RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм

Главен форум | Main forum => Останалият подвижен и неподвижен състав | Rest of the mobile and immobile composition => Темата е започната от: gzo в 14 Юни 2014, 14:06:24

Титла: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 14 Юни 2014, 14:06:24
Ешелелонирането е част от ЖП моделизма, която щем или не щем ще има своето развитие тук на родна почва. Помнете ми думата, дори предвиждам ако не нещо по-голямо то поне да са обект на специален интерес при срещи, ревюта, че дори и като категории в изложби. Рано или късно "джиткането" на пътнишки и конвенционални товарни композиции става тривиално и тогава погледите се насочват съвсем естествено към ешелоните. Те са онази достъпна екзотика, която внася една идея повече колорит и доза живец върху макети и диорами. Какво точно визирам под колорит и живец !
Колорит, като на специфичен и екозотичен товар, възбуждащ интерес дори и в статично състояние;
Живец, като случване на нещо конкретно върху част от макета. Самите процеси около товаренето и разтоварването на техниката създават атмосфера на движение (сваляне на машини от трейлери и претоварване върху ЖП платформи, качване, слизане и нареждане по рампи, привързване и обезопасяване на товарите, персонажи суетящи се около разхвърляните товари и в крайна сметка раждането на порядъка със строените машини върху вагоните).

Идеята на тази тема е да улесни моделистите в желанието им да пресъздадът реален ЖП ешелон, а не просто редене на хаос на разни "танкове" върху празните ЖП платформи. И тук има специфични изисквания как да се случват и как да изглеждат в крайна сметка нещата. Поставянето на машините върху празните ЖП платформи не значи, че вече имаме ешелони, нужно е нещо повече от това.

Още една от причините да създам тази тема е да бъде в помощ на хората, като Благо (BDZ), който се опитва да събира колекцията си, ограничавайки я в границите на релевантното с България: http://bulgariancollection.com/
Самият той се е допитвал до мен кое е българско и кое не, какво сме имали на въоръжение и кое не за да може да пресъздаде част от българската армия. Да не заравяме, че обект на ешалониране са не само воени техника и товари, а също така и селскостопански и строителни машини.

Преди всичко обаче трябва да се даде направление какъв точно ешелон ще се пресъздава и да се уточни за кой период ще се отнася, защото иначе се получават смешки. Например, крайно несеризно е с подвижен състав от 5-та епоха да се опъва ешелон с техника от ВСВ (та било то и към музея  :haha: ). Още по-върло е ако се реди ешелон от ВСВ и се добавят машини от поколения несъществуващи към момента.  :lol:
Това бяха по-фрапиращите примери, но има доста по-тънки примери на несъотвествия, които са осезаеми само за една шепа разбирачи. С какво да дам пример за да бъда разбран ? Не може да пресъздаваш ешалониране на бронетанкова техника, а в редицата да сложиш и цистерна за зареждане с авиационно гориво, те просто са машини от различни родове войски, нямащи място в едно. Много хора не се осъзнават, но често допускат грешката да поставят (защото им е било по-лесно да намерят и закупят) повече обслужваща, отколкото основна бойна техника. Има си определени норми, според които за N- броя "танкове" се полагат еденични бройки цистерни, автоработилници, командирски машини и др. спомагателна техника. "танкове" умишлено го пиша в кавички, защото е превърнато в нарицателно за всичко що е с вериги, та било то и порост артилерийски влекач  :haha:

Като за начало, давам линк към слециализирания форум armeefahrzeuge http://ddr-modellbau.aktiv-forum.com/f1-armeefahrzeuge
Аз лично ползвам темите в него не толкова за обрацез в моделизма или крадене на идеи, колкото за надъхвация по темата. Когато и да цъкна там, някой бистри по нещо ново, което може да се натовари на ешелони. За незапознатите до момента ще опомена, че най-често срещаното там съкращение NVA значи - армия на ГДР, т.е. аналога на нашенската БНА. Именно за това ще срещнете много познати соц. таралясници. За да не се загубите из многото теми за каква ли не военна техника, може да разгледате тази в която има и ешелони и различен автопарк, който може да се товари след допълннителна подготовка на влакове http://ddr-modellbau.aktiv-forum.com/t2561-nva-fahrzeuge-nva-feuerwehren

(http://i47.servimg.com/u/f47/17/87/41/06/img_0516.jpg)

(http://i47.servimg.com/u/f47/17/87/41/06/img_0512.jpg)

(http://i47.servimg.com/u/f47/17/87/41/06/img_0516.jpg)

(http://i47.servimg.com/u/f47/17/87/41/06/img_0113.jpg)

(http://i47.servimg.com/u/f47/17/87/41/06/img_0115.jpg)

(http://i47.servimg.com/u/f47/17/87/41/06/img_0117.jpg)

(http://i47.servimg.com/u/f47/17/87/41/06/img_0116.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 14 Юни 2014, 15:26:49
Примерен състав на танков ешешон.


Епоха: късен соц - докъм края на 90-те. ЖП подвижен състав на на БДЖ от 4 и 5 епохи
Обект на ешелониране таково поделение от състава на БНА/БА

Да се има в предвид, че най-малкото танково подразделение е танковия взвод. Той има 3 до 6 танка. 3 танкови взвода могат да формират 1 танкова рота (9 до 18 танка). 3 танкови роти могат да формират 1 танков батальон (26 до 54 танка). С няколко танкови батальона може да се формира танков полк или танкова бригада. Всички тези цифри са условни, но дават насока за граници в които могат да се правят и съответните ешелони. Към бройката на танковете се добавят и съответния брой командирски танкове, командно-щабна машина КЩМ, авто-ремонтни работилници ВАРЕМ, горивозярядни станции и др. спомагателна техника според случая за ешалониране. Ако случая е учебни стрелби, то към ешелона се добавят и пожарен автомобил и линейка. Към тях прибавяме и съответен брой на пътнишки вагони, возещи личния състав на поделението.

Примерно:
(Локомотив)-(пътнишки вагони в зависимост от броя на личния състав)-(платформи за една танкова рота 9-18 танка + командирския )-(платформи за спомагателната техника: КЩМ, цистерна, ВАРЕМ, линейка, може и някоя друга радиостанция)
Ако приемем, че на една платформа могат да се поставят по 2 машини то това значи общо минимум 8-13 платформи + 2-3 пътнишки. Ако няма личен състав причислен към съответните машини то поне трябва да има взвод за охрана на ешелона, който се разполага в един пътнишки вагон,закачен накрая на композицията.

Модификации на бойната техника:
За периода са танкове Т-55А, Т-55АМ2, Т-72 като еденични от тях могат да имат прикачени фадрома или минен трал, КЩМ на базата на БТР-50, БТР-60 или Газ-66, ВАРЕМ на базата на ЗиЛ-157 или ЗиЛ-131, цистерна на ЗиЛ-131, линейка на УаЗ-452, радиостанция на ЗиЛ-131.

П.С. за да предотвратя евентуален спам, пак ще повторя, че тук става дума за минимално количество основна бойна техника върху бройката на която вече могат да се добавят още допънителни обслужващи техники като: мостопоставачи, земекопна техника, тилови щуротии като: водоноски, полеви кухни и бани, електроагрегати, кранове, бордови автомобили возещи полеви инвентари и т.н. Водещото е бройката на танковете да е по-голяма от тази на обслужващите машини.     
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 22 Август 2014, 22:47:32
Честно да призная, писна ми да пълня очи и събирам мат'рял от изобилието на западните моделисти (като този маниак от първия пост  :wacko:).
Качвам няколко снимки на нашенски ешелон, не само за вдигане нивото на нац. гордост  :bb2:, но и за да обърна внимание на един много важен детайл при съставянето им...(туй последно ще бъде)

(http://storage4.album.bg/33f/p8221000_8c032_31558557.jpg)

В първият си пост говорех за "живец в макета " ето сега с тези сминки го и онагледявам...

(http://storage4.album.bg/4ca/p8221003_3ff30_31558558.jpg)

Това, на което искам да обърна внимание е, че масово се пренебрегва обвързването на машините към платформите с което напълно се разваля впечатлението за достоверност на моделния ешелон. Няма армия, която да не си връзва машинариите върху платформите, а в същото време почти няма видео на което да се вижда как тъпите западняци връзват моделитте от ешелоните си !? Причините за това са 3:
1. повечето не се сещат да го правят;
2. тези, които пък се сещат, не им се иска да си връзват за постоянно моделите върху платформите. Питал съм специално, някои тарикати залепват гумите или веригите на моделите с капка силикон към платформата. Тъй хем ги предохраняват срещу изпадане, хем могат след време да ги махат без щети за моделите. Да ама няма ли ги въжетата (веригите) отпред и отзад и трупчетата за "спъване" ешелона е осакатен и обречен на нерИализъм.
3. и да се сещат и да не се е факт, че повечето модели на бойните машини нямат куки към които да се вържат въжетата (веригите).
Всички онези модели на ХЕРПА, МЕРПА и т.н. са пълни боклуци и изискват доработки. Моят съвет е да търсите само кит модели и сами да си добавяте необходимите куки и тегличи. Освен това обикновенно кит моделите са с по-добра детайлност, дават поле за имповизации и може да се боядисат по нашенски стандарти. Онея купешките хем не са така детайли, хем са боядисани по тяхно му, хем те е жал да ги съсипеш с доработка, хем са в еднакъв ценови диапазон с китовете. Ешелоните съставени от фирмени модели се точат по линиите на ЖП макетите като конвейр от близнаци (еднакви на цвят, детайли и номерация). Китовете са уникални всеки за себе си. Кеф ти отворени люкове, кеф ти различна бордова номерация, кеф ти разлики в боята....тъй както е и в природата.
(http://storage4.album.bg/ac0/p8220984_c8e33_31558556.jpg)

Това, което още ще доработя е да патинирам сега лъщящите стоманени въжета и да ги направя по-малко биещи на очи.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Mixy в 12 Август 2015, 23:20:46
Чета следната новина:

Тежки военни колони ще задръстят "Хемус" в петък (http://www.segabg.com/article.php?id=764615)

"Колони с военна техника, ескортирани от екипи на "Военна полиция", ще се придвижват по автомагистрала "Хемус" в петък и събота. Това става ясно от официално съобщение на военното министерство. Оттам информират, че изнасянето на военна техника в посока Варна ще започне от 18.00 ч. на 14 август до 6.00 ч. на 15 август и поради това са възможни задръствания в стеснените участъци на магистралата.
Войсковите колони с техника ще участват в международното военно учение "Шабла 2015". От 24 до 27 август, от 08.30 ч. до 19.00 ч. на Зенитния полигон на Военновъздушните сили в Шабла, ще бъдат проведени планираните военни учения. Те включват полети на военни въздухоплавателни средства и стрелби с различни зенитно ракетни системи и артилерийско въоръжение.
"

И се питам - толкова ли няма вече локомотиви и платформи в БДЖ за превозване на тежката военна техника? Защо трябва да се търкаля на собствен ход до морето и обратно и да задръства и без това недовършената магистрала и то посред летния сезон? По-евтино ли е или какво?
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 13 Август 2015, 08:19:05
Милене, дай няк`ва снимка на "гара Шабла", да видим има ли авторампа (като на гара Г.Баня), за да ги разтоварят там.... :haha: :haha: :haha:
 :pleasantry: :drinks:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: vesko76 в 13 Август 2015, 08:22:02
Ешелоните се разтоварват на бившата гара Генерал Колев.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 13 Август 2015, 10:11:41
Цитат на: Mixy link=topic=4558.msg100505#msg100505 date=1439410846
...Защо трябва да се търкаля на собствен ход до морето и обратно и да задръства и без това недовършената магистрала и то посред летния сезон? По-евтино ли е или какво?

Защото става дума за годишните стрелби на ЗРВ, които пък имат различна техника, пръсната из 3-4 поделения в страната. Ешелона не е един и не тръгва от едно място, че да се товари всичко на една композиция, а става дума за техники дислоцирани в Банкя, Карлово, Плевен, Бургас и пр.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: KRAKOMOBILA в 13 Август 2015, 11:38:03
Освен ако не са по 3-4 от Банкя, Карлово, Плевен и прочие не виждам проблем да се возят с влакове.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: TANO в 13 Август 2015, 15:00:51
Проблема е в държавата, Кракомобиле, или по точно в липсата на такава! Е, може пък и да не съм прав, знам ли.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: TheJackal в 13 Август 2015, 18:08:37
Като войник във Велико Търново - военното училище (РОВ), ни се наложи да правим ескорт на танкове Т 72 и Т 54 след учение, проблем в двигателите и механиката на куполите - въртенето, накладни цеви и прочие. танковете бяха 6 броя Т72 и 4 броя Т 54. С платформи бяха транспортирани до товарна гара Велико Търново и от там натоварени всеки танк на отделна четири осна платформа. В двата края имаше по един конски двуосен вагон за 8 човека и един старшина, с пръснати дюшеци по пода и в мешките суха храна за из път. Теглени бяхме от локомотив 06 серия - дизел. Идеята бе да се мине Велико Търново - Дъбово - Тулово  - Казанлък - Калофер и  Карлово. Пътувахме само през нощта и дремането по гарите бе с часове. Описвам всичко това поради цирка на който станах свидетел. Никой не се бе сетил, че куполите на танковете Т 72 са много високи, габаритите им по - големи и това би създало проблем при преминаването на тунелите. Та, преминавайки ешелона първо локомотива, после вагона с нас , четирите платформи с Т52 и момента с Т 72 в първия тунел задраха по стените, изкъртени бяха тухли, контактна мрежа и прочие и се наложи влака да спре, имаше и засядане в тунел. Чакахме да ни издърпат на обратната. После ни върнаха в Търново и от там през Шумен - Карнобат  - Сливен - Карлово. Оказа се, че тунелите по линията Карнобат - Шумен са много по широки и по - високи. Това се случи есента на 1992 година. Спомени ................. :hi:   
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 13 Август 2015, 18:50:05
Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=4558.msg100513#msg100513 date=1439455083
....не виждам проблем да се возят с влакове....

Да не е проблем да се возят, но само обслужващата техника, като например ТЗМ-ите, МТО-тата, работилниците, станциите и някои от по-малките установки (Зу-23 примерно). Самите пускови установки са доста високи и няма да могат да се качат на вагон. Габарита примено на С-300 е около 4 м. височина. Ето как изглеждат в походен вариант по-големите....

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/Bulgarian_sa-10_launcher.jpg)

(http://cdn.topwar.ru/uploads/posts/2012-10/1349844697_9k33.11629.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Mixy в 13 Август 2015, 22:21:27
Цитат на: gzo link=topic=4558.msg100520#msg100520 date=1439481005
Самите пускови установки са доста високи и няма да могат да се качат на вагон. Габарита примено на С-300 е около 4 м. височина.

Учудвам се, че съвременна военна техника и то руско производство, не е съобразена за транспортиране с ЖП превоз. В Русия разстоянията са доста големи и ако предислоцирането трябва да става на собствен ход, направо не ми се мисли каква логистика се прави. А може и да е предвидена за ЖП, но да ползва някакви по-специални вагони. В тоя ред на мисли, няма ли в БДЖ платформи с нисък под или както там е съответия термин за превозване на по-големи товари? Най-малкото, когато тези зенитни комплекси са били доставяни като нови, едва ли са дошли на собствен ход...
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Best Ripper в 13 Август 2015, 22:35:30
В Русия:
1. Няма тунели на голяма част от трасетата.
2. Няма контактна мрежа на въпросните трасета.
3. Не малко неща могат да се разглобяват при транспортиране.
4. Габаритите на мостове са съобразени с преминаването на високи товари, включително и влакове с ядрени ракети... /естествено последните не в изправено/бойно състояние.../
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 14 Август 2015, 10:13:59
Цитат на: Mixy link=topic=4558.msg100522#msg100522 date=1439493687
Учудвам се, че съвременна военна техника и то руско производство, не е съобразена за транспортиране с ЖП превоз. В Русия разстоянията са доста големи и ако предислоцирането трябва да става на собствен ход, направо не ми се мисли каква логистика се прави. А може и да е предвидена за ЖП, но да ползва някакви по-специални вагони. В тоя ред на мисли, няма ли в БДЖ платформи с нисък под или както там е съответия термин за превозване на по-големи товари? Най-малкото, когато тези зенитни комплекси са били доставяни като нови, едва ли са дошли на собствен ход...

Микси, каква логистика, какви "пет лева и куцо куче?", когато обикновенните бордоваци с военно предназначение изразходват
горивото с темпове 1л/1км.  :preved: Така поне бяха "джоганите" и ЗиЛ-овете преди. За КРАЗ-овете сигурно е бил и по-голям. Те за това
построиха най-големият завод за камиони в света тогава - КАМАЗ, който освен че е съвременно нов за онова време е и доста по-икономичен.
Самите заводи бяха построени с голяма помощ и истинска логистика от "запада" както казвахме тогава.

"Логистиката" им пред 80-те години, поради липса на добри въздушни филтри, скапваше същите тези ЗиЛ-ове
 в пустинните области около Астрахан, където се правеха годишните учения на целия соц.лагера  със 
зенитно-ракетните комплекси С-75 (стари но работят още) само за около 5000 км.  по "шосетата" в района на
 огромния полигон винаги имало известно количество изоставени камиони по тези причини. :fool:

Нашите старшини така и не виждаха полигона - за 20 дена учения, те успяваха да разглобят около 10 такива
камиона изоставени край пътя заради скапани двигатели - взимаха всички годни резервни части, :download:
 които навръщане успешно прикриваха хладилниците и цветните телевизори в един вагон от типа на GAPS-овете.
Този вагон пристигаше в Астрахан пълен с ракия, коняк, дънки и "болгарки" - така руснаците викат и до
сега на флексовете да които научиха от българите в КОМИ АССР, скрити в средата на кашоните с консерви,
които стоки са закупени с пари събрани от всички желаещи да направят търговия там. :whistle:
Така на практика имаше и втора група български "войни", които не виждаха полигона на живо...
щото офицерите си в голямата част, или не  изтрезняваха от "българо-съветската дружба", :drinks: :friends:
или обикаляха околните магазин и градове с "уазките" за да продадът българската стока и да купят съветската
 директно от склад (кашон коняк им отваряше всички врати  :telephone:), за която се чакаше с години  в България.

Фактически се получаваше нещо като с един куршум - три заека. С едно учение (правеше се през година)
 офицерите се снабдявах с хладилници без ред, мито и на половин цена (впрочем също марка ЗИЛ или ...МИНСК в  краен случай),
старшините напълваха складовете с резервни части за автопарковете си, а сержантите и
останалия състав изнасяха цялата тежест на учебно-бойните стрелби и получаваха награди - отпуска като се върнеха в България..

Това беше единственият случай, в който се стреляше не по буксируеми цели, а истински самолети - най-често в края на моторесурса
им или вече бракувани, но пхригодени за "последен танц" МИГ-17 и МИГ-19, които чрез електронна автоматика
 и дистанционно управление :pilot: служеха за мишени в реални размери,  скорости и възможности.

Впрочем през 1981г (струвами се) за пръв път нашите дивизиони са били разположени на огневи позиции след руснаците.
Принципа на подредба е бил в зависимост от показаните резултати през предишните стрелби.
Така излиза, че нашите български ракетчици през 1979г , не са били пуснали нито една мишена към последните
 позиции - на руснаците!!! За това през 1981г те са били в края на стрелбите - ако все пак чехи, немци, поляци, унгарци,
румънци или руснаци пропусната мишена, считало се е че  най-добрите няма начин да не я свалят! :bb2:
А мишената заради "последния танц" и грубото управление не е имала възможност да се върне за втори кръг с остатъчното гориво. :focus:

Тогава са май и за последно товарени  БДЖ-вагони с военна техника (коплектите за С-75).
Впрочем горе долу по това време, аз бях все още в Н0 и имах три платформи с транспортьорите на ракети,
защото само те ми "влизах" в габларита и изглеждаха много атрактивно на влак.
Вагони бяха на Пико, а ЗИЛ-овете   с  ракетите върху прицепите -  на тогавашната фирма от ГДР "PLASTICART MODELLE",
правеща военни модели в 1/87.ПРез годините те от метални на 95% станаха пластмасови на 95% и съответно
фирмата влизаше в комбинации със сродни като "PLASTICARD ESPEWE MODELLE", "ESPEWE HRUSKA MODELLE",
"ESPEWE HERRIS modelle" за да остане в наши дни като само "ESPEWE MODELLE".

Ето и малко снимки на някой милитари модели от тогава - на тази ясно севиждат габаритите на транспортьора за ЗРК С-75,
спрямо останалите. Тогава не разбирах от военна техника и габаритите само на него ми пасваха на платформенити вагони.
(за по-голями снимки кликни на тях)
(http://store.picbg.net/thumb/E8/E6/03a037a09387e8e6.JPG) (http://picbg.net/img.php?file=03a037a09387e8e6.JPG)(http://store.picbg.net/thumb/93/EF/6b58661fad2793ef.JPG) (http://picbg.net/img.php?file=6b58661fad2793ef.JPG)(http://store.picbg.net/thumb/2D/45/ff7b7a67b2162d45.JPG) (http://picbg.net/img.php?file=ff7b7a67b2162d45.JPG)(http://store.picbg.net/thumb/88/93/da793adc8c578893.JPG) (http://picbg.net/img.php?file=da793adc8c578893.JPG)

(http://store.picbg.net/thumb/8B/8F/ecd0310fc03b8b8f.JPG) (http://picbg.net/img.php?file=ecd0310fc03b8b8f.JPG)(http://store.picbg.net/thumb/09/B4/2988e5fbed0309b4.JPG) (http://picbg.net/img.php?file=2988e5fbed0309b4.JPG)(http://store.picbg.net/thumb/01/53/b4c159b120280153.JPG) (http://picbg.net/img.php?file=b4c159b120280153.JPG)(http://store.picbg.net/thumb/39/6A/d49f209af956396a.JPG) (http://picbg.net/img.php?file=d49f209af956396a.JPG)

Докато бяха от бял метал (цап) имаха доста добра детайлност.
(http://store.picbg.net/pubpic/39/0A/15a5e0765710390a.JPG)

(http://store.picbg.net/thumb/14/06/48b893bb727f1406.JPG) (http://picbg.net/img.php?file=48b893bb727f1406.JPG)(http://store.picbg.net/thumb/74/9F/c23115cb7a28749f.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=c23115cb7a28749f.jpg)(http://store.picbg.net/thumb/A0/DF/29d406787070a0df.jpg) (http://picbg.net/img.php?file=29d406787070a0df.jpg)

А освен детайлност имат и добра тежест - сещам се за един настоящ военен ешалон направен някога в милитари цветове
от старият моделист Жоро Дончев, който впрочем влак е притежание понастоящем на Жоро.
Държал съм го и редил по релсите - тежи си на мястото!  ;D :hi:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 14 Август 2015, 13:32:47
Цитат на: Mixy link=topic=4558.msg100522#msg100522 date=1439493687
Учудвам се, че съвременна военна техника и то руско производство, не е съобразена за транспортиране с ЖП превоз. В Русия разстоянията са доста големи и ако предислоцирането трябва да става на собствен ход, направо не ми се мисли каква логистика се прави. .....

Специално ЗРС (зенитно-ракетните системи) няма как да се спънт в своето конструктивно развитие, заради ограничение от някакви си габарити за возене на влак.
Инак по презумпция ЗРК (зенитно-ракетните комплекси) от по-старото поколение имат за постоянни дислокации специално определени и оборудвани позиции, включитено и запасни такива, но те не са на големи отстояния от основните си бази и затова не им и трябва да се ешелонират по ЖП. При същите тези по-стари ЗРС всяка част от системата е на отделно шаси или установка от което страда мобилността на цялата ЗРС. Една позиция с няколко пускови установки + ТЗМ-ите в комплекта + радарите + агрегатите + останалите фургони за поддръжка и командване са лесна цел за откриване и унищожаване. При новото поколение ЗРК концепцията е всичко да е на едно (максимум 2) шаси, което да е независиимо от друга техника. Всичко това обаче увеличава габарита на изделието и няма как конструкторите да се съобразяват с някакви си габарити за вписване в ЖП инфраструктурата.
Разбира се в Русия стандартите за всичко са по-големи, включително и на ЖП инфраструктурата и гледам, че успешно си ешелонират дори и едни от най-големите ЗРК. Разбира се преди това ги разкомплектоват, като по-дългите шасита стъпват на 2 платформи, а за трасета ползват линии без КМ.

(http://www.train-photo.ru/data/media/232/DSC_1802.jpg)

(http://www.train-photo.ru/data/media/232/DSC_1796.jpg)

(http://www.train-photo.ru/data/media/232/DSC_1794.jpg)

(http://www.google.bg/url?sa=i&source=imgres&cd=&ved=0CAYQjBwwAGoVChMI09bvkbCoxwIVhlosCh2HXQ1D&url=https%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fcommons%2Fd%2Fd8%2FTransporting_S-300.jpg&ei=acTNVZP-Aoa1sQGHu7WYBA&psig=AFQjCNFE4qLPOP-NS8yoUaLyQfXwNTxKLw&ust=1439634921153653)

(http://www.train-photo.ru/data/media/20/4_____-300.5.jpg)

(http://pfoto-rzd.com/data/media/202/DSC06815.jpg)

(http://pfoto-rzd.com/data/media/202/DSC04764.jpg)

Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Adrian в 17 Август 2015, 10:04:08
едно време с влак са ходили (http://www.haskovo.net/news/52221/Voennite-ot-Haskovo-na-uchenie-s-vlak#)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Tatcho в 17 Август 2015, 16:27:41
Сега също имаше ешелон от Столник до Добрич-север за техниката с габарити позволяваща ЖП транспорт!
Дано някой да е снимал.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 17 Август 2015, 18:12:41
Цитат на: Adrian link=topic=4558.msg100546#msg100546 date=1439795048
едно време с влак са ходили (http://www.haskovo.net/news/52221/Voennite-ot-Haskovo-na-uchenie-s-vlak#)

Това са най-малките ни мобилни ЗРК Стрела 10, след тях са вече премосими ЗРК. Стрелите са сравнително ниски и могат да се возят на вагони без проблем от габаритите, те обаче са от друг чешит изделия - ПВО на войските.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 18 Август 2015, 08:27:08
(http://www.haskovo.net/image/1/big-4728_1251124580.jpg)
Че е "Стрела-10" съмнение няма, но по-интересно е къде са касетите за ракетите от пусковата установка,
защото като гледам, май под платнището е само тя с радарната антена. Доколкото знам, пусковата установка
се "сгъва" и прибира по-близо до корпуса, заедно с касетите за ракетите.
При нас може би тези касети са или в по-заден вагон, или на склад в полигон Шабла. Интересно... :scratch_ones_head:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 18 Август 2015, 09:13:58
Под брезента изглежда така....

(http://photos.wikimapia.org/p/00/03/40/45/10_960.jpg)

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/MT-LB_Strela-10_1.jpg/800px-MT-LB_Strela-10_1.jpg)

А "касетките" с ракетите са на модулен принцип и се съхраняват и транспортират отделно.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 18 Август 2015, 10:39:34
Мдаааааа, оказва се че на база това шаси, руснаците са направили още ...22 различни бойни машини!
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Best Ripper в 18 Август 2015, 20:34:25
Само дето им трябваха 25 г. на руснаците и американска помощ, за да успеят най-накрая да прекопират немската хипоидна предавка за водещото колело отпред...  :yahoo:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 19 Август 2015, 09:10:36
Хипоидната предавка е реализирана за пръв път във фабриките на автомобили "Пакард" през далечната 1926г.
Руснаците караха от тези лимузини още преди войната, без да знаят дори, че това е "немско изобретение"... :hi:

Стан, да ли сме имали от другите изтребители на танкове  на базово шаси от БРДМ-1 (ПТУР-Малютка)?
(http://warfor.me/wp-content/uploads/2014/02/Boevaya-mashina-9P110-s-PTRK-9M14-MALYUTKA-e1392459566687.jpg)

Казваш, че най-малкият ЗРК у нас е Стрела-10. Ние имали ли сме (или имаме още)
от още по-малкия - Стрела-1, монтирана на шаси от БРДМ-2.
(http://www.militarymodelling.com/sites/1/images/member_albums/81439/image[1].jpeg)

Стан, понеже темата е за ешалониране на военна техника, имам  един въпрос, не че ти си точно зенитчик де...
Къде може да се намерят сведения за състава и "автомобилния" парк на най-малката бойна единица (предполагам че е взвод)
 за сухопътно ПВО съответно въоръжено със "Стрела-10", и подобни подразделения, но със ЗРК "Луна"?
(https://bgarmedforces.files.wordpress.com/2015/02/z_255b3p9-luna1255d_104.jpg)
След взвод какво следва (в състав?) и така до дивизион (ако това е средното ниво).
Интересуваме брой и вид превозни средства, били те  бронирани или не, но зачислени с техните функции към такъв взвод.
Подобно питане е и за взвод и нагоре, въоръжени с ПТ-76, БТР-60(или 70 бяха нашите).
(http://www.special-technics.com/nasosy/full_BTR-60_01.jpg)
Можеш ли да ми отговориш или да ме насочиш как да ги намеря тези данни.
Става въпрос за соц. лагера (може конкретно БГ) до 1990 г
Нещо с тези машини, в духа на втория ти пост тук!
Благодаря предварително!
 :hi:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Adrian в 19 Август 2015, 09:56:08
http://www.vesti.bg/sviat/piiani-ruski-vojnici-trygnaha-s-btr-iz-grada-6041299
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 19 Август 2015, 13:01:45
Цитат на: pach link=topic=4558.msg100559#msg100559 date=1439964636
..Стан, да ли сме имали от другите изтребители на танкове  на базово шаси от БРДМ-1 (ПТУР-Малютка)?

На БРДМ-1 сме имали само дозорни машини, а Малютките бяха качени на БМП-1

Цитат на: pach link=topic=4558.msg100559#msg100559 date=1439964636
Ние имали ли сме (или имаме още)
от още по-малкия - Стрела-1....

Не сме получавали такива изделия !

Цитат на: pach link=topic=4558.msg100559#msg100559 date=1439964636
....Къде може да се намерят сведения за състава и "автомобилния" парк на най-малката бойна единица (предполагам че е взвод)
 за сухопътно ПВО съответно въоръжено със "Стрела-10", и подобни подразделения, но със ЗРК "Луна"?
....
След взвод какво следва (в състав?) и така до дивизион (ако това е средното ниво).
Интересуваме брой и вид превозни средства, били те  бронирани или не, но зачислени с техните функции към такъв взвод.
Подобно питане е и за взвод и нагоре, въоръжени с ПТ-76, БТР-60(или 70 бяха нашите).
...

В артилетията 3 огневи взвода правят 1 батарея, а 3 батареи правят 1 дивизион. Всичко това обаче е условно и всяка година се е меняло според изготвения щат. По същтото разпределение се е менял и състава на парка, затова не може да се каже постулатно какво и що е. По соца също е било голяма лудница и разхвърляне на понятията. Конкретно за сегашното дередже със стрелите можеш да научиш от някой, който служи в Карлово. Това, което се вижда от снимката (4 ПУ) би трябвало да се развнява на 2 взвода.
Относно ПТ-76, нямали сме такива. Масовите ни БТР-и в кашимерията са от вида "60 ПБ". Числеността им в парка пак е зависила от състава на частта, в едни кашишки полкове бройката е била 1, а в други различна, в ГВ и ВВ пък трета и т.н. Много ти е общ въпроса и за това отговора  е такъв.....
Ако пък въпроса ти е как правилно да си редиш ешелончето с тези модели, които имаш, то не му се закрепяй много. Слагай всичко, което имаш и си го наречи, че ешелон на братските армии по време на ЩИТ  ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 19 Август 2015, 14:04:28
Някои разяснения и идеи относно изготвянето на ешелони.

1- Добре е още в самото начало да се заложи периодика и тематика за да не се получи "орел-рак-щука".
В смисъл:
- ако сте си давали парите за по 1 машинка от вид, то няма как да съставите реален ешелон, освен ако не си представяте, че предислоцирате военния музей  :haha: Във войските, без значение от рода им, има основни и спомагателни машини. Броят на основните винаги трябва да е в пъти по-голям от останалите. Просто няма такова поделение в което да има от машина по 1 бройка.
Аз например в момента работя върху изготвяне на ешелон от мотострелкови полк на БА през 90'. Купувам повечко бройки от МТ-ЛБ и гарнирам с БМП-1, което може да се цани за конадирска машина например. Задължително добавям и по някой фургон спомагателна техника (работилница, щабна, радиостанция). За шикария може би ще си позволя да добавя и фургон с червен кръст или пожарна с каквато задължително се ходи на стрелби през лятото. Към този състав добавям и пътнишки вагони за личния състав и това е максимума доближаващ се до реалността.

2- ако пък се случи така, че да изпадне партида или друга далавера с еднакви машини, то с тях ще може да се създаде ешелон, представящ изнасяне на военна техника за чужбина или преминаващ транзитно за чужда армия. В последните години се нагледах на подобни влакове транспортиращи БТР-и или БРДМ-и за Мали или Виетнам, МТ-ЛБ-та за Грузия, гаубици за Афганистан или Т-55 и др. верижни машини от бази за съхранение на излишна техника до ремонтените ни завод, а от там пък след ремонт до пристанището за износ. 

3- от личен опит знам, че ако имаме в наличност 2,3,4 или 5 машинки то бройката е прекалено малка за да я цаним за изготвен ешелон, а колкото и бавно и тържествено да тътрузим влака, то пак няма да се изкефим. В случая впечатлението и удоволстивието се ражда от голямата бройка, а най-надъхващи си остават безкрайните ешелони.

4- Специално за българския скромен моделист има алтернатива, всеки който има малка бройка техника или не иска да си дава парите за още военни модели и платформи, то винаги може да си спретне една товарно-разтоварна дейност с няколкото си моделчета на рампата на селската си гаричка. Товариш това което имаш, а за останалото казваш, че чакаш маневрата да докара още платформи.  :haha:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 19 Август 2015, 15:50:58
Цитат на: gzo link=topic=4558.msg100565#msg100565 date=1439978505
...
Ако пък въпроса ти е как правилно да си редиш ешелончето с тези модели, които имаш,
 то не му се закрепяй много. Слагай всичко, което имаш и си го наречи, че ешелон на
братските армии по време на ЩИТ  ;D

Направо ми разкри идеята...която ти вече уточни вместо мен "...ешелон на братските армии по време на ЩИТ`82" (щом сме нямали ПТ-76).
Впрочем излезна, че на базата с това шаси, обаче сме имали от първите ЗРК "Луна"... същото шаси (от ПТ-76), но чешко производство.
Както и да е, външно са си еднакви.

В момента търся още по-подробни чертежи и за обслужващия кран от комплекс "ЛУНА"
който е отново на шаси от ПТ-76, и разбира се прицепа на ЗИЛ-157 (че имам такива)
с който (са) се транспортирали по-големите ни ракети от модел С-75 (Двина и Волхов).
Името на прицепа е ПР-11А(Б) ////PR-11A , АМ or B///

Покрай тази тема и спомените ми за моделите на пластикарт, ми се прииска да си направя отново
 една военна композиция, но този път в 1/120. (Микси знам какво ще ми кажеш...) :good:
Имам ли прицепа (полски ще е ), ще направя една смесена композиция за братския "ЩИТ`82" в която ще има
и от ПТ-76 (DDR), и БРДМ-1 (DDR), чешки БРДМ-2 (малютките), както и няколко БТР-50, БТР-60 и т.н.
Тоест най-масовите преди 1982г.

А дотогава...ще си събера постепенно и нещо "домашно" - нашенско от БГ.

Това как да си наредя ешелон е много полезно...даже се посмях на "дислоцирането на военния музей",
та именно за това те попитах за броя и вида на машините - идеята е да транспортирам поне една батарея ПВО.
Доколкото схванах смисъла (май е подобно на танковите поделения) ...
1 батарея =  на 3 взвода

3 взвода = на 3 бойни машини
+ до
3 обслужващи машини към всеки взвод.

3-те обслужващи машини ще са почти различни (според наличното на пазара) за всеки взвод за да се съберат повече модели. ;)

Например при ракетните взводове добавям поне един радар (според вида на ЗРК-то), един фургон (щабен или работилница)
и по една командирска машина (или джипка)...може би + още три бордови камиона с общо предназначение
 (за хора и снабдяване) плюс 3 задължителни крана според намереното за състава на взвод с "ЛУНА".
(крановете също са на ПТ-76).

Та така списъка с машините става следния: :scratch_ones_head:
- 9 броя (3 взвода) пускови ракетни установки от типа "ЛУНА".
- 3 броя (по 1 на взвод) кран на шаси от ПТ-76.
- 2 джипки от модел "ГАЗ-69".
- 3 камион фургони ЗИЛ-157 (работилница, склад, щаб)
- 3 снабдителни камиони ЗИЛ-157 (бордови за превоз на хора и товари)
- 3 транспортьори за запасните ракети модел РК-9. (изяснявам модела)
- 1 радар (още изяснявам модела и дали е един ...май и той е на ПТ-76)
- 2 още две машини може би фургони - генераторна станция и медицински пункт (знам ли...)

В общи линии - нещо такова ,защото дори така се получават около 25 различни машини,
които да съставят една батарея ПВО на Сухопътни войски.

Отчетено във двуосни и/или четириосни+ шестосни платформи:
- 13/16 броя шестосни платформи (за всичко което е на ПТ-76 шасита)
и по избор и наличност или
- 5 броя четириосни платформи , или
- 10 двуосни платформи.

Благодаря ти за отговорите - много ме улесняват и помагат в изчистването на идеята.
...а джипките ще са 2 броя, щото вече имам толкова !!! ;) :haha: :haha: :haha:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: zazo в 19 Август 2015, 16:04:49
Цитат на: pach link=topic=4558.msg100567#msg100567 date=1439988658

...а джипките ще са 2 броя, щото вече имам толкова !!! ;) :haha: :haha: :haha:

Щото Херпа ги пуснаха в сет от 2 в ТТ?  :lol:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 19 Август 2015, 18:13:20
Цитат на: pach link=topic=4558.msg100567#msg100567 date=1439988658
....
В общи линии - нещо такова ,защото дори така се получават около 25 различни машини,
които да съставят една батарея ПВО на Сухопътни войски.

....

В общи линии трябва да се знае, че комплексите ЛУНА са с тактически ракети от състава сухопътни войски и нямат нищо общо с ПВО, която има зенитно-ракетни комплекси ! От там не ти и трябва към луните да включваш радари, защото те нанасят удари по координати на земята.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 20 Август 2015, 14:07:07
Благодаря Стан!!! Абсолютно прав си! :(

 :blush2: :blush2: :blush2: :blush2: :blush2:
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Ама то при мен стана като в оня виц дето щели сме да пращаме
" компютри за Япония, пък то се оказало, че не са компютри - а компоти,
и не да ги изпращаме, ами да ги връщаме, защото са с изтекъл срок на годност!" 

Запалих се много по въпросната композиция с една батарея от "Луна" (FROG-3/4/5) и разбрах грешката си.

Тя произхожда от доста заблуди
- на първо място коментирането им заедно със "Стрела-10",
- на второ място, че бях прочел за комплектация (то било опитно-изпитателна установка на снимка)
            имаща т.н. изо......незнам каква си станция (нещо си, за земни измервания и метеорология),
 която аз грешно съм разталкувал, че е радарна станция (особено след стрела-10).
- прочитайки периметъра на разсейване (700-1000м), реших че е печатна грешка (за ПВО) и са добавени по една нула (70-100м)
- и не на последно място, до сега бърках (или не знаех) старите и нови ПУ "ЛУНА" въпреки че и двете са тактически  и сухопътни.

Съответно по общовойсковите означения (ГРАУ) са 2К6 (или 2П6 на кирилица) за "ЛУНА"-та и 9К52 (или 2П21/112/113 на кирилица) за "ЛУНА-М".
"Луна"-та е  тази с основна машина във взвода, пускова установка 2П16 (шаси от ПТ-76) и ракети ЗР-8 и  ЗР-9.(общо казано съкратено на (общ.к) надолу)

Ние в нашите ракетни поделения сме имали в началото (1962-1968г) от "ЛУНА"-та на верижното плаващо шаси (ПТ-76).
София, на парад за 9 септември през 60-те години на 20в.
(http://store.picbg.net/pubpic/8C/84/33f06af71c718c84.JPG)
Кранът за зареждане в тази комплектация, също се оказа, не на шаси ПТ-76, ами обикновен автокран от 5т (моделите са три).
и доста обслужващи машини на основното шаси от тези години - ЗИЛ-157 и модификации. Прицепа си  е ПР-11(Прицеп Ракетный-11)

След това сме се оборудвали с модернизираните РК(ракетни комплекси)  вече "ЛУНА-М".
София, парад на площад 9-ти септември по случай празника.
(http://store.picbg.net/pubpic/67/76/d38ce6226f0a6776.JPG)

"Луна-М" всъщност са три различни модела (общ.к).
 
- 2П21 е тази с основна пускова установка на базата на плаващо колесно шаси ЗиЛ-134 (8-колесно) и ракета ЗР-9.(общ.к)
    Останалата комплектация на взвода е с най-различни  модификациии машини,
     но не са на плаващи шасита. Но вече има и "зарядна" за ядрени бойни глави - специален фургон на Зил-157 (виж към края на този пост).

 - 2П112 е тази с основна машина на взвода на базата на колесно шаси ЗиЛ-135 (8-колесно) и ракета ЗР-9.(общ.к)
   Комплектацията вече е със самостоятелен кран на самата пускова установка, а транспортния ЗиЛ-157 с прицепа доставя 2 ракети заедно.
   има и други променени компоненти, както и още 4 различни бойни глави вкл.и "агитационна" каквото и да значи това...

 - 2П113 е тази с основна машина на взвода на базата на колесно шаси ЗиЛ-135 (8-колесно) и ракета ЗР-10(надкалибрена).(общ.к)
   комплектацията е допълнена от тази за 2П112 с нов снабдителен транспортьор на шаси Зил-135 който пренася 3 ракети ЗР-10.
Транспортьор 9Т29
(http://store.picbg.net/pubpic/EB/2F/05b0cddfaf6ceb2f.JPG)
   Има и работилница, дозиметричен контрол, дори минимодел (ще се върна по-долу към това) на ПУ (мащаб 1/10 може би) за обучение на ЛС,
   генераторна станция и т.н. с което един взвод достига до 11 машини в боен вариант (3 са ПУ-ки)
(http://store.picbg.net/pubpic/91/09/5e26fc053d8f9109.jpg)

Последните от тези модели сме нарязали по настояване на НАТО в рамките от 1998 (снети от въоръжение) до влизането ни в НАТО.
Макар практически да не е имало нужда от тяхното нарязване - те през всичките тези години са били буквално "кухи кюнци" (цитат на  Д.Луджев)!!!!!

Скандално, това става ясно,  по време на правителството на Филип Димитров, когато се разбира,
 че ние отчаяно се молим на руснаците, да ни изпратят поне 100 бойни глави за двата основни вида ракети!!!!
Едва по времето на Елцин, успяваме да се договорим за тяхната покупка (около 2,5 млн.долара),
 но тогава се оказва, че като бъдещи съюзници на Турция (НАТО), от Анкара настояват не само да бъдат нарязани машините,
 но и ликвидирани всички налични поделения и техните ракетни дивизиони. Тоест ние практически до към 2007г
си оставаме с кюнците. Та малко по-горе споменах за учебен работещ модел в 1 към 10 (?).
(http://store.picbg.net/pubpic/C8/85/c84b7eb65092c885.jpg)

 Ми то ние май това не сме го имали, поради  това че винаги сме си стреляли с учебните ракети по установките.

(http://store.picbg.net/pubpic/0F/26/b75696c04dab0f26.JPG)
Всъщност в това отношение се оказа (за наша гордост може би), че руснаците и до ден днешен ни признават - били сме
най-добрите с тактически ракети в целия варшавски договор.
(http://store.picbg.net/pubpic/9D/48/443f74cdcacc9d48.JPG)
(http://store.picbg.net/pubpic/02/F6/829d71997d6a02f6.JPG)
(http://store.picbg.net/pubpic/E8/13/a6af3a0a580ce813.JPG)
И още една историческа справка - "скандалните ракети" (веч така ще ги пиша - в кавички),
 които Хрушчов тайно разполага на остров Куба, по време на Карибската криза, се оказва,
че голяма част от тях (12 ПУ демек 1 батарея) , са били от въпросните модели на "ЛУНА".
(http://store.picbg.net/pubpic/06/F8/b469107db58906f8.jpg)
И като се има предвид далекобойността им и разстоянието от Куба до Флорида - става ясно,
че те практически не са можели да долетят дори до пясъка от плажната ивица  :lol:,
и че отново, бъдещото световно правителство (налагащо в днешно време новия световен ред)
 отново е манипулирало съзнанието на  цялата планета и всички държавни мъже по това време.
Тук изкача може би и още една версия за убийството на Кенеди... ;)

В тази връзка стана ясно, че през всичите тези години, практически нашите ракетни дивизиони
 (Ямбол, Пазарджик, Самоков и други - имам списъка) не са имали никога на разположение истински бойни глави
 за въпросните ракетни комплекси (а се мълвеше че са ни ядрени фугаси като по гръцката граница).
ЗиЛ-157 фургон с ремарке (склад) за комплектация на ядрени бойни глави (в изпитание).
(http://store.picbg.net/pubpic/98/8E/36112af23156988e.jpg)

 Тогавашната военна доктрина на варшавския договор и в ракетни войски е била като "братската"
помощ от великия съветски съюз (СССР). Считало се е че ако ни потрябват при
бойни действия от Турция или Гърция, братушките ще ни изпратят бойни глави по въздуха за окомплектация на поделенията ни.
Тоест за пореден път, те са ни били "братя", но не са ни вярвали по никакъв начин, че сме им верни съюзници...

Но аз пък за сметка на това от сега обещавам - мойте две батареи състоящи се от "ЛУНА" (ІV-еп.)
 и "ЛУНА-М" (ІV/V-еп.), ще са наистина мирни гълъби върху влаковете!!!

Ще се включа на по-късен етап отново в темата с продължение - все пак трябва да направя действителен списък,
на нужните машини за двата  BG-дивизиона и да ги намеря (или изработя) в моя мащаб - 1 към 120!!!
 :hi:

ПП. Всички модификации на този род ракетни комплекси и съответните дивизиони е невъзможно да се изброят.
За това горе съм въвел общо казано (обк.к). материалите са сравнително достоверни, но заради някогашната секретност,
 все още се доизясняват различните факти и данни, свързани с историята на тези РК и тяхната употреба в BG.
Тоест ползването им като неоспорими данни, са си за сметка на ползващия ги. Аз продължавам да ги изяснявам до колкото може.
Въпросните модификации ще бъдат изяснени когато са готови моделите на композициите...
или поне тяхната основна комплектация за батареи, като налични модели по платформите.
 :thank_you:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 28 Октомври 2015, 09:22:32
 :yes: :yes: :yes:
Май е в пълен състав...зенитно ракетно поделение (каквото и да е...)
http://www.youtubeparade.cz/video/w3NglLI6bC4/#.VjBzrtIrLF0

...товарене и застопоряване на верижна техника през челни рампи.
http://www.youtubeparade.cz/video/w3NglLI6bC4/#.VjBzrtIrLF0

и един мнооого тежък тонаж на влак...
https://youtu.be/QEUXjj12JfU?t=6m15s
 :drinks:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 22 Януари 2016, 14:02:52
Hungary, Budapest, Kelenföld

(http://static.panoramio.com/photos/large/120704756.jpg)
(http://static.panoramio.com/photos/large/120704768.jpg)
(http://static.panoramio.com/photos/large/120704778.jpg)
(http://static.panoramio.com/photos/large/120704745.jpg)
(http://static.panoramio.com/photos/large/120704732.jpg)
(http://static.panoramio.com/photos/large/120704715.jpg)
(http://static.panoramio.com/photos/large/120704695.jpg)
(http://static.panoramio.com/photos/large/120704690.jpg)
(http://static.panoramio.com/photos/large/120704680.jpg)

автор: "szalay3-wagons" - 1319 photos
http://www.panoramio.com/user/6270530?with_photo_id=120704756
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 09 Март 2016, 13:01:49
За който изпитва носталгия по старите ни модели на военна техника ала ГДР:
(http://i.ebayimg.com/t/3x-PIKO-1-87-DDR-Flachwagen-Militaer-Panzer-Transport-PT-76-T-54-Espewe-S4815-/00/s/NzMwWDEwOTQ=/z/e5AAAOSwvgdW3eNJ/$_57.JPG)

Само 79,00 евро тук
http://www.ebay.de/itm/3x-PIKO-1-87-DDR-Flachwagen-Militar-Panzer-Transport-PT-76-T-54-Espewe-S4815-/371569693229?hash=item568347922d:g:e5AAAOSwvgdW3eNJ

Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 06 Юли 2017, 14:26:41
Нещо наше, но вече свалено от въоръжение. Т-55 АМ2
(https://www.novini.bg/uploads/news_pictures/2015-33/big/vyzmojni-sa-zadrystvaniq-po-am-hemus-zaradi-iznasqne-na-voijskovi-koloni-za-uchenieto-shabla-2015-320307.jpg)

Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: vesko76 в 18 Август 2017, 19:37:26
Ешелон по 28-ма линия https://www.youtube.com/watch?v=VetlxPG0s2o
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 22 Септември 2017, 11:21:43
Интересен товар с оглед, че габаритите му се вместват напълно в габаритите на вагона. При проектирането на подобни голямогабаритни военни машини винаги конструкторите са се съобразявали и с възможността за тяхното ешалониране.Габарите им трябва да позволяват да се разполагат върху платформи, а височината им е съобразена с контактната мрежа и сводовете на тунелите.
На снимката система РСЗО Торнадо-С, съответно в транспортно и бойно положение :
За това оръжие е известно, че с поразяващата си мощ е второ по сила след ядрената бомба.
(http://www.mz.perm.ru/press-center/news/Tornado.jpg)

(https://topwar.ru/uploads/posts/2017-02/thumbs/1486543707_tornado-s.png)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 24 Октомври 2017, 14:14:15
(http://www.bundesheer.at/archiv/a2007/kombatt072/galerie/vollbild/0418_pzb33_1.jpg)

(http://www.bahnbilder.de/bilder/diese-gepanzerten-kettenfahrzeuge-befoerderte-139-84224.jpg)

(http://media101.zgt.de.cdn.thueringer-allgemeine.de/content/45/73/91/5I/4573915ITOMV4DB_V4KRAHJXNACPUHUZILTYCD507062016173/D0R0004916034.JPG)

(https://media05.onetz.de/2015/11/27/102322_big.jpg?1448590297)

(http://photobw.info/sites/default/files/21175584070_1a182f66b4_k.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 09 Ноември 2017, 11:01:29
Американски военни ешелони и др. от WWII!
https://youtu.be/fek1lKKd410
...интересен инструмент за предаване документи на машинистите.
 ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 25 Декември 2017, 19:43:59
танкове на четириосни платформи?...само
може леки...плаващи ...или бронетранспортьори!!!
...или военен ешелон...без танкове!!!
Весела Коледа!!
 bg&flag &bgflag :drinks: :drinks: :drinks:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: dred77 в 25 Декември 2017, 22:05:38
 Какво пречи да качи по един Т-55 /https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-55 (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-55), питам от любопитство. Ако е за тонажа, четири оси трябва да са достатъчни, Т-72 е по тежък а "братушките" ги карат на четири оси :https://www.youtube.com/watch?v=fULwO1j9HiE (https://www.youtube.com/watch?v=fULwO1j9HiE).
 Естествено ако ще дърпа парен локомотив по-добрият вариант е 55 пред 72 :), и двата са на въоражение на ГДР https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F).
 Весели празници!!
пп. И да внимавате с черните дробове, че си имат лимит.
пп. Много качествена колекция!
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Boris 2-12-4 в 25 Декември 2017, 22:25:13
Стефчо!

Rlmmp могат се товарят до 59 тона... Така че качвай танкове без задръжки до този тонаж. Те и затова са били произвеждани от Райха по време на ІІ Св.в.  Що снимки има по темата  от епохи ІІ, ІІІ и ІV.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Best Ripper в 25 Декември 2017, 23:56:47
Чакале, бухай направо тия, влизат в нормата: https://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_I (https://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_I)  :drinks:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: D2 в 26 Декември 2017, 11:18:14
Ако знаеш колко тежи една военна машина,а и всяка друга,сметката е проста.Тежината на товара зависи от това колко осен е вагона. Една колоос може да носи тежест от 20 до 22 тона,така че двуосен вагон - 40 тона,четриосен - 80 тона,шестосен - 120 тона и т.н.Същото се отнася и за локомотивите и това зависи от железния път , защото по-голямата тежест на колоос ще счупят релсите.Разбирасе трябва да включи и тежината на самия вагон.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 26 Декември 2017, 11:48:03
Стефчо, за вагоните
Цитат
  02  Art-Nr. 37592 Roco Schwerlastwagen der Deutschen Reichsbahn (DR), Epoche IV - 7 броя вагони;   
танкове "под" - Т55 не стават заради епохата...освен ако не са
стари, разкоплектовани за скраб.
Освен натоварването тон/ос нямаше ли и изискване за разпределение на товара по носещата конструкция на рамата?
Танка е доста концентрирано тегло, който по различен начин, тежи по конструкцията, от равномерно разпределено  същото тегло по целия  вагон. Шестосен вагон
има по-силна скелетна конструкция да го "носи" без изкривявания.
Специалистите да кажат как спират 4 или 6 оси?
И обикновенно по клипове и снимки, танкове возят на шест осни
платформи...може и да няма конкретна причина ...знам ли.
 :scratch_ones_head:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: TheJackal в 26 Декември 2017, 13:13:45
Интересуват ме тези танкове на ТИЛЛИГ:
(http://www.tillig.com/dateien/Produkte/TTModellbahnen/Automodelle/Militaerfahrzeuge/07750.JPG?t=0.418280195129066)

Качени са на двуосни платформи. По модулните срещи в Унгария и Германия на всякъде бяха качени на четири осни платформи. Въпроса е, че тилигските и роковските съм ги виждал но има още 3-4 фирми които правят танкове, някой са баузац други са готови сглобени.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: dred77 в 26 Декември 2017, 14:18:09
 Тези T-34, са били основните танкове на ГДР, до средата на 60s. За това къде са им емблемите, може да се види тук:http://pro-tank.ru/blog/647-tanks-t-34-on-foreign-service (http://pro-tank.ru/blog/647-tanks-t-34-on-foreign-service). Според мен много точно си се насочил .
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Best Ripper в 26 Декември 2017, 16:03:35
Цитат на: dred77 link=topic=4525.msg109955#msg109955 date=1514290689
Тези T-34, са били основните танкове на ГДР, до средата на 60s. За това къде са им емблемите, може да се види тук:http://pro-tank.ru/blog/647-tanks-t-34-on-foreign-service (http://pro-tank.ru/blog/647-tanks-t-34-on-foreign-service). Според мен много точно си се насочил .
Така де, ама в ГДР са били Т-34/76, а тия на снимката на Чакала са Т-34/85... За рИализЪма имах предвид...  :pleasantry:

А ако сложи T-VІ Panzerkampfwagen Tiger трябва да са с транспортни вериги... пак заради рИализЪма...  :spiteful:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_I#/media/File:Bundesarchiv_Bild_146-1972-064-61,_Kassel,_Verladen_eines_Panzer_VI_%22Tiger_I%22.jpg
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mitko0888 в 26 Декември 2017, 16:18:02
"The first tanks of the East German armed forces in the immediate post-war era became the Soviet T 34/76 and T 34/85. These vehicles came from Red Army wartime production and were soon supplemented by post-war Polish production vehicles. During its service in the armed forces of the German Democratic Republic (DDR) the T 34/85 was modernised to German T 34/85m standards. "

Книжката е:
T 34 NVA
The Soviet T-34 Tank and its Variants in Service with the East German Army (NVA)

Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 28 Декември 2017, 13:54:14
Цитат на: pach link=topic=4525.msg109935#msg109935 date=1514223839
танкове на четириосни платформи?...само
може леки...плаващи ...или бронетранспортьори!!!

Toва пък откъде го измисли ?  ;D
Та ти самия си качвал снимки на тежки танкове и то точно на четириосни платформи.  :blink:

http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,4558.30.html
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 28 Декември 2017, 21:36:40
Не къзвам, че няма...а че май не е редно.
Но може и да бъркам. А в линка с който ми напомняш
за мой стар пост, всъщност танковете от Унгария са
точно на шестосни!!!
(http://static.panoramio.com/photos/large/120704778.jpg)

На четириосни са леките бронирани.
(http://static.panoramio.com/photos/large/120704695.jpg)

За Стефан се изясни - иска да качи Т-34 на четириосни!!!
Би трябвало да е прочел и твойте съвети в темата за ешелони (http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,4558.msg95407.html#msg95407),
какво още трябва да включи (ако желае де...)
 в един такъв военнен ешелон.
 :hi:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: jopeto в 28 Декември 2017, 23:39:14
На практика, няма значение! Стига тонажът на машината, укрепването и външният габарит да отговарят на изискванията на съответната ЖП администрация. А на истинска война, ако има начин да качат на една платформа - два, щего направят. В задачата, трябва да прекараш от т. А до Б , колкото се може повече с каквото имаш за максимално кратко време на ръба на всички технически възможности. Получихте отговор, на тоя безсмислен спор. Сега моля  модератор, да почисти темата на Чакала от военщини, за да си остане тя, само за неговата колекция.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Mixy в 29 Декември 2017, 23:48:09
Цитат на: jopeto link=topic=4558.msg110007#msg110007 date=1514497154
На практика ... ако има начин да качат на една платформа - два, ще го направят.

На 6 оси:

(http://rrpicturearchives.net/pictures%5C44862%5CaaDODX%2038646%2010%201977.jpg)

(http://i.pinimg.com/originals/f6/b0/7d/f6b07d015bd1bb4850dd4ec9db555972.jpg)

Може и на 4 оси, ама танкът е само един, другото май е някаква верижна ПВО установка:

(http://2.bp.blogspot.com/-hVcNEAHSkEM/VAUPVhASCbI/AAAAAAAAHdE/TiR9qwwHmMA/s1600/FtHoodRailHead002.JPG)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 30 Декември 2017, 00:02:08
Последната снимка е  с артилерия (САУ+РПУ).
Не че са много леки, но все пак не са с танковата броня.
Благодаря за прехвърлените постове!
 :hi:

А и в Щатите май релсите са от около 60кг/м и линийте още от
"Биг бой" (предполагам) са с по-голямо осно натоварване!
Професионалистите могат да го уточнят!
 :hi:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: МАШИНИСТ в 30 Декември 2017, 00:16:00
На снимка 1 - танкове М-46 - ПАТЪН -Аналог на средния Т - 34/85 около 30 тона.
На снимка 2 - ЕЙБРЪМСИ - 60 тона с реактивна броня с демонтирани оръдия или по скоро мобилни ракетни установки
На снимка 3 - 152 мм.гаубица на танково шаси около 50 тона и ракетна ПВО или противотанкова на шаси от машина БРАДЛИ - 40 тона.
Тонажа е приблизителен.може да провери и сметне колоосното натоварване.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Mixy в 30 Декември 2017, 00:31:27
Платформите са тип DODX, серии 38000, 40000 и 41000, за натоварване до 100 или 150 short tons (съответно 90 или 136 метрични тона) и са предназначени специално за превоз на тежка военна техника. Поне така казва Google :)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: liro4605 в 30 Декември 2017, 06:02:55
Тук май ви трябва това.
http://media.snimka.bg/s1/6078/038400338.jpg?r=0
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pavlinbg в 30 Декември 2017, 22:49:44
В момента действа Наредба N 52 от 18.02.2002 г. за железопътен превоз на военни товари, техника и войски, издадена от министъра на отбраната и министъра на транспорта и съобщенията. Самата наредба може да се изтегли - пише се в Гугъл заглавието на наредбата и в резултатите излиза линк. В наредбата подробно се регламентира всичко свързано с ешелоните.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 01 Януари 2018, 14:59:25
За нуждите на моделизЪма тази наредба не върши кой знае каква работа, защото регламентира действия на длъжностни лица, документация, скорости, тонажи и все такива неща, които нямама как да се пренесат на макета. Едно време, когато имахме войска се издаваха едни готини илюстровани плакати в които нагледно се показваше точно това, което на нас ни трябва. Плакатите съдържаха рисунки с танкове, как се товарят от челни и странични рампи или апарели, как се привързват на "Х" към определени точки на вагона, къде се поставят спънките и как те самите се закрепят за вагона, как се поставят шпори под веригите, че товаренето на таковете става само с купол обърнат назад и все такива готини дреболийки, помагащи на реализЪма в моделизЪма.
Зора е да намерим такива плакати от времето на БНА, те са цяла серия и ги има не само с танкове, но и с БТР-ри и автомобилна техника. В тях се съдържат чудесийки от тоя тип....

(http://ok-t.ru/studopediasu/baza2/451278035057.files/image057.jpg)

(http://ok-t.ru/studopediasu/baza2/451278035057.files/image059.jpg)

(http://ok-t.ru/studopediasu/baza2/451278035057.files/image061.jpg)

(http://ok-t.ru/studopediasu/baza2/451278035057.files/image063.jpg)

(http://ok-t.ru/studopediasu/baza2/451278035057.files/image065.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 01 Януари 2018, 15:25:39
Още малко надъхвация по темата  :yahoo: ...

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvNi8xLzYxODEzMzQ5MTQ1MjguanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvMi85LzI5MzEzMzQ5MTQxODMuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvNy8xLzcxOTEzMzQ5MTQyMTYuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvNy8yLzcyNjEzMzQ5MTQzMDguanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvMy8xLzMxMTEzMzQ5MTQyNDcuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvMy8xLzMxMzEzMzQ5MTQzNDMuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvMi81LzI1NzEzMzQ5MTQzNzEuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvOC83Lzg3ODEzMzQ5MTQ0MDkuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvOC82Lzg2NjEzMzQ5MTQ0MzguanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvNi81LzY1NTEzMzQ5MTQ0NjUuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvOS83Lzk3NjEzMzQ5MTQ1ODAuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvOC82Lzg2MTEzMzQ5MTQxNTIuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvNS8zLzUzMjEzMzQ5MTQwODcuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)

(https://sdelanounas.ru/i/d/3/d3d3LnNkZWxhbm91bmFzLnJ1L3VwbG9hZHMvMS84LzE4ODEzMzQ5MTQxMTUuanBlZz9fX2lkPTE2NjU0.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 08 Март 2018, 19:48:15
С тея железа се трепаха глупците из Донбаско.
(http://abload.de/img/ukr123875oit.jpg)

(http://abload.de/img/ukr1239feruf.jpg)

(http://abload.de/img/ukr1235w2oo4.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 18 Март 2018, 15:21:20

Ха сега де!?
https://youtu.be/OIx4T18y6Dc
 :scratch_ones_head:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mgirginov в 15 Април 2018, 13:29:54
БДЖ :

https://www.facebook.com/Istagin/videos/2090430557908717/UzpfSTEwMDAwNTAyMDA2NjI2Mjo5NjEzMjgwMzczNzc4NTY/ (https://www.facebook.com/Istagin/videos/2090430557908717/UzpfSTEwMDAwNTAyMDA2NjI2Mjo5NjEzMjgwMzczNzc4NTY/)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 16 Април 2018, 11:56:41
Tези, които ни наредиха да си нарежем армията сега возят своята армия по нашите земи.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 16 Април 2018, 17:17:23
По същият начин, пък "другарите" от Русия наредиха
преди 50 години да си нарежем ...същата армия,
че била с немско оръжие!!! ( тоест не тяхно)
И преди 100 години си я рязахме,
по нареждане на французи и англичани...
Докато има такива изказвания без много историческа памет,
България е обречена, редовно да си реже армията!!!
 :sarcastic:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Adrian в 09 Ноември 2018, 12:44:05
(http://media.snimka.bg/s1/6283/038809893.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6283/038809887.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6283/038809889.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6283/038809268.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 10 Ноември 2018, 01:10:22
Цитат на: pach link=topic=4558.msg111314#msg111314 date=1523888243
По същият начин, пък "другарите" от Русия наредиха
преди 50 години да си нарежем ...същата армия,
че била с немско оръжие!!! ( тоест не тяхно)
......

Това е абсолютна глупост ! Всеки който я твърди е много далеч от историята на армията ни. Немското въоръжение, снаряжение и техника се ползваше успоредно с новодоставеното съветско, поне до началото на 60-те. когато завърши почти изцяло превъоръжаването с новите образци. В следвоенните години оръжията се равиха много бързо и добрите немски образци наистина остаряха морално в следващите 1-2 десетитения след войната. Въпреки това старото немско въоръжение не само, че не се наряза ами се запази, консервира и зачисли за запаса, който се пазеше отговорно до краха на соца. Онова, което не беше годно за БНА  и то не се няряза.....а се продаде на страните от 3-свят. И дума не може да става за каквито и да е паралели при преминаването ни от едно господство към друго.....

Има и по-меки начини да изразите несъгласие. Моля, използвайте ги!
Dispatcher
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 10 Ноември 2018, 09:44:32
 bg&flag
Ми аз съм глупака, дето пита:
- защо нямаме нито един немски изтребител "Месершмит-109" дори за музеен експонат? И то при условие, че сме взели като
фронтови трофей и още бройки, в повече от тези които си имахме!
А сърбите си запазиха ...нищо чудно и наш да е бил, от тези дето им ги дадохме. Но пък си имаме Як-9 и Як-23 !!!
- защо немските танкове ги намериха след 10 ноември, вградени
по бункери срещу турската граница? Е поне от тях, имаме като кухи кутии и в музея де...Ама си имаме "Катюша"  дето никога не сме я ползвали в бойни действия!

 А колкото до французи и англичани след ПСВ, пак глупаво питам:
- защо селяните от Божурище, криха с години разглобени самолети на една от първите бойни авиации в света?
- защо от най-модерните оръдия в ПСВ, имаме някакъв жалък остатък от фирма Круп в във военния ни музей?

И въобще ясно ли е, че дори това което имаме в музейни експозиции за ВСВ, го имаме не благодарение на държавата,
а въпреки нея?

Както казах, късата ни памет и мунщрованите умове ("да живеят Путин и Тръмп и тяхната Дружба от векове за векове" :sarcastic: ) винаги са водили до такъв резултат.
За това когато дойде времето, нашите младежи няма да се върнат
в България, както са го направили след 1913г. и съюзници ще ни бъдат, тези които сега ги псуваме по съседски докато си пием заедно ракията!!!
 bg&flag
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Boris 2-12-4 в 10 Ноември 2018, 10:30:59
Момчета, момчета...

   Всяка империя, която е имала досег със страната ни при първа възможност ни е работела, мачкала и използвала... и Франция и Обединеното кралство и Русия/СССР/ и Турция и САЩ и Германия, някои по малко, някои винаги...
   Примери  бол. Такива по-късно, при наличие на време./ В НЯКОЛКО изречения днес или утре./
   Основна грешка на нас българите е, че до бой заставаме зад една или друга чужда кауза.
 Предложение:
Не може ли просто когато се пише, че някой ни е разказал играта, образно и не образно казано, с едно изречение да споменем, че и останалите, обаче поименно, защото не са много, са ни причинили злини?!?
   Все пак е и въпрос на култура на спора. Ние се хващаме за гушите - Роко или Мерклин, Пико или Флайшман. Мнение да, но всяко нещо с апломб отблъсква и без туй съвсем оредяхме тук, а пък НОВИТЕ във форума идват и тях требе да ги молим да бъдат по-обрани...
   И да не забравяме, туй е форум за големи и малки железници ОСНОВНО!!!
/Критици могат да подхвърлят, че и моя милост е започвала чисто нови теми, нямащи нищо общо с железниците, но по-това време форума нарушаваше собствените си правила, та да не ровим в миналото, а да се опитаме да бъдем съзидателни, да споделяме и градим и да не бъдем винаги в позиция на последна инстанция...това отблъсква/.
   Наздраве!  :drinks:
   И да не забравяме, туй е форум за големи и малки железници ОСНОВНО!!!

Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 10 Ноември 2018, 13:11:16
Приказката тръгна от там, че "другарите" от Русия наредиха да си нарежем армията, че била с немско оръжие". Което твърдение е абсолютно невярно. Аргумена, че няма и 1 запазен Месер, не означава, че някой отвън ни е наредил да режем. Това не е никакъв аргумет, а си е изцяло наша глупост с дълга исторята, която може да се намери в други форуми. Ако се режеше само защото е немско защо тогава имаме Арадо, примерно ? Нали и то е "гадно фашистко оръжие", защо другарите не са ни държали ръката с оксижена, че да резнем и него ? 
А отговора на въпроса "защо немските танкове ги намериха след 10 ноември, вградени" се съдържа в самия него !  ;D
Имено защото не са ги нарязали, а са ги консервирали под една или друга форма за запаса. Подържали са се в готовност до самия край, а това значи че е имало планове за тахното изпозване до дупка, че дори са съхранявали и тонове боеприпаси за тях. Едва след като са станали негодни като артлерийски системи, чак тогава (и все пак) са използвани след тунинговане в картечни гнезда. Информация в нета колкото щеш, литература по въпроса също.
Тук темата е за ешалонирането и добре, че стана на въпрос та да се сетя да кача тези готини снимки на наши ешалони със смесена съветско-фашистка техника. Мисля, че гарата е Подуене. Вижда се яка пъструшка от Т-та, Панцери, Пантери, ДКВ-та, Щаери, Рена, Шкоди - Кеф ?  :yahoo:

(http://i.imgur.com/kdgCa2X.png?1)

(http://i.imgur.com/Mgdue1K.png)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: jopeto в 10 Ноември 2018, 16:44:26
От този ъгъл гледано не може да е Под-уяне. Съдя по мелницата. Това или е  товарният парк на Централна Гара София (някъде, където в момента са Митницата и Пощата, наказателният паркинг или е Сточна гара.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Vlado в 12 Ноември 2018, 12:38:27
Сточна гара без никакво съмнение.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: jopeto в 12 Ноември 2018, 13:44:30
И аз първо така реших, съдейки по вагоните, на заден план, които са на по-високо плюс гледката към мелницата. Но се вижда и висока сграда, която много-много прилича на кулата в депо София. Което ме води на мисълта, че нещата се случват някъде по-напред  на Централна Гара. Мелницата се вижда, понеже тогава в района няма никъкви сгради. Сега тези коловози, за които си мисля са изоставени, но стоят и са по-ниско от основният железен път. Може да се види ситуацията при входа на подлезът към депото. Там се виждат още коловозите и минават  през наказателният паркинг към пощата. релефът там е 1:1 със Сточна Гара.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Adrian в 12 Ноември 2018, 14:17:13
https://www.pinterest.com/MajorKursk/german-military-trains-and-railway-guns-of-ww2/?lp=true
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Adrian в 12 Ноември 2018, 14:19:38
(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811150.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811149.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811148.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811147.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Adrian в 12 Ноември 2018, 14:20:51
(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811146.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811145.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811144.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811143.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Adrian в 12 Ноември 2018, 14:28:55
Special-purpose vehicles of the Chinese pontoon-bridge troops. (chinamil.com.cn)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811154.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811151.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811152.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811153.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Adrian в 12 Ноември 2018, 14:36:36
(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811161.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811160.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811159.jpg)

(http://media.snimka.bg/s1/6284/038811158.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mitko0888 в 12 Ноември 2018, 15:54:49
Все съм се чудел дали може да качиш два М1А Абрамс на един вагон. Пък те хората цял сайт  (http://www.railgoat.railfan.net/other_cars/dodx_cars/dodx/dodx040245-040418.htm)направили за военните вагони.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: dred77 в 12 Ноември 2018, 20:03:08
 Ако заради "Боевая масса" си се чудел представи си как са превозвали https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%A1-7 (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%A1-7) до паради пред Кремъл, или https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%B3%D1%8A%D1%80_II (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%B3%D1%8A%D1%80_II) до фронта  и то 50-те години на миналия век.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: МАШИНИСТ в 12 Ноември 2018, 21:05:32
Първия танк - ИС - 7 е само прототип за проби и преход към Т - 52 , 54 , 55 .
Произведени - 6 броя.
Само проби за бойни качества.
Никога не е бил качван на влак поради тегло и размери.
Вторият късно произведен.
Използван не много далеч от границите на ГЕРМАНИЯ.
Придвижвал се на собствен ход.
Също не е качван на влак поради огромната си маса и размери.
Може би някога - разглобен
Дай друг пример.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: dred77 в 12 Ноември 2018, 21:50:57
 Here you go :
(https://i.pinimg.com/originals/97/bb/95/97bb95f2f314c29b916a6e692832269d.jpg)
Не знам колко тежи празен вагон , но ако е до 10 тона то тези 70 на танка не би трябвало да са проблем при 2осни талиги и 20тона на талига.

Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: VladoC в 12 Ноември 2018, 22:12:58
За немските тигри...
Вагоните с които са превозвани тези танкове са създадени специално за тях.
Тези вагони са три-осни талиги. Брутното тегло (заедно с танка) е около 90 тона.
Ж.п линиите в близост до фронта не са допускали повече от 15-16 тона на ос.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 12 Ноември 2018, 22:38:38
Цитат на: jopeto link=topic=4558.msg113518#msg113518 date=1542023070
И аз първо така реших, съдейки по вагоните, на заден план, които са на по-високо плюс гледката към мелницата. Но се вижда и висока сграда, която много-много прилича на кулата в депо София. Което ме води на мисълта, че нещата се случват някъде по-напред  на Централна Гара. Мелницата се вижда, понеже тогава в района няма никъкви сгради. Сега тези коловози, за които си мисля са изоставени, но стоят и са по-ниско от основният железен път. Може да се види ситуацията при входа на подлезът към депото. Там се виждат още коловозите и минават  през наказателният паркинг към пощата. релефът там е 1:1 със Сточна Гара.


По пътя на логиката рампата би трябвало да е някъде в близост до Бронираната Бригада, сиреч до Горна Баня. Коя гара е най-близо може би ще е от полза  :blink:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 13 Ноември 2018, 10:01:28
По пътя на логиката, на гара Горна Баня никога не е имало и
няма и да има силози за зърно! Няма за какво да са там в планината!!!
Това място още Джопето го определи най- вярно и точно.
Впрочем коловоза се отклонявал от гара Подуене, поради което
някои подобни снимки за товарене на бронетехника така са и надписани - "гара Подуене".
На гара Горна Баня има една малка, но челна рампа и
струва ми се да е построена доста по-късно.
При това тя винаги е била "проблематична" защото е в края на
доста стръмна улица водеща от главната към гарата!

Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: jopeto в 13 Ноември 2018, 16:11:02
До моста към гарата си има павирано пътче точно за към рампата, в  момента е обрасло. Казармата си има и заден портал за тая работа, но не се ползва. Преди сигурно 10 години, някъде гледах как  махаха 72-ките и ги товареха на платформите. Странното беше, че  танковете ги вадеха един, по един с  влекач от към портала в Княжево. Цяла седмица го гледах това. На вагони изглеждат много готино.
 
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 13 Ноември 2018, 22:59:40
Цитат на: pach link=topic=4558.msg113538#msg113538 date=1542096088
.....на гара Горна Баня никога не е имало и няма и да има силози за зърно! Няма за какво да са там в планината.....

Колкото и да ми е противен този град и да гледам всячески да го избягвам, все пак понякога ми се е налагало да минавам през него и знам много добре, че Г. Баня е горе в баира и няма равнинен хоризонт, като този от снимката. Тъй че от това пояснение нямаше особена нужда.  ::) Логиката я напрегнах до толкова, колкото да свържа в една линия танковото поделение с павирания булевард между него и най-близката гара на София. Та в тази посока ми беше и мисълта, а не че съм си мислел, че селската гара на горнобанци дава мегдан за цяла бригада.... 

Дискуса ме доведе до спомен от времето когато там имаше танкове. Пратиха ни веднъж по служба една групичка парашутисти във въпросното поделение. При нас в Парашутната бригада званието ефрейтор имаше покритие, беше по заслуги и имше някаква отговорност, а по устав дори трябваше да се отдава и чест. Еденци бяха такива. Та оказа се, че при кемафите над 50 % от войнишкия състав беше ефрейторски ! В нас настана смут, к'во да правим ?! Как ние напомпаните парашутисти да им отдаваме чест на тая хърбаво-дебелашка шайка от смотани червени шапчици. Не вървеше никак, та питахме специално нашето командване какво става тука ?! Казаха ни да не ги отразяваме, тези не били истински ефрейтори, просто длъжностите им по танковете били като за такива.  :sarcastic:

Неподходящи изразни средства!

Dispatcher
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: svetljjjo в 14 Ноември 2018, 02:23:58
Аз не схавах кво общо има званието с одаването на чест ?!?
Чест се отада между всички редника отдава чест на полоковника и той е длъжен по устав да отдаде също
не да се прави на генерален директор  :lol:
А при нас даже всички които имаха зачислени машини бяхме младши сержанти и танкистите и такива като мен емтелбисти.

За танкистите имаше един лаф глава проста между два лоста щото Т72 сядаш и патериците ти се падат от двете страни
а на МТЛБ са пред теб  :lol:

Да напомня, че темата е за жп ешалони/ешалониране на техника!

Dispatcher
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 10 Март 2019, 13:53:02
Малко стари влакове, оръжие, броня и модерен рок:
https://youtu.be/TCkZSl6QHHQ
 :dance:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 10 Март 2019, 15:01:07
От 1.10 до 1.13 са кадри от нашите югозападни територии през Втората световна война, а от 0.17 до 0.30 е дрезина, която също е воювала у нас.   :good: &bgflag
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 10 Март 2019, 22:24:19
Интересно! А  дрезината под чий флаг е била?
Ние ако сме имали такава, ще си я "извъртя" от нещо подходящо.
Ако е наша, имаш ли повече сведения? Може би "железопътната дружина"? Ако е немска, ще е само за сведение обаче.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 10 Март 2019, 23:18:05
Значи само за сведение. Воювали сме заедно с тогавашните ни съюзници срещу гръцките партизани. Подразделението се състои от две бронирани дрезини, две платформи за прикритие и бронирана мотриса номер 15. Виждаш я на филма от 1-10 до 1.13. ведно с платформата за прикритие. Информацията по темата е изключително оскъдна. Направо казано - едно изречение. Била е тук обаче доста време и много ясно, че се е базирала в новите български територии откъдето е правила рейдове срещу противника. След това заминава за източния фронт и оперира срещу партизаните в Полша и СССР. За по - късните подвизи на това подразделение не съм се интересувал. Интересно е да се спомене обаче, че бронираната мотриса се мярка и в кадрите от кинохрониката за капитулацията на Франция.  Ами по спомени е това, ако искаш повече информация трябва да се поровя в бумагите.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 12 Март 2019, 12:42:46
Краси ти ме заинтригува!!!
Ако ще имам(е) нещо във втора/трета епоха,
то трябва поне един брониран влак да е също!!!

Ето ми нещо за едно добро начало, щото ясно
ми стана само едно - колко малко зная(ем)
за тези специфични влакове!!!

И така:
Бронедрезините на балканите.
Уморени от нападенията с партизаните на Балканския полуостров, немското командване през 1943г. решава за охрана на железопътните линии да изпрати от новите си бронирани влакове. В тъй нареченият "Железопътен тур из Балканите".
Всеки такъв брониран влак е трябвало да се състои от 12 бойни части и три спомагателни:
- четири артилерийски дрезини с куполи от PzKpfw-III/IV и 75-мм оръдие.
- две дрезини с четворни 20-мм зенитни оръдия.
(https://www.worldwarphotos.info/wp-content/gallery/germany/armored-trains/German_railway_car_with_2cm_Flakvierling.jpg)

- шест дрезини-бронетранспортьори (като този дето му свалят гумите и тръгва по релсите от клипа) с картечници и пехотинци.
- един команден вагон.
- един свързочен.
- и един медицински.
Последните три части (по средата на влака е трябвало да бъдат) интересно какви са били? Дали командния вагон е бил от тези(?):
(https://www.worldwarphotos.info/wp-content/gallery/germany/armored-trains/Panzerzug_BP42_Kommandowagen.jpg)
Едва ли, защото е голям и тежък за един двигател "Щаер"!

Целият влак е трябвало в двата края да се доокомплектова (композира) с по две тежки платформи с танкове и с по две контролни (празни) платформи.
Всяка бронедрезина,  е снабдена с двигател "Steyr" от 76 коня.
(https://ic.pics.livejournal.com/futb_all/16210681/209045/209045_original.jpg)

Обаче поради недостиг на материали, успяват да изпратят на Балканите, само осем от дрезините:
- две с куполи от PzKpfw-III/IV.(втората снимка от листа)
- две от командните, с неподвижни антени.(третата снимка от листа) това вече е малък команден вагон с двигател.
- и четири от пехотните бронетранспортьори.
(https://www.pinterest.com/pin/308285536982889611/)

(https://ic.pics.livejournal.com/futb_all/16210681/208853/208853_original.jpg)
На първата снимка от листа ( горе) се вижда комплектован  (към 1944г.) влак от осем части - недостигат артилерийските и липсват зенитните дрезини. Но такъв на Балканите може би не е и изпращан.
Артилерийска дрезина в 1/43.
(https://model-car.ru/upload/iblock/22d/22da840e9759107049134e2809c8cb13.jpg), (https://model-car.ru/upload/iblock/2ff/2ffc906aac3047a21c574ce6718d1656.jpg), (https://model-car.ru/upload/iblock/abd/abd5bfaa553466b0755de0af3d1ca441.jpg)
Състояние на артилерийски дрезини към 1945г.
(https://www.worldwarphotos.info/wp-content/gallery/germany/armored-trains/schwere_Spahzug_1945.jpg)


Всички дрезини са участвали в съставите на броневлакове от Вермахта на Балканите и са загубени в боеве до 1944г.

По материали от :
https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/armored-trains/

https://www.feldgrau.com/WW2-German-Railway-Armored-Trains

https://www.pinterest.com/pin/484418503652485714/visual-search/

Та така...
 :hi:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 12 Март 2019, 13:01:08
Мога да добавя, че бронирана мотриса номер 15 е била изпращана в района на Лариса и е била тук от 1942 до началото на 1944 година.  :)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Nenchev в 25 Март 2019, 11:13:04
Ето и един ешалон..само за познавачи  :hi:

(http://smurf-bg.com/aef/uploads/attachments/chu.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 12 Април 2019, 22:54:35
Как се е сглобявал танк  "Tiger-I" PzKpfw VI  през WW2:
https://youtu.be/PRPkcGXyFlk
 :hi:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 21 Април 2019, 21:51:45
Малко в страни от темата, но смятам, че ще ви е интересно.
Танков триал ....в мащаб:
https://youtu.be/bMw9-jFfH9Y
 :good:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 15 Май 2019, 21:47:57
Пустите му унгарци, станали кашици ... :lol:
Обаче ние сме имали подобни (имаме).
Ама този пали от раз...и върви пущината:
https://youtu.be/M_clDlURKtw
 :triniti:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 18 Януари 2020, 19:31:43
Руски ешелон със С-300:
https://youtu.be/lZL9jg8-ePI

И канадски безкраен ешелон от специалните броневици с лъчевото оборудване:
https://youtu.be/mQCRXudN-Wo

 :(

И малко от моделите на Роко:
(https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1phnuGVXXXXXRXpXXq6xXFXXXY/221950609/HTB1phnuGVXXXXXRXpXXq6xXFXXXY.jpg)

(https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1rXzuGVXXXXaTXpXXq6xXFXXXS/221950609/HTB1rXzuGVXXXXaTXpXXq6xXFXXXS.jpg)

(https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1lWDuGVXXXXaNXpXXq6xXFXXX2/221950609/HTB1lWDuGVXXXXaNXpXXq6xXFXXX2.jpg)

(https://ae01.alicdn.com/kf/HTB13.nrGVXXXXcYXpXXq6xXFXXXf/221950609/HTB13.nrGVXXXXcYXpXXq6xXFXXXf.jpg)

(https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1oYbvGVXXXXXeXpXXq6xXFXXXW/221950609/HTB1oYbvGVXXXXXeXpXXq6xXFXXXW.jpg)

Държава: Обединено кралство
Разузнавателни превозни средства на колела Saladin
Обзаведена ситуация: Бахрейн, Гана, Хондурас, Индонезия, Кения, Кувейт, Ливан, Либия, Нигерия, Португалия, Сиера Леоне, Шри Ланка, Судан, Тунис, Обединени арабски емирства, Обединеното кралство, Йемен Арабска република
Януари 1946 г. Британската армия предложи да се замени с нови бронирани машини по време на Втората световна война Daimler (Daimler) MK2 и компании за спомагателна техника (AEC) на бронетанговите превозни средства MK3. През същата година започва разработка на нова кола с кодово наименование FV601 (A) в дизайна на колесницата (отдел за дизайн на бойни превозни средства), който сега е Кралската академия за изследвания и разработки на оръжия и техника (Royal Armament Research and Development Establishment).
1953 г. Алвис ООД завърши два от този автомобил. Тъй като компанията има желание да произвежда бронирани превозни средства Saracens (Saracen), така променените от Crewe Presley Automobile (Crossley Motors) произвеждат шест прототипи на първообразното превозно средство [FV601 (B)], и е завършено през 1955 г.
Фронтови войски на разузнавателното превозно средство на Британската армия от разузнавателното превозно средство Alvis Saladin Scorpion [Alvis Scorpion CVR (T)] са заменени. Но все още има малка част от Кипър, която се използва и използва за обучение на водачи. Във Великобритания автомобилът все още е вписан като превозни средства за военни резерви.
Колата е изцяло заварена стоманена каросерия, отпред в пилотската кабина, бойното отделение, класиращо централното отделение на двигателя отзад.
Предната част на водача в колата, която има преден люк, може да бъде сгъната диагонално, поставена на палубата, за да разшири хоризонтите. Има три перископа № 17, където се излюпва един, от двете страни на водача за всеки от тях.
Кулата е изцяло заварена конструкция, стрелеца отляво, дължина на превозното средство (и товарач) вдясно, те имат отворен заден люк. Дължината на автомобила с преден люк има четири перископа № 17, отзад - един въртящ се перископ. Бившият оръжеен люк има перископ, под който част от увеличението 6 ×, за насочване; от страна на 1 ×, за наблюдение. Под пръстена на кулата от двете страни има врата за сигурност.
Отделение за двигателя, разделено от пожарни прегради и бойни отделения. Монтаж на пожароизвестителни и противопожарни системи. Частта за трансмисия има течно съединение и предварително избрана планетна скоростна кутия на Daimler. Всяко колело е оборудвано с планетарен редуктор.

Кола без амфибия, няма три противоустройства и оборудване за нощно виждане.
Автомобилът е оборудван с 76-милиметров пистолет тип L5A1, вертикална плъзгаща се приставка и след седнал хидравличен пружинен механизъм. Съществува съчетание от 7,62 мм 7,62 мм картечница и картечница. От всяка страна на кулата шест пушечни гранатомети, електрически задвижван предавател в колата.
Единствената услуга от варианти е разработена за германската федерална гранична полиция с кодово наименование FV601 (D) на бронираните превозни средства. Автомобилът не е паралелен монтаж на картечница, а инсталирането на димни пускови машини - Федерална република Германия и фарове. В началото на 60-те години Федерална република Германия ще използва 97 броня FV601 (D) на бронетехника, прехвърлена в Судан.
British Aerospace Power Group (British Aerospace Dynamic Group) в разузнавателното превозно средство Saladin, оборудвано с кула от двете страни на противотанковите ракети Las Fairbanks (Swingfire), но не в експлоатация.

Екипаж от 3
Тип задвижване 6 × 6
Бойно тегло 11590кг
Тегло 10500кг Мощност на
единица 10.8kW / t
Средно налягане 119kPa
Дължина на автомобила
напред 5.284m
Дължина на тялото 4.930m
Широчина на
превозното средство 2.540m Височина на превозното средство
До горната част на перископа на артилериста 2.930m
Към горната част на кулата 2,190 м
FireWire високо 1,854m
шасито от 0,426 m висока
работна 2.038m
база 1.524 + 1.524 (m)
подход ъгъл 60
тръгване ъгъл 50
максималната скорост магистрала седемдесет и две км / ч
резерви гориво 241L
максимална пътуване четиристотинкм
газене дълбоко
лента участва в преминаване 2,13 м на устройството
Без да включва устройство за пресичане 1,07м
Класификация 46%
Вертикални стени с високо изкачване 0,46 м Ширина
на изкопа 1,52 м
Радиус на завъртане 7,31 м Компания
за
производство на двигатели Rolls - Royce
(Rolls-Royce)
Модел B80MK6A
Тип 8 -цилиндров бензинов двигател
Мощност / скорост 125kW / 3750r / min
Тип 5- скорост предавка Предаване на скоростната кутия Преобразуване
Тип кормилна система с кормилна топка, хидравличен усилвател
Тип съединител хидравличен съединител
Тип окачване с двойни копчета, торсионна лента и хидравличен
Независим амортисьор на окачването
Размер на гумата 12.00 × 20
Спирачки
Главна спирачна хидравличен диск (всеки кръг)
Механична ръчна спирачка (всеки кръг)
Основно оръжие калибър / тип 76 мм / пистолет
Свързано оръжие за калибър / Тип / брой 7,62 мм / картечница / оръжие за
противовъздушна отбрана калибър / тип / количество 7,62 мм / картечница /
пускови установки пушек номер 12
Основа за боеприпаси
42 Основни снаряди за коса
7,62 мм куршуми 2750 брой
Turret Drive Electric / Ръчен
Диапазон на наклона на пистолета -10 ~ + 20
Дебелина на бронята / хоризонтален наклон
Горна част на тялото 12 мм / 45
Преди тялото под 14 мм / 48
Част на каросерията на автомобила 16 мм Горна част на
тялото 10 ~ 12 мм
Долната част на тялото 8 ~ 12
мм 16 мм задна каросерия Задна
кутия отпред 32 мм / 75
Напрежение на електрическата система 24V
Брой батерии / Напрежение / Капацитет 2 / 12V / 60Ah
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 11 Февруари 2020, 19:05:57
ЩИТ-84. Краткият филм (13 мин.) едублиран и на български език:
https://www.youtube.com/watch?v=YmcNsw1Q2PA

Целият филм за същото учение е тук:
https://www.youtube.com/watch?v=LrBiNjDFX0k
(над 2 часа)
Добре се вижда и българският ешелон на 4-та МСД, пристигнал за учението.
Поне един пътническите вагони (Чайка експрес!?) в синьо-бяло с крилата отстрани, е пътувал и до Чехословкия.
Не виждам хубаво платформите (или не ги разпознавам). :scratch_ones_head:
Когато имахме армия... :(

 bg&flag
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 11 Февруари 2020, 19:42:06

В дългия филм...
На  1 час и 45 минути се вижда и начина по който са заходили по рульожките и излетели общо 72 бойни самолета,
за всичко 4 мин. и 55 секунди...без да сме имали самолетоносач (чиято организация е подобна, но не същата).
Страхотия за онези години (1984!). Пеминаването на реката също е впечатляващо...макар да е малко показно,
щото добре, че не се е наложило да го показваме в истински бой около брода и понтония мост!!!
 Тогава щеше да е доста по-напечено и различно!!!
 :hi:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 16 Февруари 2020, 13:32:19
USA - "Минитмен" и "Миротворец" - не довършените стратегически влакове:
https://youtu.be/3MbKI7gbQV4

USSR (СССР) - БЖРК (боен железопътен ракетен комплекс) "Росия":
https://youtu.be/9xERBPlgc3Q

Пари на вятъра ( и по-добре така...)!!!
 :victory: :victory: :ok:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 16 Февруари 2020, 15:39:12
Цитат на: pach link=topic=4558.msg117853#msg117853 date=1581852739
USA - "Минитмен" и "Миротворец" - не довършените стратегически влакове:
https://youtu.be/3MbKI7gbQV4

USSR (СССР) - БЖРК (боен железопътен ракетен комплекс) "Росия":
https://youtu.be/9xERBPlgc3Q

Пари на вятъра ( и по-добре така...)!!!
 :victory: :victory: :ok:

Въобще даже не са на вятъра. Ако искаш мир - готви се за война. Между другото в Русия заменят стария БЖРК с нов - Баргузин.
https://www.youtube.com/watch?v=HcfG1884Q3U
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 16 Февруари 2020, 21:25:07
Пак са пари на вятъра!!!
Лошото, че руснаците - обикновенните данъкоплатци им вярват...

"Баргузин" били с усилена броня,способна да издържи ядрен удар дори на 1 километър от влака!!!! :haha:
Да ще издържи вероятно...като намерят композицията, ще е прекрасна бронирана гробница!
Пък и как ще я намерят като и релсите няма да ги  има !? ...дотук с бързото напускане на стрелковият район,
освен ако не лети...колесните комплекси напускали бавно района особено ако е макадан.
А влака нали само по релси се движи...та като ги няма,той се превръща в станционарна площадка на открито!!!
Пари на вятъра и прах в очита на хората са тези изцепки на ВПК и Росвооружение.
И при американците ще стане подобно - те са в един отбор с руснаците, и си подават топката доста коректно напоследък!!!
 :dirol:
ПП. Впрочем на клипа с "Баргузин", е показана И моделна композиция в 1/87 на макет.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pavlinbg в 16 Февруари 2020, 22:23:56
Цитат на: pach link=topic=4558.msg117859#msg117859 date=1581881107
Пак са пари на вятъра!!!
Лошото, че руснаците - обикновенните данъкоплатци им вярват...

"Баргузин" били с усилена броня,способна да издържи ядрен удар дори на 1 километър от влака!!!! :haha:
Да ще издържи вероятно...като намерят композицията, ще е прекрасна бронирана гробница!
Пък и как ще я намерят като и релсите няма да ги  има !? ...дотук с бързото напускане на стрелковият район,
освен ако не лети...колесните комплекси напускали бавно района особено ако е макадан.
А влака нали само по релси се движи...та като ги няма,той се превръща в станционарна площадка на открито!!!
Пари на вятъра и прах в очита на хората са тези изцепки на ВПК и Росвооружение.


Не това е основният замисъл. Това не е и жп ешелон. Всъщност идеята на такива ядрени влакове е да се сведе до минимум възможността за нанасяне на изпреварващ ядрен удар от страна на противника. Маскирани като цивилни, те са на практика неоткриваеми от вражеските сателити, респ. няма как да бъдат гарантирано унищожени. От друга страна, осигуряват почти мигновенна възможност за нанасяне на ответен удар с изстрелване на междуконтинентална ракета ( в рамките на 10-15 мин. от даване на заповедта). Така че този влак в никакъв случай не може да се нарече "изцепка".
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 17 Февруари 2020, 07:21:01
Цитат на: pach link=topic=4558.msg117859#msg117859 date=1581881107
Пак са пари на вятъра!!!
Лошото, че руснаците - обикновенните данъкоплатци им вярват...

"Баргузин" били с усилена броня,способна да издържи ядрен удар дори на 1 километър от влака!!!! :haha:
Да ще издържи вероятно...като намерят композицията, ще е прекрасна бронирана гробница!
Пък и как ще я намерят като и релсите няма да ги  има !? ...дотук с бързото напускане на стрелковият район,
освен ако не лети...колесните комплекси напускали бавно района особено ако е макадан.
А влака нали само по релси се движи...та като ги няма,той се превръща в станционарна площадка на открито!!!
Пари на вятъра и прах в очита на хората са тези изцепки на ВПК и Росвооружение.
И при американците ще стане подобно - те са в един отбор с руснаците, и си подават топката доста коректно напоследък!!!
 :dirol:
ПП. Впрочем на клипа с "Баргузин", е показана И моделна композиция в 1/87 на макет.

Това дали парите са на вятъра или не, слава Богу го решават по умни и знаещи, и разбиращи хора от нас. Пък и не мисля, че е нужно ние да се тревожим за руските пари. По - добре да погледнем, как си платихме, като попове 50 годишните самолети и то преди да е построен завода, който ще ги произвежда. Докато постъпят на бойно дежурство ше станат 65 годишни. До тогава "Я камилата, я камиларя, я падишаха". Това, че не разбираш от тактика и стратегия на използването на ядреното оръжие, ти е простено, но не е нужно да ни натоварваш с расъждения по темата. Аз също не съм такъв специалист, но разбирам, че трябва да има паритет и всички частички, които го създават си заслужават усилията и парите. Паритетът поддържа мира и това е ясно на всички.  Нека не изпадаме толкова в ненужен спор. Както искат да си подават топката, важното за нас е да не падне на наша територия. Всички страни си имат проблеми, дори и великите сили, но за нас е важно тези проблеми да не ескалират в нашия двор, защото нас няма кой да ни защити. Пък, кой какви пари харчел за отбрана и за какво ги хвърлял не е наша работа. Нека да гледаме ние колко и за какво даваме. Руснаците има какво да пазят. Американците също имат свои интереси и ги защитават, както умеят. За нас е важно, че не купихме немската скрап - наречена пътнически вагони и за това си решение новото ръководство на БДЖ заслужава адмирации.
 :good:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 17 Февруари 2020, 20:37:34
Не е нужно да разбираме от стратегия и тактика за употреба на ядрено оръжие. Достатъчно е да си отворим очите за истината!

Павка (нищо че не се познаваме) принципно си  прав, ама още ли
вярваш, че един влак е непроследим в 21 -ви век???
... че тогава защо ни го хвалят с бронята му? Нали е невидим!?

Преди тридесет и пет (може би и повече) години на американското посолство в СССР (новопостроена сграда)се наложи да я построят отново, щото разкриха, че 89% от тухлите
вложени в него са самостоятелни подслушвателни у-ства!!!!
А тогава все още бяхме в 2О-ти век (две официални световни войни)!!!!!!!!

Краси, прав си за самолетите !!! Лично аз винаги съм предпочитал "грипен"-ите...ама не съм политик, още по-малко президент.
За същите пари, холандци ли бяха...или поляци ...получават
Ф-35 !!!!!

Лошото е, че все още има хора които вярват на паритета...
и ли ядреното въздържане м/у "световните сили"!!!!
Всъщност ядрените арсенали отдавна са деактивирани ( но не и финансово) от истинските сили, които не им пука колко пари ще похарчим още
за "ядреното въздържане", защото парите са си наши и ние си решаваме за какво ще ги хвърляме ... НАЛИ?!

Това малко стана като " били ли са те на луната, или не?".
Всеки е склонен да "вярва" в това което не го вади от зоната му на комфорт! Аз не налагам свойте разсъждения, а просто ги споделям с вас...както ги споделиха с мен!

Винаги съм казвал, че съществуватето на даден факт, не зависи
от това дали се вярва в него (това не е религия), а дали искаме да го
отбележим, видим и признаем за истина!!!
Факта съществува, без да зависи от нас...освен ако не сме го направили ние!!!!

Както и да е . .. да се върнем към военните ешелони.
Някой забеляза ли моделната композиция представена за "Баргузин"  на кой макет беше ???!!! ...от руските известни ни де?
...или беше от миналогодишната им моделна среща в Москва!?
 :spiteful:Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 18 Февруари 2020, 16:09:48
Малко от ГДР, с 118- са начело.:
https://youtu.be/5mLMuYKQKGg
и БТР-и на платформи се товарят:
https://youtu.be/rW9L7JQMiPQ

Впрочем, на втория клип се вижда Стефчо къде да си сложи
оная прословута гаубица зад ....55-ци обаче!!!

Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 18 Февруари 2020, 22:28:54
Цитат на: pach link=topic=4558.msg117868#msg117868 date=1582034988
Малко от ГДР, с 118- са начело.:
https://youtu.be/5mLMuYKQKGg
и БТР-и на платформи се товарят:
https://youtu.be/rW9L7JQMiPQ

Впрочем, на втория клип се вижда Стефчо къде да си сложи
оная прословута гаубица зад ....55-ци обаче!!!

Прословутата гаубица за която говориш............. е противотанково оръдие. Най ми прилича на 100 мм - вото Т 12. Този дето "пази"  ешалона от самолетите на НАТО е вдясно от него със Стреличка на рамо и Калашник на врата. Най вероятно оръдията са цяла батарея и като гледам ъгъла от който снима оператора, явно се е качил на влекача, който е МТЛБ . Освен това не става въпрос за  трета епоха - филмът е от 1982 -ра година.
 ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 22 Февруари 2020, 11:21:00
Кафето вече го изпихме. Време е да отворим по
една бира, за добър апетит на обеда:
https://youtu.be/HSa3ZGfKF7U
 :bb2:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 16 Април 2020, 18:33:02
44 минутен документален филм от учението "Дружба`86".
Военни колони още на 3-та минута, а ешелони след 5-тата мин:
https://www.youtube.com/watch?v=jjfusWt5APQ
 :buba: :cray: :read:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 21 Април 2020, 19:05:55
Този линк към ибей, за тези които все още не са намерили своята военна техника от досега известните ни:
https://www.ebay.de/sch/m.html?item=174183332095&hash=item288e22b8ff%3Ag%3AoUcAAOSwGThePDei&_ssn=red87e&rt=nc
...цените не са предмет на коментар - кеф цена няма....пък дори и военнен ешелон да събирате!
 ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 26 Април 2020, 11:39:37
Купувал съм от този украинец неколкоратно и какво да кажа  :( Със смесени чувства съм.
Наистина произвежда редки модели на специфични машинарии, които не се намират от големите производители. Включително и изцяло български, като БМП-30 наример. Особен гъдел е многообразието в инженерната и ракетно-артилерийската част. Ешелони с такива машинарии изглеждат най-впечатляващо. Тези с танковете са тривиална работа, та ако искаш на имаш уникален нашенски БДЖ-БНА ешелон минаваш щеш, нещеш през този. Включително можеш да му поръчваш и модификации с различно оборудване или оцветяване, специфични за съответната армия.
Лошото е, че след големите очаквания и прескъпите цени, реалните модели не са толкова качествени. Снмал е един модел, а праща друг в който може да има от леки до силни вариации в цветовете. За тея цени, дето е обявил би следвало да снима всеки един модел поотделно и точно него да праща.
Получавал съм модел с усукано шаси, което стои на три от колелетата си, а четвъртото е във въздуха. Има проблеми и с изкривяване на линиите в оцветяването. Примерно зелената боя от каросерията е влязла и в шасито, което е черно. Има проблеми и с олято лепило, което не забърсва и го оставя да стои изпъкнало. После минава върху издутината с боята. Личи, че е работил набързо и без доглежане.
Всички тези кусурчета излизат при макро снимки и прецакват целия "рИализъм", а от там и кефа на хобито.
За който кефа от хобито е да придобива и до там, това е човека. За тези, които търсят качество - не разчитайте.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 26 Април 2020, 12:31:17
Много важно и споделено инфо!!!
Благодаря!!!
 :hi:  &bgflag
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mitko0888 в 26 Април 2020, 13:11:28
Не си падам много по такива работи, но скори си купих едно фашистко тигърче на Херпа. Много добре изглеждаше на снимките, на живо още повече ме изкефи. По качеството нямам никакви забележки, още се двуумя моделът дали отговаря на нещо реално, заради него изчетох сума ти неща за тигрите, но при цена от 13.99 евро в липето щастието е доволно. Ама 40, че и над 100 ми се виждат малко множко, освен ако не е някой месингов уникат.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 26 Април 2020, 20:31:16
Моделът със сигурност отговаря на някакъв вариант...
дори да е бил в ограничен брой. Друг е въпроса какво
точно са решили от Херпа!(?). Аз на твое място бих приел,
че това е все пак аксесоар (допълнение) към основното - влаковете!
И на теб благодаря за инфото, щото напоследък се заглеждам...
То аз "нагазих" много в темата и съм шашнат ...от възможностите
да се реализират множество ешелони.
Все пак ми се иска да събера някакво реално съществувало
подразделение от 2-ра или 3-та епоха...(но тигър ама БГ   :good:  ;)  ) ама както казах...
нагазих дълбоко и ...стана все по разТРОяващо (от 3)!!!
 :hi: Благодаря ти! &bgflag
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mitko0888 в 26 Април 2020, 21:47:31
Тигърчето - хибрид - беше предвидено като допълнение / товар на една четириосна платформа - SSys Кьолн. И едното, и другото бяха с добри отстъпки - едното на -50%, другото не помня точно. Чак после разбрах че това тигърче е било по-тежичко от 50 тона, които вози платформата. А е и по-широчко. Колелата са му "в транспортен" вид. Ама веригите са широките, и ламарините са отворени. Поне на първо четене не се вързат нещата, но пък изглежда много добре. А като видях колко разновидности са били - може и да е имало точно такъв. Така че ще остане на земята, сигурно ще охранява нещо, или ще е на изложба. За вагончето ще търся нещо друго, ако може пак да е евтинко.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 26 Април 2020, 22:16:44
Херпа са добре ! Поне по съотношение качество-цена. Недостаъка им е, че са лееко грубички. Примерно гумите на камионите са малко по-дебели от реалното. Същото виждам и в калници, брони и т.н.
Сравнено с Херпа, гореспоменатия украинец прави по-финни модели с повече детайлност и менно за това казах, че кусурчетата му се набиват на очи.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 27 Април 2020, 07:57:15
Цитат на: mitko0888 link=topic=4558.msg118480#msg118480 date=1587926851
Тигърчето - хибрид - беше предвидено като допълнение / товар на една четириосна платформа - SSys Кьолн. И едното, и другото бяха с добри отстъпки - едното на -50%, другото не помня точно. Чак после разбрах че това тигърче е било по-тежичко от 50 тона, които вози платформата. А е и по-широчко. Колелата са му "в транспортен" вид. Ама веригите са широките, и ламарините са отворени. Поне на първо четене не се вързат нещата, но пък изглежда много добре. А като видях колко разновидности са били - може и да е имало точно такъв. Така че ще остане на земята, сигурно ще охранява нещо, или ще е на изложба. За вагончето ще търся нещо друго, ако може пак да е евтинко.

Ето, избирай си:
https://www.menzels-lokschuppen.de/Modellbahnen/Gueterwagen/Artitec-20-280-06-DRG-Schwerlastwagen-Ep-2.html
https://www.ebay.de/itm/Artitec-20-320-07-SSyms46-DRB-Koln-14604-DR-II-OVP-NEU/324094013808?hash=item4b75823170:g:LqEAAOSwSPVeYQSS
 ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 27 Април 2020, 17:00:43
Не знам за какъв точно тигър става въпрос,
но характерното за ешаланирането на военна техника е,
че танковете от всички средни и тежки видове (тоест
без леките и плаващи) винаги веригите им са една идея
извън габарита на платформата. Може би трябва да сравниш
двата габарита и ще разбереш каква е тая "една идея"!?!
Виж за тонажа вече си точен - явно не става...ама къв' тоя тигър
над 50 тона? Тук може би Краси Танкиста трябва да помогне и да
си каже тежката дума!?
 :hi:
ПП. той за вагона го е показал, ама за тигъра!?
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: dred77 в 27 Април 2020, 17:50:33
 
Цитат на: pach link=topic=4558.msg118490#msg118490 date=1587996043
Не знам за какъв точно тигър става въпрос,
но характерното за ешаланирането на военна техника е,
че танковете от всички средни и тежки видове (тоест
без леките и плаващи) винаги веригите им са една идея
извън габарита на платформата. Може би трябва да сравниш
двата габарита и ще разбереш каква е тая "една идея"!?!

Тежките танкове на Немците през ВСВ са имали 2 комплекта вериги- бойни и транспортни:
(http://www.worldwar2aces.com/tiger-tank/tiger-tank-images/tiger-tank-06.jpg)
 Това им е един от големите недостатъци както и "кръщисаните" опорни ролки, в замръзналата кал,.А и ако трябва да сменяш някоя вътрешна трябва да разглобиш поне 3.
На снимката отпред са насукани бойните вериги.


Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mitko0888 в 27 Април 2020, 20:09:41
Колела - много:

(http://picbg.net/u/62092/63316/889649.jpg)

Когато ги возят се маха по един диск от всяка ос, веригите се сменят с транспортни. И едни ламарини се сгъват:

(http://picbg.net/u/62092/63316/889650.jpg)

Пък моето е нещо такова:

(http://picbg.net/u/62092/63316/889651.jpg)

Намерих в един сайт двадесетина разновидности на тигъра. И моя го имаше там, както си е обявен от Херпа - хибрид, с електро мотори, от първите версии, другите ролки ги има в следващите масови варианти, за разпределяне на натоварването. Поне така разбрах. И моя хибрид стана рядко срещан и нетипичен, който не се е зачел в детайли ще каже че няма такава подредба на колелата. Ама с цена от 13.99 плюс отстъпки добре стои, само че не на вагон. И без това само един вагон и един танк не са ешалон, стават само за возене на изложба.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mitko0888 в 27 Април 2020, 21:00:02
Всъщност това е снимка на тигър с колела като на моя:

(http://picbg.net/u/62092/63316/889652.jpg)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 27 Април 2020, 22:35:05
Човек винаги има какво ново да научи!!!
А на снимката с платформата (поста на Дред)
въпреки, че танка е с транспортните вериги,
пак стърчат леко извън борда на вагона.
Това имах предвид - винаги са максимално "разкрачени"
което е добре на бойното поле (пресечена местност),
но е "на ръба" от към жп габарит!
А сгъваемите ламарини са демонтирани калници,
тоест твоя танк си е в бойно положение, а не транспортно!
И все пак ми харесва! Аз имам два, подобни но са 1:1ОО и не
ме кефят - за ТТ се оказаха големи, за НО пък малки...
Та търся алтернатива в 1:12О та да е "рошава гаргата"!!!
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 28 Април 2020, 11:28:25
Е, да се включа малко и аз:

(http://picbg.net/u/76237/63353/889654.jpg)
Доста по - сериозен проблем за решаване е имало при Кралския тигър, но са го решили.

(http://picbg.net/u/76237/63353/889655.jpg)
А вижте сега как се справят с Т 90.

(http://picbg.net/u/76237/63353/889657.jpg)
Тигрите са се транспортирали и в бойна конфигурация.

(http://picbg.net/u/76237/63353/889658.jpg)
Тая платформа май нещо не е у ред...... :pleasantry:

(http://picbg.net/u/76237/63353/889659.jpg)
За сравнение КВ 2.

(http://picbg.net/u/76237/63353/889656.jpg)
С Мауса, казусът наистина е бил сериозен.....но отново решен от трофейната бригада.
 ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 28 Април 2020, 13:07:06
Хаха, прави впечатление, че в бойно или транспортно състояние,
външния ръб на ролките (колелата) пасва точно на
ръба на платформите.
Първоначално си помислих, е КВ2 не може да е толкова тесен,
но вероятно е сниман на руска платформа, а те са на по-широко
междурелсие 1545(?)!

Имаше снимка на наш тигър, товарещ се на платформа,
в района на първата царска гара (моста Чавдар),
 понастоящем силозите на "Зрънчо" между Централна гара и Подуене. Ма не мога да я намеря нещо...
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: dred77 в 28 Април 2020, 15:32:55
Цитат на: pach link=topic=4558.msg118516#msg118516 date=1588068426
Хаха, прави впечатление, че в бойно или транспортно състояние,
външния ръб на ролките (колелата) пасва точно на
ръба на платформите.
Първоначално си помислих, е КВ2 не може да е толкова тесен,
но вероятно е сниман на руска платформа, а те са на по-широко
междурелсие 1545(?)!

Абе Човек, не виждаш ли това голямо DR??  :drinks:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 28 Април 2020, 15:54:19
Цитат на: pach link=topic=4558.msg118516#msg118516 date=1588068426
Хаха, прави впечатление, че в бойно или транспортно състояние,
външния ръб на ролките (колелата) пасва точно на
ръба на платформите.
Първоначално си помислих, е КВ2 не може да е толкова тесен,
но вероятно е сниман на руска платформа, а те са на по-широко
междурелсие 1545(?)!

Имаше снимка на наш тигър, товарещ се на платформа,
в района на първата царска гара (моста Чавдар),
 понастоящем силозите на "Зрънчо" между Централна гара и Подуене. Ма не мога да я намеря нещо...

Еее, сега и аз научих нещо,.......че сме имали тигри.   :unsure:
Руските платформи са даже по - тесни. Мисля, че бяха 2800 до към 3050мм. Трябва да проверя.
Най широкия съветски танк от ВОВ не надвишава 3200 мм ширина по веригите.
Външният ръб на ролките пасва, защото това е основният размер, от който започва проектирането на танковете.
 ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mitko0888 в 28 Април 2020, 16:11:50
Ако не бяха тия платформи какви танкове щеше да има!
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 28 Април 2020, 16:24:14
Цитат на: mitko0888 link=topic=4558.msg118522#msg118522 date=1588079510
Ако не бяха тия платформи какви танкове щеше да има!

За тия танкове дето си мечтаеш за тях е имало проекти на специални платформи. Даже не само платформи, а и специален подвижен състав на много по - голямо междурелсие. В СССР след победата е щяла да бъде подменена цялата ж.п. инфраструктура и да се ползват огромни транспортни средства, които бързо да прехвърлят в Райха всичко заграбено и произведено в новите територии.
 ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mitko0888 в 28 Април 2020, 16:35:42
Голяма работа са в този СССР.

Немците имат сериозно разработен проект за много широки и големи влакове. Цяла книга има за тях. За съвеЦките - не съм чувал.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 28 Април 2020, 17:49:42
Че кой ти говори за съветски, Мите? Ти не четеш ли постовете до края? Именно нацистките имам предвид.
 :ok:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mitko0888 в 28 Април 2020, 17:56:59
Чета, ама та ка съм разбрал - СССР след победата да прехвърли в райха всичко заграбено ...
Кажи все пак (като спец в танковете) за моето тигърче - Херпа са го кръстили Tiger Hybrid, а пък хибридни - с ел. задвижване, са само прототипите на този тигър, както и плъшока, и други, които имат съвсем друга форма.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 28 Април 2020, 18:29:45
Дред, това DR  понякога нищо не значи...руски вагони по нашите релси не си ли виждал.
Истината е, че не го видях, а имах спомен от къде е снимката...но моя грешка! :blush2:
Даже разглеждам чертежи на кв2 за размери, че излиза по-тесен така  :blink:

Краси, за мен като не специалист, дали е Pz.Kpfw-IV или Pz.Kpfw-VI. до сега беше "все тая".
Ама едното било "Майбах", а другото "Тигър", това от съветските филми ми е останало - всичките
лошковци на вериги бяха все "тигри"!!!! Но сега се просвещавам малко, да се не смееш много!!! ;) :blush2: :lol:

Още издирвам снимката на български танк товарещ се на наша /дали/ жп платформа, ама за сега ...се заглеждам по други... :scratch_ones_head:

ПП И ся кво се получава /?/ Тигрите дето ги имам и към които се стремя,
всъщност не са били български и следователно не ми трябват... :scratch_ones_head: :fool: :( :swoon: :search: :nono: :no: :fie:
Поне разбрах, че за една българска танкова рота ми трябват 12 бр.  Pz.Kpfw-IV "Майбах"-а, или поне за резервния взвод - 9 броя.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 28 Април 2020, 20:10:56
Цитат на: mitko0888 link=topic=4558.msg118527#msg118527 date=1588085819
Чета, ама та ка съм разбрал - СССР след победата да прехвърли в райха всичко заграбено ...
Кажи все пак (като спец в танковете) за моето тигърче - Херпа са го кръстили Tiger Hybrid, а пък хибридни - с ел. задвижване, са само прототипите на този тигър, както и плъшока, и други, които имат съвсем друга форма.

Мите, не съм фен на този танк, дори да е наистина високо инженерно постижение. Моля те не ме карай да влизам в подробности. Смятам, че не бутиковите изпълнения като него са решили нещата във ВСВ, а многото по - малки, по - многобройни и по - трудолюбиви труженици. Като искаш бутиков истински герой обърни се към СаУ Фердинанд. Не ми се рови в бумагите сега. Ще погледна дали няма повече подробности в Нета. С електрическа трансмисия е Тигърът на Порше. Той изглежда така:

(http://picbg.net/u/76237/63353/889661.jpg)

(http://picbg.net/u/76237/63353/889660.jpg)

 Твоят е с шаси на Хеншел и то късен.
Ето тук, мисля че има нужната информация:
https://topwar.ru/17719-bronetankovaya-tehnika-germanii-vo-vtoroy-mirovoy-voyne-tyazhelyy-tank-pz-kpfw-vi-ausf-n-tiger-sd-kfz-181.html
 ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 28 Април 2020, 20:21:17
Урааа,намерих споменатата от мен снимка на български танкове прит оварене на жп платформи от 2-та епоха!!!
Там освен "Майбах" /мисля.../ има и "Прага" /предролагам чешки модел танк/...
Тоест аз отново имам цел за военен ешалон от тази епоха в ТТ!!! Може би сборен като този на снимката :scratch_ones_head:
(http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/30418/3~80.JPG)
Има  видимост и към някакво оръдие /88 мм??/ с камион /опел?/ и още някакво гъсенично средство /близкия план/.
Някой ще може ли да ме просветли подробно за моделите видни на снимката?
 /че да науча и аз още нещо, без да глумя/
 bg&flag
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: dred77 в 28 Април 2020, 21:14:40
Цитат на: pach link=topic=4558.msg118535#msg118535 date=1588094477
Някой ще може ли да ме просветли подробно за моделите видни на снимката?
 
Panzer 38 /Czech design/
(https://imgix.ranker.com/user_node_img/50050/1000982606/original/panzer-38-photo-u2?w=650&q=60&fm=pjpg&fit=crop&crop=faces)

Panzer IV
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/56/Vojni_muzej_Beograd.JPG/1200px-Vojni_muzej_Beograd.JPG)

Тук има доста интересни неща : https://tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/Panzer-38T.php (https://tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/Panzer-38T.php) .

Най отпред на снимката мисля, мисля че е Panzerkampfwagen 35(t)
(https://tanks-encyclopedia.com/wp-content/uploads/2017/12/Pz35t-1.jpg)
https://tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/panzer-35t (https://tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/panzer-35t)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 28 Април 2020, 23:29:31
Благодаря ви!
Тоова последното е немското име на танк Шкода явно.

Ето и една снимка, която нагледно показва разликата в пропорцийте между
двата най-известни танка от онова време. Поне за мен е доста показателно:
(https://www.bghistory.info/wp-content/uploads/2018/12/%D1%82%D0%B8%D0%B3%D1%8A%D1%80-%D0%B8-%D0%A2-34-800x445.jpg)
Като знам колко голям е Т-34 от живи впечатления вътре и вън, то тигърът наистина  е бил със страховит вид!!!
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: mitko0888 в 29 Април 2020, 07:28:49
Все пак едното е среден танк, от който са произведени над 40 000 броя.
Другото е тежък танк с малко над 1300 бройки.
Но тази снимка е добра идея да не правя ешалон, но ще направя изложба / музей. Значи трябва да намеря Т-34-85.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 29 Април 2020, 07:56:15
Цитат на: pach link=topic=4558.msg118538#msg118538 date=1588105771
Благодаря ви!
Тоова последното е немското име на танк Шкода явно.

Ето и една снимка, която нагледно показва разликата в пропорцийте между
двата най-известни танка от онова време. Поне за мен е доста показателно:
(https://www.bghistory.info/wp-content/uploads/2018/12/%D1%82%D0%B8%D0%B3%D1%8A%D1%80-%D0%B8-%D0%A2-34-800x445.jpg)
Като знам колко голям е Т-34 от живи впечатления вътре и вън, то тигърът наистина  е бил със страховит вид!!!

Страховит....? Просто е по - голяма цел. Т 28 и Т 35 са бая по - страховити, но това с нищо не им помогна. За един танк е важно не да бъде страховит, а да има съответните бойни качества и то балансирани. Основното такова е най - малък брониран обем, съответно минимален размер, което до 80 - те години на 20 век беше особено важно. От това произтичат и много други преимущества, но най важното е, че трудно се уцелва.
 ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 30 Април 2020, 01:21:26
Цитат на: Krasi Tankista link=topic=4558.msg118543#msg118543 date=1588136175
.... Основното такова е най - малък брониран обем, съответно минимален размер, което до 80 - те години на 20 век беше особено важно. От това произтичат и много други преимущества, но най важното е, че трудно се уцелва....

Ниския силует вече не е актуален. Беше едно време, когато танковете основно се спираха от противотанкисти. Днес се спират отгоре. Я с ракета, я с дрон. За съжаление на милитаристите тези машини нямат бъдеще и ще изчезнат най-естествено по аналогия с динозаврите. Струват много, а в една война бързо дават фира, унищожени от противник в пъти по-евтин. Мястото им ще заемат високо мобилни колесни шасита с леко въоръжение, при това упрявлявани дистанционно с камери и сензори. При липса на екипаж отпада нуждата от броня, мощен двигател, филтро вентилационна система, противопожарна система и куп други системи утежняващи  платформата. Само най-бедните армии ще поддържат конвенционални танкови войски, но и това ще е до време.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 30 Април 2020, 07:37:36
Прав си. Ето едно такова високомобилно, колесно, противотанково, шаси. Струва само 580 долара:

(http://picbg.net/u/76237/63353/889677.jpg)   :haha:

   
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Krasi Tankista в 03 Май 2020, 07:47:49
Ето и ешалони:  https://www.youtube.com/watch?v=FvxZg-DYa1g   ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 05 Май 2020, 10:08:42
Малко старо от бундесвера:
https://youtu.be/iyMccRaeyDQ
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 08 Май 2020, 15:00:14
Малко за танкистите - два униката на една снимка:
https://www.youtube.com/watch?v=Avy0EHMVMGs
 :dirol:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 23 Юни 2020, 22:58:24
 &bgflag
(http://morskivestnik.com/spomeni/images/4Pliska1996100tanka100BTR-5-22102019.jpg)
Ро-ро „Плиска“ доставя от Русия в Пристанище Варна-изток 100 танка Т-72 и
100 бронемашини БМП-1, 1996 г. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ


(http://morskivestnik.com/spomeni/images/5Pliska1996100tanka100BTR-6-22102019.jpg)
Поредният танк Т-72 слиза от „Плиска“, 1996 г. Снимка Александър ЧЕРВЕНКОВ.

 bg&flag :hi:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 28 Юни 2020, 16:19:14
Тези машини са все още на служба в БА, познават се лесно по спецификите на моделите, но това са подробности. Интересното е, че от тогава миаха 25 г, а преди това са служили още толкова с СА  :sarcastic:
Другото, още по-интересно, че с пристигането им парковете на бронетанкови войски стават толкова претъпкани с вече излишна техника (че и надвишаваща лимита ни), че почват с рязането на Т-34, който към онзи момент вече минаваше 50 г.  :prankster:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: dred77 в 28 Юни 2020, 23:01:33
Цитат на: gzo link=topic=4558.msg119231#msg119231 date=1593350354
Тези машини са все още на служба в БА, познават се лесно по спецификите на моделите, но това са подробности. Интересното е, че от тогава миаха 25 г, а преди това са служили още толкова с СА  :sarcastic:
Другото, още по-интересно, че с пристигането им парковете на бронетанкови войски стават толкова претъпкани с вече излишна техника (че и надвишаваща лимита ни), че почват с рязането на Т-34, който към онзи момент вече минаваше 50 г.  :prankster:
Още тогава 1996-97 на Гривица-полигона на Плевенското ШЗО имаше за мишени Т-34, мисля че даже в онзи момент не са били на въоражение, при толкова бройки  Т-55.
 Както споменах по-напред в темата БМП-1П беше доставено за първи път тогава- 96 в края след боя в Провадия, на едната в Плевен и мина буталото през блока и стана стационарен  макет за обучение в ШЗО-то. Просто нямаше части.
 Друга в Карлово скъса торсион, техните са по-къси от на бмп-23/на които минават през цялото шаси/, пратиха ни за 23, ама не стана, и машината остана наклонена. След  доста годинки, посетих поделението, и сержанта с който се имахме сподели, че се е запалила на Корен, при стрелби :) - тотална щета.
 Зачислената ми на мен машина, седеше в парка на място където след дъжд яко течеше и машината "побеляваше". Та преди няколко годинки се опитах да я пресъздам у дома :):
(https://lh3.googleusercontent.com/pw/ACtC-3c3YgByIIYgsrROzey0U4XJCUUH8WtP3vpYsVjxTu_D6H80MYQ6dgdUCs4soHXhwzUv8AxeYzxkV7irTfwsfMRlWcaCgX60mlfeVWISnPs9Jr_KMsyupCww8Fn9AQO3UfHlC2YOQhOjjmiJG7zf2tJz=w1204-h903-no?authuser=0)
 (https://lh3.googleusercontent.com/pw/ACtC-3fY-jPCZXrKLcTyJhtPWZYkrjIp893YzBugs34tj3yWavTD41PFfDTK1UH3J7FMTnePrX0sCdY9vxzLUFaxtOF3J1XwXhlDy4fGjizPB5UVqB5ZYqycU18R5LzcsGxEBTyatTSx-jiNQ6D0bDsxl0ar=w1204-h903-no?authuser=0)
 (https://lh3.googleusercontent.com/pw/ACtC-3dk7zWVoV5vbwMRhyC10v8RbsxvBzElP0m5wQnk9EjMwvcnIvlBal0-1bpFDPz_vkPQb-VBCmNG3vUQ9anpMVg5DLoHEvlXh3_ijiyi3HhWBKSntZZBKyzxQJKyfhzDa6Zdm1CDb5iseXyrZY-qGpes=w1204-h903-no?authuser=0)
 Та така-спомени!!
 Не съм много в час с Т-72, но знам че е най нов на въоражение в БГ. Първият и единствен в България без пълнач-зарежда самичък. Също така има хоризонтален и вертикален стабилизатор, с които следи мишената в движение автоматично.
 Машините хич не са лоши, лошото е безхаберието по подръжка и управление-следи се само и главно заплатката да е навреме, пък "службата кот стани".
 Успех с хобито на Всички!
 И да стоите на 1,5м от компа като ми четете поста, че имам съмнения за covid :))).
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 29 Юни 2020, 00:14:52
През май, 1981 на гара Симитли имаше един Т-34,
съдейки по следите, дошъл на собствен ход.
Нямам идея за къде и защо се беше "запътил"!?!
През август месец, същата година вече не беше там.

*****
 
Дред, симптоми или тест!?
Бъди сериозен и не подценявай нищо!
И пази околните...от ракията!
 :hi: :bb: :bb2:

Бъди здрав !!!
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: toniemi в 13 Септември 2020, 22:30:10
https://www.youtube.com/watch?v=_RAd8gpNkI8
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 22 Септември 2020, 20:56:01
Изненадааааа...Т-34 с купол от Т-62!!!!!
И е българска рожба! Един от най-добрите български стендови моделистти - Valko-bg,
е направил навремето при демонтажа на линия "Крали Марко" това откритие,
което е споделил с нас. А един руснак е допълнил темата:
https://www.youtube.com/watch?v=urtLFuV65Yg

И още едно българско хибридче, което дори е повоювaло малко.
От коментарите под клипа:
Цитат
Pavel Iliev
преди 3 месеца
Я воевал на этой машине в Ираке , у меня очень хорошие впечатления о ней .
То , что мне больше всего нравится в ней это большой вертикальный угол
 наведения пушки очень полезно при стрельбе по тебе из зданий . Пушка достаточно
 точная и скорострельная , прорывает все виды стен и укрытий . Отсек для солдат
больше, чем у БМП-1 и более удобнее для выхода . Что-то вроде вердикт: лучше,
чем БМП-1 и хуже, чем Брэдли.

Със сигурност ще влезне за "ешалониране на БГ военна техника" в моделизма ни:
https://www.youtube.com/watch?v=XNa-qP_Oq7k

 :yahoo: :dance1:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: dred77 в 22 Септември 2020, 22:36:13
Цитат на: pach link=topic=4558.msg119652#msg119652 date=1600797361

Със сигурност ще влезне за "ешалониране на БГ военна техника" в моделизма ни:
https://www.youtube.com/watch?v=XNa-qP_Oq7k

 :yahoo: :dance1:
Това БМП 23 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%9C%D0%9F-23 (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%9C%D0%9F-23), по външен вид лееко прилича  на руското БМП, но машината е реално Гвоздика. Не се управлява с хидравлика и щурвал, а е като МТЛБ-с патериците. То и скоростната му кутия е на МТЛБ. За разлика от МТЛБ то има 7опорни ролки /шаси на Гвоздика е все пак/.
 Веригите на 23 са като на МТЛБ,Гвоздика, и тем подобни:
(https://topgun.rin.ru/images/2067_14.jpg)
 с шпилки, при БМП1 закрепянето на траковете е по друг начин:
(https://www.ok-t.ru/studopediaru/baza4/2642114036750.files/image003.jpg)
 Двигателят на БМП1 не е като на мтлб или гвоздика или краз-ямз20 /Vобразен на 60градуса/, а е -УТД20/Vобразен на 90градуса/
(https://images.ru.prom.st/649471077_w640_h640_dvigatel-utd-20-istoriya.jpg)
от тук:https://mtlblab.ru/a226338-dvigatel-utd-istoriya.html (https://mtlblab.ru/a226338-dvigatel-utd-istoriya.html).     :dirol:
 
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gzo в 28 Септември 2020, 11:59:08
След леко разводняване на темата нека направя опит за връщането и към заглавието  ::)

Това е цитат на танкиста Пламен Златарев по въпроса с ешалонирането:
"Е , да товариш една рота на челна рампа прехождайки 10 вагона е тегава работа. Ст. л-т Владислав Христов при товаренето на Горна Баня за Щит -82 реши проблема, като се подаваше по един вагон. Товариш ,изтегля се вагона и се подава следващия. Още едно гениално хрумване - по една празна платформа в двата края на ешалона. На Дончево се разтоварвахме странично и празният вагон много помогна, тръгваш леко под ъгъл и става лесно. Щото на место да въртиш за странично разтоварване е приключение."

Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 29 Юни 2021, 20:37:43
https://www.youtube.com/watch?v=e07-uw_IX90
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: toniemi в 26 Септември 2021, 21:57:47
https://www.youtube.com/watch?v=ghf12nU686w
военен ешелон между гарите Добрич-север и Кардам

Седмаци,шестосни платформи,много техника и красоти.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: toniemi в 06 Октомври 2021, 13:56:05
https://www.youtube.com/watch?v=Rser_qKJDrU

Военен ешелон към Кардам с двойна тяга.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 11 Октомври 2021, 22:13:04
https://youtu.be/sU-7Yxa00fg
 :sarcastic: :punish: :locomotive:
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: toniemi в 31 Октомври 2021, 02:28:06
https://www.youtube.com/watch?v=A07D9g7FYPA

Ешелон с локомотив 45 166
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 08 Ноември 2021, 21:59:18
Резюме на 25 мин.док филм от 1972 -NVA:
https://youtu.be/POwajBtAEME
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: toniemi в 13 Ноември 2021, 08:51:20
https://www.youtube.com/watch?v=sFXy9pH9M6U

Ешелон с локомотив 45 176
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: toniemi в 13 Ноември 2021, 11:40:40
Цитат на: toniemi link=topic=4558.msg122642#msg122642 date=1636786280
https://www.youtube.com/watch?v=sFXy9pH9M6U

Ешелон с локомотив 45 176

https://www.youtube.com/watch?v=MeeMxkPjJpk

Същият влак,в обратна посока.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 10 Декември 2021, 16:16:12
 :angel:
Още едно представяне на старо филмче от DB и Бундесвера:
https://youtu.be/ELsK4mQ3q1g
За пръв път, макар и кратко, се вижда "лъкатушенето"
на контактния проводник по пантограф!
Както и едно удобно за моделиране (в началото) военно влакче от артилерийски взвод и локомотив с "онзи" тендер. ;)
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 14 Декември 2021, 23:40:05
 :dance1:
https://youtu.be/dP8vPftEg7c
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: toniemi в 19 Декември 2021, 14:31:42
https://www.youtube.com/watch?v=UtNynQEGlE0

Военен ешалон ДТВ 30597 Русе-разпределителна - Кулата

Влакът представлява военен ешалон с унгарски войски. Изключително интересни са двата пътнически вагона, които видимо са от 20-те или 30-те години на ХХ в.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: toniemi в 20 Декември 2021, 22:38:25
Цитат на: toniemi link=topic=4558.msg122817#msg122817 date=1639917102
https://www.youtube.com/watch?v=UtNynQEGlE0

Военен ешалон ДТВ 30597 Русе-разпределителна - Кулата

Влакът представлява военен ешалон с унгарски войски. Изключително интересни са двата пътнически вагона, които видимо са от 20-те или 30-те години на ХХ в.

https://www.youtube.com/watch?v=ofQGwqkyc8c

Втори военен ешалон ДТВ 30597 Русе-разпределителна - Кулата

Влакът представлява военен ешалон с унгарски войски. Изключително интересни са двата пътнически вагона, които видимо са ретро - произведени съответно през 1959 г. и 1960 г. и са част от държавния превозвач на Унгария за атракционни пътувания МАВ Носталгия.
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: toniemi в 15 Януари 2022, 18:08:23
Ето как Северна Корея изстреля ракета от влакова платформа

https://maugly.bg7.eu/722837/?fbclid=IwAR0AjjWEvIF05jbBruXgZ-ZZslyxcmG0Z492J-FOT9-nOtNGcKO7lX_jCM8

https://www.youtube.com/watch?v=OWphibqFU98
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: Nenchev в 07 Февруари 2022, 13:27:57
За всички, които си нямат фейсбук, ето и нашата импровизация на тема ешалони......целият подвижен състав е на база старо Пико, Роко, Флайшман и тн....локомотивът е BR 94 на Fleischmann.   За незапознатите - метална рама с метални колооси и двигател палачинка - на пръв поглед невъзможно за дигитализация, но ние имаме жокери в ръкава  :hi:

https://youtu.be/l6ifqckPQ9g (https://youtu.be/l6ifqckPQ9g)

Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 22 Май 2022, 11:28:39
Клипа е от преди година, заснет на гара Димитровград:
https://youtu.be/GT3Y-sBO1uk
Тук трябва обаче набито око, щото аз дори танка не различих модела му... :blush2:
Има и нещо като мтлб-та но с доста по-голяма височина от други.
Ами ако някой опише видяните модели, ще е в помощ! Поне като означения.!?
Благодаря предварително!
 bg&flag
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: gregary в 22 Май 2022, 21:41:01
Цитат на: pach link=topic=4558.msg123565#msg123565 date=1653208119
Клипа е от преди година, заснет на гара Димитровград:
https://youtu.be/GT3Y-sBO1uk

На мен ми прави впечатление, как са "закотвени" без вериги...
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: pach в 23 Май 2022, 01:20:01
Мдааа, като няма вериги са минали на евтиния вариант - трупчета под веригите, между носещите ролки!
Все пак ние сме измислили и българската инженерна връзка - усуканата с пирон, тел!!!
 ;D ;D ;D
Титла: Re: ЖП Ешелони / Ешалониране на техника
Публикувано от: dred77 в 24 Май 2022, 23:16:39
Цитат на: pach link=topic=4558.msg123565#msg123565 date=1653208119
........щото аз дори танка не различих модела му... :blush2:
Има и нещо като мтлб-та но с доста по-голяма височина от други.
Ами ако някой опише видяните модели, ще е в помощ! Поне като означения.!?

Влакът е главно с машини БМП1-П, МТ-ЛБ, MT-LBu-има 7 опорни ролки /http://militarytechnics.com/vehicles/mtlbu/ (http://militarytechnics.com/vehicles/mtlbu/), един танк...който не е "баш танк", прилича на TV-62 /https://vestnik-rm.ru/news/oborona-i-bezopasnost/v-bolgarii-t-62-skrestili-s-t-55-i-poluchili-tv-62 (https://vestnik-rm.ru/news/oborona-i-bezopasnost/v-bolgarii-t-62-skrestili-s-t-55-i-poluchili-tv-62)/.
 Основата е от 62, понеже 54/55 имат по-голямо разстояние между 1ва и 2ра опорна ролка, т72 е с 6броя те така :).
 Когато бях в казармата, тъкмо се "оттърваваха " от т-62 ките. Повечето подариха на Сърбия като влекачи-свалиха им куполите- помощ :( :( :(...която после Сърбите продадоха. Бяха ги "набедили" за нехуманно оръжие /както 5,45/ и затова им свалиха куполите.
 Спомням си, че товарехме една купола на скрапа, онея с горелките се припотиха доста - цитат: "абе кво е тва жилязо дето не се топи" и отказаха да ги вземат на държавния скрап в Карлово. Докато се уволних седяха нахвърляни до парка.   :drinks:


  ПП.Най-вероятно се прибират от Корен.