Автор Тема: Тревата  (Прочетена 4162 пъти)

emilchaushev

 • Trade Count: (0)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Рейтинг: 529
 • N scale 1:160- реален моделизъм
Тревата
« -: 15 Април 2016, 13:05:37 »
В доста теми във форума тревата е нещо, което се коментира, но не намерих тема, в която казусът "Трева" да е разнищен. Искаше ми се с тази тема да направя един обзор на видовете трева, които могат да се намерят, с които може да се моделира, както и техниките, които се ползват. Да, да трева за моделиране.. не за пушене  :lol:

В Клуба имахме възможност да използваме различни материали през последните години, да експериментираме, за да видим на живо резултатите, плюсовете и минусите.

Фирмите, които произвеждат треви са доста и на пазара наистина може човек да се нагледа на какви ли не артикули. Busch, Noch, Heki, Silhouette, miniNatur, Woodland Scenics, VMC, Model Scene  и още и още.. Продуктите обаче се въртят само в няколко категории- трева на листове, трева за ръсене и  посипки. Тук можем да сложим и един подвид - туфи. Няма да засягам въпросът за мъхове, лишеи, растения- диви и селскостопански, цветя, гъби, листни маси, храсти и др, въпреки, че е много изкушаващо!

Трева на листове
ОПИСАНИЕ:
Започвам с най- познатите видове трева на листове.
Обикновено, когато човек реши да си прави макет, някак тревата на листове изглежда доста примамлива. Май няма човек, който да не си е купувал такава трева. Хартиена основа, на която има сложена електростатична трева. Продава се в размери и цветове всякакви - започвайки с едноцветна трева, минавайки през такива с преливащи цветове или пък с различни дължини на тревата и стигащи до върха на трева с растения, цветя и други... Направо да ти се прииска да си я вземеш... те и за това са направени, обаче тези треви за мен са добра търговска уловка, поради следните НЕДОСТАТЪЦИ:

- Тревата трябва да се изрязва според площта, на която ще се полага, което доста често е доста пипкава задача;
- Фирата, която дава е голяма, освен ако не направим предварителен разкрой на наличните листове и нужната за покриване площ;
- Ако се налага "снаждане" на листове при по- голяма площ, шевът винаги личи;
- Ръбовете на покритата площ изглеждат нелепо с рязка граница и се налага допълнителна операция по прикриването им;
- Трудно се полага при пресечни и неравни терени. За проста дъска са си добре, но при сложни релефи и особено при треви с по- твърда/дебела основа се налага накисване, а при полагане се образуват неестествени ръбове, което дразни;
- след полагане и започване на оформяне на ръбовете, много често при разлив на лепила се получава различна подцветка и тревата си сменя цвета на места засегнати от допълнително положеното лепило, което съсипва гледката.
- обикновено дължината на косъмчетата на тревата е с еднаква дължина, което леко дразни окото.. освен, ако не моделирате футболно игрище;


Разбира се тази трева си има и своите предимства:
- Лесна за полагане, особено на равни макети, които не са претенциозни;
- Възможност за покриване на цялата равна повърхност и редене на трасето върху нея, ако трасето е в една равнина;
- Перфектна за полагане за основа, когато не ни се оформя пръст и в последствие ръсене с електростатична трева;
- Времещадяща. Обикновено процесите са изрязване и залепване.

Начин на обработка.
Обикновено се намазва листа с трева с Ц200. Така хартията се намокря и после по- лесно се "нагажда" към повърхността, която се покрива с тревата. Добре е при големи повърхности да се използва техниката за слагане на тапети с избутване на въздух и лепило с ръка. Проблем понякога е , че при мазането на гърба по краищата се нацапва с лепило.
Много често се маже повърхността и се слага сухата хартия. Освен, че оформянето е по- трудно, пак не сме застраховани от излизане на лепило по краищата при изпъването и зацапването им.
При слагането колкото по- малко пипаме по- добре. Освен, че хартията може да се скъса, многократното хващане ни зацапва пръстите с лепило, което нанасяме върху тревата.

При нужда от прокарване на път, пътека или други през вече залепена трева просто намокряме с вода зоната, която трябва да обезтревим. След намокрянето минете с четка за рисуване за да попиете водата в косъмчетата с трева и водата да достигне основата. Изчакваме 10-15 минути и с шпакличка или обикновена отвертка изстъргваме съвсем леко вече намокрената трева.Ако сте внимателни дори няма да засегнете хартиената основа и тя ще си остане залепена на макета ви.


Трева за ръсене
ОПИСАНИЕ:
...Или иначе казано електростатична трева (Static grass). Необходим ни е уред за ръсене на трева (който може да си направите и сами (http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,3551.msg70976.html#msg70976) .....  , за щастие мухобойки се продават по 5 лв в Джъмбо) и трева.... обаче каква? Дължините варират от 2,4,6,12.. мм, цветовете също. От практиката стигнах до заключението, че производителя има значение. Тъй като косъмчетата имат както различна дължина, имат и различна маса. Например тревата на Busch е една от най- тежките и най- трудна за обработка съответно, особено ако сте с ръчна мухобойка..., При това сравнявайки трева с еднаква дължина на косъма. Същото важи и за дебелината на косъма - тези на Busch са най- дебели, а тези на miniNatur най- тънки и най- леки.

Признавам, че този тип трева е наистина едно бижу, за хора с тънък усет към цветовете и нюансите. За съжаление моите цветови усещания са като на умрял кон и ми се получават трудно нещата. Ако имате няколко цвята и няколко дължини, вариантите и нюансите, които можете да си направите са неограничени, като това не важи само за единичен цвят който да получите, а дори на един и същи модул или макет можете да си правите комбинации и да имате светла трева в планинските части, позасъхнала около линиите, по- тучна в равнинните части или канавките- пълен кеф.

И в същото време работата с такава трева е може би висш пилотаж, тъй като изисква освен усет и доста техника, също така и доста търпение и време. Например оформянето на цялата площ с туфи, които са с различни цветове и дължини отнема поне 24ч за всеки цвят и за всяка дължина. Така, ако имате 3 дължини и 3 цвята ви трябват поне 6 дена, за да видите резултата.

Освен това използването на трева за ръсене много често изисква подготвена основа. Аз лично предпочитам да подготвя с много ситно пресята пръст, която да се вижда между тревичките. Естествено може и без основа с тотално заливане с Ц200 и яко ръсене на тревата така, че да стане килим като този от листовете с трева- въпрос на естетически усещания и лично разбиране за детайлите. Този тип нанасяне е много по- бързо дори от тревата на листове.
Не на последно място трябва да отбележа, че тази трева след нанасяне и изсъхване може да се събере на местата където не е залепена и така няма фира. Събирането е с прахосмукачка, на чийто накрайник слагам тънък женски чорап, в който се събира тревицата. А трева за събиране винаги има, защото при посипването винаги се изсипва и на места без лепило, както и когато се сипва на местата с лепило, не всички косъмчета се залепят.

И така нека обобщя предимствата:
- Богат избор на дължини и цветове и приложимост за всички мащаби;
- Възможност за комбиниране и получаване на междинни цветове;
- Оформяне на всякакви по форма участъци;
- Възможност за оформяне на туфи, коловози и прорастъци покрай огради, пътища и фасади;
- Няма фира;
- Бързо нанасяне при поляни;

И недостатъците:
- Времеемко при детайлизиране на тревните участъци;
- Изисква ръсалка;
- Някои треви имат специфичен отблясък гледани под определен ъгъл спрямо светлина и личат , че са изкуствени;

Приложение и техники:
Разтваряме Ц200 във вода в съотношение 50/50. Заливаме участъка, който ще затревяваме с разреденото лепило. Ръсим с уред за електростатична трева. Чакаме 24 до изсъхване. Събираме излишния материал с прахосмукачка.

Как се правят ефекти:
Слагам един страхотен сайт, с описна техника за полагане на туфи. http://www.modulybrno.cz/tvorba-louky . Работи се с треви на miniNatur, които са ми любими и на мен. Трябва да поясня, че устройството, което използват за електростатичното електричество е разработка на клуба им, като има защита за деца. Може да отбележите, че не е необходимо единия край на устройството да се допира до мократа повърхност на лепилото, а те директно го закачат на дървенията- това иде да рече доста голям волтаж.
Аз лично пробвах с ръсалката и става, но е неудобно , защото трябва да допирам масата до почти всяка туфичка.... има си лек и това... след наръсване изчаквате 5-10 минути и отвисоко минавате с прахосмукачката за да се напърчат косъмчетата :)

При този тип оформяне на трева има едно неудобство. Трябва основата да е абсолютно суха. Така капката, която нанасяме за туфата остава единствено събрана. Ако има наличие на влага капката се пръска и се съединява със съседните и тогава отиваме на варианта поляна. 
Ето и видеото: https://youtu.be/Qu9Bbik5PNQ .
Тук имаме един инструмент, който и аз си направих - Факир.. е само да споделя, че е трудно да се работи с него, особено при неравни терени. По- бързо става, ако шишенцето с лепилото е с тънък накрайник и всяка точка си я цвъкате една по- една. При това нанасяне не е необходимо да разреждате Ц200- капките ще са по- събрани и туфите ще са по- реални, колкото по- гъсто ви е лепилото.

Посипки
ОПИСАНИЕ

Тази категория е трудно да се нарече трева. Нагледал съм се на макети предимно отвъд голямата вода, където се ползват масово, но целта е предимно оптично да се излъже окото, а не да се гледа в близък план. Представляват много ситно смлян дунапрен (fine turf). По- едрия например (Coarse turf) служи за имитация на листна маса. Този тип продукти се предлагат от Woodland Scenics/Noch, Auhagen. Не се налага да се ползва имитация на земя, тъй като има отделна посипка за цвят на земя, а дори и да я нямате, зелените цветове могат да покрият всичко.

Предимства:
- Лесни за оформяне на всякакви видове участъци;
- Лесно се постига "тониране" на цветовете;
- Не изискват допълнителни инструменти - необходима е само пръскалка за разредено Ц200
- много подходящи за оформяне на селски пътища;
- Лесно търпят корекции - просто пръскаме с Ц200 и насипваме друг цвят, или мокрим с вода и изстъргваме положеното;
- Времещадящи;
- Приложими за всички мащаби.

Недостатъци:
- Дават оптична измама и лъжат окото отдалеч, но в близък план изглеждат ужасно.
- Неприложими при търсене на реалистични ефекти;
- Понеже се пръска с Ц200, ако искаме да защитим обекти или участъци, трябва да се покриват иначе посипката залепва по тях или оставят пръски от Ц200.

Приложение:
Ето едно видео за тази серия "треви" , което показва самите продукти и как за 5 минути можем да имаме готов ландшафт:
https://youtu.be/PYnA6e1Q3m4
https://youtu.be/BQBDf6vQ_v8

Туфи.
ОПИСАНИЕ:
Удобни, лесни за слагане, само на треви или цъфнали тревни туфи, само като туфа на кръгче или цяла лентичка от 3-4 см. Все са туфи, предназнаачени за довършителни работи по ландшафта, било за стръкче на скала или лентичка на коловоза на селски път. Явно мързела е движеща сила на пазара щом съществуват точно тези продукти. Единствения проблем при тях е, че стават предимно за Н0 и евентуално за ТТ, ако решите да си ги подстрижете. Като цветово разнообразие няма голям избор, а като дължини на косъма почти никакво. обикновено се продават с дължина 6 мм косъм.

....
И за финал мисля да спомена една българска трева, която определено ме дразни, но винаги има привърженици, та дори съм вижал и да се продава от Auhagen например - бодисаните стърготини... м да. Звучи соц,, евтино, и изглежда още толкова грозно. Няма да коментирам казуса с този тип трева, защото за мен лично това е далеч от моделирането, и се надявам този метод и трева да са останали дълбоко в историята.
« Последна редакция: 15 Април 2016, 13:10:45 от emilchaushev »

Best Ripper

 • Trade Count: (17)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3377
 • Рейтинг: 551
 • Освободил се от форуми...
Re: Тревата
« Отговор #1 -: 18 Април 2016, 12:38:50 »
Едно допълнение към тревата на листове... Като на Noch и Auhagen...
Не знам технологията за производството й, но като потребител установих още един недостатък - непрекъснато от нея падат "тревички". Направо не смея да се пробвам да я почистя с прахосмукачка, защото ме притеснява, че ще падне напълно от хартиената основа. Бавно и славно май се рони, докато не се изрони напълно... Положението е еднакво и със старо производство, и с ново... Иначе поставена под релсите, дори и такива с вградена призма като Мерклин С-профил, Мерклин М-профил и Роко геолайн, доста добре обезшумява...

pavlinbg

 • Trade Count: (8)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 691
 • Рейтинг: 228
Re: Тревата
« Отговор #2 -: 01 Август 2016, 15:57:22 »
Прочетох темата, наистина много ценна и добре систематизирана информация за начинаещи като мен! :hi:
Но имам някои въпроси свързани с грундирането на основата /нещо, което е свързано с полагането на трева/ и по-специално с какви материали става това съобразно конкретната повърхност на макета /модула/. Прочетох за пресятата пръст, но не ми е ясно напр. при подложка от фибран по какъв начин става полагането на грунд, респ. на трева и какви материали се използват. Ровейки се из нета, в някои клипове съм гледал, че полагат тревата направо върху дървена плоскост, в други боядисват плоскостта преди това с акрилни бои, или използват някакъв разтвор, които полагат с шпатула. В каталога на NOCH се предлага теренна структурна паста /или нещо от този род/, което може би ще свърши работа. Та въпросът ми е ако може да се даде малко повече информация за полагане основата на макета, нещо, което е свързано с полагането след това и на трева.  :thank_you:

emilchaushev

 • Trade Count: (0)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1453
 • Рейтинг: 529
 • N scale 1:160- реален моделизъм
Re: Тревата
« Отговор #3 -: 02 Август 2016, 19:16:40 »
Здравей,


Основата може да се обработва по няколко начина или изобщо да не се обработва, в зависимост какво ще се полага и как ще се полага.

1.При трева на листове е ясно, че директно мажем с Ц200 и лепим.

2.Ако ще се прави посипка с пресята пръст, също не е необходима обработка - мажем с Ц200 ръсим пръстта, след това пулверизираме по технологията за баластрата и заливаме с разредено Ц200.

При тревите ситуацията е следната:
3. Ако ще затревяваме без посипка, е хубаво на основата да сложим кафяво като цвят, особено ако ще ръсим с по- висока трева, защото тя със сигурност ще прозира и ще се забелязва основата.
4. Ако ще затревяваме с посипка, следваме правилото 2. Чакаме минимум 24ч да изсъхне и след това"садим"тревата. Дължината на косъма няма значение, когато имаме посипка отдолу.
5. Ако ще правим туфи - задължително се прави посипка.

Вида и материала на основата нямат значение нито за използвания метод и когато работим с Ц200. Ако обаче основата е фибран, избягвайте хелметексови лепила. За треви и посипки съветвам да се ползва само Ц200, защото след изсъхване не се вижда.

При фибран за засаждане на храсти и разни дребни нещица съм тествал със секундни лепила на Локтайд и хващат добре, без да разтварят/стопяват  самия фибран.

Грунд не съм полагал до сега. Виж ако основата е мрежа, трябва да се направи например паиермаше от вестник/хартия и Ц200. Когато изсъхне става на бетон и се работи като при всяка друга основа. Само трябва да се съобрази дали ще се слагат сгради на това място за да избереш правилната основа. Структури слагай на твърди основи (и фибран), само полета, планини и др, може и на мрежа, когато е природен ландшафт. При обшивка с мрежа съм виждал доста да се използва гипс. Аз лично го ненавиждам, особено за модули- при транспорт мрежата вибрира, гипса се напуква и започва едно ронене.... За домашен макет може би и да става. Аз лично гипса го харесвам за оформяне на скален релеф, но не и за основа на големи площи.

pavlinbg

 • Trade Count: (8)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 691
 • Рейтинг: 228
Re: Тревата
« Отговор #4 -: 02 Август 2016, 19:23:14 »
Благодаря за изчерпателната информация!  :hi: