Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Ремонт на станция за цифрово управление - ROCO 10761 / 10764

<< < (11/14) > >>

IKAR:
Разбирам, че централата не е "дуракоустойчива", разбирам също, че това се прави нарочно и "рафинирано" с цел тези централи периодично да гърмят и респективно да си купуваш нова и "бизнесът" да върви. Та в тази връзка не е ли по лесно да се зададе въпроса какви мерки трябва да се вземат, за да не се допускат къси съединения, респективно подобни "пукотевици", на ликвидирането на последиците от които е посветена тази тема. Но нима това не е характерно за абсолютно всичката нова техника, която се предлага вече от доста години на пазара, като се почне от коли, камиони, автобуси, печки, хладилници, кафе-машини и се стигне, за съжаление, до нашето прекрасно хоби? Мога да кажа, че и другите фирми, предлагащи цифрови системи за упрравление, не падат по-долу от Роко. Флайшман LokBoss и TwinCenter са абсолютен рекордьор по късане на моделистки нерви, нищо че целта на нашето хоби е човек да се разтовари от ежедневния стрес и напрежение. Същото се отнася и за Marklin Mobile Station. Пробвал съм ги всичките и са ми ясни. А съгласете се, че не всеки може да си купи централа от ESU за 900 лева. Но цялата съвременна "идеология" на маркетинга и продажбите е такава. Няма я старата, здрава и издръжлива техника от едно време. И ако мислите, че Мерклин, Роко, Чоко, Боко, Флишмън, Пишман, Лилипут и тем подобната сволоч, на която банките и разкатаха фамилията са изключение, в грешка сте. 

optron:
Решение е да се постави буфер между бустера и железния път - така ако се случи някаква грешка или повреда, ще го отнесе буферът и станцията ще си остане цяла.
За токове до 1А може да се ползва интегралната схема L293. Тя представлява две двойки противотактни драйвери, което позволява  да се захранят два участъка независимо с нея.
За по-големи токове (до 4А), може да се ползва L298. Функционално тя е същата, разликата е възможността и да се монтира на радиатор за разсейване на отделяната мощност.
Тези двете схеми имат и входове за деактивиране на драйверите, което позволява с шунтов резистор и компаратор да се направи активна защита по ток, която ще реагира при късо съединение.
Имайте предвид, че въпреки разните защити, никое устройство не може да издържа продължително късо съединение, както и т.нар. "чужди токове", т.е. токове, идващи от други източници.

G_GROZ:

Марине, от теб най-малко очаквах подобно изказване. Абсолютно вярно, ама само втората половина. Защитата на тези устройства е от типа "самоотпадащи", стара формулировка като мен, но от името се разбира какво означава. Преди напредъка на електрониката тя се осъществяваше с така наречената токова защита. Реле през което преминава целия ток с който се храни консуматора. Когато този ток надвиши определени граници, съответно при късо съединение, релето "щраква" и изключва захранването. Последното не може да се въстанови, докато наръка не се възвърне състоянието на релето. Съвременните "бушони'' по апартаментите са точно такова реле. Такива бяха пиковските трафове през 60 те години на мин. век/ е--си майката/ едно страхотно произведение на техниката, най добрия аналогов траф за който електротехнически трябва да говоря другаде. За да се разбере каква е връзката с темата трябва да дам пример с трафа пак на ПИКО само че този който милионите знаят и ползват с успех до днес. Там също има защита, но тя не е токова а топлинна. Представлява биметална пластина "през" която преминава тока и съответно я загрява. Колкото по-голям ток, толкова повече загряване, толкова повече извиване на пластината докато прекъсне веригата. След секунди пластината изстива и се връща в изходно положение и включва веригата отново. Ако късото не е отстранено, пагубните стойности на тока пак протичат и така, докато жена ви попита защо в къщи мирише на умрели лебеди.
    И сега искам да обясня, че цифровата централа на пико/уленброк/, има "токова защита", но в електронен вид. При претоварване тя се изключва моментално, все едно сте натиснали аварийния СТОП. Така централата може да седи неограничено време и през нея не тече никакъв ток. Въстановяването става чрез СТОПА и то, ако е отстранена причината за късо или претоварване. За това казвам, че няма как да гръмне освен ако дефектират джаджите вътре но мисля не обсъждаме това. Нямам опит с РОКО и моля Пацо да ми обясни как стоят нещата там. Почти съм сигурен, че е същото. :hi:

optron:

--- Цитат на: G_GROZ link=topic=882.msg38876#msg38876 date=1270202549 ---
Марине, от теб най-малко очаквах подобно изказване.
--- Край на цитат ---
Наречи го "презастраховане" пред ползвателите. Така те ще знаят, че късо съединение може да доведе до повреда и ще се пазят от него. Ако устройството успее да се самозащити, евала, но аз лично не разчитам на това - не е добра идея. Мисля, ще се съгласиш с мен.  :good:

G_GROZ:
Напълно си прав!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия