Започвам нова тема, с идеята да пиша за епизодични изпълнения, както подсказва и името т.е., да тъпча на едно място всичко дребно, за да не пълня излишно форума с нови заглавия.
I. Първото включване е цветно – боядисване на локомотивни табели. След като си прибрах железцата от ецване, технологично подходих така:
- обезмасляване;
- грундиране с продукта на Gunze – Mr. Metal Primer (пише, че бил за тази работа);
- изчакване поне 2 часа;
- бял грунд Surfacer 1000, тънък слой, колкото да убие цвета на метала и изсветли основата;
- изчакване поне 2 часа;
- бяла гланцова боя (алкид на Humbrol) с аерографа;
- изчакване поне 24 часа;
- гадната част – синьо и червено, „залято‟ във вдлъбнатите части на табелите (пак алкид на Humbrol, гланц). Всъщност, ползвах четка 10/0;
- след около 30 минути, минавам леко с шкурка 3000 по неизбежно омазаните места. Да не ви притеснява че е шкурка, тя като не се натиска прекалено, само забърсва ненужното.
- изчакване поне... колкото прецените за необходимо. При мен постояха доста, че и без това няма на какво да ги лепя засега. А четейки нагоре, се създава усещане, че основната операция в тази дейност е „да мине време‟.
Това е филма:

001
Ползваната с аерографа химия се нанася без оливане, а прекаляването с четката е лесно забележимо и обикновено налага всичко да започне отначало. Иначе, като цяло, не е натоварваща работа, ако се подготвят до 2-3 комплекта наведнъж. В моя случай не са толкова, но той си се води клиничен, та...
При правилно оцветяване, следва отделяне от рамката, шлайфане и боядисване отстрани на обработваните кантове с бяло, както и леко огъване (при нужда) на челните табели и БДЖ крилца.
II. Втора серия, свързана с първата – боядисване на гербове (още по-цветно). За варианта „златни‟ житни класове и лъв, подхода е малко по-различен:
- миене (сапун и хладка вода);
- последователно полиране с трите пасти на Tamiya;
- обезмасляване (изопропилов алкохол, не става за пиене);
- грундиране с Mr. Metal Primer;
- изчаках до другия ден;
- „залях‟ синя боя (Gunze) около лъвчето и боядисах с червено (Humbrol) където беше нужно;
- последователно и застъпващо се, боядисах с бяло, зелено и червено, знамената от двете страни. Не ме радват много знамената, но такава дреболия... толкова си мога. И съм пропуснал да снимам чистия фотоец...

002
III. Да покажа и конкретното приложение на част от боядисваните детайли.
Локомотив 46-нещо-си се превърна в 46 123. Махнах му Indusi-то, отворих тифоните и почерних мрежите горе. Табелите боядисах по гореописаните начини, като челните бях свалил и огънал предварително по кривата на челните стени. Не местата за лепене, направих по един или няколко отвора през цялата стена – така лепилото няма да излиза около табелата, а ще заминава назад. Засега се получава хватката. Ползвах обикновен цианоакрилат на Henkel защото не ми се излизаше да купувам гел. Но пък с последния е по-спокойна работата, препоръчвам го. Добавих и Future (сега Pledge) като лепило, от страх че другото държи на някакви точки. Малки количества на ръба и нататък капилярния ефект си знае работата. Става и с акрилния лак на AlcladII, обаче другия в момента ми беше по-наблизо.
И това е финала:

003
БДЖ крилцата, сравнявани по снимки, идват по-нагоре от нужното. Позагледах се, и ръкохватката на модела се оказа разположена по-високо, както и стъпенката между фаровете. Е, уговорката тук беше само за табели и мрежи, аз доправих още две неща, и усещам че така ще си кара машината нататък (и с пълното съзнание за възможно историческо несъответствие при оцветяването на герба).