Клуб "Железопътен моделизъм - България" | Club railway modelling - Bulgaria > Клуб железопътен моделизъм - България | Club railway modelling - Bulgaria
Общо обсъждане на бъдещ клуб и свързаните с това неща.
pach:
Мисля ,че вместо да местиш темата в общи приказки по хобито , да вземеш конкретно отношение по разискваните въпроси в нея ;D ;D ;D
Според мен тя си е точно тук на място - някой да си прави фремомодули сам , за "в къщи"?Нали това е една от идеята на модулите - клубен живот и за тези дет си нямат макет или огромни колекций?
----------------------------
Малко извън темата - не е лошо модераторите първо да преценяват , пък после да местят... :-*
Пример:
Има тема за подръчни средства и материали ползвани в моделизма (нещо такова и е името , аз я пуснах .. :-[)
но някой отцепи разговора за Симоната в отделна тема ???
Тя не е ли нещо като нов материал за повечето от моделистите , та трябва в нова тема да е ?
Доколкото знам форума е на специална "машина" за което всички благодарим , заделените ресурси не са безкрайни (справка - няма вече място за нови снимки ) - защо трябва да ги израходваме с такива действия?
;D ;D ??? ::) :o
pach:
Владоооооо, ... просто нямам думи!!!
>:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(
... но ножа явно е в теб , ((ама това не те освобождава от глупостта на грешките...)
::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)
ЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА СЛЕЕШ ТАЗИ ТЕМА С ТЕМАТА ЗА ДОМАШНИТЕ НИ ЛЮБИМЦИ , ТЕ СЪЩО СА НИ ХОБИ!
(знам много добре че писането с главни букви е равносилно на викане)
>:( >:( >:(
Мислех ,че сме започнали нещо сериозно , но явно модератора не смята така !!!!
Извинете ме!!!
Adrian:
Аве ,Пацолино ,
опищя орталъка бре! Не мож'се спи така ей!
Тъкмо бях задрямал!!
Утре да ми поплачеш на раменцето ,
а аз ще те светна как да организираш клубЪ!
pach:
http://www.vbox7.com/play:f5f5f0ba
Maktub:
Пач, малко хладнокръвие, приятелю, малко хладнокръвие :) Ентусиазмът е нещо много хубаво, но за точните решения трябва хладнокръвие. :)
Предлагам първо да решим какво ще представлява нашият бъдещ клуб, какво искаме да правим в него, ще имаме ли някакви други цели извън чисто вътрешно-клубния кеф.
Доколкото мога да преценя, пред един такъв клуб има две възможности:
1. Да се оформи като – условно казано – агресивен клуб, в който ще се създават яки модули, ще се организират своеобразни шоу-експозиции (чрез които евентуално бихме могли да привлечем спонсори), чиято цел ще бъде популяризиране на нашето хоби, привличане на нови хобисти и клубни членове, осигуряването на рекламата на спонсорите и привличането на някави допълнителни клубни доходи чрез такса "вход".
и
2. Да се оформи като своеобразно затворено общество, в което ще се събираме само членове, ще правим един клубен макет, за вътрешноклубен кеф, няма да правим големи шоу-фиести, клуб, чиито цели ще бъдат задоволяването на личния кеф на членовете от създаването на един по-гоям макет, карането на влакчета по него, място за приятни срещи на раздумка.
Първият тип е много по-атрактивен, на всички ни се иска да бъде точно такъв клуб, но такъв клуб изисква много повече ресурси – и като членски внос, и като време. Вторият – естествено – изисква доста по-малко ресурси.
Да, едно от възраженията, които очаквам, е: "Бе то да се учредим или да направим някаква стъпка в посоката на клубиране, така да се каже, пък псле ще видим какъвточно клуб ще бъдем". Само че според мен – както каза Zazo – точно това е първата стъпка: да знаем какви искаме да бъдем в този клуб, как искаме да го оформим в бъдеще, за да знаем какво да залагаме при учредяването, при изготвянто на устав, на вътрешен правилник и прочее. Иначе казано, принципно би могло да тръгнем от формат 2, който да е своеобразна временна форма на клуба, пък като натрупаме повечко сила, да вървим към формат 1, но все ми се струва, че приказката за временните неща е вярна: няма нищо по-постоянно от тях.
Та: има ли други идеи за клубен формат, ако да – нека да са изброени като отдени точки (3. 4. 5. ...) и нарая всеки да напише кой формат намира за действително осъществим, като се има предвид всички "за" и "против", изброени в постовете до тук.
Моето лично мнение е, че при настоящата конюнктура, стандарт на живот и прочее, можем да се развием единствено в първиявариант. Според мен, опит да се развием във втория вариант – на този етап – ще завърши с крах и огорчение, след кото няма да имаме сили дори за клуб във формат 1.
Още нещо: Пач, ти писа, че си готов да помагаш с лични средства извън членския внос. Не си единствен, но това е предпоставка за дрязги или поне за формиране на негативни мнения между членовете поради различните възможност ии желания. Затова съм на мнение, че извън членския внос не трябва да се допуска допълнително финансиране. Работата на управата на клуба – мандатна или не – е да преценява постъпленията, да планира разходите и при необходимост да ги поставя на общо гласуване. Но започнем ли "аз ще направя доброволно това", "аз пък ще направя безвъзмездно онова", нещата ще се сбъгат. "Клуб" означава ред и дисциплина без самоволни отделни действия, които не са минали през одобрение чрез гласуване, и биха довели до хаотичност.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия