Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
"Модернизиране" на стари модели на PIKO
pach:
Казвам аз, че тук е като учебник с двама преподаватели, ама...страхотна тема стана!!!
Впрочем да уточним - луфт м/у зъбните колела е задължителен!!!
Тоест никога не трябва "главата на зъба, да ляга плътно в петата между два зъба" в поредната двойка зъбни колела.
В противен случай, ако не заклинват (заради радиалното биене) стават основен "доставчик" на шума!
:hi:
...и да не забравяме, за силиконовата смазка - тя също много благоприятства, тихото и меко движение на зъбните колела.
Че на снимките едва ли някои се вглеждат и за смазката!
;D
IvanC:
Както Митко вече написа, при правилно и точно направени зъбни колела, разстояние между делителните (или допирателните) окръжности не трябва да има. Зъбните колела така се правят, че при допиране на делителните линии, да остава малко луфт между зъбите. Обаче...:
1. Поради втулковото лагеруване, трябва да има някакъв, макар и минимален луфт между оста и зъбното колело.
2. Поради не съвсем точната изработка на зъбните колела (тези не са пристъргвани, а шприцвани), винаги има някакво биене. Ако шприц-формите са висококачествени, биенето на зъбните колела е малко или няма такова; в нашия случай това не е така и зъбните колела имат малко биене. Има някои с много голямо биене и много малко без никакво биене - както се случи.
Заради горното, практиката показа, че трябва да оставя разстояние между делителните окръжности на зъбните колела. Тези разстояния, които дадох по-горе са докарани след много проби точно с тези колооси (техните зъбни колела също не са перфектни), зъбни колела и червяци. Демек потвърждавам написаното от Митко :). Всъщност червяците са с най-малко биене, което също вече споменах.
Ако погледнете оригиналните редуктори на Пико (старите, с тесните зъбни колела), те също използват зъбни колела с модул 0,5 но са с много големи луфтове на осите и между самите зъбни колела, защото колелата са с ниско качество и бият много. Луфтовете са нужни да компенсират за некачествените зъбни колела и допринасят за големия шум.
Използвам смазка, която не клеясва и я слагам в минимално количество. Тези зъбни колела нямат нужда от мазане, поради свойствата на материала, от който са направени, но смазката помага за намаляване на шума. Количеството, което слагам е минимално, защото повече смазка не подобрява нищо, но събира повече прахоляк.
Иван
IvanC:
И така стигнах до BR 95 на Пико. Тези от първото изпълнение са с т.нар. "палачинков" мотор, твърде подобен на този в BR 38, който показах по-горе. И понеже се снабдих с още един BR95, но в по-новото изпълнение с мотор с ос по дължината на локомотива и с червяк на вала на мотора, това ми даде идеята за подмяната на мотора в тендера на BR 38. Той пък взе че стана сполучлив и реших да се пробвам да преработя първия BR 95.
Локомотивът разпарчаладисан (почти...) и почистен:
Както обикновено започвам с опроводяването на челните светлини. Първо "изолирам" челните светлини от токоснемането. За целта подгънах пластините така, че вече да не опират в токоснемащите пластини на долната капачка на предната рама:
Проводниците запоени към пластините за светлините и прекарани през отвори, които пробих в напречната греда:
Детайлът на водоподгревателя нама нужда от отвори за проводниците - има достатъчно място да минат:
Новите плочки за електромотора, самият електромотор и маховикът за него:
На горните две снимки се вижда и вече преработената (орязаната) задна рама. Това първо го направих на компютъра, като си начертах оригиналната рама, върху нея начертах контурите на новите странични плочки за мотора и на тяхна база определих какво да отрежа от оригиналната рама:
Скица на маховика:
Последната снимка горе е на втулката, която се запоява на лявата надлъжна рамна плочка. В нея влиза по-малкият диаметър на оста на голямото зъбно колело. На показаните снимки нямам точно тази втулка, защото нямам струг да я направя, а съм направил импровизация, която макар че работи добре, ме е срам да покажа. :blush2:
И ето по-отблизо преработената задна рама:
Сглобената ходова част:
Товарната проба:
И клипчето. Може да усилите звука, за да чуете шума от мотора. Извинявам се за пукането - камерата на телефона го прави понякога.
Иван
IvanC:
Тази идея е изцяло на брат ми Владо. В това мнение ще пусна снимките, които ми е изпращал в процеса на работа и ще оставя коментарите на него.
Този проект все още не е завършен окончателно. Например има нова горна плочка/платка за декодер, която е при мен и тепърва трябва да му изпратя. Има и други детайли, с които не съм запознат и трябва той да поясни.
Няколко клипчета. Първото е от "товарната проба" на шасито:
https://youtu.be/e7LlJGLyz6k
На горния клип шасито е "аналогово", т.е. без декодер.
На следващото клипче локомотивът е с декодер и показва плавността на бавното пълзене. Там, където движението е насечено, предполагам че стойността на тротъла се мени между 0 и стъпка 1:
https://youtu.be/inVEQerGfOY
Още едно клипче, предполагам също с декодер:
https://youtu.be/KSX1ipug5rE
Иван
IvanC:
Нова платка за Шкодата с конектор за PluX16 декодер:
Иван
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия