Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Интересни снимки на влакове

<< < (270/295) > >>

bdz43r:

--- Цитат на: МАШИНИСТ link=topic=534.msg107523#msg107523 date=1493155632 ---Изолирана машина --- 8 сек.--- 100 км.Аз карах , машиниста тамън си беше купил модерните по онова време електронни часовници с хромометър и таймер и всички екстри - КАСИО.
--- Край на цитат ---
Усещам типичната за много от старите колеги разкрасена и изкривена от времето носталгия по онзи отминал разцвет на железницата, въпреки че дори за тогавашните стандарти не е била кой знае каква железница, макар и (донякъде) съвременна.
Не ми се иска да ти развалям хубавите спомени, но с тези 8 секунди малко се изхвърли. Такова ускорение трудно постигат и най-новите и много по-мощни локомотиви, а за нашата серия 43р е абсолютно невъзможно, освен при свободно падане, да не говорим за 43р-155, която е била с бавни редуктори. 18 секунди би било по-близо до реалността, въпреки че също е с много условности.
Или са ти избледнели спомените и през годините постепенно си вадил по някоя секунда, или новия хронометър на колегата ти е бил китайски, или просто още не се е бил научил как да го ползва.
--- Цитат на: МАШИНИСТ link=topic=534.msg107523#msg107523 date=1493155632 ---Още не и бяха сложили ограничители.И  не и сложиха,щото колегата не разреши,а деломайстора го слушаше и уважаваше много.
--- Край на цитат ---
Какви са тия ограничители?

Сaprycorn:

--- Цитат на: МАШИНИСТ link=topic=534.msg107554#msg107554 date=1493324872 ---Колега Сaprycorn , тази вечер на срещата показах 1 книга , издание 1969 с тираж 2000 броя.Германия - ГДР - вагони.Показани са всички вагони търкаляли се и търкалящи се още по нашите железници.
Абсолютно всички сме имали и имаме......
Ами не видях вагони,които да не съм карал и возил в тях...
Та общо взето 80 - 90 % от вагоните на НРБ и сега са ГДР...

--- Край на цитат ---
Аз, разбира се имам тази книга, както и още няколко посветени на пътническите вагони в Германия и България. При това съм един от тези, които гледат всеки нит :). От години тук във форума се опитваме да търсим приликите между немските и българските вагони, с цел пребоядисване и пренадписване, така че от модел на немски вагон (каквито се произвеждат много) да се получи модел на български вагон. За съжаление разликите са много и то очебийни! Най-често в броя на купетата, големината и формата на прозорците, детайлите по талигите и т.н.
  Понеже малко по-горе стана дума за началото на 80-те години, ще се опитам да направя "снимка" на вагонния парк по това време. Както казах, вагони с произход ГДР имаме спални, кушет и първокласни. Но най-масовия вагон е В4 (до 1956 година- С4). Към края на 1944 година БДЖ разполага с 174 броя С4, от тях само 30 броя имат аналог с германските вагони. Това са германските  типове С4u-36, C4i-36 и C4u-39, последният тип широко известен у нас с името "иранка". Но и трите типа вагони попадат в БДЖ не като редовни доставки, а в хода на войната. От вагоите С4, за БДЖ най-важни са 60-те броя, доставени през 1940-1941, които са възприети като стандартни за нашите железници. През 1953, именно по чертежите на тези стандартни вагони, започва първият опит за серийно производство на пътнически вагони в България. До 1956 са произведени 50 броя от тези вагони, наречени "Ждановка". По всичко личи, че качествата на Ждановките не са били на ниво( за което свидетелства и ранното им бракуване), което налага да се предприеме внос от Чехия на 50 броя "Татра" през 1955. А производството на Ждановка е заменено с ново производство- ВКАЖ-57. Този път като прототип е използвана "Иранката", но с десет купета, втора класа. Това производство е значително по-сполучливо и достига до 327 броя, произведени от 1957 до 1965 година. Следва голяма серия от безкупейни вагони отново на завода в Дряново. За техен прототип може да се приеме ГДР-ския тип В, но с много "побългарени" елементи. Тези вагони достигат 330 броя до 1968 година, когато тяхното производство е спряно. Следва купеен вагон В4 от 1968, който в началото е подобен на безкупейния, но за няколко години се видоизменя (прозорци, талиги...) до вида, познат като серия 47. Серия 47 е най-масовият пътнически вагон на БДЖ! Той достига до впечатляващите 1000 броя през 1984, когато е спряно производството и заменено със следващите вагони серия 74.
  Сега, като прегледах поста, виждам че неволно съм преразказал съдържанието на предстоящата за издаване книга "Пътническите вагони в БДЖ-част2", за което се извинявам на автора Стефан Стоичков!

МАШИНИСТ:

--- Цитат на: bdz43r link=topic=534.msg107562#msg107562 date=1493377074 ---Усещам типичната за много от старите колеги разкрасена и изкривена от времето носталгия по онзи отминал разцвет на железницата, въпреки че дори за тогавашните стандарти не е била кой знае каква железница, макар и (донякъде) съвременна.
Не ми се иска да ти развалям хубавите спомени, но с тези 8 секунди малко се изхвърли. Такова ускорение трудно постигат и най-новите и много по-мощни локомотиви, а за нашата серия 43р е абсолютно невъзможно, освен при свободно падане, да не говорим за 43р-155, която е била с бавни редуктори. 18 секунди би било по-близо до реалността, въпреки че също е с много условности.
Или са ти избледнели спомените и през годините постепенно си вадил по някоя секунда, или новия хронометър на колегата ти е бил китайски, или просто още не се е бил научил как да го ползва.Какви са тия ограничители?

--- Край на цитат ---
Нямаше бавни редуктори.Особено на новите машини.Туй дето го пише в интернет е много късно определение.Всички нови Р-КИ бяха с бързи / както казваш / редуктори.И дали аз не знам като се е случило пред очите ми?
ЗА ограничители на скорост преди смяна редуктори питай колегите от ЖП завода - отделение колоосни редуктори и отделение - автрансформатори да те светнат на ограничители за скорост и крайни изключватели.

mitko0888:
Машинист, тук е форум на моделистите, а ние добре познаваме и машините, и историята. Всички знаем че от номер 43р-146 нататък всичк имашини са поръчани и заводски доставени с бавните редуктори - за 110. (която според мен без товар може и по-бързо да вдигне 100 от бърза р-ка, ама това е друга тема

Малко хора обаче знаят, че първите 23 машини от серия 43, са доставени със съвсем друг редуктор - 24:77 зъба (1:3.2), което на практика си е било за 135 км/ч. След това се сменят за да станат както останалите - 23:77, или 1:3.348 за 130 кв/ч.

МАШИНИСТ:

--- Цитат на: Сaprycorn link=topic=534.msg107564#msg107564 date=1493392715 ---Аз, разбира се имам тази книга, както и още няколко посветени на пътническите вагони в Германия и България. При това съм един от тези, които гледат всеки нит :). От години тук във форума се опитваме да търсим приликите между немските и българските вагони, с цел пребоядисване и пренадписване, така че от модел на немски вагон (каквито се произвеждат много) да се получи модел на български вагон. За съжаление разликите са много и то очебийни! Най-често в броя на купетата, големината и формата на прозорците, детайлите по талигите и т.н.
  Понеже малко по-горе стана дума за началото на 80-те години, ще се опитам да направя "снимка" на вагонния парк по това време. Както казах, вагони с произход ГДР имаме спални, кушет и първокласни. Но най-масовия вагон е В4 (до 1956 година- С4). Към края на 1944 година БДЖ разполага с 174 броя С4, от тях само 30 броя имат аналог с германските вагони. Това са германските  типове С4u-36, C4i-36 и C4u-39, последният тип широко известен у нас с името "иранка". Но и трите типа вагони попадат в БДЖ не като редовни доставки, а в хода на войната. От вагоите С4, за БДЖ най-важни са 60-те броя, доставени през 1940-1941, които са възприети като стандартни за нашите железници. През 1953, именно по чертежите на тези стандартни вагони, започва първият опит за серийно производство на пътнически вагони в България. До 1956 са произведени 50 броя от тези вагони, наречени "Ждановка". По всичко личи, че качествата на Ждановките не са били на ниво( за което свидетелства и ранното им бракуване), което налага да се предприеме внос от Чехия на 50 броя "Татра" през 1955. А производството на Ждановка е заменено с ново производство- ВКАЖ-57. Този път като прототип е използвана "Иранката", но с десет купета, втора класа. Това производство е значително по-сполучливо и достига до 327 броя, произведени от 1957 до 1965 година. Следва голяма серия от безкупейни вагони отново на завода в Дряново. За техен прототип може да се приеме ГДР-ския тип В, но с много "побългарени" елементи. Тези вагони достигат 330 броя до 1968 година, когато тяхното производство е спряно. Следва купеен вагон В4 от 1968, който в началото е подобен на безкупейния, но за няколко години се видоизменя (прозорци, талиги...) до вида, познат като серия 47. Серия 47 е най-масовият пътнически вагон на БДЖ! Той достига до впечатляващите 1000 броя през 1984, когато е спряно производството и заменено със следващите вагони серия 74.
  Сега, като прегледах поста, виждам че неволно съм преразказал съдържанието на предстоящата за издаване книга "Пътническите вагони в БДЖ-част2", за което се извинявам на автора Стефан Стоичков!

--- Край на цитат ---
И в крайна сметка - всички БГ вагони са германски със разни рационализации и изменения поради липса на същите материали , които са ползвали германците.Силуетно и в общ поглед разликите са незначителни.Констукция,талиги,архитектура,окачване,спирачки,управление.осветление,парно - с пара от 04 , вагон за 06 и 07 , или електрическо от електровоз - едно и също.Нали не забравяш , че по линия на СИВ - ГОЛЕМИЯ БРАТ беше дал разпореждане за унификация във всичко и двойно стандартизиране на всички технологии и производства да бъдат за мирни граждани и военни цели,като преминаване за работа в бойни условия се искаше срок до 48 часа след започване на военни действия.
Както и , че всички парни локомотиви / уж бракувани /  преоборудвани за мазут и нафта се държаха в студен резерв.Пример : при ПЖИ ходехме като деца някъде 1973-1976 и се катерехме по локомотивите,които стояха на отделен не електрифициран коловоз и бяха много бройки закачени един за друг.Някои бяха като нови готови за път , други по - мърляви , но всички в движение.Имаше и охрана,която ни следеше без да ни въздейства по някакъв начин.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия