Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout

Материали и инструменти за макетиране - за какво и от къде?

<< < (6/32) > >>

br185:

--- Цитат на: XRISTO link=topic=670.msg29697#msg29697 date=1255375629 ---
--- Цитат на: br185 link=topic=670.msg29695#msg29695 date=1255374479 ---Христо, според ме няма да имаш никакви проблеми. Аз за двете части (модули) на моя макет съм използвал такъв материал (ПДЧ). Дебелината му е 18 мм, а размерите 1000 Х 1400 мм. Материалът е много здрав и сравнително лесен за обработка (не колокото дървесината де).

--- Край на цитат ---

Ами така, де! Хората правят гардероби от него, дето събират стотици килограми дрехи, ,та няма да издържат 10-тина килограма растителност, сгради и релси.Значи ще си ползвам ПДЧ-то, така решавам.А през колко сантиметра си оребрявал?

--- Край на цитат ---
  Оребряването зависи от размера плоскостите които използваш. Моите са две с размери 1000 Х 1400 мм. Реших, че реброто трябва да е в средата на дългата страна (погледни снимките). За ребра ползвам летви от чам.Те са с размери 18 Х 80 мм. Само двете крайни (вижда се добре на снимките) са с размери 18 Х 120 мм. Това ми дава по стабилно захващане на двете части на макета една с друга. И повече място за стабилно закрепване на опорите на краката. Летвите съм ги купувал от Практикер като те си бяха стандартно нарязани с дължина 1000 мм.

VaCo:
ПДЧ (талашит) - това е най евтиният, най гаден дърводелски материал. Направен е от всевъзможни дървесни отпадъци, смесени и пресовани с някакво карбамидно лепило. Това ПДЧ като почнеш да го режеш става някакъв кошмар - гаден смрадлив прах от който няма спасение, просто се набива навсякъде.

Моят съвет е: Не изплзваите тая гадост за макети !

Опс, сетих се още нещо - тежи срташно много.

XRISTO:

--- Цитат на: VaCo link=topic=670.msg29700#msg29700 date=1255390229 ---ПДЧ (талашит) - това е най евтиният, най гаден дърводелски материал. Направен е от всевъзможни дървесни отпадъци, смесени и пресовани с някакво карбамидно лепило. Това ПДЧ като почнеш да го режеш става някакъв кошмар - гаден смрадлив прах от който няма спасение, просто се набива навсякъде.

Моят съвет е: Не изплзваите тая гадост за макети !

Опс, сетих се още нещо - тежи срташно много.

--- Край на цитат ---
Нека си тежи - няма да го разнасям никъде.Колкото до гадният прах - няма да откривам серийно производство на основи за макети.Рязането ще е 10-15 минутки.  :good:Ежедневно ми се налага със ножовият трион, а и с ръчният да режа такъв материал и нямам впечатления да е кой - знае колко по - гаден от дървесината.Е, виж сега, ако работех в мебелна фирма, където се реже с високооборотни циркуляри сигурно и аз щях да го проклинам.   :yes:

Между другото и техническият шперплат е направен от дървесина и лепило и едва ли вдига по-малко отровни облаци при рязане.  :spiteful:

pach:
Само дето талашита не задържа нито пиронче, нито винтче за дърво...
Пък тежината му те задължава да направиш супер яка конструкция която да го задържи, да не се криви и огъва от собствената си тежест.Става излишно трудно и безмислено тежко...още повече, че искаш да е на модули.
Модулите макар и по "домашен" стандарт,предполагат преносимост и лекота на съхранение и сглобяване .Нещо което е гадно , ако са от ПДЧ.
Съвсем друго е да ги сглобиш от хубави летви и шперплат.Цената не е много по-висока, но решението е леко , елегантно и идеално за макетна конструкция.
В крайна сметка избора си е твой... :hi:
 ;D

XRISTO:
Ами ПДЧ-то ми е без пари, защото го имам,  а шперплатът трябва да си го купя.  :spiteful:
Колкото до пироните - не смятам нищо да кова.Не съм им фен - предпочитам винтове, даже и релсите ми ще са хванати с винтове.Щом дъното на гардеробът ми, който е пълен с какви ли не боклуци издържа натиска и то с едни късички винтчета, то същите винтчета би трябвало да задържат и релси, които предполагам и само да лепна с лепило няма да мръднат, но ако искам да ги свалям един ден ще е трудно, та затова ще ги ловя с винтчета.  :good:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия