Главен форум | Main forum > Моята колекция | My collection
Моята колекция HO
evgeni200:
завършен
mitko0888:
--- Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=5397.msg121376#msg121376 date=1616867841 --- Лесно е да четеш в Уикипедия, но все пак е хубаво да си ги виждал и машините на живо. Съгласих се, че талигите като дължина са еднакви, междуосието на колоосите в талигите на 85 и 87 е различно, като за 85 е по-голямо - ключа от палатката в уикипедия е в минималните криви за вписване
80м за 87 срещу 120м за 85.
--- Край на цитат ---
Освен в уикипедия междуосието може да се види и на всяка снимка на 85 (86) и 87. Абсолютно еднакво. Не знам фликърът как ще ги покаже, на оригиналите се вижда доста добре. И уикипедията хич не е сбъркала с тези числа. А дали ще се впише в 80 или 120 м (също от уикипедия) зависи не само от междуосовото разстояние.
https://photos.app.goo.gl/Vr5VBKnWeiNCTddh6
https://photos.app.goo.gl/h8eXMhWHrrxdU48U8
Nenchev:
Мисля, че навлязохте в безсмислени и ненужни подробности на чисто теоретична основа.
Въпросът на Евгени беше дали ако има коруба на 85 тя ще пасне на шаси от 87. И отговорът е прост - с малко преработка на захващането може и да стане. Но за да знае човек, ърябва да е разглобявал и двата локомотива. А като не знае - по-добре да не разводнява темата.
Колкото до милиметрите и микроните разлики, те са част от ценностната система на кашонерите и витринаджиите. За карачите по макети е важно общият облик на машината и техническото изпълнение.
mitko0888:
Много правилно г-н Ненчев - ценностна система: имам си аз коруба от 85, или пък 86 - никой не знае, в едната ръка;
в другата ръка - една прясно боядисана 87, с шаси и всичко.
И за по-сигурно решавам да попитам дали корубата в едната ми ръка ще пасне на шасито в другата?
Толкова ценностни станахме, че не знам в коя група да се включа ...
Какво като и двете били малко въз големички за Н0 - важното е да вървят!
Nenchev:
Споровете са излишни. Предлагам да спрем да разводняваме темата и да чакаме и да се наслаждаваме на следващите творения на Евгени.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия