Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Интересни снимки на влакове

<< < (272/295) > >>

Сaprycorn:
Вече темата отиде оф топик.. Но като дете всеки път когато се качвах на ВКАЖ, имах усещането, че с машината на времето се връщам с 30-40 години назад в "капитализма", когато, по думите на моята начална учителка, цялата работническа класа е живяла в квартали като Коньовица, боледувала от туберколоза, работила по 16 часа на ден за парче черен хляб. По-късно, когато научих, че тези вагони са социалистическо производство, бях много учуден от факта, че в средата на 60-те у нас се произвеждат вагони като от 30-те.

МАШИНИСТ:

--- Цитат на: Сaprycorn link=topic=534.msg107577#msg107577 date=1493469654 ---По тази логика излиза, че автомобилите Лада и Жигули са били италиански, тъй като прототип им е един модел на Фиат, а "Силуетно и в общ поглед разликите са незначителни"? :)

--- Край на цитат ---
Не захващай болна тема с ФИАТ , ЖИГУЛИ и ЛАДА.Отиваш в чужди териториални води.
Бъркаш темата с лицензите и копирането при производството.
Както знаеш тогава патента в СИВ беше са условен.Никой от соц.лагера не патентоваше нещо,освен извън желязната завеса.Авторско право и патенти ? - що за животно е това ? Само лицензното производство се спазваше.Вагоните - германски от ДРЯНОВО.
За сведение - моето семейство имаше шанса да има ЖИГУЛИ 21-01 от най-първото производство за БЪЛГАРИЯ , само в КОРЕКОМ се продаваха - 1150 $ по онова време . От първата пратка 50 автомобила - нашата беше № 34 . купена на 21.04.1971 год.Родителите ми ходиха до РУСЕ с влака да я вземат.Два цвята - млечно бял и небесно син.За покупки от КОРЕКОМ ред нямаше , а тези коли чак месец юли бяха по нашия пазар , единични бройки по 5500 лева тогава.Чак през 1972 с цена 6100 лева вече в МОТТОТЕХНИКА.
Купиха бяла,щото всички сини били със забележки.Колата е била на 5 км.
На тази кола само гумите и бяха руски МИ-155.И резервната гума беше ПИРЕЛИ.4 руски и 1 ПИРЕЛИ.Тогава и казваха - руски фиат 124.
Жигули - никой не знаеше.
Та 90 % от ФИАТ ставаше на ЖИГУЛИ.Същото е и с ЛАДА.Когато нямаше части по магазините за жигули,баща ми от КОРЕКОМ за фиат купуваше и караше.Пораснах с тази кола.На по-късен етап се учех да я карам по поляните.
Общо взето с вагоните е същото.

zazo:
Машинисте, прощавай за откровеността, но прояваш една типична за повечето български железничарите пренебрежителност и високомерие, към ЖП моделизма. Още помня първото си посещение във вагонно депо. Разговорихме се с хората там и разпитвам подред за разните вагони. Питам за поредния и човекът отговаря:"Че той същия като предния". А за мен разликите са очевидни. Само че човекът това не го вълнува, за него от еклплоатационна гледна точка вагоните са еднакви. Та тогава си дадох сметка железничар и моделист са две различни породи любители на железницата. Не се обиждай, но понякога моделистите имат доста по-задълбочени исторически познания от хората, за които железницата е или е била ежедневие

И като стана дума за вагони, кажи нещо от първа ръка за вагоните на "Белия кон". :hi:

Яско, изпуснал си едни 20 бр. втора класа доставни от ГДР-то 1982 година. Ама и тях не мож ги намери на модел, щото освен ние и унгарците други не е имало от тях.  :blush2:

mitko0888:
Я да ви питам вас двамата - този отрязък е от 1983 година. Не знам откога са почнали да ги броят, трябва да е след 50-та, ама за НРБ се посочват че ГДР е изнесло 267 вагона! От тях със сигурност 15 бр. са първокласни Бауцен 1963 г. (не им знам номерата). Има двуетажни - сигурно броят всеки отделен вагон за да стане по-голяма бройката - 32 броя през 67-ма и 68 ма. Спални (10 + 25 + 60) и кушети 60 + 20 (втора класа). Сега разбирам за 20 бр. втора класа 1982 - кои номера са? Останалите 25 броя какви са и кои са?

Сaprycorn:
Имаме една голяма партида от първокласни У/В70 през 1972 година. Ако не се лъжа са 60 броя. В такъв случай излиза, че двуетажните се броят като В13, т.е. четворката се брои за един вагон. И още девет вагона, които вероятно са салони за правителствения влак.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия