Автор Тема: Представяне на Владо  (Прочетена 2073 пъти)

Владо

  • Trade Count: (0)
  • Newbie
  • *
  • Публикации: 4
  • Рейтинг: 0
Представяне на Владо
« -: 18 Януари 2022, 10:33:45 »
Здраейте на всички! Казвам се Владислав от Пловдив. Начинаещ във вашето хоби. Всъщност съм дългогодишен автомоделист и бивш лицензиран състезател в БФАМС, демек българска федерация по автомоделни спортове, обаче преди Коледа нещо се повредих и се закачих за влаковете. Отдавна не се състезавам щото годинките ми са много-58. Повода да се регистрирам във форума е тотално неразбиране на тоя тип моделизъм.
Та всичко започна преди Коледа с купуваненто на два Коледни сета- на PIKO HO и един на Marklin-Z scle.
После се сдобих със сет на PIKO 59114 дигитален. Моята епоха се казва мармалад, демек слагам си каквото ми харесва, като вагони, без да спазвам епохи. Та на болния въпрос. Имам аналогов локомотив на PIKO BR 193 RAILPOOL . Има ли начин да го подкарам на дигиталния сет? Електровоза много ми харесва и искам да го ползвам, иначе ще трябва да го продам, ако не става за дигитален сет.
Прочетох доста публикаций за дигитализирането, но в главата ми стана боза и сутляш забъркани заедно!!!
Оставям линк към наличната менажерия. Ако някой има нерви да обяснява е добре дошъл. Бъдете здрави и успех с хобито!
https://photos.app.goo.gl/tLBn1pJWkhdupsnB7
« Последна редакция: 18 Януари 2022, 15:37:45 от BaHkaTa »

BaHkaTa

  • БАНКАТА
  • Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Sr. Member
  • *****
  • Публикации: 455
  • Рейтинг: 51
  • BDZ/UP/BN - София
    • Хоби Работилница
Re: Представяне на Владо
« Отговор #1 -: 18 Януари 2022, 15:58:01 »
Добре дошъл и много приятни моменти с хобито за напред.

//Избягвай употребата на цензурни думи, за да не попадат постовете под модерация//

pach

  • Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 12050
  • Рейтинг: 1249
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Представяне на Владо
« Отговор #2 -: 18 Януари 2022, 17:43:12 »
 bg&flag
Добре дошъл!!!
Всички (почти) сме в различни ...напреднали възрасти,
та да не те притеснява. Имаме потребители и ~ 10 годишни,
но преобладаващото мнозинство май е 40+!!!
Идваш от технически моделизъм, така че ще се справиш надяваме се!
На конкретния ти въпрос и наличните снимки
да модела BR-193 Vectron - PIKO 59970, по фабрично описание,
е снабден с NEM 658 PluX22, което значи, че като свалиш
корубата (корпуса на коша) според инструкцията за подръжка (или такава в мрежата) от долу ще видиш, че е подготвен за
цифровизация, тоест трябва да си купиш съответната електронна
платка, която се нарича ...декодер (дешифритор) и да си я включиш в съответния конектор (куплунг, слот) в локомотива.
След което да си я програмираш на кой адрес да е този локомотив
( лесно е чрез дигиталния ти сет ...не е "онова" програмиране сега го направиха професия) и да го караш!!!
Дешифраторите (декодерите) са обикновенни и със звук!
В тази зависимост, струват от 20 до към 130 €!!!
За помощ се свържи с тукашните пловдивски моделисти - добри и печени момчета са и ще ти помагат и съветват в моделизма ни, бил той ...колекционерски или останалите (дето някои им "викат" .. "карачите"!!!
Дерзай... наборе!(почти де)
 ;D

vlado1

  • КЖМ - България
  • Trade Count: (6)
  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 232
  • Рейтинг: 14
  • TT - III,IV еп. DR - АЕЦ/БСлатина/София
Re: Представяне на Владо
« Отговор #3 -: 18 Януари 2022, 18:17:07 »
Паце,
Ако беше видял снимките щеше да разбереш, че човека си е  купил декодер и го е монтирал.

@Владо
Здравей Адаш и добре дошъл. Приятни моменти с хобито.

По отношение на локомотива:
Всички декодери първоначално са настроени на адрес 3 по подразбиране (CV1=3). Най-вероятно и единия от двата локомотива от сет-а е на 3-ти адрес, така че трябва да промениш адреса на новия локомотив.
1. Включваш трасето към PROG изхода на централата;
2. Оставяш на трасето САМО новия локомотив, иначе ще запишеш и на другите новия адрес;
3. Влизаш в менюто за програмиране - смяна на адрес или пък избираш директно CV1;
4. Записваш новия адрес - например 5. Трябва да е различен от тези на локовете от сет-а;
5. Възстановяваш си оригиналното включване на релсите;
6. В централата си дефинираш нов локомотив, кръщаваш си го BR193 или както ти решиш и му задаваш 5 (или каквото си сложил) за адрес;
7. След това му слагаш картинка, дефинираш бутони за различните функции и т.н. - виж си ръководството;
8. Караш си новия локомотив.

Иначе ако искаш да го тестваш веднага без да го програмираш - слагаш го на трасето, избираш си локомотива от сет-а, който е на адрес 3 и пробваш - трябва да тръгне.

Поздрави,
Владо

pach

  • Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 12050
  • Рейтинг: 1249
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: Представяне на Владо
« Отговор #4 -: 18 Януари 2022, 20:34:41 »
Прав си Владо 1!!!
Стигнах до снимката с кутията на лока и галерията
се затвори! Може би защото не я отворих с приложението,
но реших, че съм видял всичко!
Така че твоя съвет си е съвсем на място!
 :hi:

Владо

  • Trade Count: (0)
  • Newbie
  • *
  • Публикации: 4
  • Рейтинг: 0
Re: Представяне на Владо
« Отговор #5 -: 18 Януари 2022, 23:07:11 »
Благодаря на всички за топлото посрещане и за отговорите на моя въпрос.
Извинение за нецензулната трибуквена дума.
Ние лекарите сме малко мръсни в устите, но чисти в душите.
Ще изпълня дадените напътствия и благодаря на всички за взетотото отношение, но моделизма ще почака. Ковид инфекцията затяга примката в болниците и не остава време от работа за хоби!!!

Владо

  • Trade Count: (0)
  • Newbie
  • *
  • Публикации: 4
  • Рейтинг: 0
Re: Представяне на Владо
« Отговор #6 -: 18 Януари 2022, 23:58:16 »
Още малко хобита, доставящи ми удоволствие и кратки клипчета.
https://photos.app.goo.gl/XHopitG8qJrx4KzXA
« Последна редакция: 19 Януари 2022, 00:01:19 от Владо »