Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Интересни снимки на влакове
liro4605:
43-309.4 един много любим мене локомотив.
Сбирщайн от всякъде,криви ламарини,по-скоро няма прави(такива са били технологиите през началото ма 80те),но като „вървне“ локомотив веднъж.
Някъде назад в годините локомотивите 43р-124 и 43р-129 още нови катастрофират.
43R.116 – 130 /68 E4 /11.1979 – 12.1979 Били са локомотиви по на 1-2са много години.
До колкото ми е ясно катастрофата е на днешна спирка Боряна,челен сблъсък на нищо „неподозиращи влакове“ в крива.
Именно те не много по-късно служат за донори на 43-1944 ,юбилеен локомотив„построен“ в депо Бургас,а годината е 82ра.Построен е може би силно казано ,но рамата е усилена и след удар с танк издържа.
След доставянето на серия 46 (86-87г) същия е захвърлен в драките на депо Карнобат.
Някъде след това в годините поради липса на експлоатационни единици в депо Пловдив същия е извлечен от там и въведен в експлоатация.
През година 1992 получава номер 43-309.4
В недалечната 2014 след сериозен пожар лок бригада в която беше и моя милост потушава пожара и локомотива и до ден днешен е в редовна експлоатация.
http://www.plovdivlive.com/upload/news_images/0cd9e0f8fd33777815c4e5a928c2ed43.jpg
https://nova.bg/mynews/view/2017/01/14/50688/%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D1%8F%D1%81%D0%B0%D0%BB-%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%B2-%D0%B1%D0%B4%D0%B6/
Съжалявам ,че в момента не намирам снимката му с ливреята с която излиза от депо Бургас 1982г.Зелен с червени криле челно обкантени в жълто.
И до ден днешен като се люпи боята зеленото излиза :)
43-309.4 не просто номер а история и съдби :give_heart:
pavlinbg:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=534.msg107535#msg107535 date=1493277993 ---Машинистеееее машинисте! И ти Адрианчо. Я да видя аз фактите, които са на моя компютър:
Отварям т.н. ГДВ, напр. за 1982 г. Който не знае - с името ГДВ са сканирани и достъпни подробните разписания на влаковета за минали години. За всяка линия са дадени всички влакове, подробно с всичките им данни. Защо за 1982 - първо да не каже някой че е точно преди "демокрацията". Да не е и от априлския пленум. Една година, в която има действащ развит социализъм и е "имало железници". Ако някой не му харесва - може да вземе и друга година.
Отварям книжка с линия 1. Хващам първия попаднал ми експресен влак София - Пловдив. 2 часа и 10 минути за 156 км. Над 100 се вдига само за 11 км около Искър - Казичане, както и 30-тина км преди Пловдив. Всичко друго е 65, 85, 90, 100.
Продължавам до Свиленград. 3 часа и половина за 164 км! Лок 04 - с макс скорост 120. Ама по пътя няма никъде повече от 100. Да не говорим и че линията е единична.
Да взема да кривна от Пловдив за БургаЗЪ (линия 8 ) - 300 км за 4 часа и половина! Експресен влак, ел лок 43. Скорости 65, 80, 100. 115 има само за няколко км около Пловдив.
Книжка 2 - Взех че попаднах на експрес София - Русе. 300 км (без малко) за 5 часа и половина! Скорост над 100 НЯМА!
София - Карлово - 150 км за 2 часа. Тук мога да се успокоя и да приема че с толкова тунели това е горе - долу приемливо. Ама до Бургас - 260 км за 3 часа и 48 минути. То май беше рекорд. Със средна скорост от само 70 км/ч.
София - Кулата - 200 км за 4 часа.
София - Видин - 270 км линия за 5 часа и 27 минути. Ако някой не е сметнал - 49 км/час средна скорост за най-бързия влак.
И какво толкова ми я хвалите тази железница - инфраструктура, която е била приемлива по времето преди Хитлер. Осигурителна техника - голям брой стрелочници тичащи с едни ключове. Тук-там нещо по-различно. АЛС - никакъв. През всичките години на развиващ се, развит, узрял и какъв ли не социализъм, всичко което е ново е на нивото от началото на века, т.е. с поне 50 години назад.
Амо я да видим подвижния състав:
Лок 04 - може би най-доброто за времето си. Но след това жестоко експлоатиран във всякакви режими, за които НЕ е предвиден. Поддържани със всевъзможни заместители (справка - книгите на Д. Деянов).
Електрическа тракция - за началото на 60-те може би добри локомотиви, особено след като ги връщаме всичките (без тези които вече сме унищожили). Следващите - 43 и 43Р - вече морално остарели. А и поддържани у нас така, че от 200 локомотива няма два еднакви! Заради което машинистите влизат по двама (пък се сърдят че заплатата име на половина). Занимават се по време на път с всякакви ремонти, вместо с каране на влак. и т.н. Серия 46, която е при закупуването си е с няколко десетилетия остаряла. Ако за това има вина определени партийни величия, за всичко останало вината си е у всички железничари, а не някъде на север зад Дунава.
Вагони - българско ТНТМ, смрадливи, опикани и осрани. Не говоря за тоалетна хартия, каквато нямаше въобще у нас, но мръсотията си я имаше и беше невъобразима! Неотварящи се или незатварящи се прозорци, лепкава изкуствена кожа по седалките, чернилка, закрита зад прашни пердета от които единствено можеш да хванеш астма или нещо подобно. Оповестяване и информация - никаква. Всички спорове по неясни отношения с превозвача се решават с малко бой във фургона (ако някой е забравил). Пътувал съм редовно и спомените ми са от началото на 70-те, така че не ми обяснявайте какви велики железници сме имали.
Дисциплина на работа - чиста 0. Справка - знаковите катастрофи със стотици пострадали и загинали. И неизвестните (забранени от народната власт за оповестяване) произшествия.
Най-лошото - трасета нови се правят, нов подвижен състав се купува, ама това че десетки хиляди железничари десетилетия се научиха на такъв манталитет - това не може да се оправи дори и китайци да наемем. Дори се радвам че последните 28 години не се хвърлиха чак толкова много милярди за железницата ни, които да отидат на вятъра.
ПС: Гледам че не е според заглавието на темата, ама нали е в локумения раздел, а и тук се повдигна въпрос който отдавна ме гложди ... Да извинява модератора.
ПС2: Ако някой реши да представи друга теза, нека да даде някакви факти и документи, които да сравня, за да не се превръща в безполезна говорилня и размяна на квалификации. Всеки има право на мнение и отношение, но нека все пак да е подплатено с някакви проверими факти.
--- Край на цитат ---
Категорично не съм съгласен! Аргументите ми са:
Първо, не си посочил обема на превозените товари и брой пътници /тогава и сега/- разликата е в пъти. Мисля, че това е най-точният критерий за състоянието на железниците ни. В пътническите превози, въпреки "мизерията", жп транспорта през 80-те си беше основен. Не коментирам икономическите причини за това.
Второ - колко линии се закриха след 89 г.? - въпросът е риторичен.
Трето - състоянието на тракционния състав / все още използваме същите локомотиви, за жалост без 04/.
Четвърто - жп катастрофи са ставали и преди и сега. В случая годината няма никакво значение /а би трябвало да има/. Мисля, че за това не са нужни примери!
Най- накрая - времепътуването. Като изключим 1-ва главна линия в участъка Пловдив - Свиленград и донякъде 8-ма, си е почти 1:1, а разликата в годините колко е!?
Сaprycorn:
--- Цитат на: МАШИНИСТ link=topic=534.msg107539#msg107539 date=1493293067 ---...
Вагоните ни бяха ГДР и все още има от тях-констукции 50-те и 60-те години.
....
--- Край на цитат ---
От ГДР бяха само спалните, кушет-вагоните и половината първокласни вагони. Единствените второкласни вагони от ГДР бяха осемте четирисекционни двуетажни вагона. За масовия пътник БДЖ предлагаше комфорта на серия 47, ВКАЖ, безкупейна Дряновка и много рядко чехските Татра, доставени през 1955 година. Вагоните от ГДР навлезнаха в нашите железници чак в началото на 90-те, при обединяването на DB и DR.
mitko0888:
--- Цитат на: pavlinbg link=topic=534.msg107542#msg107542 date=1493296130 ---Категорично не съм съгласен!
--- Край на цитат ---
Интересно с кое не си съгласен - чете ли въобще какво съм писал? Да виждаш някъде да правя сравнение със "сега"? Написал съм каква е била (според мен) железницата "едно време", машинистът ме покрепи с още няколко факта.
А знаеш ли колко хора са се возили с каруци преди и сега? Ами като чакаш 25 години за един москвич, и като имаш само павирани пътища, естествено че хората ще се возят с влакове, с какво друго.
Ако толкова искаш да сравняваш със "сега" - ами погледни ВСЯКО едно от новопостроените трасета. Виж как изглежда при построяването му - не може да познаиш че си в България. Я го виж след само няколко месеца по-късно - буренясало, наводнени подлези, пълна мизерия, щом попадне в ръцете на нашенчетата. Ами въпросните Дезиро кой ги съсипа - да не би немците? Същите тези, които съсипаха скоропхостижно 1000-та единици подвижен състав.
С въпросната гърбица Подуяне беше клоаката на града. Добре че я разкараха и дан онаправят нещо хубаво там - ако ще и офис да е, или парк - само да не е тази разпределителна. Хората преди колко години премахнаха всякакви такива неща от центъра на граздовете си. А ние още жалим че кенефа не ни е с яма ами трябва да плащаме за вода.
pavlinbg:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=534.msg107547#msg107547 date=1493306213 ---Интересно с кое не си съгласен - чете ли въобще какво съм писал? Да виждаш някъде да правя сравнение със "сега"? Написал съм каква е била (според мен) железницата "едно време", машинистът ме покрепи с още няколко факта.
--- Край на цитат ---
Помислих си, че правиш сравнение, тъй като в началото на поста ти беше цитирал МАШИНИСТ, който говореше за преди и сега. Но дори и да вземем само "преди", не всичко е било чак толкова зле! Да, имало е и слабости, но нека си уважаваме епохите!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия