Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Интересни снимки на влакове
mitko0888:
Пак не ми излиза сметката. Вместо 32 - слагаме 8. Остават 24 + 25 неизвестни за мен, а ти добавяш 60? Най-вероятно немците за изнесени са броили само новопроизведените, а не тези за ГДР, доставени у нас втора употреба.
МАШИНИСТ:
Именно.Вероятно бройката е МНОГО по-голяма от 267.Като имаме пред вид,че за периода от 1963 до 1989 са внесени приблизително 1000 единици подвижен състав , от , които около 700 - 800 локомотива , логично е пътническите вагони от всички типове да са поне 2000. Не зная колко броя са се произвели в ДРЯНОВО , но на повечето вагони надписите от всякъде бяха на немски.И като имам пред вид , че пътнически влак рядко беше с по-малко от 10 вагона , смятайте какво количество пътнически вагони е имало в НРБ.
Горепосочената бройка е възможно да за годината или 5 годишен народостопански план - ПЕТИЛЕТКА.
1 КЛАС , 2 КЛАС 2 КЛАС - безкупейни, СПАЛНИ , КУШЕТ , РЕСТОРАНТ , БЮФЕТ , ПОЩЕНСКИ .
Освен това през 60-те са ползвали вагони и от 50-те години , след извеждането от експлоатация на парните машини.
И дали не сме купували германски вагони от ЧЕХОСЛОВАКИЯ , ПОЛША , УНГАРИЯ ?
mitko0888:
Бройката си е много точна, този VEB Kombinat Schienenfahrzeugbau обхваща всичките заводи в ГДР свързан ис производството на вагони. В рекламни брушури никой на дава по-малки бройки. А в бройките, които съм взел от zazo и Caprycorn, някои са внос втора употреба. Не се въодушевявай с твоите много немски вагони. Ако имаш някакъв списък или документ - давай. Другото са празни приказки.
МАШИНИСТ:
--- Цитат на: zazo link=topic=534.msg107582#msg107582 date=1493550816 ---Машинисте, прощавай за откровеността, но прояваш една типична за повечето български железничарите пренебрежителност и високомерие, към ЖП моделизма. Още помня първото си посещение във вагонно депо. Разговорихме се с хората там и разпитвам подред за разните вагони. Питам за поредния и човекът отговаря:"Че той същия като предния". А за мен разликите са очевидни. Само че човекът това не го вълнува, за него от еклплоатационна гледна точка вагоните са еднакви. Та тогава си дадох сметка железничар и моделист са две различни породи любители на железницата. Не се обиждай, но понякога моделистите имат доста по-задълбочени исторически познания от хората, за които железницата е или е била ежедневие
И като стана дума за вагони, кажи нещо от първа ръка за вагоните на "Белия кон". :hi:
Яско, изпуснал си едни 20 бр. втора класа доставни от ГДР-то 1982 година. Ама и тях не мож ги намери на модел, щото освен ние и унгарците други не е имало от тях. :blush2:
--- Край на цитат ---
Белия влак - ЕКСПРЕС ПЛОВДИВ.Най-високия клас за времето първокласни пътнически вагони - ГЕРМАНИЯ . лукс и чистота.Да пътувал съм " без служба " т.е. като пътници отиващи до ПЛОВДИВ да върнем друг влак.Машинистите се возеха където искат и без билети и резервации , когато е по служба.Имаше първокласен ресторант , и говорителка , която пускаше музика и съобщаваше движението на влака.
ВЛАК от НОВО ПОКОЛЕНИЕ , за онова време,както и би трябвало да е днес в 21 век.Най-доброто и го караха само отличниците.
ЧАЙКАТА и ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ имаха по 1 - 2 първокласни вагона.
А този само първокласни.Беше по-безшумен , по-меко возеше и по-бързо спираше от другите типове вагони.
zazo:
Незнам колко може да се разчита на числата в тази брошура. :-)
Аз имам информация за следните доставки от ГДР.
1962 - WLAB typ B - 10 бр.
1963 - AB typ B - 15 бр.
1968 - B13 - 8 бр.
1968 - Bcm typ Y - 60 бр.
1972 - WLA typ Y - 25 бр.
1972 - Am Y-B70 - 51 бр.
1978 - Bcm Y-B70 - 20 бр.
1980 - WRm (bautz) - 20 бр.
1980 - WLAB Y-B70 - 60 бр.
1982 - Am Y-B70 (4,05) - 50 бр.
1982 - Bm Y-B70 (4,05) - 20 бр.
1986 - Bcme (bautz) - 40 бр.
Като гледам в бошурата е бройката до 1980 вкл. с малко разминаване.
Срещал(чувал) съм и за доставка 1976, но какво и колко нямам идея. Горните години също не са категорични, но бройките поне мисля са верни. Около и след 90-та кашата вече е огромна и аз лично не се наемам да коментирам какво и кога.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия