установя, че съм залепил две еднакви на една врата;
- рязане, чистене, лепене от другата страна;
- и напасване на място.
За моя радост ги нагласих почти еднакви и няма значение коя врата на коя стена ще се сложи.

066

067
Планирано е да се отливат от прозрачна смола, като при боядисването се пазят прозорците.
Днешното включване неволно се получи като реклама на Tamiya, но това са материалите които ползвам, а не съм уточнявал пък марката на споменаваните лепило и грунд...