Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

DCC декодер за стрелки и други принадлежности по макетите

<< < (3/5) > >>

dred77:
 С риск да пооцапам /предв. се извинявам за което/, имам няколко въпроса.
Първо много хубава, нагледна и добре обяснена тема, много добре представяни и подкрепяни със снимки неща.
Второ какъв е смисълът за ползването на 328p, за 4....или даже 1 серво?
С риск да стана нагъл-тука ползват същият микроконтролер за управление на 17 сервота:

https://forum.mrhmag.com/post/sma12-17-channel-configurable-multifunction-5-dcc-decoder-for-servos-12198051.
 Микроконтролер от рода на ATTINY85:ТУК, поне според мен ще свърщи същата работа.
 А има и трикове от рода на четене на вход /бутон и др./, и едновременно на същият пин да е изход за Led, сегмент или др.
 В нета има свободни схеми и декодери за 4 стрелки, с прецизно управление на сервота под DCC протокол, при които с промяна на опеделена променлива можеш да промениш "размаха" и скоросттта на сервото, с контролери които  са светлинни години под 328.
 Малко ми изглежда като да светна  вагон с STM32.
 Като цяло dcc е супер, ако го ползваш с определени софтуери за определяне на маршрути и заетост, ако ще трябва да въртиш стрелките ръчно, по-добре да се ползва друго управление-поне според мен, или както в една друга тема на "онзи с осмиците"  :)  :hi: да имаш управление на макета с "diy".
  Даже аналоговото ще е по-добре, от "ръчното"dcc.

IvanC:

--- Цитат на: dred77 link=topic=5606.msg124271#msg124271 date=1675554751 --- С риск да пооцапам /предв. се извинявам за което/, имам няколко въпроса.

--- Край на цитат ---

Я да видим, дали ще мога да отговоря на въпросите.

--- Цитат ---Първо много хубава, нагледна и добре обяснена тема, много добре представяни и подкрепяни със снимки неща.
--- Край на цитат ---

Благодаря за коментара! И понеже не намирам въпрос, нямам и отговор.

--- Цитат ---Второ какъв е смисълът за ползването на 328p, за 4....или даже 1 серво?
С риск да стана нагъл-тука ползват същият микроконтролер за управление на 17 сервота:

. . .

Микроконтролер от рода на ATTINY85: . . ., поне според мен ще свърщи същата работа.
--- Край на цитат ---

Разбира се, че може да стане и с други микрота, както и да се управляват повече серва. Аз използвам Pro-Mini (с 328p) в една камара устройства - DCC станция, бустер, мишка (аз му викам "тротъл"), функционални декодери, този декодер, IR приемник, кодер за RC предавател. За мен е много по-лесно да използвам един вид микроконтролер - така "темата не се разводнява" много. За мен това е лесно и удобно. Що се отнася до управлението на 4 серва, а не повече - гледам да спазвам DCC "стандарта" (на NMRA), за който документацията е достъпна.

--- Цитат ---А има и трикове от рода на четене на вход /бутон и др./, и едновременно на същият пин да е изход за Led, сегмент или др.
--- Край на цитат ---

Трикове има много и аз използвам някои. В случая (програмата на декодера за принадлежности) не ми се наложи да използвам тези, които описваш.

--- Цитат ---В нета има свободни схеми и декодери за 4 стрелки, с прецизно управление на сервота под DCC протокол, при които с промяна на опеделена променлива можеш да промениш "размаха" и скоросттта на сервото, с контролери които  са светлинни години под 328.
 Малко ми изглежда като да светна  вагон с STM32.
--- Край на цитат ---

В нета има какво ли не. Много програми са написани нескопосано и не работят много кадърно... поне за мен. Освен това предпочитам сам да си пиша програмите.

Не разбрах как 328 може да е светлинни години напред спрямо други контролери. 328 е вече доста стара технология. Ако сравняваме с микроконтролерите на базата на 8051 (моят любим микроконтролер), това е така, но аз приключих с 8051 и неговите производни преди малко повече от 20 години. Трябва да има прогрес. STM32 пък е светлинни години пред 328, така че не схванах връзката. А вагоните си ги осветявам предимно с регулатор за 3,3 волта и супер-кондензатор (някои го наричат "златен" кондензатор).

--- Цитат ---Като цяло dcc е супер, ако го ползваш с определени софтуери за определяне на маршрути и заетост, ако ще трябва да въртиш стрелките ръчно, по-добре да се ползва друго управление-поне според мен, или както в една друга тема на "онзи с осмиците"  :)  :hi: да имаш управление на макета с "diy".
Даже аналоговото ще е по-добре, от "ръчното"dcc.

--- Край на цитат ---

Имаше един преиод от време, когато и аз недооценявах DCC за моето "ръчно" каране. Тогава за да мога да карам повече от един влак, пусках една камара проводници от пултове за управление на участъци и стрелки. Реденето на релсите ("паркетбан") ми отнемаше ден-два, развалянето 2-3 часа (понякога и повече) и за да има смисъл от цялата галимация, трябваше да държа "паркетбана" нареден около седмица, което не се връзва с другите ми интереси. С DCC се родих! Мога да сложа на релсите толкова влака, колкото се събират на коловозите в гарата и да карам по два (понякога и по три) влака едновременно. Все още превключвах стрелките (купешки) на ръка. Но понеже купешките стрелки не позволяват някои специфични геометрии, разработих мои стрелки, които поради липса на друг механизъм за превключването им, се наложи да управлявам със серва. И за да упростя максимално свързването на сервата, както и за да захраня сърцата, реших да ги направя с индивидуални декодери. И понеже вече бях написал програмата (по поръчка на брат ми), беше логично да я използвам заедно с Про-минито за всяка една стрелка. Така единственото "свързване" става автоматично с нареждане на релсите и стрелките - не си играя да пускам каквито и да е проводници към стрелките. Ако трябваше да ги управлявам без DCC, трябва да пускам една камара проводници от съответното устройство към стрелките.

Така че въобще не съм съгласен с твърдението "Даже аналоговото ще е по-добре, от "ръчното"dcc.". Ако работи за някои - добре. За мен не е така. Причината - аз съм по-скоро колекционер на моделчета, а не моделист. Нямам намерение да правя макет - нямам мястото, нямам нервите и желанието да правя нещо такова. Обичам от време на време да си пускам моделчетата от колекцията за няколко часа и след това да прибера моделчетата и да разтуря релсите. Затова редя "паркетбан" - реди се и се разтуря за минути, особено с новите стрелки с декодерите. Иначе с часове мога да седя с поялника в ръка, да пиша програмки като тези, които съм публикувал в този форум, да проектирам печатни платки, да монтирам осветление във вагони и декодери в локомотиви, да правя звукови схеми за декодерите.

Иван

mitko0888:

--- Цитат на: dred77 link=topic=5606.msg124271#msg124271 date=1675554751 ---да имаш управление на макета с "diy".

--- Край на цитат ---
Абе друго си е да управляваш влака с дръжка за газ и дръжка за спирачка, а не с врътка за скоростта... Несравнимо е! И да си си го направил самичък, ако ще и да е Ардуино и ROCO LAN протокол.

dred77:

--- Цитат на: mitko0888 link=topic=5606.msg124273#msg124273 date=1675581615 ---Абе друго си е да управляваш влака с дръжка за газ и дръжка за спирачка, а не с врътка за скоростта... Несравнимо е! И да си си го направил самичък, ако ще и да е Ардуино и ROCO LAN протокол.

--- Край на цитат ---
Или Аз не се изразих правилно, или не ме разбра. Имах напредвид пулта с ключетата /не знам как се казва/, със схемата на гарата. Та когато ползваш подобно табло като твоето, е удобно. В твоят случай е най добре, понеже програмата следи за заетост и т.н след дигитализацията.
  Дори когато същото това нещо беше аналогово-със сто реленца и тем подобни, е пак по-удобно от това да направя dcc стрлки и да ги местя ръчно с "тротъла" /мауса,или андроид приложение/.
 Представете си маршрут с 5стрелки, естественно трябва да знаете адресите на всички и се почва едно по едно всички декодери да се настроят с маус, да се погледне дали правилно са превключили, или една идея по-лесно ако са вкарани в трасе на управл.програма, пак трябва за всяка една стрелка да проследиш цялото трасе преди да пуснеш влака.
 Уважавам труда на колегата Иван, но при толкова много свободни крака, няма никаква обратна връзка дали наистина се е преместила стрелката- дефектно серво, мех.повреда на стрелката, и т.н. Само като идея нещо като компаратор между сърцето и двете релси или тук във форума някой беше направил стрелката с цк ключета/не помня темата точно/, което е доста обемно ест.
 Доста понацапах, не съм искал да обиждам никой  :hi: :hi:.

IvanC:

--- Цитат на: dred77 link=topic=5606.msg124274#msg124274 date=1675587707 ---. . . при толкова много свободни крака, няма никаква обратна връзка дали наистина се е преместила стрелката- дефектно серво, мех.повреда на стрелката, и т.н. Само като идея нещо като компаратор между сърцето и двете релси или тук във форума някой беше направил стрелката с цк ключета/не помня темата точно/, което е доста обемно ест.
. . .

--- Край на цитат ---

Давай, направѝ стрелки с обратна връзка и ги покажи във форума!

Измислил съм как да направя обратна връзка за положението на стрелката, но се отказах. За мен това добавя усложнение, което в много малко случаи може да се оправдае.

Всичко, което съм публикувал във форума съм направил така, че да ми е лесно за употреба на мен самия и да задоволява нуждите ми. Добавял съм някои и други функции "по поръчка", които аз не използвам. Много неща могат да се направят, стига да има кой да ги използва. За мен направата на нещо, което няма да се използва, е безсмислено.

Иван

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия