Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Представете модел | Review a model

Моделът на mtb – прилики и разлики с 60-0819-7

(1/2) > >>

LDimitrov:
Отварям отделна тема за да не размиваме тази на vankata86 и да отговоря на KRAKOMOBILA . Започвам с уговорката, че няма да вземам предвид става ли или не за 06, тъй като то не е и произведено за БДЖ. Все пак, вероятно ще повторя някои обсъждани във форума разлики и с нашата серия, но това е нормално тъй като до голяма степен машините са сходни. Има обаче някои общи и основни черти, които производителя на модела е пренебрегнал по негови си причини. Това винаги ме е озадачавало в моделизма – поставянето на детайл с определени размери и на конкретно място изисква еднакви усилия и при верни и при грешни изходни параметри. Защо тогава не е изработен и позициониран правилно?

Да се приближа към 819... или продаваното за такова. Принципно, до момента в който не е ясно идентифициран обекта, може да се приемат известни компромиси.
Пример: някой изработва модел на личния ви автомобил, обаче регистрационния номер е абсолютно различен.
Въпрос: приема ли се за достоверен модела (ето, това е моята кола) или не?
Извод/отговор (измислен лично от мен  :beee:): на вкус и цвет, товарищей нет!

В светлината на горното се концентрирам върху предлагания 60-0819-7. Сравнението е естествено по снимки, като ще ги дублирам – едната е чиста, другата с драскани по нея разлики. Лошото е че това са разминавания, които май са валидни за всички произведени от ELECTROPUTERE машини, представяни от mtb.

Изброявам най-съществените според мен:
1. Гледаме челната греда: горния хоризонтален лист продължава над капака на пясъчника и до края на вратата. Като минава, да кажем, по средата между последната стъпенка и вратата. На мен ми изглежда, че изрезите за стъпенките са непропорционални, както и разположението на "пясъчните" капаци е по-високо от реалното. Линията свързваща разглежданите листове показва това като най-вероятен отговор. Иначе трябва да се усъмним във височината на челната греда, а това вече прилича на безотговорност.
2. Неотваряемите странични илюминатори от двете страни: тук със сигурност не е така, също не съм го видял и при други машини. А честно казано, не съм и гледал толкова, нека някой по-запознат да каже.
3. Вратите на предпазителите са гладки при 819. В естествена среда, т.е. в природата, по локомотивите от серията се срещат и от другите, но точно този номер не е такъв.
4. Отдушниците: прекалено едра стъпка. А пък са доказали, че могат да правят по-ситна (виж обекта от горната точка).
5. Ъгловите прозорци на кабините: на модела има някакво изкривяване, но не се наемам да кажа дали е правилното. Виждат ми се по-малки закръгленията, както и по-тесен самия прозорец. Предполагам, каквото е казано за преработването в 06, важи и тук.

CFR_819

819_01

Понеже съм подкарал модела с минуси – извън горните точки, към графа "разни" би могло да се добави цялостното преекспониране на детайлите по стените и покрива, различна конфигурация на ръкохватките на челната стена, липсваща стъпенка пак там и спирам. Не ми се търси повече, а и такова изследване зависи от цитирания горе "мой" извод. Ползваната технология обаче позволява по-фина изработка.

819_02

Толкова по темата, базирано на снимки. По-точно може да се прецени след обстойно измерване на истински локомотив, но засега на предвиждам такова. Поне не скоро, въпреки че ще трябва – чака ме едно подобно безподобно и там пак трябва да мина през сходно писание.

Та, Красене, понеже попита се постарах да е изчерпателно. Пропуснал съм те, извинявай, а и отдавна не съм влизал тук. Очаквам поправки, допълнения, коментари... и да не те притесняват продължителните ми отсъствия – следващите месеци е предвидено да е така.

pach:
Когато моделът е приемливо копие на твоята кола,
но не носи номерът и  - това го прави ...приемлив...
но не точно копие на твоята кола. Тоест той губи индивидуалността
на която може би ти държиш, но други не.
Една скоба:
определението " приемлив" за мен е неутрално
посредата между лош-отличен. На някой им харесва, на други обаче не....значи е приемливо при определени обстоятелства. :victory:
 (не това е важното в случая).

А за въпросните прилики и разлики, може би (при липсата на точни измервания) трябва да се вземе предвид както субективното
виждане на моделистта, така и "общата визия" за. модела.

Тук доколкото си спомням Зазо и Каприкорн, са показвали
със по две снимки, как един и същи модел, но произведен
от две различни фирми, не изглеждат еднакво.
Нещо повече - понякога този който е по-верният с детайли
и размери някакси пред нашите очи "не стои достоверно"
пред моделистите ни погледи. Субективно или не, всеки
си има свое виждане по въпроса ( което понякога поражда излишни спорове по между ни) и даден модел кефеш на макс.
доста хора, се оказва че не се харесва понякога на почти още толкова други! :yes:

Много е важно самите фирми-производителки, да са уловили
не само размерите на модела, но и неговия дух и визия.
Когато един модел е успешен и се продава в масови бройки,
почти без забележки от моделистите, често означава че е " хванат"
именно духът и визията, я не точните размери.

Същото но на друго ниво е и при саморъчната изработка на модел!
Поне според мен (а това също е субективно)! ;D

Конкретен пример за представения по-горе локомотив.

На мен също ми прави впечатление " кринивината" на странично/ъгловите стъкла! Мислех, че само аз имам такова " изкривено"
виждане за визията му, и си мълчах. Но миналата седмица,
когато обсъждахме евентуално новия (стар от Тилиг!?) модел
в лимитираната серия от 100 бр. още един сред нас реагира с:
..."ееее, най- после верните джамове по кабината му!" ...или нещо в тоя дух.

 Тоест на нас тази визия отговаря на нашите усещания за модела,
и не бих се учудил, ако това обаче като размер се окаже най-грешната кабина!!!

И какво обаче, ако на нас ни харесва!?!!!
Това за нас двамата е важното, и не държим то да е в резонанс с вашите виждания. От там идват понякога (ще го повторя) излишни спорове от типа " не ти е верен камуфлажа" и такива подобни! ::)

Та така...
 ;D bg&flag ;D
Krasi Tankista:
Моделът има още много и съществени неточности, но е най - подходящ за преработка в българска 06 - ца, от предлаганото до момента. Що се отнася до модела на Тилих и неговите по -"верни'' ъглови прозорци, то те са
толкова неправилни, колкото и на чехския модел. При  модела на МТБ формата на прозорците се налага да бъде такава по технологични причини свързани с делението на матрицата при шприцването. Формата за самата прозрачна част, при тази и конфигурация е по евтина. Моделът на Тилих има значително повече недостатъци, като най - големия е безумното разделяне на корпуса, от което произтичат и куп други проблеми.

Nenchev:
Чета, чета и все повече се замислям дали пък да не спретна една коруба на 3Dто, като взема в предвид всички изписани забележки.  Книгата на Деянов е добра отправна точка, предполагам?

Krasi Tankista:
За съжаление, това е най - лошата отправна точка. Щом искаш да правиш такава коруба ще трябва малко да се поизпотиш с набавянето на достоверна информация. Мога да ти бъда полезен - доста съм расъждавал по темата. Ако искаш можем да обсъждаме във форума пред всички колеги. :hi:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия