Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Основни похвати в макетирането | Basic steps in creating a layout
Материали и инструменти за макетиране - за какво и от къде?
br185:
--- Цитат на: XRISTO link=topic=670.msg29714#msg29714 date=1255429171 ---
Ще ползвам ПДЧ-та от стария мат'рял. :spiteful: Там няма рехаво - ситен и сбит, доста здрав е в сравнение със сегашния.
Ти може би си мислиш за онези плоскости, дето са с едри дървесни частици, те не държат винтове. :good:
А и като гледам пича - http://www.vlaky.net/servis/galeria.asp?lang=1&page=1&id=3297&sort=1&#next
какви красоти е натворил, едва ли ще рискува толкова труд, ако основата е менте. :spiteful:
И аз се бях отказал, ама като видях тези снимки и съм оптимист относно материала ПДЧ. :good:
--- Край на цитат ---
Този сайт съм го разглеждал доста. Има много добри идеи. И повечето макети представени там са изцяло или частично сглобени с ПДЧ и талашит от едновремешния който е по едро смлян (като на хубав български гардероб).
Що се отнася до винтовете за дърво няма да имаш проблеми. Аз моите релси така съм ги закрепил:
Използвам витове 3 Х 16 мм и шайби подложни с диаметър на вътрешния отвор 4 мм. Шайбите са по-големи по размер от винтовете за да захващат две съседни траверси на по-голяма площ.Освен това така главите на винтовете потъват повече което осигурява и повече навивки които да захванат в основата. Като недостатък може да се посочи неестественият изглед на така положеното трасе. Ама като се замислим то и релсите на Мерклин не са естествено изглеждащи с тия пъпки обаче германците (,а и не само те) ги използват масово.
Така че не се притеснявай. Дупчи, завивай и си карай влаковете :good:!
XRISTO:
--- Цитат на: br185 link=topic=670.msg29729#msg29729 date=1255456717 --- Като недостатък може да се посочи неестественият изглед на така положеното трасе.
--- Край на цитат ---
Е, нали ще баластираш - ще се скрие, ако сложиш там, където е винта повечко материал. :good: Благодаря за оптимизма, който ми вдъхваш, гледам че си започнал с реденето на релсите - желая ти успешно полагане на трасето. :hi:
br185:
--- Цитат на: XRISTO link=topic=670.msg29731#msg29731 date=1255458349 ---Е, нали ще баластираш - ще се скрие, ако сложиш там, където е винта повечко материал.
--- Край на цитат ---
Баластът няма как да прикрие винровете. След полагането му той трябва да бъде най-много до горния ръб на траверсите. Ето така:
А ето ти и реално трасе:
Но на мен лично това че винтовете се виждат не ми пречи.
XRISTO:
Купешки ли ти е баласта?А не си ли мислил да ги лепнеш, завиеш и като стегне лепилото да махнеш винтовете? :hi:
pach:
Митее, като баластираш остави свободно около винтовете, стяга баластрата - релсите вече са фиксирани - отвиваш винтовете - баластираш на тяхно място и...готоФо. ;D
При това като разкараш винтовете в пъти ще ти намалее възможността за резонанс от релсите през винтовете в плоскостта. :spiteful:
;D ;D ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия