Автор Тема: Заигравки разни  (Прочетена 7461 пъти)

LDimitrov

 • Trade Count: (0)
 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
 • Рейтинг: 279
Заигравки разни
« -: 02 Декември 2019, 12:54:55 »
Започвам нова тема, с идеята да пиша за епизодични изпълнения, както подсказва и името т.е., да тъпча на едно място всичко дребно, за да не пълня излишно форума с нови заглавия.

I. Първото включване е цветно – боядисване на локомотивни табели. След като си прибрах железцата от ецване, технологично подходих така:
- обезмасляване;
- грундиране с продукта на Gunze – Mr. Metal Primer (пише, че бил за тази работа);
- изчакване поне 2 часа;
- бял грунд Surfacer 1000, тънък слой, колкото да убие цвета на метала и изсветли основата;
- изчакване поне 2 часа;
- бяла гланцова боя (алкид на Humbrol) с аерографа;
- изчакване поне 24 часа;
- гадната част – синьо и червено, „залято‟ във вдлъбнатите части на табелите (пак алкид на Humbrol, гланц). Всъщност, ползвах четка 10/0;
- след около 30 минути, минавам леко с шкурка 3000 по неизбежно омазаните места. Да не ви притеснява че е шкурка, тя като не се натиска прекалено, само забърсва ненужното.
- изчакване поне... колкото прецените за необходимо. При мен постояха доста, че и без това няма на какво да ги лепя засега. А четейки нагоре, се създава усещане, че основната операция в тази дейност е „да мине време‟.

Това е филма:

001

Ползваната с аерографа химия се нанася без оливане, а прекаляването с четката е лесно забележимо и обикновено налага всичко да започне отначало. Иначе, като цяло, не е натоварваща работа, ако се подготвят до 2-3 комплекта наведнъж. В моя случай не са толкова, но той си се води клиничен, та...
При правилно оцветяване, следва отделяне от рамката, шлайфане и боядисване отстрани на обработваните кантове с бяло, както и леко огъване (при нужда) на челните табели и БДЖ крилца.

II. Втора серия, свързана с първата – боядисване на гербове (още по-цветно). За варианта „златни‟ житни класове и лъв, подхода е малко по-различен:
- миене (сапун и хладка вода);
- последователно полиране с трите пасти на Tamiya;
- обезмасляване (изопропилов алкохол, не става за пиене);
- грундиране с Mr. Metal Primer;
- изчаках до другия ден;
- „залях‟ синя боя (Gunze) около лъвчето и боядисах с червено (Humbrol) където беше нужно;
- последователно и застъпващо се, боядисах с бяло, зелено и червено, знамената от двете страни. Не ме радват много знамената, но такава дреболия... толкова си мога. И съм пропуснал да снимам чистия фотоец...

002

III. Да покажа и конкретното приложение на част от боядисваните детайли.
Локомотив 46-нещо-си се превърна в 46 123. Махнах му Indusi-то, отворих тифоните и почерних мрежите горе. Табелите боядисах по гореописаните начини, като челните бях свалил и огънал предварително по кривата на челните стени. Не местата за лепене, направих по един или няколко отвора през цялата стена – така лепилото няма да излиза около табелата, а ще заминава назад. Засега се получава хватката. Ползвах обикновен цианоакрилат на Henkel защото не ми се излизаше да купувам гел. Но пък с последния е по-спокойна работата, препоръчвам го. Добавих и Future (сега Pledge) като лепило, от страх че другото държи на някакви точки. Малки количества на ръба и нататък капилярния ефект си знае работата. Става и с акрилния лак на AlcladII, обаче другия в момента ми беше по-наблизо.
И това е финала:

003

БДЖ крилцата, сравнявани по снимки, идват по-нагоре от нужното. Позагледах се, и ръкохватката на модела се оказа разположена по-високо, както и стъпенката между фаровете. Е, уговорката тук беше само за табели и мрежи, аз доправих още две неща, и усещам че така ще си кара машината нататък (и с пълното съзнание за възможно историческо несъответствие при оцветяването на герба).

LDimitrov

 • Trade Count: (0)
 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
 • Рейтинг: 279
Re: Заигравки разни
« Отговор #1 -: 06 Октомври 2020, 08:23:19 »
Възползвайки се от неангажиращото заглавие на темата, си пиша спокойно...

Имах аз една z21 с целия комплект инвентар около нея. И я ползвах успешно, докато собственика си я поиска. В началото на годината се сдобих с моя си такава и продължих заниманията. Тъй като не е вързана към макет (то нямам такъв), тя се ползва за проверки и настройки на декодери и свързаните с тях инсталации. Съвсем скоро се установи неудобството от честото вадене, свързване, висящите проводници, двете захранвания и обратните операции по прибиране. Идеята да набутам всичко в една кутия и да се пуска/спира с един ключ, не беше трудно да възникне.

В края на април се заиграх с тази идея и, според наличното, се получи следното:
- 5 mm разпенено PVC – разкроено и разчертано за сглобяване (страничните стени са перфорирани според рисунката по тях);
- оформиха се три отделения – за захранванията, за станцията и най-отгоре е рутера (да има накъде да му стърчат антените);
- ползвах един ключ, два щепсела и малко проводник;
- оставих няколко контролни отвора, за да се виждат индикациите на уредите вътре;
- спретнах и един удължител/разклонител за към релсите, че включването в станцията става вече наистина неудобно, а преди това също не беше много приятно. Те тези кабелчета всъщност са повече и по-лесно ми беше да направя няколко броя, като едно вече замина при потребител.

Спирам дотук с текста. Резултата – кутия, ключ, кабел захранващ, кабел/разклонител за управление. В сегашните условия съм доволен. Лесно се изважда/прибира, мобилна е при нужда и не ме побъркват стоте хиляди жици както преди.

z21

Заглеждам обаче размера на кутията и се чудя какво би се получило, ако извадя платките от техните фабрични и ги монтирам в една обща, мое производство „кутия v2.0‟...

В случай, че някой изпитва неясно накъде насочено негодувание от вида на купчинката техника и жици, криеща се зад името „цифрово управление‟, може писаното дотук да му подскаже някакво решение.

LDimitrov

 • Trade Count: (0)
 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
 • Рейтинг: 279
Re: Заигравки разни
« Отговор #2 -: 06 Октомври 2020, 08:24:41 »
Второто включване днес е по-жепейско:

Big Boy - Голямото момче на UNION PACIFIC и всъщност, най-голямото изобщо. Стендов модел произведен в 1/87 от Monogram (доколкото знам) и от много време продаван от името на Revell.  Иска много работа, ако вие искате да се получи нещо смислено. Най-безобразното са ръкохватките по дължина от двете страни на котела. Има из мрежата такива сглобени направо от кутията и според мен си е загуба на ресурс (време, средства и др.) да изработиш нещо, толкова приличащо на нищо...

За да се съсредоточа върху представеното тук, го разделям на две – модел и основа.

1. Модела го имам отдавна, сглобен и боядисан, с оставащи някои дреболии за довършване. Поправил съм споменатата ръкохватка, разни тръбопроводи, както и прътове и щанги от управлението. Също и към сцепните щанги добавих няколко. За съжаление, тази дейност стана по време когато нямаше толкова подробен материал в интернет, та съм прибързал със сглобяването (а и младежкия ентусиазъм помогна...). Доста е коригирано но, от днешна гледна точка, първоначално бих го изтърбушил много повече. Може и това да стане някой ден на някой друг модел, а този отива за подарък. Там недоправеното не е чак такъв недостатък и преработките ще предизвикват преобладаващо положителни емоции.
Скорошните довършителни работи бяха основно добавяне на стъкла. Производителя изобщо не е и възнамерявал да предлага такива, та аз от 0,5 mm плексиглас си ги изрязвах сам. После фиксирам и „бетонирам‟ с Future. Накрая събрах готовите ходови части, котела и тендера заедно и ги лепнах на релсата.

2. Основата: 5 mm разпенено PVC, 2 cm фибран, пак 5 PVC (за обем на баласта) и релсата за финал. Боядисах с кафяв акрил, баластирах (Woodland), и налепих земя. Тук дойде ред на играта с тревата и пробите с новия уред. Тревата е 4 mm примесена с малко 7 и е от един стартов комплект на Woodland Scenics. Ами, мисля че стана. Или поне стана това което е по снимките. Храсталаците и други дреболии са от Noch и са добавени впоследствие.


BigBoy1

BigBoy2

BigBoy3

И това е. Капак си има също отдавна, като всичко си стоеше полусглобено, мирно и кротко, досега под него. Нарочно съм снимал без капака – уж по-добре се вижда, но пак някъде бяга фокуса (извинявам се за което), а пък и навън беше силно променлива облачност... то си личи.

pach

 • Trade Count: (42)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 12305
 • Рейтинг: 1321
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re: Заигравки разни
« Отговор #3 -: 06 Октомври 2020, 11:25:28 »
ЗаиграФките са станали мнооого добре! :hi:

По въпроса за z21. Предвидена е да се монтира подобно на истинските рутери,
които ги местиш само когато нещо са се бъгнали или трябва (все пак  :spiteful:) да избършеш праха от тях.
В твоя случай, това което си направил бих го нарекъл с милото "цифров сандък" в който по "вълшебен"
начин прибираш всичко (най-вече кабелите) бързо и лесно. Много удобно за инцидентната експлоатация,
каквато ти имаш в крайна сметка. Като те направим окончателен дисциплиниран хобист ( :pleasantry:)
може би ще има смисъл да доразвиеш идеите си, но за момента не бих ти препоръчал да се заиграваш с това,
ако нямаш въпиюща нужда!!! ;D

По "голямото момче" струва ми се, да е станал също много добре! :good:
Не съм специалист. Не си падам по американската железопътна техника и практика,
но би трябвало да отдадем нейното заслужено уважение. За моделистта е ясно - ако има
"недорасляк" като модел,който да се превърне от грозно пате в изящен лебед, то това си ти!
 :clapping: :hi:

Знам, че не си на ти със хвалбите и суперлативите по твой адрес, но аз все още нямам достъп до
оценъчната система (нямам понятие админа до кога ще ме държи така) и за това, пиша в темата,
защото се чувствам длъжен, да визирам това което е хубаво и качествено.

Поздравления за труда и търпението!
 :yes: ;D

LDimitrov

 • Trade Count: (0)
 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
 • Рейтинг: 279
Re: Заигравки разни
« Отговор #4 -: 16 Май 2022, 11:47:09 »
Смяна номерата на серия 46 в три части (партиди). Или три и половина...

По снимките се вижда кои са новите номера. Всичко е изпълнено като при описания по-горе 46123.

Интерес може да представляват 46005 и 46021 „хванати‟ в различни отрязъци от време – единия е от относително краткия период когато гербовете все още стоят (няма заповед), но са боядисани сини, а другия вече е обездържавен, но пък петното отдолу стои.
Ей така, за разнообразие, бяха направени тези отклонения от обичайния вид.

Третата част от сагата 46 са две машини на Товарни превози (едната искаше и смяна на страничните номера) и с това всичко приключваше успешно, ако...

004

(Няколко погледа под различен ъгъл, с добавени междинни моменти от производството.)

005

...ако не бяха думите „Този го омажи както искаш!‟ и показалеца сочещ 125. За жалост, чак както аз искам не стана, поради прегледа на известно количество снимки - оказаха се не толкова мръсни и ръждиви локомотивите в експлоатация. Спрях се на някаква културна свинщина и започнах с моливите на АК, смивките и гримовете на Tamiya, няколко вида бои за запрашаване, лакове за запечатване на направеното мръсно и... толкова се сещам.

Прекопирах една идея и челните стъкла получиха следи от чистачки. На покрива опитах да пресъздам впечатления от моя разходка върху един тукашен Taurus.

Честно казано, със снимки не може да се предаде резултата. Или поне с моята техника.

006

Свърши серия 46. Надявам се! Че останаха табели за още две...

P.S. Големи благодарности на Иво и Спас за отпечатването на номерата на 46125!

pach

 • Trade Count: (42)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 12305
 • Рейтинг: 1321
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re: Заигравки разни
« Отговор #5 -: 16 Май 2022, 22:38:07 »
Както винаги ...много повече от отличен!
Академично, бих казал!!!
 :yahoo: :clapping: :clapping: :hi: :drinks:
 bg&flag bg&flag bg&flag

Много интересно следите от чистачките по стъклата!
Какво представлява техниката за направата и сложна ли е?

LDimitrov

 • Trade Count: (0)
 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
 • Рейтинг: 279
Re: Заигравки разни
« Отговор #6 -: 17 Май 2022, 08:57:19 »
Пламене, колко да е сложна – тиксо и аерограф.
На двата леви кадъра от последната снимка се вижда. Играчка е изрязването и залепването на маските върху стъклата. И трябва да внимаваш с пръскането, че лесно се пресолява манджата.
Друго няма.

pach

 • Trade Count: (42)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 12305
 • Рейтинг: 1321
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re: Заигравки разни
« Отговор #7 -: 17 Май 2022, 20:01:36 »
Разбирам...много питам значи!  ;)
Сега остава да ми обясниш как след тиксото, просто си ги напръскал
финно (чрез аерографа) с бистра водица, запрашил си ги леко, че да стане "мръсна"
и за финал си ги запечатал с някакъФ лак, дето също няма да разтвори евентуално
пластмасата!!! :scratch_ones_head:
Даааа, ще си имаме разговор на маса - занаят се краде, не се купува!!!!
да сме живи и зрави, да се видим, ще го обсъдим, надявам се!
 :lol: :lol: :lol: :lol: :drinks: :hi:

LDimitrov

 • Trade Count: (0)
 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 123
 • Рейтинг: 279
Re: Заигравки разни
« Отговор #8 -: 18 Май 2022, 09:49:00 »
Чак пък много – едва ли.

То и аз явно съм обяснил по-кратко от необходимото (щом пак питаш  :sarcastic:), но гледайки снимката, го счетох за достатъчно. Допуснах, че се подразбира, както обезмасляването и обезпрашаването, които също не съм споменал като извършени.

Накратко – боята е алкидна, някаква пясъчна матова. Разредена около 1:4, обаче не се хващам на бас, защото не съм обърнал внимание. Аерографа гласиш да я разпрашава както ти харесва и нататък гледаш да постигнеш резултата който си си представял. Лошото е, че не си сигурен, докато не махнеш маската. Затова тренираш на едно листче отстрани и после се надяваш да го повториш върху стъклото. От първия път.

Толкова! Просто една силно разредена боя, нанесена пестеливо и предпазливо. Без допълнителни лакове, подобрители, овкусители, консерванти и Е-та.

За масата – да!  :drinks:
За занаята – нали затова сме тук, да си подсказваме и помагаме.  :victory: