Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout

Комплекти, модели, планове и работа с LINKA/NOCH

<< < (3/4) > >>

pach:
Гипсовото лепило ( както теракола при цимента)
си е гипс (цимент) с С200 ( до С500)!!!
Олио, WD-40, вазелин и подобни "маслени" смеси се ползват за
отделители само когато се лее силикон, епоксидна смола и подобни...твърди материали. "маслините" отделители с ползват, само ако ви последствие няма да
попият в материала или той може да бъде изплакнат преди боядисване със спирт за обезмасляване или изплакване със сапунена вода.
Гипса не е сред тях, защото е силно хигроскопичен (попива всичко)
 така че ползвай сапунена вода или дори стопен сапун.
Някой ползват и стопен восък с който мажат тънък слой.

За гипс във вода са ти казали. Като добавиш С200 имаш и по-дълго
време за втвърдяване. Принципно силиконовите калъпи са меки
и гъвкави. Огъват се силно при вадене на отливките и така улесняват работата с тях.
 :drinks:
Боята ако е на водна основа мааалко трудно хваща ако е рядка,
но все пак С200 е също на водна основа така че става лесно.
Гипса доста "смуче" и променя цвета на боята обаче, така че
трябва да пробваш от към гърба преди да боядисаш.

Nenchev:
 :Пач е прав - заблудих те.  Маже се с олио, когато се лее в гипс, а не със гипс...

svetljjjo:
Еми намерих едно гипсово лепило на боро и налях едното калъпче да видим
второто го направих с обикновен гипс и с200 и вода и го намазах с олио за готвене преди да налея
като изсъхнат утре вечер ще видя кви са резултатите .
Ама ми прави впечатление че гипсовото лепило прави много мехурчета още при разбиването и после при отливането ги има
докато обикновения гипс нема никви мехурчета.

Off-Topic:Огъват се силно при вадене на отливките и така улесняват работата с тях.Да Пач така е обаче проблема е че елементите са много релефни ако се вижда на снимките и като огънеш и той се чупи
ако е само на едно място няма проблем лепя го с с200 ама като се натроши на няколко места и мен ме мързи че е ужасна играчка.

То аз тепърва и откривам как се сглобяват нещата щото няма показани схеми и излизат само отделни елементи като на пъзел
ама горе долу по подредих едно депо .
Иначе релефа е убииствен много яко излиза дълбок не като на пласмасовите къщички на фарлер или кибри
А за боядисването аз пробвах че имам в нас оцветител за латекс става хубаво и хваща а и с акрилен спрей пръсках и той си хваща супер

svetljjjo:
Ако някой се интересува да споделя резултатите от експеримента
Първо да кажа че гипс и с200 нищо не става освен това пречи да се получи хебав релеф
и мазането с олио също нищо не помага беха си залепнали като и без да са били намазани.
Сега не казвам че това е така във всички случай просто при мен така се получи.
Може би има някакво съотношение на тегловни части ама като се има в предвид че аз бъркам половин капачка от дездорант и използвам половината от забърканото няма как да меря и дозирам некви милиграми  ;D

И друго да кажа това гипсово лепило на фирма боро наречено гипскол е абсолютен боклук нито е по твъро нито по здраво
ами на всичкото отгоре като се забърка сместа се пени и има много мехури които после си остават  :angry:

Krasi Tankista:
Какво има в тубичката на снимката? Вероятно подходящият отделител? Ако е така, решението на задачата  е близо. Явно проблемът е в отделителя, но и дебелина на детайлите от 3 милиметра е малко тъничка за гипс без армировка. Ако наливаш гипса по - течен няма да имаш дефекти по релефа. Мисля си, дали не е възможно да залепваш готовите детайли откъм гърба върху хартиено тиксо например и вече след това да се опиташ да ги освободиш от формата. Аз бих отливал отделни елементи един по един, а не всички заедно. Така матрицата ще запазва своята еластичност и ваденето на готовия чарк ще е по - лесно. Този прекрасен дълбок релеф, за който говориш е една от причините за проблема с ваденето. Надявам се, че след всяко отливане почистваш и измиваш матрицата, иначе само се влошават нещата. Гледам, че има някаква инструкция, тя не е ли полезна с нещо? 
 :)   

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия