Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Нов мотор на Piko 106
widowmaker:
Не знам това с лампа с нажежаема жичка ли е или е със светодиод,
(с такава резолюция 640х480 се работеше през 90-те) но и в 2-та
случая можеш да свържеш последователно резистор и така да на-
малиш интензитета на светлината, че сега както е все едно са вклю-
чили поне 5 киловатова лампа в кабината...
П.П. Дадох малко увеличение и ми прилича на чип-LED, който има 3
последователно включени светодиода. Тури поне 1к резистор и ако
все още е силно, увеличавай постепенно (2.2к, 3.3к, 4.7к), докато
стигнеш до желаната сила.
dred77:
Ето линк към албума :http://dred7777.snimka.bg/hobby/br-106.5161675.39202480, нарочно качвам тук /средни според snimka.bg/, понеже досадно тегаво обикновенно зарежда големите снимки в даден пост.
Относно диода:
той е 20mA, сметнат в момента да свети на 15- формулката е : (Uзахр-Uдиод) : Iресистор= R
Та при 18V-2.8V=15.2V 15.2/0.015=1013Om или 1К.
.
Все пак тези машинисти трябва да могат да вденат някоя игла, ако се наложи :) . :hi:
widowmaker:
Тури му 10к и ще видиш с 1мА как благо ще свети.
Това не е шивашко ателие, а кабина на дизелова
машина, никой нищо няма да вдява, макар че с тоя
интензитет по скоро ще бъде "варосан", навънка и
атомна бомба да гръмне, никой няма да забележи.
:)
П.П. Зависимостта между интензитета и тока не е
линейна, т.е. с 1мА няма да свети 10 пъти по слабо.
dred77:
--- Цитат на: widowmaker link=topic=5285.msg117145#msg117145 date=1576174372 ---Тури му 10к и ще видиш с 1мА как благо ще свети.
Това не е шивашко ателие, а кабина на дизелова
машина, никой нищо няма да вдява, макар че с тоя
интензитет по скоро ще бъде "варосан", навънка и
атомна бомба да гръмне, никой няма да забележи.
--- Край на цитат ---
Понеже доста силно светеха и другите светлини, намалих интензитета на половина /в този случай на cv64 Dim Value/ и сега е по тъмно и в кабината.
Между другото никъде из форума не срещам тема за плюсове и минуси на декодери, общите впечатления са доста важни, поне според мен.
Например този който аз ползвам за този локомотив /LaisDcc/, има калпаво управление на стари триполюсни мотори, със 5 полюсните е "машина", понеже е копиран от TCS, и носи и техните недостатъци за Back EMF /cv182/, но пък при всички модели има поне 4 функц. изходи /на този спец. изгорих единия, и спокойно си програмираш другият да се държи като изгорелия/.
До момента най калпавите-които са ми попадали в ръцете са uhlenbrock 76320 , освен че тая "inteli" технология не е твърде интелигентна, ами и ако искаш допълнителен изход за дим генератор, доп. светлина, тем подобни- "шанса пич".
widowmaker:
Аз ползвам декодери на СТ Elektronik, коато са подобни на тия на Zimo, добри са.
Имам програматор за тях, както и софтуер на ангийски за наливане на звуци и
фърмуер. Много добре управляват всякакъв вид мотори.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия