Автор Тема: Увеличаване на ампеража.  (Прочетена 4875 пъти)

Madness

  • Trade Count: (5)
  • Newbie
  • *
  • Публикации: 8
  • Рейтинг: 0
Увеличаване на ампеража.
« -: 13 Февруари 2019, 21:02:45 »
Може да прозвучи в ушите на някого смешно, но предпочитам да попитам, вместо да си изгоря някой двигател. Има ли как да се повиши ампеража в трасето? Повече от 1,2 А ? Имам нужда от повече локомотиви едновременно. Има ли шанс?

pach

  • Trade Count: (39)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 11459
  • Рейтинг: 1052
  • "Малко се пие в тая държава!"
    • За моделизма
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #1 -: 13 Февруари 2019, 21:50:53 »
Принципно може, дали DC, AC или DCC, няма значение,
но въобще не е препоръчително, защото при някаква авария
или късо съединение, щетите ще са пропорционални!!!
 Колко локомотива и с какво захранване се иска да се движат?

Madness

  • Trade Count: (5)
  • Newbie
  • *
  • Публикации: 8
  • Рейтинг: 0
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #2 -: 13 Февруари 2019, 22:20:40 »
4 до 6 максимум. Късо от какво причинено? Трасето е фиксирано, няма достъп на неоторизирани лица. Имах пико з21 ли беше ... сивото, но не мога да го намеря. Не слагам нови и стари локомотиви , защото може да стане фал. Сега съм поръчал , да видим какво ще е. ДЦ аналогово. Прави ми впечатление от различните сетове , все различен ампераж изходящ..... С тази криз на магазини, сетовете излизат най-изгодно...
« Последна редакция: 13 Февруари 2019, 22:23:00 от Madness »

pach

  • Trade Count: (39)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 11459
  • Рейтинг: 1052
  • "Малко се пие в тая държава!"
    • За моделизма
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #3 -: 13 Февруари 2019, 23:34:45 »
Късо ли...от няколко неща. Дерайлиране, метална колоос
не на място, предмет на релсите...и още куп неща, за които
човек се сеща като ги види и стане късото. При дерайлиране
е най-опасно, щото при 1.5 ампера (при 12в) най-много да хвърли
силна искра, преди да се задейства защитата. Но при >4 ампера
може да се завари и/или изгори нещо - тънък проводник, реле
контакт, колоос и подобни, преди  да е сработила защитата.

Сивото голямо и старо е FZ-1. Стига да не се е получило
каша, но от поста горе това си мисля  От новите сетове z21 е за
DCC (цифрово) и не е за "аналогово ДЦ".

Два FZ-1, захранващи две различни секции от трасето
ще ти "въртят"  спокойно всяко по три локомотива.
Но за избягване на късо, трябва да са синхронизирани така,
че при преминаването от един сектор (единия FZ-1),
към другия сектор (втория FZ-1) да са с еднаква полярност
и евентуално еднакво напрежение ( за приблизително  еднаква скорост).

За повече въпроси, първо от тукашната тема, си изтегли
поне книгата на Юри Ботев за *Железопътен моделизъм*
и там ще намериш по твоя въпрос точно как да го направиш.
Както и много начални отговори за едно добро начало.
 :hi:

Тук също можеш да намериш малко по въпроса ти:
http://railwaymodel.blog.bg/hobi/2013/04/01/.1069801
« Последна редакция: 13 Февруари 2019, 23:42:14 от pach »

Madness

  • Trade Count: (5)
  • Newbie
  • *
  • Публикации: 8
  • Рейтинг: 0
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #4 -: 13 Февруари 2019, 23:43:31 »
Благодаря за инфото. Сега ще я потърся. Да , тази статия я прегледах.
« Последна редакция: 14 Февруари 2019, 00:04:51 от Madness »

jopeto

  • Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1216
  • Рейтинг: 149
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #5 -: 14 Февруари 2019, 09:22:37 »
Имаше някъде схема, в която тарсето се дели с прекъснати релси, образно на три участъка.  Средният изравнява токовете  в същото време изолира другите два един от друг. В тях, може да си караш отделни влакове, а средният е преход между тях.  Схемата я гледах в някоя от спомагателните книжки на BTTB . Също я има и в много по-рзвит вид в голямата книга на PIKO за токовете по макета. Схемата е подобна на тази за обръщателно ухо, където имаш комфликт на полюсите. 

Ivo Nedkov

  • Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1099
  • Рейтинг: 132
  • HO, София
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #6 -: 14 Февруари 2019, 10:24:48 »
Здравейте.
Моя макет има 2 отделни токови кръга, които се управляват с 2 трансформатора FZ-1.


42 - 2 FZ1 - 06
by ivosn

Ако трафовете се свържат по еднакъв начин към всеки кръг
и ръчките им за управление сочат в една посока,
поляритетите на двата кръга трябва да съвпадат:
траф1: посока на ръчката -> имам  "-" "+"
траф2: посока на ръчката -> имам  "-" "+"

Ето и как съм изолирал 2-та кръга един от друг -
На отклонението от стрелката, линиите  са прекъснати с черен пластмасов изолатор:


58 - G1700 Sersa and LDS - 11
by ivosn

А ето и поглед на целия макет:


27 - Train Set - 1
by ivosn
-----


pach

  • Trade Count: (39)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 11459
  • Рейтинг: 1052
  • "Малко се пие в тая държава!"
    • За моделизма
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #7 -: 14 Февруари 2019, 10:38:48 »

Ivo Nedkov

  • Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 1099
  • Рейтинг: 132
  • HO, София
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #8 -: 14 Февруари 2019, 10:59:45 »
Бързаш да го нарисуваш и допускаш грешка...
Когато продължиш мислено поляритета от единия към другия участък,
той трябва да продължава - минуса е на външната линия а плюса на вътрешната.
А така като си го показал на 2-рия участък поляритета е разменен...
Поне така изглежда на схемата...
Тогава ръчките на трафовете няма да са в еднакви посоки.
Посоката на ръчката съвпада с посоката на движението само за близката линия,
за другата трябва да е огледално.
Така е според мен, и съм го коригирал на схемата:





« Последна редакция: 14 Февруари 2019, 11:17:10 от Ivo Nedkov »

pach

  • Trade Count: (39)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 11459
  • Рейтинг: 1052
  • "Малко се пие в тая държава!"
    • За моделизма
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #9 -: 14 Февруари 2019, 12:08:50 »
Това е чертано преди 5-6 години.
За да не се влияе от положението на врътките от трафовете
и тяхното местоположение, просто на прекъснатото се слагат
свързани две крушки от 12 волтовите. Светнат ли крушките
си разменили полюсите.
Това помага и трафовете визуално да останат така - врътка в дясно/ движение на дясно спрямо управляващия и погледа му.

Та така...

ПП. То  скицата е илюстративна за ДСС в блога.

Madness

  • Trade Count: (5)
  • Newbie
  • *
  • Публикации: 8
  • Рейтинг: 0
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #10 -: 14 Февруари 2019, 13:53:12 »
Благодаря на всички. Все още търся два броя fz1. :) До този момент удрям на камък....

pach

  • Trade Count: (39)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 11459
  • Рейтинг: 1052
  • "Малко се пие в тая държава!"
    • За моделизма
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #11 -: 14 Февруари 2019, 14:42:36 »
В нашия оказиона няма, но виж в ОЛХ или БАЗАР,
ако и там няма, тогава в немския ибей винаги е пълно:
https://m.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2332490.m4084.l1313.TR3.TRC2.A0.H0.Xtrafo+fz1.TRS0&_nkw=trafo+fz1+piko
 :yes:

Madness

  • Trade Count: (5)
  • Newbie
  • *
  • Публикации: 8
  • Рейтинг: 0
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #12 -: 14 Февруари 2019, 17:16:48 »
Поръчах два , да видим.

mitko0888

  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 2171
  • Рейтинг: 834
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #13 -: 14 Февруари 2019, 17:20:07 »
Цитат на: Madness link=topic=5193.msg114566#msg114566 date=1550157408
Поръчах два , да видим.

И за какво са ти?

dred77

  • Trade Count: (1)
  • Sr. Member
  • ****
  • Публикации: 274
  • Рейтинг: 202
Re: Увеличаване на ампеража.
« Отговор #14 -: 14 Февруари 2019, 21:25:04 »
Цитат на: mitko0888 link=topic=5193.msg114567#msg114567 date=1550157607
И за какво са ти?
Fz1 е 1,2А , а този Trix примерно :

от тук :https://www.olx.bg/ad/adapter-trafo-transformator-za-vlakcheta-piko-roko-tilig-triks-CID139-ID5DpKQ.html#c633859ed3
е поне 3 пъти по малък и е с 1А изходен ток.