Автор Тема: Trix 22854 BR74 - "бюджетен" локомотив или....  (Прочетена 11750 пъти)

lubomir

 • Trade Count: (10)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 767
 • Рейтинг: 36
Trix 22854 BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« -: 26 Февруари 2009, 13:09:31 »
Тази машина попадна при мен поради желанието на собственика и да монтирам декодер. Аз си бях поръчал същата машина в Конрад, но във вариант KPEV. За съжаление след 3м чакане просто се отказах и си взех парите обратно. 2-3 дни по-късно машината светна в зелено в сайта на Конрад, но беше вече късно. Какво пък при някое от ходенията към Виена или Мюнхен мога да си я взема от там с някой лев по-евтино ;D.
Идеята на този локомотив е да се впише в групата на машините под 100Е. Логично е че това би трябвало да стане с масово скопяване на всичко без което може да мине този модел. Каква обаче беше изненадата ми когато модела ми попадна в ръцете - имаше си всичко, включително и спирачките между колоосите плюс тръбите за пясък. Да не говорим че осветлението на модела е реализирано с бели светодиоди които са в спектъра на топло бялото, а не като останалите в леко синеещо луминисцентно бяло. Но да започнем с огледа:

Както сами виждате на модела не му е спестено нищо(е почти нищо!), което за тази цена на нов локомотив изисква от мен адмирации към въпросния производител, чиято слава не е в областта на детайлността. Точно тук обаче Трикс са се постарали!
Принцип ми е, преди да почна каквато и да е работа да се запозная с инструкцията на производителя. Факт е обаче че понякога инструкциите са доста далеч от действителността, и човек трябва да започне да напъва от тук от там докато разбере, като как аджеба може да се разглоби дадено "чудо" на техниката. За съжаление случая е точно такъв. Инструкцията е изключително постна и въобще не дава яснота по въпроса, как да разчанчиш този модел на съставните му части.

Човек остава с впечатлението че вместо да спестят от детайлировката на модела, производителя е спестил от труда си при правене на инструкцията. Лошото е че поради този доста важен недостатък, се принуждавам да напъвам тук и там, а понякога от такова напъване пострадват най финните детайли на моделите. В случая минавам без поражения, и откривам, най безболезнения начин за сваляне на кабината. Малко от тук 

малко от там,

докато...

Веднага прави впечатление че тия пичове не са си спестили труда да направят арматурата по котела. при малко желание и повече свободно време, може да се боядиса тук там и кабината ще грейне направо
Проблема е обаче че не мога да намеря как да разглобя задния тендер и котела, затова гледам като теле в телевизор и гадая
как да стане аджеба тая работа, споменавайки майките и сестрите на тез дето са правили инструкцията ;D

Докато оглеждам попадам на нещо интересно: нов вид парна машина с ексцентричен бутален прът отпред и центричен отзад

Работата е ясна! За да може локомотива да се вписва в малки радиуси и водещата талига да не опира в стърчащите напред предпазители на буталния прът(ако бяха монтирани центрично както е на оригиналните локомотиви), производителя е решил да ги измести което общо взето е допустимо за моделизма, ако клиента не е капризен и не държи на 100% пресъздаване на оригинала. Знам че е имало и по-добро решение та този въпрос, но модела вече е в производство така че...
В опита си да намеря винта, който държи котела, стигам до димната камера, която много лесно, без особенни напъвания се извади и от долу се показа платката за челното осветление. На мен ми хареса, как е направено, може и вие да видите

Най-накрая намирам въпросните винтове които държат котела и след развиването им, котела се маха и от долу се показва изключително компактната конструкция на задвижването

Моторчето е малко, но достатъчно, както и маховика за този тип мотор.
За съжаление в компактната конструкция всеки милиметър свободно пространство е запълнен и аз се принуждавам да търся место за декодера и говорителя нейде по кабинката.

Не знам дали оригинално локомотива е без стъкла, но по-вероятно е просто да са спестени. Нищо не коства обаче на всеки собственик да лепне едно прозрачно фолио от вътре и проблема се решава.

След нови разсъждения на тема майките и сестрите на писалите инструкцията, успявам да сваля въглищарника, където се откри платката на машината

като я види човек ще каже че тоя локомотив си е с вграден звуков декодер, ама не би, всичко е за камуфлаж и заблуда на клиента ;D
Не знам за какво ги пробутват тези 21 пинови куплунзи, като почти никой не ги ползва всичките, особенно за модел като този, който дори не е предвиден за звук. Но инерцията е велика сила, и връщането към NEM652, вероятно би се изтълкувало от инженерите като регрес. За мен 8 пиновия интерфейс е най доброто което са измислили до момента. Заради този тип куплунг си ограничен не само от към избора на декодера, но и към избора къде да го монтираш. Дори и да избера звуков декодер с монтиран 21 пинов куплунг, ще се наложи да си правя изводи за говорителя, защото на основната платка просто съответните изводи не са свързани с нищо. Врътката е да тичкаме да купим обикновен 40Е декодер на Трикс, който и без това не блести с нищо. Тази работа ми прилича на струните принтери - купуваш струен принтер с глави в комплекта, за 80лв, но само след месец разбираш, че нов комплект глави струват 120 лв. Айде благодаря! Същото е и тука. При тази компановка нито мога да събера звуковия декодер в предназначеното за това место(заради стърчащите изводи на този прословут куплунг), нито има от къде да прекарам 17 проводника, ако реша да монтирам декодера другаде(в кабината примерно).

За говорителя въпросът е ясен, той си е направо за кабината, за съжаление поради конструкцията и се отказвам да го монтирам на тавана, поради това че ще се вижда прекалено лесно.
Отвора на основната платка обаче се оказва малък и се налага да се занимаваме със стругаро-фрезистки операции за го отворя малко повече и да отстраня долния край, зер кабелите са доста.Нямам избор, колкото и да не ми се иска се налага да направя отвор в тендерната част за да прекарам проводниците през така образувалия се кабеловод.

Декодера, идеално се вписа в ситуацията в кабината

От другата страна гъчканицата от кабели надминава очакванията ми и ме отказва да търся точки по платката за запояване на декодерните изводи. Налаге се да изтичкам до Комет да взема 1-2 куплунга. Естествено там нямат точно това което ми трябва но имат по-голям. Решавам че ще го скъся и така осигурявам подвързването на декодера към основната платкаИдва момента за монтиране на говорителя. В кабината е останало точно место да се събере този говорител плюс минус 0,1мм.

На тази снимка се вижда най-добре колко место има на ширина

И така локомотива е готов за програмиране и настройка

Какви са изводите:
Локомотива е с перфектно съотношение цена-качество, детайлен, с добро осветление, някои дребни неточности, които принципно са допустими, доста добро задвижване(с малки косури по аксиално и радиално биене на водещите колооси), доста изнервящо монтиране на декодер който не е от Трикс или Локсаунд, но в края на краищата от Трикс са целели точно това. По горе съм обяснил защо! От всичко гореизброено следва извода че си струва да си купиш този модел нещо, което не мога да кажа за "почти" идентичния BR91 на Лилипут. Казвам "идентичен" пред вид колосната формула и компановката, всичко друго е различно.

P.S. Не е лошо собственика да цапне резонатора с черна боя. Така наличието му в кабината няма да се забелязва въобще.
« Последна редакция: 31 Юли 2009, 15:45:06 от lubomir »

pach

 • Trade Count: (39)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 11863
 • Рейтинг: 1208
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re:Trix BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #1 -: 26 Февруари 2009, 13:25:08 »
 :good: :good: :good:
Страхотно , детайлно и ясно и за децата!!!
Ако продължаваш така чудесно представяне на локомотиви и работа по тях , ще е много добре!!!Пък благодарение на обясненията ти , се хващам да си мисля - "това не е лошо , може пък и да си го купя!!!(тук се сещам ,че съм в ТТ ;))
Крайно време е на този сайт да вдигнем малко летвата... :beee:
Благодаря ти отново!!!
(отново си направих статийка с твоя пост - знае ли човек какво ще му потрябва някой ден :dance1:)

ПП.Доколкото знам Васко "златните ръце" ползва 21 - pin декодери , а всички знаем неговите звуци какво съвършенство са!!! :clapping:

lubomir

 • Trade Count: (10)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 767
 • Рейтинг: 36
Re:Trix BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #2 -: 26 Февруари 2009, 13:46:33 »
Зуковете са функция на програмиращия(в случая на Васко, а ние знаем, че той наистина детайлира нещата), а не на броя пинове на куплунга който свързва декодера с локомотива. И да искаш, 21 пинов декодер не можеш сложи на роковски локомотив. Е може и да стане, ако преработиш цялата платка или пък сложиш преходник. 21 пиновата връзка се опитва да я налага алианса МЕРКЛИН-Трикс-Локсаунд. До сега само Брава се e подвелa по тая крива. Разбира се времето ще покаже кое е по-удачно, но за да не се приеме вече няколко години от фирми като Роко и Флайшман, вероятно има защо. Ако намеря нещо по този въпрос ще го пусна в раздела за DCC.

EMPEROR

 • Trade Count: (5)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1962
 • Рейтинг: 4
 • HO | IV, V, VI | DB, DR, DB-AG | Мünster
Re:Trix BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #3 -: 26 Февруари 2009, 14:04:25 »
Браво Любо... наистина аз лично съм много доволен от направените от теб ревюта! Поздравления!  :drinks:

pach

 • Trade Count: (39)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 11863
 • Рейтинг: 1208
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re:Trix BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #4 -: 26 Февруари 2009, 14:16:40 »
Цитат на: lubomir link=topic=1435.msg20192#msg20192 date=1235648793
Зуковете са функция на програмиращия(в случая на Васко, а ние знаем, че той наистина детайлира нещата), а не на броя пинове на куплунга който свързва декодера с локомотива. И да искаш, 21 пинов декодер не можеш сложи на роковски локомотив. Е може и да стане, ако преработиш цялата платка или пък сложиш преходник. 21 пиновата връзка се опитва да я налага алианса МЕРКЛИН-Трикс-Локсаунд. До сега само Брава се e подвелa по тая крива. Разбира се времето ще покаже кое е по-удачно, но за да не се приеме вече няколко години от фирми като Роко и Флайшман, вероятно има защо. Ако намеря нещо по този въпрос ще го пусна в раздела за DCC.

Aз още съм начинаещ в DCC-то , та като незапознат си въобразявах , че 21-краковият декодер е с много повече функций в звука и т.н.
Сега разбирам ,че съм се заблуждавал...
Може би , когато имаш време , да направиш тема "за и против" или пък "предимства и недостатъци" като сравниш два дешифратора от различните групи!
Или нещо от сорта за помощ на такива като мен...

muncho

 • Trade Count: (8)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1422
 • Рейтинг: 52
 • НО - Радост за всяко око
Re:Trix BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #5 -: 26 Февруари 2009, 14:51:57 »
Любо е страхотен веее.Квото пипне  става по хубаво от оригинала.Пък ако искате да знаете той живее на 7 км. от моя макет  още малко като се постопли ще има да търкалямеее :on_the_quiet: :on_the_quiet: :blind: :hi: пуф -паф ,тутууууу ,фииуууууу :drinks:

EMPEROR

 • Trade Count: (5)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1962
 • Рейтинг: 4
 • HO | IV, V, VI | DB, DR, DB-AG | Мünster
Re:Trix BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #6 -: 26 Февруари 2009, 14:56:02 »
Цитат на: pach link=topic=1435.msg20194#msg20194 date=1235650600

Aз още съм начинаещ в DCC-то , та като незапознат си въобразявах , че 21-краковият декодер е с много повече функций в звука и т.н.
Сега разбирам ,че съм се заблуждавал...
Може би , когато имаш време , да направиш тема "за и против" или пък "предимства и недостатъци" като сравниш два дешифратора от различните групи!
Или нещо от сорта за помощ на такива като мен...


Не знам при другите фирми как е, но специално при ЕСУ, декодера е НАПЪЛНО програмируема матрица, така че нищо не му пречи след време да проима и други функции...
Наскоро бяха пуснали фърмуер за версия 3.0 която дефакто го превръща в 3.5 като възможности...
Та всичко зависи от девелопърите и е въпрос на време.

pach

 • Trade Count: (39)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 11863
 • Рейтинг: 1208
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re:Trix BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #7 -: 26 Февруари 2009, 15:10:28 »
Цитат на: EMPEROR link=topic=1435.msg20196#msg20196 date=1235652962

Наскоро бяха пуснали фърмуер за версия 3.0 която дефакто го превръща в 3.5 като възможности...
Та всичко зависи от девелопърите и е въпрос на време.

...на мен може би ми е ясно за какво говориш , ама на някой друг ???
 ;D :this: :this: :search: :stop:

XRISTO

 • Trade Count: (18)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2446
 • Рейтинг: 12
 • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Re:Trix BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #8 -: 26 Февруари 2009, 17:23:58 »
А-а-а, всичко си разбрахме, само че какви са тия дебели копъри?  :lol: :lol: :lol:

lubomir

 • Trade Count: (10)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 767
 • Рейтинг: 36
Re:Trix BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #9 -: 26 Февруари 2009, 17:34:49 »
Мнението ми за 21 пиновия куплунг е напълно субективно. Разбира се че при локомотиви със звук и поне 2 допълнителни функции този куплунг е за предпочитане поради подобряване на интегритета на платката и модела като цяло. Но използването му в малки локомотиви при които всеки кубически милиметър е ценно пространство, а пък локомотива е предвиден съгласно пътечките по платката само и едниствено за монтиране на обикновен DCC декодер(без идея за звук или други доп. функции) е напълно безсмислено и както показва практиката ми просто ограничава и направо пречи. Позитивите и негативите на едни или други декодери е въпрос на друга тема.  Замислил съм един тест с два еднакви лока и два различни декодера, ама по нататък. Интересното е че все още на пазара няма по-по-най декодер. И едва ли някога ще има. Причините са доста и е сложно за обяснение. Едни декодери са най добри в едно, други са най-добри в друго, трети не стават за нищо, пък четвърти са направо незабележими. И въпреки това има пазар за всичките. Но общо взето доброто се познава по цената. Сравняването при едни и същи тестови условия е трудоемка и отговорна работа. Бях поместил една препратка за такъв тест направен от Г-н Хюбш и публикуван в интеренет. За който се интересува пък го е пропуснал тука:
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,1381.0.html

CaLLlo

 • Trade Count: (13)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 2604
 • Рейтинг: 202
 • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
Re:Trix 22854 BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #10 -: 27 Февруари 2009, 16:06:46 »
Още едно чудесно ревю, но повече ме изкефи това:

Цитат на: lubomir link=topic=1435.msg20189#msg20189 date=1235646571
... Аз си бях поръчал същата машина в Конрад, но във вариант KPEV. За съжаление след 3м чакане просто се отказах и си взех парите обратно. 2-3 дни по-късно машината светна в зелено в сайта на Конрад, но беше вече късно. ...

Поздрави!

widowmaker

 • Trade Count: (8)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1654
 • Рейтинг: 145
 • Ep. I - K.P.E.V. - София
Re:Trix 22854 BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #11 -: 09 Март 2009, 10:10:54 »
Не забравяйте, че това е хоби локомотив, както и "Людмилата" на Трикс, а и още няколко модела от тая година - един ГДР-ски парен, май беше BR01 и няколко други.
Относно детайлността, добре е човек да може да види и пипне от по-скъпите локомотиви, производство на фирмата, тогава ще си промени мнението. Казвам го, защото съм имал възможността :)

ES64U2

 • Гост
 • Trade Count: (0)
Re:Trix 22854 BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #12 -: 09 Март 2009, 10:37:11 »
Защо не намацаш с черно говорителчето, така ще се слее с цвета на бутката и въобще няма да се забелязва. :yes:

JesusBlack14

 • Гост
 • Trade Count: (0)
Re:Trix 22854 BR74 - "бюджетен" локомотив или....
« Отговор #13 -: 12 Март 2012, 23:26:05 »
Аз имам варианта KPEV, но задния диод ми разтопи корубата  :this: