От името на кибиците - много мерси за интересната тема и дискусия! Амбицира ме и мен да пусна една тема как управлявам аналоговото си трасе с компютри, но това по-нататък.
А сега няколко коментара за някои от техническите решения, и как всичко наистина зависи перспективата и нуждите на автора.
- DCC за стрелките защото мрежата от жици повдига трасето. Аз се чудих за същото, но при мен това решение беше изключено, аз нямам и няма да имам декодери, така че сложих трасето на мека настилка, както се вижда на клипчетата ми. Оказа се много удобно, освен че скрива жиците, настилката крепи трасето с винтчета които се забиват много лесно а пък го стабилизират напълно. И цялото трасе се мести ако трябва.
- излишно големи ресурси за просто управление. Това би било валиден упрек за комерсиално приложение, но тук сме хобити. Важно е какво е удобно и приятно за програмиране и свързване и с какво автора има опит. Щом Иван се чувства at home с Ардуините които ползва, more power to him. Аз използвам едни други, Seeduino XIAO, ама то понеже ги избирах сега наскоро. Когато заради пандемията заработихме от къщи и след 30 години съхранение извадих влакчетата от шкафа и реших да ги управлявам с компютърчета. И моята перспектива като ги избирах беше да са достатъчно мощни да поддържат RTOS за да мога да си програмирам в мултитаскинг среда както съм свикнал, и да са лесни за препрограмиране. И ги използвам засега именно тях навсякъде, въпреки че има други, като например RaspberryPi Pico, хем по-мощно хем с повече I/O, хем евтино. Ако бях започнал по-рано, може би щях да избера същите Ардуини като Иван и да ги използвам по същия начин навсякъде.
- имплементирай само от каквото имаш нужда и използваш за момента. Това е златно правило. Ако има нужда от нещо повече по-нататък, ще се добави. Единственото което трябва да се внимава когато се прави това което ще работи и ще се използва, е да се предвиди възможността да се добавят лесно нови функции. Например обратна връзка за положението на стрелките и аз не съм сложил, макар ГДР Пико стрелките да са по-ненадеждни от новите. Но аз ги тествам на стендче преди да ги включа в трасето и това е достатъчно засега. Но! ако реша все пак да добавя такава обратна връзка, просто ще навържа още няколко модула с ардуинчета които да четат положението на стрелките. И ще пусна още жици под меката настилка, няма как.

Айде стига за днес, лека. Over and out.