13.3.2008
Собственик на магазин за хоби в София създаде автомат за продажба на влакчета. От дълги години Жоро продава жива стръв за хобисти, но скоро му хрумнала идеята за апарата.
Снимка: БГНЕС

От 50 години съм хобист и знам, че в събота и неделя, като сънуваш влакчета към 3-4 през нощта, няма откъде да си вземеш модели, сподели изобретателят. Той има обаче и друг мотив да създаде банката за влакчета.
"Хобистите са луди хора. Често ми се случва в 4,30 ч. сутринта да ме будят за дръвчета и ми е доста трудно да ставам за 50-60 евра", разказва Жоро.
На практика автоматът представлява стар хладилник, от който се използва камерата за складиране на железничарската стръв. Принципът на работа много наподобява кафе машините, в които се пускат монети.
Има две отделения - едното е за продукти на Roco, а другото - на Piko. Съответно euro-та се пускат на две различни места, натиска се бутон и се подава кутийка с избрания вид.
Има създадена специална електроника, която казва на клиента, че наличността в машината е изчерпана.
"Електрониката е създадена много прецизно от колеги. Понеже е българска, е направена много по-хитро от всеизвестните кафе автомати, които "гълтат" парите, а не пускат нищо", шегува се Жоро.
Машината за влакчета не взема евра, когато е празна, а на дисплей се изписва: "Автоматът не работи."
Автоматът за кратко време се превърна в атракция и събра любопитните погледи на минувачите. Пред него се събраха доста хора, въпреки че хоби-магазинчето се намира в междублоково пространство в центъра на града.