Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Облагане с такси, налози, данъци и прочие на (жп) модели и подобни

<< < (6/6)

Dispatcher:

--- Цитат на: jopeto link=topic=5407.msg121274#msg121274 date=1615920852 ---Я, направо ми тури банн, и без това в този форум намаляха стойностните неща за четене. Само, тесни специалисти от БДЖ-то си чешат езиците, за да си придават, някъкава фалшива стойност. И без това ми писна да чета само простотии. "НАП ще ти брои влакчетата!" "Декодерът не дешифрирал!" и т.н. и т.н.!!! И без това, тука болшинството са оперирани от чувство за хумор, дори и забавна атмосфера няма!  Сложи ми направо бан за месец да ме отървеш, да не чета тия глупости, моля те!!!

--- Край на цитат ---

Засега ти давам само модерация за 2 седмици, но ако си настоятелен, ще си получиш и бана.

Dispatcher

Mixy:
НАП обясни кога може да трием данъчни данни, които тя е вписала

"Данъкоплатците, които вече са установили, че имат попълнени суми от наложен платеж, както и имената на куриерските фирми, които са направили доставките, да не бързат да ги одобряват. Те трябва да преценят дали става дума за търговска дейност или за продажба на лични вещи през някой от платформите за електронна търговия. Когато става въпрос за продажба на лични вещи доходът не е облагаем и не трябва да се декларира. Това са продажби например на лични мобилни телефони, техника, велосипеди, книги и всякакви лични вещи. Тогава тези данни могат да бъдат премахнати с натискането на един бутон, т.е. да се изтрият, обясниха от приходната агенция.

Не толкова ясно стоят нещата с продажбите по интернет, които се правят системно, "по занятие", с цел печалба. Тогава срокът за деклариране и плащане на данъка може да е 5 май или 30 юни, а ставката и данъчната основа да е 10% или 15%.

Например, ако закупуваме стоки с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност, тогава посочените доходи от наложен платеж трябва да се попълнят в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., като срокът е до 30 юни 2021 г. В този случай доходът се приравнява на дохода на едноличен търговец, съответно приспадат се разходи, а ставката е 15%."

Величко:

--- Цитат на: Boris 2-12-4 link=topic=5407.msg121157#msg121157 date=1615312857 ---   ПривеД!

Нещо от ХАП доста се активираха напоследък. Без това да е задължително лошо...

Аз като аджамия да попитам, при все че имам много повече книги отколкото модели...

В този форум има доста юристи, моля ги за отговор, който засяга мнозинството от пишещите и четящите тук.

Пример 1. Лицето Х в продължение на много години събира примерно модели на вагони и колички и парни машини  и прочие.
Има 800 вагона. От някой по 30 бройки еднакви. Тръгва да ги продава и данъчният какво казва и как се процедира в такъв случай.

Данъчният може да каже - Това е търговия, ако си колекционер, ще имаш по едно от модел.
   Аз задавам въпрос  - Вие да сте виждали жп композиция, състояща се от неповтарящи се вагони?!? Но с ХАП не се спори...

Пример 2. Колега плати над 28 хиляди лева, глоба или там както му казват, щото купуваше и продаваше леки колички от ибея за други хора и вземаше 10 % от сделката. Това за около 8 години работа. Не бил предупредил или обявил... Добре, че жена му е лекар и извади тези пари, той си е един безработен инженер... А пък е правил малки обороти на месец. Сега при него всичко е законно. Но кел файда...

Аз самият нямам 800 вагона, накъде към 140 в НО са и на този етап няма да ги продавам (единицата и нулата са друга скромна тема), НО имам колеги, с доста мизерни пенсии и на възраст, които са притеснени с право..., най вече поради обтекаемите фомулировки на ХАП. Да излязоха разни разяснения, даже и в Тубата има официални коментари от Хападжии, но...

Та така, моля НАЙ-УЧТИВО олимпийците да не ок@kват темата. ( За сведение на посрещачите, ОЛИМПИЙЦИТЕ са тези, които пишат по всички теми, ей тъй, заради самото участие, без значение, колко са вещи по темата...)

Моля, юристите и подобни, запознати с темата за отговор. Също и тези, които са имали проблеми по тази тема.  :drinks:

--- Край на цитат ---
Здрасти, Боре!
Понеже имам познати тук-таме из НАП, та поразпитах и еднозначен отговор НЯМА!

Ако си събираш колекция-никой нищо не може да ти иска!
Ако решиш да я продаваш накуп, на части тн., тогава можеш да попаднеш под обстрел при различни обстоятелства. А те са, както ми обясниха:
Колко пари оборот имаш, колко често правиш продажба, имаш ли печалба от продаденото?
Пример: продаваш 3-4 неща в месеца за 2000лв-няма проблем. Продаваш 30 неща по едно на ден за общо 200лв-има проблем, защото гледат на теб като на магазин/търговец.Логика не търси, няма такава. Друго важно в случай, че някой ако реши да продава голяма част или всичко от личната си колекция, е да го прави по възможност с лично предаване, а ако е по еконт, да ползва и друг профил-на жена си, майка си, баща си, приятел и тн. И накрая, ако ти изпратят писмо, че имаш да плащаш данъци, можеш да попълниш декларация, че това са лични твои вещи, които не ги продаваш с цел печалба. Тук е хубаво да имаш история на покупките, макар е на всички, поне на половината ще ти свърши работа, ако решат да ти искат доказателства. Последната инстанция е съдът, където дай Боже никой да не стига.
Все пак, ако има някой , който работи в НАП, да се изкаже от първо лице?!

Vlado:
Ако сте продали смартфон по интернет, ще го има в данъчната декларация, може да го махнете

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия